קשיים בזוגיות: קושי להיות ביחד וקושי להיפרד
אהבה בקשר הזוגי וקושי הינם לרוב שני צדדים של מטבע אחד. במאמר זה נעמיק בשאלות הקשורות לקשר הזוגי, מהשלבים הראשונים ועד לאתגרים של החיים המשותפים, תוך הדגשת החשיבות של טיפול זוגי.

קשיים בזוגיות: קושי להיות ביחד וקושי להיפרד
מערכות יחסים זוגיות הן חלק מהותי בחיים של רבים, ומצד אחד הן מביאות לחיינו תמיכה, אהבה ושייכות, אך מצד שני עלולות להציף גם אתגרים, פחדים ותחושת חוסר יציבות.
בין אם מדובר בקושי לשהות יחד בתוך הקשר או בקושי להיפרד ממנו, זוגיות מאתגרת אותנו ברבדים שונים של הנפש.
במאמר זה נבחן את הקשיים המרכזיים בזוגיות, החל מהשלבים המוקדמים של הקשר ועד לאתגרים לאחר לידה, ואת החשיבות של טיפול זוגי בשלבים אלה.
כמו כן, נדון גם בפרספקטיבה של אריך פרום על אהבה והיכולת להיות לבד.
קשיים בזוגיות לפני החתונה
התקופה שלפני החתונה עשויה להיות מרגשת ומשמחת, אך גם עתירת סטרס ועמוסת קשיים רגשיים ומעשיים. אירועים הקשורים לתכנון החתונה – ההכנות, העלויות, המעורבות של המשפחות ולעיתים גם חששות סביב המחויבות – יכולים ליצור מתחים משמעותיים בין בני הזוג.
בנוסף, השינוי הגדול של מעבר ממערכת יחסים פחות פורמלית לזוגיות מחייבת עם ציפיות מחויבות לכל החיים, מביא איתו חששות וחרדות.
לא פעם, זוגות חווים ריבים ותחושת תסכול במהלך התקופה הזו. מתחים אלה הם טבעיים, אך אם אינם מנוהלים כראוי, הם יכולים ליצור קרקע פוריה למחלוקות גם לאחר החתונה.
חשוב לזכור כי הריבים לפני החתונה לא מעידים בהכרח על זוגיות בעייתית, אלא יכולים להצביע על הצורך לפתח כלים לניהול קונפליקטים, שמירה על תקשורת פתוחה ואמפתיה.
קשיים בזוגיות לאחר לידה
הולדת ילד היא אירוע מרגש שממלא את בני הזוג באהבה חדשה, אך היא גם אחד השינויים המשמעותיים ביותר בחיי זוגיות. לאחר הלידה, מערכת היחסים עשויה להשתנות באופן דרמטי.
ההורים מתמודדים עם מחסור בשינה, עומסים פיזיים ורגשיים, ולעיתים חוסר הסכמה בנוגע לחלוקת התפקידים. האינטימיות הזוגית לעיתים נדחקת הצידה, והצרכים האישיים של בני הזוג מקבלים מקום משני.
בנוסף, ישנו פער נפוץ בין הציפיות למציאות. בעוד שתמונות ורודות של הורות נפוצות במדיה, במציאות ישנם אתגרים שלא תמיד מדברים עליהם.
קושי זה עשוי להוביל לתחושות בדידות, תסכול ואף כעס בין בני הזוג. בניית תקשורת אפקטיבית ויכולת לגלות גמישות בתפקידים ובציפיות מהווה צעד משמעותי לשמירה על יציבות זוגית בתקופה מאתגרת זו.
קשיים בתחילת קשר
השלבים הראשונים של קשר זוגי יכולים להיות מורכבים. זוהי תקופה בה בני הזוג לומדים להכיר זה את זה לעומק, להבין את גבולותיהם, את דרכי ההתנהגות שלהם ואת הצרכים המיוחדים לכל אחד מהם.
בשלבים אלו ייתכנו קשיים הנובעים מהתאמות תרבותיות, תיאום ציפיות והבדלים אישיים באופי ובדרך ההתמודדות עם קונפליקטים. כמו כן, ישנם קשיים הקשורים לחששות טבעיים מאינטימיות וממחויבות, ולעיתים מתחושה של פגיעות וחשש להיפגע.
בתחילת קשר, לרוב עדיין אין את בסיס הביטחון והאמון שהתפתחו לאורך זמן, ולכן כל קונפליקט קטן עשוי להיראות מאיים. הדרך להתמודד עם קשיים אלו היא לפתח תקשורת פתוחה, להכיר בחשיבות של הצבת גבולות ולטפח הבנה הדדית.
קשיים בזוגיות רעילה
בזוגיות רעילה, בני הזוג מתקשים לפתח קשר בריא ותומך, והקשר לעיתים מבוסס על תלות רגשית, חוסר כבוד הדדי ולעיתים אף התנהגות פוגענית.
בזוגיות מסוג זה ישנם דפוסים של קונפליקטים בלתי פוסקים, מניפולציות רגשיות, ושאיפה לשליטה על האחר. במקום להרגיש תמיכה וביטחון, בן הזוג עשוי לחוש פחד, מתח מתמשך ולעיתים אף תחושת ריקנות או אובדן זהות.
זוגיות רעילה מציבה אתגר משמעותי, במיוחד כשיש רצון לשפר את הקשר אך דפוסים הרסניים חוזרים על עצמם. במקרים אלו, חשוב לזהות את הסימנים ולבחון אפשרויות לעזרה מקצועית או תמיכה רגשית מחוץ למערכת היחסים.

קשיים בזוגיות רעילה
קשיים בזוגיות טובה
גם זוגיות טובה, המתאפיינת בכבוד הדדי ובתקשורת בריאה, עשויה להתמודד עם קשיים ואתגרים לאורך זמן. כל זוג, גם אם הוא מתפקד בצורה מיטבית, יעמוד בפני מבחנים רגשיים, כמו לחצים כלכליים, שינויים בקריירה, או אירועים אישיים מאתגרים.
הקושי בזוגיות טובה הוא לפעמים דווקא לשמר את ההבנה והאמפתיה לאורך זמן, ולהשקיע באופן קבוע במערכת היחסים. בני זוג החווים מערכת יחסים טובה נדרשים לעבוד על הקשר באופן מתמיד, להמשיך להקדיש זמן ומאמץ, גם כאשר יש תחושת ביטחון ויציבות.
השגרה וההרגלים יכולים להוביל לריחוק מסוים, ולכן חשוב לזכור להחיות את הקשר ולהעשיר אותו, בין אם דרך חוויות משותפות חדשות, ובין אם דרך חיזוק האינטימיות והקרבה הרגשית.

חשיבותו של הטיפול הזוגי בזוגיות ובמעברים מאתגרים
במערכות יחסים זוגיות, במיוחד בתקופות של מעברים משמעותיים ואתגרים, טיפול זוגי או ייעוץ זוגי יכול להוות מקור תמיכה ועזרה חשובים. טיפול זוגי מספק מרחב מוגן ומובנה שבו בני הזוג יכולים ללמוד להבין את עצמם ואת בני זוגם טוב יותר, לתקשר באופן אפקטיבי ולפתור קונפליקטים.
המטפל מסייע לבני הזוג לשקף את הרגשות והצרכים האמיתיים של כל אחד מהם, להכיר בדפוסים בעייתיים ולזהות את הכוחות החיוביים בקשר.
במהלך שלבים מאתגרים, כמו לפני החתונה, לאחר לידה, או כאשר קיימים קשיים במערכת היחסים, טיפול זוגי מאפשר לבני הזוג לפתח כלים לניהול רגשותיהם, להגביר את התמיכה ההדדית ולבנות אמון וקרבה.
הליווי המקצועי מעניק להם הזדמנות ללמוד כיצד להקשיב זה לזו, לשוחח בפתיחות על פחדים וחששות, ולפתח כישורים להתמודדות משותפת עם שינויים ומעברים.
טיפול זוגי יכול גם לעזור לזהות מתי הזוגיות עלולה להפוך לרעילה וללמד דרכי תגובה המונעות כניסה לדפוסים של תלות ופגיעות הדדית. בזוגיות טובה, הטיפול מסייע בהעמקת הקשר ושימורו לאורך זמן (לקריאה על טיפול זוגי באזור המרכז).
חיבור הפראדוקס של אריך פרום: היכולת להיות לבד היא תנאי ליכולת לאהוב
בהקשר של כל הקשיים הללו בזוגיות, אפשר להבין את הפראדוקס של אריך פרום: היכולת להיות לבד היא תנאי ליכולת לאהוב.
פרום טוען כי אהבה אמיתית היא תוצאה של חיבור בין שני אנשים שלמים ובוגרים רגשית, ולא בין שני אנשים הנסמכים זה על זה למילוי צורכיהם הרגשיים. הקשיים שהוזכרו מראים שאם אדם לא מסוגל להיות שלם בפני עצמו ולפתח עצמאות רגשית, הוא עשוי להיכנס לקשר ממקום של תלות וחרדה.
אם נדע להיות שלמים ונינוחים עם עצמנו גם כשאנחנו לבד, נוכל להביא את העצמיות הזו אל הקשר, וליצור זוגיות שמבוססת על נתינה, על כבוד הדדי, ועל רצון כנה להיות עם האחר מתוך אהבה ולא מתוך פחד.
סיכום
הקשר הזוגי הוא משאב יקר המצריך השקעה ותחזוקה. זיהוי הקשיים בשלב מוקדם והפנייה לטיפול זוגי יכולים לחזק את הקשר ולסייע לכם להתמודד עם האתגרים המשותפים.
במכון סול, צוות מטפלים מנוסה עומד לרשותכם כדי לספק לכם את הכלים להתמודדות עם הקשיים בזוגיות.
מקורות
Elisabeth, M. P., & Uthama, E. D. (2022). Restoration of Trust in Toxic Relationships. Budapest International Research and Critics Institute (BIRCI-Journal): Humanities and Social Sciences, 5(2), 9402-9410.
Lavner, J. A., Karney, B. R., & Bradbury, T. N. (2014). Relationship problems over the early years of marriage: Stability or change?. Journal of Family Psychology, 28(6), 979.
Nordin, R. K. (2000). After the baby: Making sense of marriage after childbirth. Rowman & Littlefield.
O’Dwyer, K. (2011). Can we learn how to love? An Exploration of Erich Fromm’s The Art of Loving’. Self & Society, 39(2), 36-48.