טיפול בדיכאון לאחר הפלה
הפלה היא אירוע המלווה בכאב פיזי ונפשי, אם קרתה מבחירה ואם לא. לפי הסטטיסטיקה הפלה היא אירוע שכיח יחסית המתרחש ב – 25%-10% מההריונות ושכיחה אף יותר מדיכאון אחרי לידה. נשים שחוו הפלה מספרות, שעד שלא חוו אותה, לא ידעו עד כמה נשים רבות בסביבתן חוו הפלה אחת לפחות במהלך חייהן.
במכון שלנו מטפלים ומטפלות המתמחים בטיפול בדיכאון לאחר הפלה
דיכאון לאחר הפלה: התמודדות עם אובדן
למרות הידיעה התיאורטית שאירוע של הפלה יכול להתרחש בהיריון, הנשים שחוות אותה מרגישות שקרתה בהפתעה ולכן לא היו כלל מוכנות נפשית שתקרה.
כשההפלה מתרחשת, היא מעוררת תגובות פסיכולוגיות קשות של מתח, חרדה, אבל הדומה לאובדן של אדם קרוב ודיכאון. חשוב מאד לכל אישה שעברה הפלה לא להרגיש לבד עם תחושות אלו, אלא לדבר על הכאב ועל המצוקות הנפשיות עם איש מקצוע.
לקריאת מאמר על התמודדות עם אבל ואובדן- לחצו כאן.
טיפול לאחר הפלה: סימפטומים
האובדן, שאותו חוות הנשים, דומה לתהליך אבל בשל תפיסת העובר כדמות אנושית, כאילו היה כבר תינוק, וכן בשל המעורבות הרגשית של ההורים בהתפתחותו במשך חודשי ההיריון.
אובדן של ילד שטרם נולד, נתפסת מבחינה נפשית כאובדן של חלק מהעצמי של האישה. האובדן מתפרש גם כהוכחה לכך שאף פעם לא ניתן לדעת מה צפוי ובמקרים רבים גם לא לשלוט על האירוע.
ירידה בערך העצמי לאחר הפלה
ההפלה יוצרת באישה תחושה של ירידה בערך העצמי מבחינת תפיסת הנשיות שלה ותפיסתה את עצמה כהורה כשנכשל בשמירתו על תינוקו המיועד. כמובן שצורת חשיבה שכזו מעוררת תחושות של האשמה עצמית. תופעה פסיכולוגית חמורה יותר היא כמובן התפתחות דיכאון במצב זה.
שיעורי הדיכאון בקרב נשים לאחר הפלה גבוהים פי 3-4 לעומת נשים שהיו בהיריון ולא הפילו. ברוב המקרים ישנה התאוששות מהדיכאון בין 3 חודשים לאחר ההפלה ועד לשנה אחריה. במידה וההפלה קרתה סמוך או בשילוב לאירועי חיים קשים נוספים בחיי האישה הדיכאון יכול להחמיר או להתארך משמעותית.
לקריאת מאמר על טיפול בדיכאון אפשר למצוא כאן.
מבט שלילי אל העתיד לאחר הפלה
ישנו גם קושי נפשי בהסתכלות על העתיד – אישה שחוותה הפלה חשה חרדה ולחץ לגבי מה שעתיד להתרחש בהריונות הבאים: האם תפיל שוב או תצליח להחזיק את ההיריון עד ללידת תינוק.
מחקרים מראים, שגם לגברים יש תגובות פסיכולוגיות בעקבות הפלה של בת זוגם, אך הם מתמודדים שונה מהן. ניכרת אצלם עליה ברמת החרדה, בעיקר בחודשים הקרובים להפלה, אך לא בעוצמה כמו אצל הנשים.
אחוז מסוים מהגברים מפתח התנהגויות לא רצויות, כגון: הגברת שימוש באלכוהול ואפילו שימוש בסמים להדחקת הרגשות הקשים.
דיכאון לאחר הפלה: גורמים להתפתחות דיכאון
באופן כללי, דיכאון עלול להתפתח בעקבות מצבים שבהם חש האדם חוסר שליטה, אשמה, חרטה או ייסורי מצפון, תחושת בדידות, חוסר אונים, אכזבה, רגשות של אובדן וחוסר תקווה וכן בעקבות טראומה שקרתה לו. אין ספק שמצב של הפלה, ובמיוחד במקרה של היריון רצוי, מכיל בתוכו רגשות אלו.
האישה שהחלה הריון וראתה כבר בעיני רוחה את התינוק שייוולד לה, חשה תחושה של אובדן ואבל וכן חוסר שליטה על גופה ועל המציאות שהשתבשה. כשהרגשות הקשים מתמשכים מעבר לכמה שבועות ותחושות של האבל והלחץ הנפשי מקשים על ההתמודדות היומיומית – יכול להיות שהאישה פיתחה סימפטומים של דיכאון. במקרה זה חשוב לפנות לטיפול פסיכולוגי מוקדם ככל האפשר.
דיכאון לאחר הפלה: התנהגויות אופייניות
- מחשבות על פגיעה עצמית- אם נוספות לכך מחשבות אובדניות או רצון לפגיעה עצמית – יש לפנות לעזרה באופן מיידי וללא דיחוי. מעגלי התמיכה של האישה על-ידי בן זוגה, בני משפחה, חברים או קבוצת שייכות יכולים להקל ולשפר תחושות מצוקה ועצב. התמיכה שאותה מקבלת האישה יכולה לעצור את התפתחות רגשות האבל והעצב להיהפך לדיכאון.
- חרדה והתנהגות אובססיבית- מחקרים סטטיסטיים מצאו, שהפלה מגבירה את הסיכון להפרעות חרדה מסוגים שונים, כגון: התקפי חרדה, הפרעה אובססיבית-קומפולסיבית (OCD) והפרעת דחק פוסט-טראומטית. ככל שהרגישות הנפשית של האישה גבוהה יותר או שבעברה בעיות נפשיות, כך גדל הסיכון לפיתוח דיכאון לאחר הפלה. גם יכולתה להתאושש מהטראומה מושפעת מגורמים אלו.
- סימפטומים דיכאוניים- נשים לאחר הפלה נמצאות בסיכון לפיתוח סימפטומים דיכאוניים וחרדתיים עד חצי שנה לאחריה. במידה ולא קיים שיפור או שהמצב מחמיר מומלץ להתייעץ עם איש טיפול. הסימפטומים הדיכאוניים עלולים להתבטא בדרכים הללו:- מצב רוח ירוד, עצב, בכי, ייאוש, תחושת אובדן.- חרדה המתבטאת בסימפטומים גופניים ונפשיים כאחד.
– קשיים ביכולת החשיבה, הריכוז וקבלת ההחלטות.
– קושי לבצע פעולות שגרתיות ולתפקד בתחומי חיים שונים.
– נטייה להתפרצויות כעס, רגזנות ועצבנות.
– פסיביות וחוסר אנרגיה.
– קשיים בשינה (לקריאה על טיפול בהפרעות שינה).
– חרדה לגבי הריון נוסף- תופעה שכיחה היא טוקופוביה.
– שינויים בתיאבון.
– תחושת אשמה וירידה בהערכה העצמית
– חוסר רצון לפגוש אנשים או לצאת.
– אובדן עניין במין.
– חוסר רצון לחוות פעילויות חברתיות או פעילויות שבעבר נחוו כמהנות.
– כעס עצמי.
– תחושת חוסר שליטה (“אין מי שיגן עלי”).
תגובת הסביבה לדיכאון לאחר הפלה
מבחינה חברתית קיימת יותר לגיטימציה להתאבל על הפלה בשלב מאוחר של ההיריון ופחות על הפלה בשבועות הראשונים שלו. בשל כך, נשים שהפילו בתחילת ההיריון, חשות פחות לגיטימציה להביע רגשות קשים. לכן הן מרגישות מבודדות בצערן, עובדה העלולה להגביר אצלן את תחושות הדיכאון.
טיפול פסיכולוגי בדיכאון לאחר הפלה
במידה ותחושת הדיכאון נמשכת מעבר למספר שבועות ומשפיעה על התפקוד הכללי מומלץ לפנות לטיפול פסיכולוגי. אישה לאחר הפלה סובלת מרגשות קשים ומחרדות לגבי סיכוייה להיות אמא בעתיד, או ללדת ילדים נוספים מעבר לילדים שיש לה כיום. היא חשה כעס וחוסר אונים ובעיקר מתאבלת על הילד שחשבה שיהיה לה.
חשוב שהאישה תמצא מטפל שיתמוך בה בתקופה הקשה הזו ויאפשר לה להביע את מגוון רגשותיה ומחשבותיה לגבי הטראומה שעברה, ללא כל ביקורת או שיפוטיות. חשוב מאד לדבר על הכאב ועל התחושות הקשות, משום שהכחשתם עלולה לגבות מחיר נפשי כבד מהאישה בהווה ובעתיד.
כיצד טיפול פסיכולוגי יסייע בדיכאון לאחר הפלה?
במסגרת הטיפול הפסיכולוגי תוכל האישה לאפשר לעצמה להתאבל על האובדן שחוותה ולהשתחרר מתחושות האשם הבלתי מוצדקות שהיא חשה ולסלוח לעצמה. מטרת הטיפול היא להחזיר את האישה לתפקוד פיסי ונפשי תקין ולסייע לה לחיות שוב באיכות חיים טובה ורגועה עד כמה שניתן.
כמו כן, הטיפול יכול לעזור לה לפתח אופטימיות ותקווה לגבי סיכוייה לסיים הריון בהצלחה בעתיד. הסיוע הנפשי במניעת מחשבות לא רציונליות בנוגע להיריון עתידי וכן מתן כלים להתמודד עם המחשבות הללו מהווים כלים משני חיים לאישה הנמצאת במצוקה לאחר הפלה.
אלטרנטיבות טיפוליות
פעמים רבות במצבים כאלו משולב הטיפול השיחתי יחד עם טיפול תרופתי נגד דיכאון, כדי למקסם את הצלחת הטיפול.
ישנן נשים הבוחרות להשתתף בקבוצות תמיכה בהנחיית פסיכולוגים קליניים. התמיכה הקבוצתית הוכחה כיעילה מאד במקרים של דיכאון. בטיפול קבוצתי האישה שואבת כוחות נפשיים וטיפים מעשיים מחברותיה לקבוצה שעברו אירוע דומה לשלה, דבר שמגביר את יעילות הטיפול.
לפנייה וטיפול בדיכאון לאחר הפלה פני אלינו לשיחת ייעוץ חינם.