טיפול בהפרעת אכילה אצל גברים
ההנחה הרווחת היא כי הפרעות אכילה מתרחשות בעיקר בקרב נשים. מחקרים אף מוכיחים טענה זאת והסטטיסטיקות אכן מצביעות על נתונים בהם נראה כי רק 1 מתוך 10 המתמודדים עם הפרעת אכילה הם גברים. עם זאת, מחקרים בשנים האחרונות בוחנים את ההטיה שבאבחון הפרעות אכילה.
כך, נראה כי השאלות בפנייה לטיפול, כמו גם השאלונים והפרמטרים בהם נבחנים המתמודדים עם הפרעות אכילה, פונים להתנהגויות המאפיינות יותר נשים. למשל בוחנים התנהגויות כמו משקל גוף נמוך, ניקוי וטיהור הגוף על ידי הקאות, שימוש במשלשלים והתנהגויות של צומות, ספורט אינטנסיבי והתנזרות מאכילה, על מנת לאבחן קיומן של הפרעות אלו.
לעומת זאת, ידוע היום, כי קיימות התנהגויות של אכילה לא בריאה ואף מזיקה גם בקרב גברים. בין המשתנים: שימוש בתוספי מזון, עיסוק יתר במחשבות על דימוי הגוף, הסתכלות במראה למשך של לפחות שעה ביום, עיסוק אובססיבי בפעילות ספורטיבית, הורדת אחוזי שומן בגוף, תזונה המתבססת על חלבונים בלבד, ומן הצד השני של המתרס, בולמוסי אכילה תכופים.
חשוב לציין, כי גברים רבים המתמודדים עם הפרעת אכילה, אינם ערים לכך, או שכן חשים כי סובלים מהפרעת אכילה, אך חוסר הלגיטימציה החברתית-תרבותית לכך, מהווה מכשול עבורם, בפנייה לטיפול בכאב ובמצוקה אשר חשים, הנלווים למצבו של הגבר, אשר מתמודד עם הפרעת האכילה.
המופע של הפרעת האכילה בקרב גברים לרוב שונה מזה אצל הנשים, כיוון שמודל ה”יופי” החברתי-תרבותי שונה בין המינים. גברים בדרך כלל ישאפו פחות למשקל גוף נמוך, כיוון שזהו אידיאל הגוף הנשי. עם זאת, גברים רבים ישאפו לגוף חטוב, שרירי וקשיח, כיוון שהאידיאל הגברי מתייחס לגבר רחב כתפיים אשר יכול להתמודד עם כל קושי שהעולם מזמן לו.
לא רק גברים המשתייכים לקהילה הגאה!
מחקרים בעולם מראים כי אנשים נוטים לחשוב שהפרעות אכילה מיוחסות לנשים. אם יש אפשרות שלגבר תהיה הפרעת אכילה, אז ההנחה החברתית הרווחת היא כי האדם נשי, או משתייך לקהילה הגאה- הומו, ג’נדרקוויר או טראנסג’נדר. מיותר לציין כי עמדות אלה מוטעות וגורמות לאנשים רבים להימנע מפנייה לטיפול, כיוון שחשים שחוויותיהם ותחושותיהם אינן תקינות. הפרעות אכילה בגברים, כמו בנשים, מופיעים אצל סטרייטים כמו בקרב הקהילה הגאה.
עם זאת, טרנסים מתנסים בהפרעות אכילה (כמו גם באובדנות) באחוזים גבוהים יותר באוכלוסייה, אף יותר מנשים (כלומר יותר מכל אוכלוסייה אחרת). נסייג ונאמר כי ידוע שאנשים המשתייכים לקהילה הגאה ככלל, מתמודדים עם הפרעות נפשיות בעוצמות גבוהות יותר מאשר באוכלוסייה הכללית. נציין כי עובדה זו אינה מלמדת על הפתולוגיה הנפשית של אנשים המשתייכים לקהילה הגאה, אלא על המורכבות הרגשית עמה נאלץ להתמודד חבר הקהילה הגאה, לאור תפיסות סטיגמטיות המופנות מצד החברה.
מהו הטיפול בהפרעת אכילה בגברים?
מחקרים מראים כי הסיכוי לתמותה אצל גברים המתמודדים עם הפרעות אכילה, גבוה מזה של נשים המתמודדות עם הפרעות אכילה. הסיבה לכך נעוצה בעובדה, שנשים פונות יותר לטיפול בעניין הפרעות אכילה. נבהיר כי אין סיבה להזניח את הפרעת האכילה וזו אינה בושה לחוות מצוקה בעקבות כך. אתם לא לבד.
פסיכותרפיה דינאמית
זהו הטיפול המומלץ בהפרעת אכילה בגברים. מטפל אשר נוקט בגישה רגישה מגדרית ידע לזהות ולאתר את הופעת הסימפטומים והתחושות הרגשיות ה”גבריות” בהפרעות האכילה. יחד, המטפל והמטופל יחקרו את התחושות הפנימיות המאפיינות את חוויית המתמודד עם הפרעות אכילה. נציין כי להפרעות אכילה קשר חזק לאינטראקציות משפחתיות. לכן, פעמים רבות, וכתלות בגילו ובמצב הפונה והתגייסותו לכך, נמליץ להרחיב את הטיפול ולכלול אנשים נוספים כגון משפחתו או קרוביו של המתמודד עם הפרעת האכילה, אשר יסייעו בהתמודדות המורכבת עם הפרעת האכילה.
פנו אלינו לשיחת ייעוץ בנושא הפרעות אכילה בגברים. אתם לא לבד – יש המון גברים שמתמודדים עם הפרעת אכילה.
צוות מכון סול מורכב ממגוון מטפלים מומחים ומנוסים בתחומם, אשר יוכלו לסייע בכל קושי עימו אתם מתמודדים. במכון סול מטפלים בילדים, נוער ומבוגרים.