אבחון אוטיזם בתפקוד גבוה
אבחון נכון של אוטיזם בתפקוד גבוה מתפספס פעמים רבות, בגלל שהאיתור מורכב!
כיום, ניתן לאבחן אוטיזם כבר בגיל 3 חודשים. אצל רבים מהאוטיסטים המגיעים לאבחון במכון פרטי ההבחנה אכן נעשית בשנים מוקדמות אלו.
חלק מהיכולת לאבחן בשלב מוקדם נוגעת למודעות הרבה שקיימת אצל הורים לתסמונת זו. לצד זאת, אוטיסטים שיוגדרו בעתיד בתפקוד גבוה יש ואבחונם יתרחש בשלב מאוחר יותר.
הספקטרום הרחב של אוטיסטים מבחין, בין היתר בין אלו בתפקוד נמוך לגבוה. אבחון זה קשה ומורכב. לא לכל בעל מקצוע, העין האבחונית הנכונה לכך.
לכן, מומלץ וחשוב לבצע האבחון במסגרות פרטיות, בהם מאבחנים בעלי ניסיון והכשרה לאיתור אוטיזם בתפקוד גבוה.
מהי הסיבה לאבחון מאוחר של אוטיזם בתפקוד גבוה?
אוטיסטים בתפקוד גבוה מאופיינים בצורה שונה לעומת אלו בתפקוד נמוך. להם סל יכולות רחב יותר. מתוך כך, אצל רבים מהם יש וההורים והסביבה התומכת יתקשו בהבחנה של סימנים לאוטיזם בגילאים מוקדמים.
בנוסף לכך, חלק מהסימנים שכן קיימים נתפסים לא פעם כבעיות המאפיינות ילדים שאינם נמצאים על הרצף האוטיסטי.
לא פעם, שוגים אנשי מקצוע בהבחנתם. אלו משייכים, למשל, בעיות התנהגותיות ובעיות נלוות אחרות כהפרעת קשב וריכוז.
למה חשוב לשים לב לפני שנפנה לאבחון אוטיזם בתפקוד גבוה?
אנשי מקצוע רבים יודעים להצביע על סימנים מקדימים. סימנים שיש בהם להוביל את ההורים להחלטה שיש לבצע אבחון אוטיזם לילדם. זוהי סיטואציה בה ברור כי ביצוע האבחון יכול להוביל למסקנה כי מדובר באוטיזם. ועדיין.
במקרה זה יהיה ברור כי האבחנה תוביל למסקנה הברורה כי יהיה מדובר באוטיסט בתפקוד גבוה.
לא כל איש מקצוע (פסיכולוג/פסיכיאטר) שערך אבחון ישים לב לאוטיזם בתפקוד גבוה!
סימנים באבחון אוטיזם בתפקוד גבוה
יכולות קוגניטיביות
סימן בולט שמצדיק אבחון נוגע לפער רחב בין יכולות קוגניטיביות לכישורים חברתיים ויכולות רגשיות.
מדובר על מאפיין בולט אצל אלו שהוגדרו כאוטיסטים בתפקוד גבוה. מאפיין זה מהווה לרוב סממן בולט שמוביל הורים רבים לביצוע אבחון לילדם.
מדובר על מקרים בהם ילד מראה הצלחה בלימודים. מנגד, קיים קושי ואף סבל שלו בכל הנוגע לכישוריו החברתיים. אלו כמעט ולא יהיו קיימים והם יכולים להוביל לבדידות ואף חרדה.
תחומי עניין ייחודיים
- סממן נוסף שמתחדד בגיל מאוחר יותר נוגע להתפתחות של תחומי עניין ייחודיים.
- מקרים בהם אט אט נשים לב כי אותו ילד מתמקד בפרטי מידע ועובדות שוליות. ילד, למשל, שמביע עניין רב ואובססיבי במשקפי שמש שאנשים עונדים.
- העניין הרב מוביל לחיפוש אחר אנשים ברחוב שעונדים משקפיים, חיפוש מידע בנושא, קריאה בנושא וניסיון לשוחח עליו בכל הזדמנות.
התבודדות
- מאפיין התנהגותי נוסף שהופך חריג בגיל מאוחר הוא הרצון להתבודד. כאן יראה הילד או הנער רצון להיות לבדו.
- הילד יפסול כל רעיון להשתתף בפעילויות חברתיות וקהילתיות. גם במקרים ויגיע לאירועים חברתיים הוא ימצא פינה שקטה להיות בה.
- יש ומי שהגיע לגילאי נוער יתאפיין עדיין בתמימות רבה מידי. מצב, למשל, בו נער בן 16 מגלה תמימות של ילד בגיל חמש.
- יש פעמים ומתוך אותה תמימות ימצא עצמו הנער במצבים מסוכנים. מצבים בהם “ייפול האסימון” להורים כי משהו אינו כשורה. משם, לרוב, הדרך לאבחון תהיה קצרה גם כן.
סימנים נוספים לאיתור אוטיזם בתפקוד גבוה
סימנים אחרים שיובילו ילדים ובני נוער לאבחון יכולים להיות גם מאפיינים קלאסיים. יש מקרים וילדים ונערים בתפקוד גבוה יפגינו תנועות מוטוריות חזרתיות. תנועות הבולטות ומאפיינות אוטיסטים בתפקוד נמוך בגיל מוקדם ממש.
למה חשוב לבצע אבחון אוטיזם בתפקוד גבוה?
במקרים מסוימים אדם מאובחן בגיל צעיר כאוטיסט בתפקוד גבוה. אבחנה בשלב מוקדם מאפשרת יצירת מצע טיפולי טוב, איכותי ומעמיק למטופל.
לצערנו, ברוב המקרים קשה לאבחן בגיל צעיר אוטיזם בתפקוד גבוה, ולכן ילדים עם אבחנה זו יכולים לעבור “מתחת לראדר”. הבעיה היא שהילד סובל ושהוא לא מטופל כראוי.
כלומר- אבחון מוקדם של אוטיזם בתפקוד גבוה מאפשר טיפול יעיל יותר ושיפור התקשורת הבינאישית!
אבחון מוקדם
העובדה כי בשלב מוקדם נעשה אבחון למי שסווג בתפקוד גבוה הינה משמעותית.
עם זאת, אנשי מקצוע בתחום האבחון מדגישים את החשיבות בביצוע אבחונים בפרקי זמן שונים. עבור חלק מההורים ההמלצה לביצוע אבחונים שונים יש ונשמעת תמוהה. לבטח אם כל אבחון נתפס עבורם ועבור ילדם כחוויה לא נעימה.
רבים מהם שואלים, אם כך, מה הצורך בביצוע אבחון נוסף.
חשוב לציין כי לא פעם נערכו אבחונים בעבור מטרה מסוימת. אבחון שיש בו להצביע על קיום של סימפטומים וסיווג התפקוד הינו חשוב ומשמעותי.
מנגד, אותו אבחון שבוצע לא התמקד בצרכים היומיומיים ובמתן הטיפולים.
על כן, חשוב שגם מי שהוגדר כאוטיסט בתפקוד גבוה יעבור אבחונים נוספים- כמו אבחון פסיכיאטרי לאוטיזם בתפקוד גבוה. כאלו אשר יוכלו לחדד ולמקד את צרכיו היומיומיים.
אבחון שבעצם יהיה כלי אבחוני נוסף מתוך סדרת אבחונים. כך, בתוך כל אבחון יוכלו אנשי המקצוע להתרכז במטרה שונה.
חידוש אבחון אוטיזם בתפקוד גבוה
ביצוע אבחון נוסף לאוטיסטים בתפקוד גבוה הכרחי גם במעבר אותו הם חווים מגיל נערות לגילאים בוגרים. מדובר על מעבר מתמשך שמורכב וקשה גם לבני נוער “רגילים”.
ביצוע אבחון בנקודה זו יש בה לאתר את החוזקות והאתגרים להמשך. המשך לעולם של חיים בוגרים עבור אותו אוטיסט בתפקוד גבוה.
כשגם הוא, בשלב זה, יודע להביע רצונותיו. בין אם מדובר על עבודה, מגורים עצמאיים ואף מסגרת זוגית.
שכלול הכלים האבחוניים
נקודה נוספת שחשוב להתעכב בה היא התפתחות האבחון לאורך זמן. לאורך השנים, באמצעות מחקרים רבים בישראל וברחבי העולם, הופך האבחון למדויק יותר.
אבחון שבוצע לפני 10 שנים יהיה שונה מזה שיבוצע כיום.
מכאן, שגם בשל כך חשוב לבצע אבחון. גם במקרים שאין צורך ממשי, אך מנגד תוכן ואיכות האבחונים עלתה. מכאן שאבחון מחדש יכול לתרום ולהועיל.
תיקוף/שלילת אוטיזם בתפקוד גבוה למתבגרים ומבוגרים
אוטיסטים שהגיעו לגיל בגיר יש ויביעו רצונם בביצוע אבחון.
יש ובנקודה זו חלקם יוכלו לציין מדוע רצונם באבחון. אוטיסטים בגילאי 18-22 יכולים להביע רצון, חיובי ומתקבל על הדעת, להתגייס לצה”ל או לשרת במסגרת שירות לאומי.
קידום ומימוש רצון זה מתאפשר לא פעם גם באמת ביצוע של אבחון. אבחון שתוצאותיו מועברות לגורמים מקצועיים שיחליטו בחיוב על גיוס אותם צעירים למסגרת צבאית או בשירות לאומי.
אבחון לאוטיסטים בתפקוד גבוה בגיל מאוחר יכול לשמש למטרות רבות. לא פעם, במסגרת סימון יעדים שונים מהווה האבחון כלי שיודע לבחון לעומק את התקדמותו של אוטיסט.
הדבר נעשה באמצעות כלים אובייקטיביים וקשת רחבה אנשי מקצוע. כך בעצם, ניתן לדייק יותר את המעטפת המקצועית ואיכות חייו של כל אוטיסט בתפקוד גבוה.
אבחון אוטיזם בתפקוד גבוה במכון פרטי
הבחירה באבחון פרטי לאוטיזם היא משמעותית. ביצוע האבחון במסגרות המעניקות קשת רחבה של אבחונים וטיפולים הכרחית ומומלצת. כך יוכל המאובחן ובני משפחתו לקבל קשת רחבה של טיפולים ואבחונים תחת קורת גג אחת.
מסגרת בה יתבצע תאום וסנכרון בין מטפלים ואנשי מקצוע שונים. אלו יוכלו, למשל, לשלב ולאזן בין מתן טיפול תרופתי לבניית תכנית תזונה.
חשוב לזכור שביצוע אבחון אינו דבר קל ופשוט. גם כשמדובר על אבחון אוטיזם בתפקוד גבוה.
יש פעמים ואותם סימנים מקדימים אינם ברורים דיו. אלו מותירים, לא פעם, תקווה אצל ההורים כי לא מדובר באוטיזם.
חשיבות האבחון
בכל אבחון אחר יש וניתן להגיע להצלחות ופתרונות. אבחון בו מסקנה ברורה שמדובר באותה תסמונת מהווה אשרור לאותן חששות, של ההורים, או של האדם עצמו. מכאן, עבור הורים רבים הבחירה באבחון מהווה ציון דרך משמעותי.
ציון דרך שלאחריו יצטרכו להפנים את השלכות תוצאותיו.
לצד זאת, כמו בכל אבחון פסיכולוגי אחר, גם אבחון זה מהווה כלי שבסופו של דבר בא לסייע למאובחן. הדבר משמעותי כיום למול ריבוי ההגדרות הנוגעות לבעיות ותסמונות אחרות שקיימות.
לכן, חשוב להבין כי האבחון הכרחי לא רק ככלי לקביעת וסיווג של אוטיזם. יש להבין כי זהו כלי דינמי ומסייע שאמור ללוות את הטיפול לאורך כל חייו של אדם המתמודד עם אוטיזם בתפקוד גבוה!