טיפול פסיכולוגי אונליין בזום

צוות המכון | מכון סול לפסיכותרפיה | פורסם: 21.2.20 | עודכן: 9.1.24

אנשים רבים מחפשים טיפול פסיכולוגי מסוג אחר, כזה שיספק מענה לצרכים מיוחדים וספציפיים. הצרכים והסיבות לפנייה לטיפול פסיכולוגי אונליין, עשויים להיות שונים ומגוונים.

טיפול פסיכולוגי בזום- מלחמת חרבות ברזל

אבחון פסיכולוגי אונליין נהפך לשכיח מאוד מאז הקורונה ובטח, מאז מלחמת חרבות ברזל.

בפועל, מאז הגיח לעולמנו האינטרנט, הוא שינה את פני ההתנהלות היומיומית שלנו ובכך, גם את הטיפול.

אנשים (ישראלים), אשר רצו לקבל טיפול בשפה העברית, חיפשו לעצמם פתרונות. טיפול בעברית במדינת מגוריהם היה אפשרי, אבל לא כל כך בר השגה.

בד”כ יש מעט מאוד אנשי מקצוע דוברי עברית במדינת המגורים. פסיכולוגים אלו לרוב מתרורעים באותם חוגים חברתיים, בהם אתם ודאי נמצאים.

טיפול פסיכולוגי אונליין תפס תאוצה בזמנו עבור מי שחי בחו”ל וכיום, גם עבור מי שמתמודד עם חרדה חברתית ומתקשה לצאת מהבית וגם, מי שחווה התקפי פאניקה.

התקפי פאניקה באופן טבעי, נהפכו שכיחים יותר במלחמה, כיוון שאנשים חוששים לצאת מהבית (גם לטיפול) ומעדיפים להתנסות בטיפול מרחוק בתוך ביתם, בסביבה המוכרת והרגועה.

החוויה בטיפול אונליין מצד אחד יכולה להיות חלקית, עבור חלק מהאנשים, אבל אפשרית ומקרבת דווקא, עבור חלק אחר מהאנשים.

מחקרים כיום מראים שלטיפול אונליין יש מידת תרומה לסימפטומים אותם מציג מטופל נוירוטי, באופן זהה לטיפול המתקיים פנים מול פנים.

מה ההבדל בין טיפול פרונטלי לטיפול אונליין?

כולנו מכירים את הטיפול הפסיכולוגי ה”מסורתי” וכשאנחנו חושבים על לפנות לטיפול, הדימוי שצץ בראשנו הוא ודאי הבא: מפגש המתקיים בחדר, קליניקה שקטה ואינטימית של מטפל היושב מול מטופל, או שהמטופל שוכב על ספה והמטפל יושב מאחורי גבו.

על אף כי נדמה שטיפול “מרחוק” שייך לעולם המודרני, המתפתח טכנולוגית, פרויד, אבי הפסיכואנליזה והפסיכולוגיה, היה הראשון שנקט בשיטות טיפול “מרחוק”, כאשר טיפל בהתכתבות במטופלים שגרו מחוץ לוינה ונבצרה מהם היכולת להגיע אליו. על אף התדמית השמרנית של הטיפול הפסיכולוגי, כמו מקצועות רבים ותחומי חיים אחרים, גם מרחב זה עבר תמורות והתאמות בשנים האחרונות, בהתייחס למציאות החיים המתהווה והמשתנה.

    אנחנו כאן בשבילכם

    השאירו פרטים וניצור אתכם קשר בהקדם

    שדות המסומנים ב-* הם שדות חובה





    שדות המסומנים ב-* הם שדות חובה

    טיפול פסיכולוגי בזום בזמן נגיף הקורונה

    טיפול פסיכולוגי בזום או טיפול פסיכולוגי מקוון, הינה שיטה רווחת בעולם ותתפלאו, בעיקר בישראל שהינה מעצמה טכנולוגית בשלל תחומים, גם בתחום הטיפול. בישראל, לעומת מדינות אחרות, עוד טרם התפרצות נגיף הקורונה בעולם, טיפולים אונליין דרך הזום היו שכיחים ביותר. ודאי אתם שואלים מדוע דווקא בישראל ומדוע עוד טרם התפרצות הנגיף, התשובה היא ברורה: ישראלים רבים עוברים לחיות מחוץ לישראל, ישנה הגירה גבוהה ביותר בקרב ישראל. פעמים רבות, המעבר לחו”ל גורר איתו תחושות של דיכאון וחרדה, אשר לצערנו תורמים לתחושת הבדידות.

    במידה רבה, תקופה זו של התמודדות עם נגיף הקורונה דומה בהרבה להגירה של אנשים לחו”ל: אנשים מרגישים בודדים ומבודדים והריחוק החברתי גורם גם לריחוק מנטלי של ממש. לכן, בתקופה זו טיפול פסיכולוגי בזום הינם שכיחים ביותר. נציין עם זאת כי כיוון שטיפול פסיכולוגי הינו חיוני, לאורך כל תקופת הסגרים, מותר ומומלץ להגיע לטיפול פנים אל פנים בקליניקה. עם זאת, עבור אנשים שחוששים בתקופה זו והחשש הוא מובן, או עבור אנשים אשר מתגוררים רחוק יותר מהפסיכולוג המומלץ אליו רוצים  ללכת- מוזמנים ביותר לקיים מפגש טיפול אונליין דרך הזום או טיפול פסיכולוגי בטלפון.

    לקריאה על טיפול פסיכולוגי בקורונה>>

    לקריאה על השפעות פסיכולוגיות של ילדים בקורונה>>

    טיפול פסיכולוגי אונליין אחרי משבר הקורונה

    שאלה שנשאלת לא אחת על-ידי מטופלים אשר פנו לטיפול פסיכולוגי אונליין היא האם נוכל להמשיך טיפול פסיכולוגי אונליין בזום גם אחרי שיעבור המשבר? בגדול, התשובה היא כן. נסביר מכמה כיוונים: ראשית טיפול אשר התחיל בזמן הקורונה מהזום, סביר שימשך כך גם לאחר סיום משבר הקורונה (שכרגע סופו לא קרוב לצערנו), כי אנו כפסיכולוגים מאמינים שיש חשיבות לעבור טיפול תמיד במסגרת קבועה. כמו שבקליניקה תמיד נקבל את המטופל בחדר קבוע, בעל נראות קבועה, כך גם נשמור על ה”סטינג” בפגישות שנערכות בזום.

    להמשך קריאה על מהו סטינג ומהו טיפול דינמי>>

    סיבה נוספת היא שינויים חברתיים אשר מלחמות או משברים, כמו משבר הקורונה יוצרות. היסטוריונים וסוציולוגים מדברים לא מעט בתקופה האחרונה על הרשמים החברתיים והשינויים המשמעותיים שיתקבעו לעוד שנים ארוכות, בעקבות משבר הקורונה. דפוסי חיים שונים כמו משלוחים בתכיפות גבוהה ממסעדות, הזמנה של שפים הביתה וכן- גם טיפול פסיכולוגי אונליין (טיפול שנעשה ב”פיג’מה) מה שנקרא- כנראה כאן כדי להישאר.

    כפי שנתאר בהרחבה במאמר זה, לטיפול פסיכולוגי אונליין חשיבות רבה, בייחוד בעיתות משבר אבל לא רק. המשיכו לקרוא ותגלו על משמעות “טיפול מרחוק”…

    האם טיפול פסיכולוגי אונליין יעיל?

    הפסיכולוגיה הינה מקצוע המבוסס על שיטות טיפול מדעיות, המעוגנות במחקרים מוכחים. מתוך כך, בשנים האחרונות נאספו עדויות מחקריות רבות, בדבר היעילות הטיפולית של טיפול פסיכולוגי אונליין. למשל, במטה-אנליזה של אנדרסון ושות’ (Andersson et al., 2014) שבחנה 1,286 מחקרים, אשר בדקו יעילות של טיפולים אונליין (ICBT), לעומת טיפולים “מסורתיים” (CBT), בשיטת טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, בקרב אנשים המתמודדים עם הפרעות פסיכיאטריות וסומטיות, נמצא כי טיפול אונליין, יעיל באותה מידה, כמו טיפול “מסורתי”, באוכלוסייה של אנשים המתמודדים עם חרדה חברתית, דיכאון והפרעות סומטיות. שיטת המחקר התבססה על שאלונים שהועברו למטופלים לפני ולאחר הטיפול, בהתאם להפרעה עימה הם מתמודדים.

    נסייג ונאמר, כי ישנם מעט מחקרים הבודקים את היעילות של טיפול פסיכולוגי אונליין, בהשוואה למחקרים רבים בתחומי הטיפול “המסורתי”, מהסיבה שתחום זה הינו צעיר וחדשני באופן יחסי. בנוסף, מחקרים הבודקים את יעילותם של טיפולי אונליין, מתרכזים בעיקר בבדיקת היעילות הטיפולית באבחנות ספציפיות, כמו דיכאון, הפרעות אכילה, הפרעות אישיות ועוד. באופן ספציפי יותר, מחקרים אלה מתמקדים בבדיקת היעילות של טיפולי אונליין בשיטת טיפול מסוימת: טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, מיינדפולנס או טיפול דינמי. משום כך, על מחקרי ההמשך, מוטלת האחריות לבצע מחקרים רחבים יותר שיבחנו את יעילותם של טיפולי האונליין, מעבר לכל שיטת טיפול או אבחנה ספציפית.

    מהן הסיבות לפנייה לטיפול אונליין?

    מרחק פיזי

    רוב הפניות לצורך טיפול פסיכולוגי מקוון כמו טיפול פסיכולוגי בזום או לצורך טיפול פסיכולוגי בטלפון, נובעות מכך שהפונה חי רחוק מהמקום בו גדל, או המקום הנוח לו מבחינת שפה וביטוי. הפניה לטיפול מרחוק, עשויה להיות מטעמים של מרחק פיזי, נוכח מגורים במקום מרוחק בארץ, אשר השירותים הפסיכולוגיים פחות זמינים ונגישים בו. סיבה נוספת הינה מגורים במדינה אחרת, בשל מגוון סיבות, כגון: הגירה, רילוקיישן לצרכים מגוונים כמו טעמים לימודיים, עסקיים, מעבר מגורים עם בן זוג אשר מתגורר בחוץ לארץ, מעבר בשל הרצון לגור קרוב לילדים, הורים או למשפחה וחברים אשר מתגוררים בחו”ל.

    זקוקים לייעוץ מידי? חייגו: 03-5233757

    קשיי ניידות

    לצערנו המציאות בשטח מראה, שלעיתים אנשים המתמודדים עם נכויות פיזיות, נמנעים מפנייה לטיפול, בשל העמדה שהמטפל “הבריא” לא יבין את התמודדויותיהם בחיי היומיום. כלומר שמטפל שאינו חווה נכות כזו או אחרת ולא התמודד עם קושי משמעותי בניידות יומיומית, יתקשה, עד כדי לא יבין, את האופן בו מתנהל אדם עם קשיי ניידות. סיבה נוספת להימנעות מפנייה לטיפול היא בשל קושי אמיתי במציאת מטפלים, אשר מקבלים בקליניקות העומדות בתנאי הנגישות המתאימים. כך או כך, העובדה כי מעטים האנשים המתמודדים עם קשיי ניידות שפונים לטיפול, הינה מצערת.

    צורך באנונימיות

    חלק אחר של הפונים לצורך טיפול אונליין או טיפול פסיכולוגי בטלפון, רוצה להתנסות בפסיכותרפיה, אך מתקשה לעלות בעיניי רוחו, שיחה על חייו המתקיימת פנים מול פנים. אם מפאת בושה או שמירה על פרטיות מטעמים אחרים, כגון, תפקיד מסוים שאינו מאפשר חשיפה ממשית. חלק מאנשים אלו יטו לחוש נוח יותר כשנוכחותם נסתרת ולא גלויה.

    חרדה חברתית

    סיבות אחרות לפניה של רצון לנסות טיפול פסיכולוגי בזום או בכלל טיפול מקוון, עשויות להיות קשורות בחרדה חברתית או בושה עוצמתית ופסיכופתולוגיות נוספות, אחרות אשר מיד נפרט עליהן יותר בהרחבה.

    מה היתרונות של טיפול אונליין?

    טיפול פסיכולוגי אונליין, מאפשר גמישות רבה יותר ומותאמות לצרכים שונים של אנשים, במינימום מאמץ וזמן, ולו יתרונות רבים ומגוונים (Lovejoy et al., 2009).

    טיפול המותאם לצרכיי הפונה

    הצורך והחיפוש אחר טיפול פסיכולוגי אשר יהיה מותאם לצרכים השונים הינו מובן וברור, בייחוד נוכח השינויים הרבים שמתרחשים בחברתנו, בכל זמן ובכל מקום בעולם. כפי שהיום ניתן לקבל ייעוץ רפואי אונליין, ולשלבו בתוך לוח זמנים עמוס וצפוף, כך גם בצעדי ענק צועד הטיפול הרגשי. כמו כל טיפול רגשי אחר, גם באמצעות טיפול אונליין ניתן להתמודד עם קשיים, אשר אנשים לעיתים יטו לוותר על ההתמודדות עמם, בשל החשש או הקושי לצאת מהבית או היעדר זמן פנוי לכך. הפסיכותרפיה היום, מנסה להדביק את הקצב, ומספקת מענים מקצועיים לצרכים השונים של האנשים אשר מעוניינים לקחת בה חלק והולכת יד ביד עם הרפואה המודרנית.

    טיפול נוח, חסכוני וזמין

    לרוב, אדם אשר פונה לטיפול פסיכולוגי, צריך להתארגן לכך מבעוד מועד ולהיערך מבחינות רבות. הן מבחינת הזמנים: זמן ההגעה לטיפול הפסיכולוגי עשוי להתארך נוכח סיבות שונות, כגון, פקקים, עיכובים שונים הקשורים לזמני הגעת האוטובוסים או המוניות, מרחק הליכה או נסיעה מהקליניקה של הפסיכולוג, חיפוש חניה ועוד. להתארגנויות אלה לרוב נלוות הוצאות שונות וביטול זמן יקר, מעבר למחיר הטיפול אשר נקבע מראש, כגון: מוניות, דלק, תשלום בעבור תחבורה ציבורית, תשלום בעבור חניונים וכדומה. אמנם זמן הטיפול הפסיכולוגי הינו 50 דקות ומחירו ידוע ונקבע מראש, אך יש לקחת בחשבון גם את שלל הגורמים הנוספים אשר עשויים ליקר את משך וזמן הטיפול. מכאן שלטיפול פסיכולוגי מקוון יתרונות שונים החוסכים זמן וכסף.

    טיפול פסיכולוגי אונליין

    התאמת הטיפול הפסיכולוגי לחיים המודרניים

    חישבו לרגע על ישראלי שחי במדינה אחרת, ומתמודד עם קושי כזה או אחר בחייו, ובשל כך נמנע מלפנות לטיפול פסיכולוגי, כיוון שחש, שלא יוכל לדבר על רגשותיו באף שפה אחרת. טיפול פסיכולוגי אונליין מאפשר לאנשים, ובמיוחד לישראלים אשר מתגוררים מחוץ לישראל, לטפל במצוקותיהם הרגשיות, או להשקיע בהתפתחותם הרגשית ולקדם את חייהם, בכל זמן ומקום בעולם, בשפה היומיומית והנוחה להם. אופן טיפול זה לא מצריך מאמץ או קושי מיוחד, ומאפשר להם לבחור בפסיכולוג מקצועי, כזה אשר יבין אותם ויוכל להתחבר אליהם באופן שהינו קרוב חוויה. כלומר, מטפל אשר חי ומכיר את תרבותם, שפתם, הסלנג שבו הם משתמשים, וההתמודדויות היומיומיות שלהם כבני אותה תרבות ייחודית.

    טיפול המאפשר תחושות של זהות והשתייכות

    אדם ישראלי אשר חי במדינה אחרת, לעיתים מרגיש שונה ולא מובן בקרב האוכלוסייה המקומית. הוא עשוי להתקשות בהתמודדות עם חוסר ההבנה את סובביו ועם התחושה הפנימית שלו, שהם אולי גם אינם מבינים אותו. תחושה של בדידות תרבותית, אשר פוגשים לא פעם כאשר עוברים להתגורר במדינה חדשה, עשויה לבוא לידי ביטוי באספקטים רבים: למשל, קושי בהבנה של מנהגים שפתיים ולאומיים, ואף מחוות פיזיות, אשר עשויות לקבל גוון שונה בין מדינות מערביות, אפילו כאשר הן קרובות גיאוגרפית. חוויות אלה עלולות ליצור תחושה של “נכות תרבותית” או בושה, סביב היעדר ידיעת המנהגים הפורמאליים והבלתי פורמאליים, או היעדר שליטה מספקת בשפה המקומית.

    מכורח המעבר וההסתגלות לתרבות ולשפה החדשות לו, האדם עשוי לחוש תחושות שונות של אי נחת, תסכול, ואף לעיתים פגיעה ממשית וקשה בהערכתו העצמית. חשוב לציין, כי אנשים רבים צולחים התמודדויות מעין אלו, לרוב באמצעות רשת תמיכה חברתית ענפה של ישראלים נוספים הנמצאים בסביבתם, משפחה תומכת, או הסתגלות מהירה וטובה, אשר ניחנו בה בשל חזקותיהם האישיותיות.

    עם זאת, אנשים אחרים עשויים לחוות קשיים שונים סביב המעבר וההסתגלות, אשר עשויים לקחת שנים רבות. לעיתים הקושי הרגשי נובע מסיבות שונות שביניהן: המרחק הפיזי מישראלים אחרים אשר עשוי להעצים את תחושת הבדידות וחוסר המובנות, קושי ביצירת קשרים חברתיים קרובים, קושי להפנים במהירות את השפה החדשה, או קושי בהבנת הבירוקרטיות השונות ועוד. טיפול פסיכולוגי אונליין עשוי לסייע להתמודד עם קשיים מעין אלו, לעשות סדר בתחושות, להבין ביחד עם איש המקצוע, מהם מקורות התמיכה אשר עשויים לעזור לאדם להתמודד בצורה מיטיבה יותר ואף ללוות אותו ולאפשר לו הנאה, צמיחה והתפתחות במקום החדש אשר בו נמצא.

    טיפול המותאם לאנשים המתמודדים עם הפרעת חרדה חברתית או התקפי פאניקה

    הפרעת חרדה חברתית הינה תגובה גופנית ופסיכולוגית של בהלה ולחץ, בתגובה למפגש חברתי, מדומיין או ממשי. חרדה חברתית עלולה להוביל להימנעות כללית מיציאה מהבית.

    התקף פאניקה (התקף חרדה), מאופיין בתחושת אימה משמעותית המגיחה במפתיע, בתגובה למפגש ישיר או עקיף, עם גורם מאיים, ולו תגובות גופניות ופסיכולוגיות. התקף הפאניקה הינו קצר באופן יחסי וחולף כלא היה (DSM-IV, 2013). אנשים הסובלים מחרדה חברתית או התקפי פאניקה, עשויים פעמים רבות להימנע מפנייה לטיפול, לא משום שאינם מרגישים צורך בכך, אלא כיוון שחוששים מהמפגש הבינאישי שעלול להיות ביקורתי, פוגעני ושיפוטי.

    במצבים אלה עלול המתמודד, טרם הפנייה לטיפול, לדמיין את מבטו המאיים והשיפוטי של המטפל. תחושה זו עלולה לעורר הצפה ומועקה מהחודרנות האפשרית של המפגש הבינאישי. באופן פרדוקסאלי ומצער, אנשים המתמודדים עם חרדות אלה, לרוב חשים צורך עז בקשרים משמעותיים, ואף מייחלים לחוות קשר קרוב ומיטיב, כזה אשר יוכל לעזור להם אט אט להתגבר על קשייהם ולהוות עוגן ומשענת תומכת לצמיחה והתפתחות ואף ליצירת קשרים משמעותיים נוספים בחיי היומיום.

    במצבים מעין אלו, טיפול אונליין כמו טיפול פסיכולוגי בזום, משמש אפשרות טובה ומועילה לקיום קשר בינאישי טיפולי מיטיב, לא פחות מטיפול פנים מול פנים, כפי שהראה מחקר שבחן את יעילותו של טיפול אונליין בקרב אוכלוסיית מתמודדים עם הפרעת חרדה חברתית, התקפי פאניקה והפרעת דיכאון (Andrews et al., 2010).

    הסיבות לכך ברורות: טיפול אונליין, הוא טיפול רגשי, כזה המתאים להיות מקור לתמיכה טיפולית, ואף מהווה קרקע לטבילה ראשונית-הדרגתית בקשר שהינו מוגן ומגן, בו לא קיימת חשיפה ישירה לפחד או לקושי עימו מתמודדים. קשר טיפולי מעין זה, השומר על מרחק בטוח והינו בשליטתו של האדם הפונה לטיפול, מאפשר לו, אט אט, להפחית את החרדה. הפחתת החרדה עשויה לגרום למתמודד אפילו לרצות במפגש פנים-אל-פנים עם המטפל, בקצב ובזמן המתאימים לו ולקשר המתהווה ביניהם.

    נסייג ונאמר כי ישנם מטפלים המאמינים שטיפול אונליין אינו מתאים למתמודדים עם חרדה חברתית ונגזרותיה, כיוון שהמפגש “הרחוק”, לא מטפל ישירות בקושי, אלא מזמין להימנעות מטיפול במוקד הקושי: החוויה החרדתית.

    הורדת חסמים בנוגע לבחירת המטפל

    רוב הפונים לטיפול מתמקדים בשני אלמנטים חשובים, כאשר הם מתחילים במלאכת חיפוש מטפל מתאים עבורם:

    1. קרבה לאזור מגורים.

    2. רמת ההכשרה של המטפל.

    כלומר, מצד אחד, אנחנו רוצים את המטפל הכי קרוב לאזור מגורינו, ומצד שני, אנחנו מעוניינים במטפל המוכשר והמקצועי ביותר לטפל בנו. ברוב המקרים, הפונה נאלץ להתפשר על אחד משני האלמנטים- קרבה או מקצועיות. לכל אחד מהוויתורים יש מחיר ברור: אם נוותר על הקרבה, נצטרך להתאמץ מאד בעניין ההגעה ובהתארגנות לטיפול, דבר שהופך ונהיה קשה יותר ויותר, ככל שהטיפול נמשך ומתארך. אם נוותר על מקצועיות המטפל, בעד קרבה גאוגרפית, אנו עלולים לחוש כי אנחנו לא נמצאים בידיים טובות, כלומר בידיים של איש מקצוע שאולי לא מתאים לטפל במצוקה שעמה אנחנו פונים.

    טיפול אונליין כמו טיפול פסיכולוגי בזום ואף טיפול המתקיים דרך שיחה עם פסיכולוג בטלפון, מוריד את החסמים בעניין הקרבה הגאוגרפית ובעניין מקצועיות המטפל. במפגש אונליין, בקלות ניתן להיפגש עם המטפל המקצועי והמדויק ביותר, ללא תלות במיקום הגאוגרפי בארץ או בעולם.

    למי טיפול אונליין לא מתאים?

    טיפול מרחוק לא מתאים לילדים מתחת לגיל 11-12, שכן ברוב המקרים נטפל בילדים הצעירים מגילאים אלו דרך משחק. נוסף לכך, טיפול זה אינו מתאים לאדם שפנה לטיפול על מנת לקבל סיוע בהתמודדות עם הפרעות תקשורת, שכן קשר עין הינו חשוב בהפרעות מסוג זה. ככלל, טיפול זה אינו מתאים למי שאינו מוצא שדרך זו עשויה לסייע לו, אך וודאי חשוב למי שחייו אינם מאפשרים הגעה פיזית לפגישה פרונטלית בקליניקה.

    האם כל מטפל יכול לקבל אונליין?

    ישנם מטפלים אשר מאמינים שטיפול אונליין מצריך התמקצעות והכשרה ספציפיים. מטפלים אחרים מאמינים, כי מספיק אינטרנט איכותי בקליניקה על מנת להחזיק טיפול ארוך טווח מסוג זה. במובנים רבים, האמת נמצאת איפשהו באמצע. תחום טיפול האונליין, עדיין אינו מהווה מקצוע נפרד הנלמד באוניברסיטאות, או במרכזים להכשרת פסיכולוגים. עם זאת, ישנה חשיבות ואחריות מקצועית עליונה שעל המטפל לקחת בחשבון, כאשר הוא מציע טיפול אונליין לפונים, בהתאם להנחיות משרד הבריאות; התמצאות טכנולוגית מספקת, היכרות עם אתיקה פסיכולוגית בטיפול אונליין, אבטחת מידע לגבי מפגש אונליין והבנת ההבדלים הטיפוליים בין טיפול פסיכולוגי אונליין לטיפול “מסורתי”.

    מחקרים רבים דנים באתיקה המקצועית של טיפול נפשי הניתן מרחוק. ארגוני הבריאות בארצות שונות, דוגלים בדגשים שונים בנוגע לטיפול אונליין. ככלל, כל המדינות מאפשרות טיפול באמצעי זה, אך תחת שמירה על אתיקה מקצועית הדוקה וסדורה. הבעיות האתיות הינן מגוונות, החל משמירה על סודיות ברשת וכלה בעובדה כי מפגש אונליין חסר את קשר העין הבסיסי, אשר עלול לפגום בחוויה של חלק מהמטופלים (Shaw & Shaw, 2006; stoll, Muller & Trachsel, 2020).

    עבור מי שמעוניין בטיפול אונליין, נדגיש כי חשוב לבדוק שהמטפל התנסה בטיפולי אונליין וכי סיבת הפנייה הינה ברורה ומתאימה עבור טיפול זה. כך למשל, עוד בשלב הפנייה לטיפול, על המטפל להבין כי טיפול מקוון אינו מתאים לילדים צעירים וטיפול במצבי משבר. על המטפל מוטלת האחריות לבחון את התאמת המקרה לטיפול פסיכולוגי אונליין, כדי להימנע מהפסקת טיפול, בעקבות סיבות של אי התאמה למסגרת הטיפולית. 

    לסיכום…

    טיפול מרחוק כמו למשל שיח עם פסיכולוג בטלפון, הינו התאמה של הטיפול הפסיכולוגי לעולם המודרני ולצרכי מטופלים הזקוקים לטיפול זה ממגוון מניעים כמו חרדה, דיכאון, קשיי הסתגלות, חרדה חברתית, הפרעות אכילה, קשיי ניידות, חיים במדינה אחרת ומגוון מצבים נוספים. טיפול מרחוק, הוא טיפול, אשר עשוי להרגיש קרוב מאוד, למרות היעדר הקרבה הפיזית הממשית. פסיכולוג מיומן ומקצועי, יוכל ליצור קשר קרוב ומיטיב למרות מגבלות המרחק הפיזי ולסייע לאדם הפונה לצלוח סוגיות נפשיות מורכבות, כמו גם להביא להתפתחותו האישית.

    טיפול דרך הזום, הסקייפ או הטלפון, כל עוד נעשה על-ידי איש טיפול מקצועי ומיומן, עשוי להיות מועיל ולהוות פתח לתחילתו של תהליך משמעותי.

    נציין כי טיפול אונליין יכול להתאים לאנשים רבים, בעוד שלאחרים טיפול כזה אינו מתאים. ישנה עדיין חשיבות, אם ניתן, להגיע לטיפול פנים אל פנים בקליניקה. כשפונים לטיפול אונליין, קיימת חשיבות לשקול כל מקרה לגופו באופן מקצועי ומעמיק. טרם ההחלטה על פנייה לטיפול הנכון והמתאים ביותר עבורכם, מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע מיומן, במטרה להבין לעומק את סיבת הפניה והצורך העולה מסיבת הפנייה שלכם. פסיכולוג קליני מיומן ומקצועי, יוכל לסייע בקבלת ההחלטה הטובה והנכונה ביותר עבורכם.

    אם אתם גרים בחו”ל, או מתמודדים עם מצוקה רגשית או פיזית, אשר לא מאפשרת לכם להגיע לטיפול פרונטלי- פנו לטיפול אונליין, אל תישארו עם המצוקה לבד.

    אנו במכון סול, נשמח לסייע לכם ולהתאים לכם את הטיפול והמטפל הנכון ביותר עבורכם.

    מוזמנים ליצור עמנו קשר או להשאיר פניה בכל זמן אשר נח לכם ונחזור אליכם בהקדם האפשרי.

    הפניות

    American Psychiatric Association. and American Psychiatric Association. DSM-5 Task Force. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders: DSM-      Washington, D.C., American Psychiatric Association

    Andersson, G., Cuijpers, P., Carlbring, P., Riper, H., & Hedman, E. (2014). Guided Internet‐based vs. face‐to‐face cognitive behavior therapy for psychiatric and somatic disorders: a systematic review and meta‐analysis. World Psychiatry13(3), 288-295

    Andrews, G., Cuijpers, P., Craske, M. G., McEvoy, P., & Titov, N. (2010). Computer therapy for the anxiety and depressive disorders is effective, acceptable and practical health care: a meta-analysis. PloS one5(10), e13196

    Lovejoy, T. I., Demireva, P. D., Grayson, J. L., & McNamara, J. R. (2009). Advancing the practice of online psychotherapy: An application of Rogers’ diffusion of innovations theory. Psychotherapy: Theory, Research, Practice, Training46(1), 112

    Shaw, H.E., & Shaw, S.F. (2006). Critical Ethical Issues in Online Couselling: Assessing Current Practices with an Ethical Intent Checklist. Journal of Couselling and Development,84, 41-53

    Stoll, J., Müller, J. A., & Trachsel, M. (2020). Ethical issues in online psychotherapy: a narrative review. Frontiers in Psychiatry10, 993