טיפול רגשי למבוגרים

חן אור יונגרוירט - פסיכולוגית קלינית M.A | מכון סול לפסיכותרפיה | פורסם: 26.3.22

במכון סול מתקיימים טיפולים רגשיים למבוגרים על-ידי הצוות המקצועי: מטפל/ת רגשי/ת למבוגרים, פסיכותרפיסטים, פסיכולוגים ועוד.

זקוקים לייעוץ מידי? חייגו: 03-5233757

 

טיפול רגשי למבוגרים

טיפול רגשי ממוקד

טיפול בבעיות רגשיות למבוגרים

טיפול רגשי אינו רק לילדים. להיפך- טיפול רגשי במקור התחיל מטיפול במבוגרים. הטיפול הרגשי במבוגרים מתמקד במגוון קשיים עמם המבוגר מתמודד, ביניהם:

  • טיפול בחרדות– מתמקד בהבנת החרדות עמם מתמודד המבוגר. בין השאר, טיפול בהתקפי חרדה, טיפול באגורפוביה ועוד. מקור החרדה יכול להיות מגוון- חרדה שמלווה את האדם מאז מכיר את עצמו, או חרדה שלראשונה תוקפת אותו.
  • טיפול בדיכאון– מתמקד בסיוע לתפקוד היומיומי וחזרה לפעילות נורמלית. מבוגרים רבים פונים לטיפול רגשי בדיכאון לאחר אירוע קשה שחוו במציאות חייהם: פרידה, אבל, אובדן ועוד. במקרים אלה נסייע למבוגר לצקת משמעות חדשה לחיים ולשוב לתפקוד.
  • טיפול בהפרעות אכילה– מתמקד בטיפול בבולימיה, אנורקסיה, הפרעות בדימוי גוף ועוד. הטיפול שמתקיים אצלנו הינו טיפול מרפאתי במכון פרטי. לכן, יש לקחת בחשבון כי במקרים מורכבים יותר של הפרעות אכילה, אנו נמליץ לפנות לטיפול במסגרת עוטפת יותר, כמו למשל אשפוז.
  • טיפול בהתמכרות– מתמקד בהתמכרות בחומרים, כמו סמים, אלכוהול או התמכרות לסקס וכיוצא בזאת.
  • טיפול בהפרעות שינה– לטיפול בהפרעות שינה במבוגרים ישנו פרוטוקול סדור של עבודה טיפולית: CBTI.
  • טיפול בקשיים שונים, כגון קשיים ביצירת מערכות יחסים ותחזוקן, גיבוש זהות, התמודדות עם אתגרי החיים ועוד.

מהו טיפול רגשי למבוגרים?

טיפול רגשי הוא שם הטומן בחובו שלל טיפולים מסוגים שונים, כמו CBT, טיפול דינמי ועוד.

טיפול רגשי הינו טיפול אשר מתמקד ברגש, כלומר בעולם הנפשי והפנימי של האדם. בטיפול רגשי אנחנו נעזור לאדם להמשיג את רגשותיו, להבין אותם יותר טוב, לבדוק את מחשבותיו וללמוד דפוסי חשיבה חדשים.

הטיפול מתחיל בפגישת היכרות בה המטפל לומד להכיר את הרקע ממנו מגיע המטופל ואת הסיבה בגינה פנה לטיפול. לאורך הטיפול, המטפל לומד להכיר טוב יותר את המטופל וכן גם המטופל לומד להכיר את עצמו.

במקרים רבים, סיבת הפנייה לטיפול והיעדים אותם המטופל רוצה להשיג משתנים לאורך הטיפול.

הטיפול הרגשי מתבצע על-ידי פסיכולוג/ית, אך לא רק! למעשה- כל פסיכותרפיסט (אדם שסיים בי”ס לפסיכותרפיה), מורשה לעסוק בטיפול רגשי במבוגרים. לא כל פסיכותרפיסט הוכשר לעבוד בעבודה עם מבוגרים, ולכן לפני שתפנו לטיפול רגשי למבוגרים, כדאי שתבדקו את ההכשרה שקיבל הפסיכותרפיסט/פסיכולוג.

הכשרה של מטפל למבוגרים אינה הכשרה קלה. לימודים של מטפל רגשי אורכים כ-3 שנים של לימודי פסיכותרפיה. זאת, לאחר שהפסיכולוג/עובד סוציאלי למד תואר ראשון ושני, והתנסה בטיפולים רבים ומגוונים בשירות הציבורי.

מה זה טיפול רגשי?

טיפול רגשי הוא טיפול נפשי, פסיכולוגי או פסיכותרפיסטי, המתקיים לפחות פעם בשבוע, במשך כ-45-50 דקות. מטרתו של הטיפול הינו לסייע לאדם להתמודד עם קושי במציאות חייו.

מבוגרים רבים פונים לטיפול רגשי תחת הסיבות הבאות:

  • פרידה– פרידה זוגית, או פרידה מאדם שהיה משמעותי בחייו ומת באופן מפתיע. ברוב המקרים, מבוגרים פונים לטיפול רגשי כאשר חוו פרידה ומרגישים שלא יכולים להתמודד לבד.
  • טיפול זוגי– זוגיות הוא הקשר המשמעותי ביותר בחייו של אדם בוגר. מתוך כך, זוגיות הינו הקשר המורכב ביותר של אדם בוגר. בעקבות חיכוכים וגם בעקבות מצבים שוליים יותר, אנשים מבוגרים פונים לטיפול רגשי, בניסיון לסייע לתקשורת בין בני הזוג.
  • דיכאון– אם בשל פיטורין ממקום העבודה, או בשל מצב רגשי מורכב, מבוגרים רבים מדווחים על תחושות של דיכאון או חרדה, כאשר פונים לטיפול רגשי. הטיפול בדיכאון הינו תהליכי, ולכן מבוגר הפונה לטיפול רגשי בדיכאון צריך לקחת בחשבון כי ייתכן והתהליך הטיפולי יימשך זמן לא קצר ובנוסף, כי ייתכן והפסיכולוג המטפל יציע לפנות לאבחון פסיכיאטרי, לבחינת התאמה תרופתית.
  • חרדות– אם בשל לחץ נפשי ספציפי סביב עבודה, לימודים, אבל ואובדן, פיטורין, גירושין וכדומה; אם בשל פוביה ספציפית, כמו פוביה מטיסות; ואם בשל הפרעות חרדה ממושכות, כמו חרדה חברתית, אגורפוביה, הפרעות אובססיביות-קומפולסיביות (OCD) ועוד.
  • טראומה– סימפטומים פוסט-טראומטיים.
  • הפרעות אכילה– אנורקסיה, בולימיה, אכילה כפייתית, בעיות בדימוי גוף ועוד.

על מגוון הטיפולים הרגשיים שניתנים במכון, ניתן לקרוא כאן.

טיפול רגשי למבוגרים – שיטות טיפול

ישנן גישות טיפוליות רבות לטיפול רגשי. המחקרים מראים כי אין הבדלים בין הגישות הטיפוליות, כולן מוצלחות באותה המידה. יש צורך להתאים את סוג הטיפול למטופל ולאופי המצוקה שלו.

  • טיפול פסיכודינמי – העלאת מודעות לתכנים לא מודעים, חוויות, רגשות, קונפליקטים ויחסים דרך פרשנויות.
  • טיפול קוגניטיבי-התנהגותי CBT – שינוי דפוסי חשיבה לא יעילים, יצירת דפוסי חשיבה חדשים ולמידת דפוסי התנהגויות חדשים על מנת להביא לשיפור תפקוד וחוויה טובה יותר. יש סוגים מורחבים של טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, כגון טיפול ACT (העוסק בפיתוח גמישות פסיכולוגית), טיפול סכמה-תרפיה (העוסק בשינוי סכמות לא יעילות ושיפורן) וטיפול DBT (למידת כישורים חדשים ושינוי התנהגות).
  • טיפול הומניסטי – התחברות לחוויה עצמית, יכולת הקשבה עצמית וקבלת אמפטיה.
  • תרפיה באמצעות אמנות – שיטות טיפול המשתמשות בהבעה, יצירה ואמנות על מנת להביא לחוויה נפשית טובה יותר. שיטת טיפול זו כוללת מוסיקה, תנועה, פסיכודרמה, כתיבה ועוד.

מטפלת רגשית למבוגרים

טיפול פסיכולוגי וטיפול רגשי למבוגרים הינם אותו הדבר בעצם. אופן הטיפול זהה גם כן, ותלוי בגישות טיפוליות בהן נוקט המטפל/ת. אם כן, ההבדל בין פסיכולוג לבין מטפל/ת רגשי/ת הוא בהכשרה. פסיכולוגים הם בוגרי תואר שני בפסיכולוגיה, אך לא כל הבוגרים יכולים לטפל. מטפל/ת רגשי/ת יכולים להיות בוגרי תואר בעבודה סוציאלית קלינית או תרפיה באמצעות אמנות אשר גם סיימו לימודי הכשרה נוספים בבית ספר לפסיכותרפיה. ההבדל העיקרי בין פסיכולוג לבין מטפל/ת רגשי/ת הוא ההסמכה לבצע אבחונים פסיכולוגיים.

סוגי טיפול רגשי למבוגרים

ישנו מגוון עצום של שיטות טיפול וגישות טיפול. אך, ישנם גם סוגים שונים של טיפול. יש צורך לשאול האם הסיבה לפנייה לטיפול נעוצה בי? בקשר עם בן/בת זוגי? קושי שבני המשפחה עוברים?

  • טיפול אישי פרטני – היתרון המרכזי בטיפול אישי פרטני הוא התאמת אופי הטיפול למטופל. בניית קשר אישי של מטפל-מטופל , וקבלת תשומת לב אישית מהמטפל. בהשוואה לטיפול זוגי/משפחתי, בטיפול אישי, למטופלים רבים יהיה קל יותר להיחשף ולדבר על הקשיים אותם חווים.
  • טיפול זוגי/משפחתי – מבוסס על פסיכולוגיה מערכתית, הרואה את הקושי עמו האדם מתמודד כחלק ממערכת זוגית/משפחתית. כדאי לפנות לסוג טיפול זה כאשר הקושי אותו חווה האדם הוא לא קושי פרטי שלו, אלא קושי שמלווה את המערכת הזוגית שלו או את בני המשפחה.
  • טיפול קבוצתי – טיפול קבוצתי הוא פרקטיקת טיפול המתאימה לכל שיטות הטיפול. מתאימה מאוד למי שזקוקים לתמיכה חברתית ו/או הקשיים עמם מתמודדים קשורים בקבוצה או בחברה. למשל, אנשים הסובלים מפחד במה או חרדה חברתית.

    אנחנו כאן בשבילכם

    השאירו פרטים וניצור אתכם קשר בהקדם

    שדות המסומנים ב-* הם שדות חובה





    שדות המסומנים ב-* הם שדות חובה