טיפול בציקליתימיה

חן אור יונגרוירט - פסיכולוגית קלינית M.A | מכון סול לפסיכותרפיה | פורסם: 24.2.20 | עודכן: 7.8.21

הגדרה

ציקליתימיה (הפרעת מצבי רוח תכופים ומשתנים) הינה שינוי מחזורי במצב הרוח, בין היפומאניה לדיכאון, אשר משפיע על איכות החיים אך אינו מגביל את התפקוד היומיומי של האדם. בשלב הדיכאון בציקלותימיה, מצב הרוח של האדם ירוד והוא מאבד עניין בפעילויות יומיומיות או בפעילויות פנאי. כמו כן נראה רמות אנרגיה נמוכות, ירידה בפעילות ושינויים בדפוסי השינה. כל אלו בעוצמות פחותות יותר מאשר בדיכאון מז’ורי. בשלב ההיפומאני של הציקלותימיה האדם יהיה פעיל, אנרגטי ויחוש שזקוק לפחות שעות שינה.

בעבר חוקרים ראו בציקלותימיה סוג של הפרעת אישיות אשר באה לידיי ביטוי בשינויים מתונים באופן יחסי במצב הרוח. היום מטפלים וחוקרים מבינים את הציקלותימיה כהפרעה מתונה של הפרעה דו-קוטבית.

מהם הגורמים לציקלותימיה?

גורמים פסיכולוגיים-אישיותיים

מחקרים מצאו כי ציקלותימיה מופיעה לראשונה לאחר אירוע של מצוקה, פגיעה או אובדן ביחסים הבינאישיים. מתוך כך ההבנה היא שציקלותימיה אינה הפרעה ביולוגית-גנטית בבסיסה, אלא סביבתית וקשורה לדפוסי התקשרות ראשוניים שלנו. מכאן ניתן להבין את הסיבה לתנודה במצב הרוח כקשורה לתנודה בערך העצמי, הקשור ביחסים.

החלקים הדיכאוניים הינם החלקים בהם האדם מתקרב אל מה שמרגיש בתוך נפשו: חוסר ערך, האשמה וכו’. החלקים ההיפומאניים אלו החלקים בהם הנפש מנסה “לטפל” בתחושות השליליות, אך במחיר של מרחק מהעצמי והכחשה.

גורמים ביולוגים-גנטיים

מחקרים מראים כי ישנה שכיחות גבוהה לבני משפחה המאובחנים עם הפרעת מצב רוח (למשל ציקלותימיה, מאניה-דיפרסיה והפרעות מצב רוח אחרות).

    אנחנו כאן בשבילכם

    השאירו פרטים וניצור אתכם קשר בהקדם

    שדות המסומנים ב-* הם שדות חובה





    שדות המסומנים ב-* הם שדות חובה

    מהו הטיפול היעיל בציקליתימיה?

    טיפול תרופתי

    בהתייעצות עם פסיכיאטר מומחה, לרוב יינתן מרשם כמו במאניה דיפרסיה, ללתיום לויסות מצב הרוח. במקרים מסוימים יומלצו גם תרופות אנטידפרסנטים, כמו זיפרקסה ותרופות אנטיפסיכוטיות ואנטידפרסנטים, כמו סימבלטה. לרוב לא יינתנו אנטידפרסנטים כי אלו יכולים ליצור תופעת לוואי של היפומאניה.

    זקוקים לייעוץ מידי? חייגו: 03-5233757

     

    פסיכותרפיה דינאמית (קבוצתית או פרטנית)

    שתתמקד בהבנת עולמו הפנימי של האדם וביחסיו הבינאישיים במסגרות השונות אליו משתייך. יש לציין כי טיפול זה חשוב מאין כמותו בציקליתימיה, כיוון שציקליתימיה נמצאה כקשורה לדפוסי יחסים ראשוניים, אנחנו מבינים את המופע הרגשי-נפשי כשייך לדפוסים קודמים של האדם עם הסובבים אותו. טיפול זה מטרתו הנוספת היא להימנע משחזור דפוסי היחסים הלא-סתגלניים של האדם בקשריו ובהווה ובקשרים בינאישיים עתידיים.

    צוות מכון סול מורכב ממגוון מטפלים מומחים ומנוסים בתחומם, אשר יוכלו לסייע בכל קושי עימו אתם מתמודדים. במכון סול מטפלים בילדים, נוער ומבוגרים.