טיפול פסיכולוגי בזוגיות

ליאור להט | מכון סול לפסיכותרפיה | פורסם: 2.1.21 | עודכן: 15.6.21

כולנו נולדנו עם צורך באהבה, קרבה ומגע, ורובנו מחפשים ומוצאים זאת בזוגיות. בשלב ההתחלתי, ישנה התאהבות גדולה, רגשות עוצמתיים וראיה של החיובי בלבד בבן הזוג ובזוגיות. באגדות חיים הזוגות באושר ועושר עד עצם היום הזה. ומי מאיתנו לא רוצה לחיות בזוגיות כזו? אולם בפועל המציאות מורכבת יותר והחיים הזוגיים טומנים בתוכם קשיים ומהמורות. זוגיות היא מפגש אינטימי וייחודי בין שני אנשים, אשר מגיעים כל אחד מעולם אחר, עם דפוסי חשיבה והתנהגות שונים, מערכת אמונות וציפיות שונות. מפגש מיוחד זה עלול ליצור גם ריבים, קשיים בתקשורת ובאינטימיות, התרחקות, בגידה באמון ועוד, המאפיינים רבים מן הזוגות בתקופות מסוימות בחייהם.

בשנים האחרונות טיפול זוגי נפוץ יותר ויותר. מספרם הגובר של זוגות הנמצאים במצוקה זוגית, הבנת והכרת ההשפעה של המצוקה הזוגית על רווחתם הרגשית והפיזית של בני הזוג וילדיהם, ועדויות חזקות על יעילות הטיפול הזוג, מובילים לכך שזוגות רבים מגיעים לטיפול זוגי. טיפול זוגי אינו מיועד רק לזוגות נשואים, אלא בכל שלב של זוגיות ועל כל גווניה.

אם אתם חווים מצוקה וקשיים בזוגיות אפשר לשנות את המצב. פנו בהקדם לטיפול זוגי ותשפרו את שביעות הרצון והסיפוק מהזוגיות בפרט ומחייכם בכלל.

מצוקה זוגית נפוצה בימינו, והמדד הבולט לכך הוא הנתונים מארצות הברית שם חצי מהזוגות מתגרשים (Kreider & Fields 2002), כאשר כמחצית מאלה התרחשו בשבע שנות הנישואין הראשונות. גם בקרב הזוגות הנשואים שלא מתגרשים הספרות מצביעה על כך שרבים חווים תקופות של מהמורות משמעותיות המציבות אותם בסיכון לפרידה או להתפתחות סימפטומים (למשל, דיכאון או חרדה) אצל אחד מבני הזוג או שניהם בשלב כלשהו בחייהם.

כאמור, מחקרים על טיפול זוגי מראים כי גישות שונות בטיפול זוגי מייצרות שיפור משמעותי עבור חלק ניכר מהזוגות בהפחתת מצוקת היחסים הכללית et.al, 2006)  Snyder). מחקרים אחרונים אף הצביעו על יעילותן של התערבויות זוגיות למגוון רחב של בעיות בריאותיות, רגשיות, התנהגותיות או פיזיות משותפות או של אחד מבני הזוג. אולם, יש לציין כי הטיפול אינו מבטיח הצלחה לכל הפונים, וישנם זוגות שנפרדים למרות הטיפול.

    אנחנו כאן בשבילכם

    השאירו פרטים וניצור אתכם קשר בהקדם

    שדות המסומנים ב-* הם שדות חובה





    שדות המסומנים ב-* הם שדות חובה

    מהו טיפול זוגי?

    הטיפול הזוגי נועד לזהות את הקונפליקטים והקשיים בזוגיות, להוביל להכרה של קשיים אלו אצל שני הפרטנרים, להגדיר את הציפיות של כל אחד מהזוגיות ומבן הזוג ולסייע במציאת דרכים שיובילו לשינוי הדפוסים השליליים והמעכבים, לתקשורת טובה וברורה יותר. בנוסף, הזוג לומד להביע רגשות, לריב באופן יעיל ומכבד, ולקבל החלטות משותפות.

    הטיפול הזוגי הינו טיפול שבועי, כאשר תהליך ההיכרות עם הזוג והפגישות הראשונות מתרחשות ביחד וגם כל אחד לחוד. במהלך ההיכרות מתקיימת תיאום ציפיות ומטרות בין בני הזוג למטפל/ת ובינם לבין עצמם. המטפל/ת הזוגי/ת הינו איש מקצוע שלמד טיפול זוגי והתמחה בו.

    מתי לפנות לטיפול זוגי?

    כאמור,  הזוגית מביאה עימה מורכבות ואתגרים רבים, וישנן תקופות המזמנות קשיים רבים יותר בזוגיות. כאשר אינכם מצליחים לגשר על אלו לבדכם, ומרגישים מצוקה ואוירה א נעימה בבית, מומלץ לפנות לטיפול זוגי. זוגות רבים מגיעים לטיפול לאחר התדרדרות משמעותית ביחסים, ולעיתים כמוצא אחרון לפני פרידה. אולם הטיפול אינו מיועד רק למצבים חריפים שכאלו, ואף מומלץ להגיע כבר בהתחלה כשמרגישים שהקשיים מתגברים וחוזרים על עצמם.  חשוב לציין כי לעיתים רק אחד מבני הזוג מעוניין להתחיל זוגי והשני מתנגד. גם במקרים אלו מומלץ להתחיל טיפול זוגי, שיתמקד בזוגיות של האדם המגיע לטיפול, ופעמים רבות בן הזוג השני מחליט גם הוא להצטרף.

    הסיבות לפנייה לטיפול זוגי

    • קשיים ביחסי המין- מעל 40% מהנשים ו30% מהגברים יחוו הפרעה בתפקוד המיני במהלך חייהם. התערבויות זוגיות מסייעות בדיון ובפתרון קשיים ספציפיים שבני הזוג חווים במיניות שלהם כפרט ולא רק בהקשר הזוגי. מחקרים מראים כי זוגות שקיבלו טיפול זוגי בנוסף לטיפול מיני מראים שיפור בתפקוד ובסיפוק המיני, כולל חוויות אינטנסיביות משמעותיות יותר של יחסי מין ותשוקה מינית (רגב ואח’ 2003).
    • תוקפנות ביחסים- חשוב לציין כי במקרים של אלימות בין בני זוג ו/או אלימות במשפחה יש לפנות לגורמים המתאימים כמו משטרה, מגן דוד אדום ועמותות המסייעות. תוקפנות פיזית כגון דחיפה, אחיזה או סטירה, מתרחשת אצל יותר ממחצית הזוגות המגיעים לטיפול זוגי. אצל רוב הזוגות הללו התוקפנות היא הדדית, והם אינם מכירים את מערכת היחסים שלהם ללא תוקפנות כזו. תוקפנות פסיכולוגית (למשל, התעללות מילולית או איומים באלימות) מנבא בחלק מהמקרים התעללות פיזית כעבור שנה. נמצא כי טיפול זוגי יעיל לטיפול ברמות תוקפנות קלות . התערבויות כאלה מדגישות ניהול כעסים (למשל הכרה בכעס, לקיחת פסק זמן וטכניקות ויסות עצמי) וכישורי תקשורת (למשל, ביטוי רגשי ופתרון בעיות).
    • בגידה- מחקרים מראים כי אחד מכל שלושה גברים ואחת מכל חמש נשים יקיימו יחסי מין מחוץ לנישואים בשלב כלשהו בחייהם. מטפלים זוגיים טוענים כי בגידה היא אחת הבעיות הקשו ביותר לטיפול, אולם טיפול אכן מסייע בשיקום האמון והקשר הזוגי.
    • קשיים רגשיים וגופניים אצל אחד או שני בני הזוג– טיפול זוגי יעיל במגוון רחב של קשיי תפקוד רגשיים והתנהגותיים, כגון התמכרויות: אלכוהוליזם, שימוש בסמים, הפרעות במצב הרוח, חרדה, כאבים כרוניים וכדומה.

    לקריאה על טיפול בהפרעות פסיכוסומטיות>>

    • קשיים בתקשורת בין בני הזוג– שכיח לראות בין בני זוג האשמות הדדיות, קשיים בלקיחת אחריות, ביקורתיות וכדומה. אלו מתרחשים כאשר בני הזוג לא יודעים לתקשר את רגשותיהם וצרכיהם, והתסכול כאשר הצד השני אינו מבין אותם כראוי הוא גדול ומחריף עוד יותר את היחסים.
    • במהלך שנות הנישואים הראשונות– לרוב בני הזוג צעירים בשנים אלו ולצד הזוגיות כל אחד מתפתח אישית ומקצועית. לעיתים מתעוררים קשיים כיצד לשלב זוגיות ומשפחה לצד ההתפתחות האישית של כל אחד.
    • לידת הילד הבכור– באירוע גדול ומשמח החיים משתנים מקצה לקצה ולעיתים קרובות מופיעים לחצים רבים, קשיים אצל כל אחד מבני הזוג ויחדיו.
    • עזיבת הילדים את הבית– על אף שזוגות רבים מחכים לימים בהם יעזבו ילדיהם את הבית לחיים עצמאיים משלהם, זו יכולה להיות תקופה מאתגרת המלאה במגוון רגשות וקשיים.
    • מצבי לחץ משמעותיים בחיים– כאשר מתרחש אירוע משמעותי בחיים, כגון פיטורים, אובדן, קשיים כלכליים וכדומה, הוא מוביל ללחץ ומצוקה אצל בני הזוג או אחד מהם, ולעיתים קרובות לחץ זה מחלחל למערכת היחסים הזוגית ומקשה עליה. לקריאה על התקפי חרדה>>

    מה היעילות של טיפול זוגי?

    טיפול זוגי נושא פרי במקרים רבים, ומוביל לדפוסי תקשורת חיוביים ומקדמים יותר, תחושת סיפוק רגשית, מנטלית ומינית, צמיחה אישית וזוגית ושיפור טיב הקשר. אולם לצערנו  לא בכל הפעמים טיפול זוגי עוזר  וישנם מקרים בהם מחליטים להיפרד תוך כדי או לאחר הטיפול. קיימת שונות ניכרת בתגובת הפרטים לטיפול זוגי. חלק מהמחקרים הראו כי צעירים מגיבים טוב יותר לטיפול זוגי המתמקד בשיפור התקשורת הזוגית. מחקרים אחרים הראו כי זוגות שהיו נשואים זמן רב יותר הראו רווחים גדולים יותר בטיפול, ללא קשר למצבם (Atkins 2005).

    על מנת שהטיפול יועיל על בני הזוג לעבוד קשה, בינם לבין עצמם ומול הצד השני. עליהם להגיע לטיפול עם רצון וכנות, ונכונות לבצע שינויים, גם אם הם קשים, על מנת לשפר את הזוגיות ובמקרים קשים אף להציל אותה.

    שיטות טיפול יעילות לטיפול זוגי

    טיפול זוגי בגישת EFT

    חיפוש ושמירה על קשר עם אחר הינו מנגנון הישרדותי מולד (Bowlby, 1988; Hazan & Shaver, 1987).  על פי תיאוריות ההתקשרות של בולבי, הקשר עם דמות ההיקשרות- דמות המטפלת הראשית בינקות יוצר אצל התינוק סכמות פנימיות על עצמו, על אחרים ועל העולם, ומשפיע על תפיסת האדם לאורך חייו את  הקשר עם האחר, היכולת לסמוך על האחר, ערך עצמי ועוד. בשנים האחרונות מיושמת תיאוריית ההתקשרות בהקשר הזוגי ולא רק בקשר בין הורה וילד.

    מנקודת מבט התקשרותית, התיאור של מצוקה זוגית מובן בצורה הטובה ביותר במונחים התקשרותיים של מצוקת פרידה וקשר לא בטוח. מודל זה מתאר צרכים הסתגלותיים למגע, נוחות, ביטחון וקרבה.  אובדן פוטנציאלי של דמות התקשרות, או חוסר יכולת מתמשכת להגדיר את הקשר כבטוח בדרך כלל, מובילים לתגובות אוטומטיות של להילחם, לברוח או לקפוא, תגובות המגבילות את תהליך עיבוד המידע ואת התגובות באינטראקציה. (Johnson, 1996). כך למשל, בעל מתחמק ונמנע מאינטראקציה עם אשתו בניסיון להרגיע אותה ולהפחית את כעסה, אך בריחה זו  למעשה מגבירה את חרדתה ותוקפנותה כלפיו.  בטיפול זוגי מנקודת מבט זו המטפל מתמקד על הבנת פחדים, געגועים וצרכים בהתקשרות, ומדגיש את משמעות החוויות של אובדן אמון וקשר. בנוסף, המטפל מכוונן להבנה ועיבוד מחדש של תהליכים הקשורים בהתקשרות, שינוי האינטראקציות החוסמות קשר  בטוח ויצירת אינטראקציות בטוחות. התמקדויות אלו  מכוונת את התהליך הטיפולי לעבר יצירת נגישות ותגובתיות המטפחים רגשות בטוחים בקשר.

    מודל EFT  הינו מודל  טיפול זוגי ממוקד רגש המניח כי הגורמים המרכזיים במצוקה זוגית הם מבנים מתמשכים של מצבי מצוקה המשפיעים על דפוסי אינטראקציה מוגבלים והרסניים. מודל זה משלב מיקוד חוויתי של כל אחד מהאנשים על עולמו בפנימי המשפיע על התגובות כלפי בן הזוג. הוגי המודל התמקדו באופן שבו התגובות של כל אחד מבני הזוג מגבילות ומכתיבות את האחר. מודל זה מניח ארבע הנחות המבוססת על תיאורית ההתקשרות. ראשית, תגובות רגשיות ודפוסי אינטראקציה הם משמעותיים בזוגיות ויש להתייחס לשניהם בטיפול. שנית, בני הזוג  שבויים בתבניות שליליות, דבר המונע היענות ההכרחית בקשר בטוח.

    המטופלים אינם נתפסים כבלתי בוגרים או בלתי מיומנים אלא כזקוקים לתמיכה בכדי לנסח את צרכי ההתקשרות והפחדים שלהם באופן המקדם קשר בטוח. שלישית, הרגש הינו מרכיב מרכזי במערכות יחסים ובהגדרה מחדש שלהן.  על מנת לייצר שינוי בקשר נדרשת חוויה רגשית חדשה. רביעית, אינטימיות בוגרת נתפסת בצורה הטובה כתהליך התקשרותי. בטיפול זוגי על פי מודל EFT ישנם תשעה שלבי טיפול. ארבעת השלבים הראשונים כוללים הערכה ואי-הסלמה של מעגלי אינטראקציה בעייתיים. שלושת השלבים האמצעיים מדגישים את היצירה של שינויים ספציפיים של עמדות באינטראקציות משתנות וכך נוצרת חוויה מחדש של התקשרות.

    שני השלבים האחרונים של הטיפול עוסקים בהתמזגות השינוי ושילובם של השינויים הללו בחיי היומיום של בני הזוג.  המעבר בין השלבים בינו הדרגתי. זוגות עם מצוקה מתונה בדרך כלל עובדים במהירות ובקצב מקביל (אחד לשני)בין השלבים. בקרב זוגות הנמצאים במצוקה יותר, או שהם חסרי ביטחון יותר, בן הזוג הפסיבי או הסגור  יותר מוזמן בדרך כלל לעבור את השלבים מעט לפני האחר. המעורבות הרגשית המוגברת של בן הזוג שלו עוזרת לו להיות יותר  פעיל.( Johnson et.al, 1999).

    טיפול זוגי בגישת טיפול זוגי התנהגותי אינטגרטיבי- IBCT

    טיפול זוגי התנהגותי אינטגרטיבי (Jacobson & Christensen, 1996) צמח מטיפול זוגי התנהגותי מסורתי  (Jacobson & Margolin, 1979), ומדגיש את התפקיד החשוב של הקבלה במערכות יחסים. טיפול זוגי התנהגותי מסורתי הינו ההתערבות הנחקרת ביותר והתומכת באופן אמפירי לטיפול במצוקות זוגיות במשך יותר משני עשורים. TBCT פותח במטרה למקד לדפוסים לקויים, קשיי תקשורת והתנהגויות לקויות ופתרון בעיות הקשורות לעיתים קרובות לחילוקי דעות בזוגיות. ג’ייקובסון וכריסטנסן (1996) פיתחו טיפול זוגי התנהגותי אינטגרטיבי IBCT המבוסס על תיאוריית ההתנהגות המבוססת על הקשר, ומדגיש את הדפוסים ההדדיים הבעייתים , הצרכים המיוחדים של הזוג ומלמד אסטרטגיות חדשות של מיומנויות תקשורת ופתרון בעיות  יותר המבוססות על קבלה ומחויבות תוך עידוד שיעורי בית.

    גישה זו מניחה כי הניסיונות השכיחים בקרב בני זוג לשנות את ההתנהגות האחד של השני הינה צורת שליטה המובילה לרבים מהבעיות הזוגיות וכן לכפיה והתנהגות שלילית. המאבק סביב שינוי התנהגות מהווה בעיה מרכזית, והגישה מציעה טכניקות שינוי התנהגות במקביל לקבלה הדדית. הקבלה כוללת שחרור המאבק לשינוי האחד את השני, אך אין זה אומר שיש  לקבל התנהגות בלתי מקובלת כמו אלימות והתעללות. הטכניקות הטיפוליות כוללות עידוד בני הזוג לבטא את החוויה הרגשית, תקשורת ברורה וכנה ללא האשמות, בניית סובלנות וקבלה האחד של השני ועוד (Chapman & Compton, 2003).

    לקריאה נוספת על היעילות של טיפול קוגניטיבי התנהגותי>>

    זקוקים לייעוץ מידי? חייגו: 03-5233757

     

    מטפל זוגי ומשפחתי מומלץ

    חשוב שהמטפל המשפחתי שאתם בוחרים יהיה מקצועי. טיפול זוגי ומשפחתי היא תוכנית אשר לומדים מטפלים, במשך מספר שנים, לאחר ההכשרה שלהם כפסיכולוגים, או פסיכותרפיסטים. על מנת שהמטפל הזוגי יהיה מוצלח ומקצועי, עליכם להתרשם עוד משיחת הטלפון מהחיבור הבינאישי עם המטפל.

    לא פחות חשוב הוא לדעת האם תרצו להיות מלווים על ידי מטפל גבר או מטפלת אישה, שכן פעמים רבות מין המטפל הינו משמעותי לחלק מהפונים.

    להתייעצות עם פסיכולוג מטעם מכון סול, ניתן ליצור עמנו קשר טלפוני או להשאיר פנייה באתר. ייעוץ פסיכולוגי טלפוני ראשוני ללא עלות.

     

    הפניות

    Atkins DC, Berns SB, George W, Doss B, Gattis K, et al. 2005a. Predicting success in a randomized clinical trial of marital therapy. J. Consult. Clin. Psychol. In press

    Bodenmann, G., Plancherel, B., Beach, S. R., Widmer, K., Gabriel, B., Meuwly, N., & Schramm, E. (2008). Effects of coping-oriented couples therapy on depression: A randomized clinical trial. Journal of consulting and clinical psychology76(6), 944.‏

    Bowlby, J. (1988). A secure base. New York: Basic Books.

    Chapman, A. L., & Compton, J. S. (2003). From traditional behavioral couple therapy to integrative behavioral couple therapy: New research directions. The behavior analyst today4(1), 17.‏

    Hazan, C., & Shaver, P. (1987). Conceptualizing romantic love as an attachment process. Journal ofPersonality and Social Psychology, 52, 5 11-524

    Johnson, S. M. (1996). The practice of emotionally focused marital therapy: Creating connection. New York Brunner/Mazel.

    Jacobson, N. S., & Christensen, A. (1996).  Integrative Couple Therapy.  New York: W.W. Norton

    Johnson, S. M., Hunsley, J., Greenberg, L., & Schindler, D. (1999). Emotionally focused couples therapy: Status and challenges. Clinical psychology: Science and practice6(1), 67-79.‏

    Snyder DK, Whisman MA, eds. 2003. Treating Difficult Couples: Helping Clients with Coexisting Mental and Relationship Disorders. New York: Guilford. 448 pp.

    Snyder, D. K., Castellani, A. M., & Whisman, M. A. (2006). Current status and future directions in couple therapy. Annu. Rev. Psychol.57, 317-344.