טיפול באילמות סלקטיבית

צוות המכון | מכון סול לפסיכותרפיה | פורסם: 24.2.20 | עודכן: 27.2.21

מהי אילמות סלקטיבית?

אילמות סלקטיבית (selective mutism) מאופיינת בקושי מתמיד לדבר בסיטואציות חברתיות ספציפיות, כשמצופה לדבר בהן. לילדים המציגים את תופעת האילמות הסלקטיבית, היכולת הפיזיולוגית לדבר (להפיק) ולהבין שפה, אך הם חסרים את היכולת להשתמש ביכולות תקינות אלה בחברה, לרוב באינטראקציה עם אוכלוסייה ספציפית. אפשר להבין אילמות סלקטיבית כביטוי של חרדה חברתית (בבוגרים) בילדים. ילדים אלה ברובם מתפקדים באופן תקין ויוצרים יחסים בינאישיים נורמטיביים בתחומים אחרים בחייהם.

שם החרדה, אילמות סלקטיבית מרמז על האופן בו “מתנהגת” חרדה זו. הכוונה היא שנראה ילדים אלה מדברים בסיטואציות מסוימות ולא מדברים בסיטואציות אחרות, או מדברים עם אוכלוסיות מסוימות (למשל ילדים) ולא עם אוכלוסיות אחרות (למשל מבוגרים). דוגמא שכיחה היא בקרב ילדים אשר משפחתם היגרה ממקום בו דיברו בשפה מסוימת, אל מקום בו מדברים בשפה אחרת. דוגמא שכיחה נוספת היא ילדים אשר מדברים עם חברים בגן, אך לא עם הגננת ואנשי הצוות.

אילמות סלקטיבית אינה הפרעה בתקשורת ואינה הפרעה התפתחותית. על פי ההגדרה, אילמות סלקטיבית לא כולל ילדים עם אבחנה של הפרעות התנהגות, הפרעה מתנגדת והפרעות היפראקטיביות.

ההסבר לאילמות סלקטיבית היא חרדה הגורמת להימנעות משיח עם אוכלוסייה מסוימת או שימוש בשפה אחרת. הפחד הוא שאם אדבר דבריי ישמעו מצחיקים או מביכים ולכן ילדים אלה נמנעים משיח.

מהו הטיפול היעיל באילמות סלקטיבית?

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) הינו הטיפול המוכח שמסייע לאילמות סלקטיבית, בדרך-כלל בהתערבות די קצרה. בטיפול זה המטפל והמטופל יתעסקו ב”פחד”, יגדירו אותו ויבינו את דפוסי החשיבה שמזינים את ההימנעות מדיבור. מיותר לציין כי ההורים יהיו שותפים מלאים בתהליך.

 

צוות מכון סול מורכב ממגוון מטפלים מומחים ומנוסים בתחומם, אשר יוכלו לסייע בכל קושי עימו אתם מתמודדים. במכון סול מטפלים בילדים, נוער ומבוגרים.

זקוקים לייעוץ מידי? חייגו: 03-5233757