טיפול בדיכאון נורמאלי- אבל ואובדן

חן אור יונגרוירט - פסיכולוגית קלינית M.A | מכון סול לפסיכותרפיה | פורסם: 24.2.20 | עודכן: 19.2.22

הגדרה

דיכאון “קל” או דיכאון “נורמלי” הינו מצב המתרחש לאחר אירוע דחק שארע בחיינו, כמו מוות של אדם קרוב. ישנם מצבי אבל מגוונים שאת חלקם בני האדם לא מגדירים כמצבי אבל ואובדן.

כך למשל, מצבים כמו גירושין, אובדן של זוגיות, אובדן בעל חיים אהוב, פרישה לגמלאות וכיוצא באלה. אנשים רבים יכולים לחוות תסמיני אבל ואובדן אמיתיים למול אירועים שיכולים להיראות לסביבתם “רגילים” או יומיומיים, אך המתמודד עמם יחווה מצוקה אמיתית אל מול אותם אירועים.

מה ההבדל בין דיכאון מז’ורי (קשה) לדיכאון נורמלי?

דיכאון מז’ורי נמשך זמן רב, מופיע במספר מחזורים בחייו של האדם ולא תמיד מקושר לאירוע ממשי שאירע בחייו של האדם. לעומת זאת, תגובה דיכאונית נורמאלית לאבל, מאופיינת בסימפטומים הדומים לאלו של דיכאון, כגון:

הפרעות בשינה, הפרעות בהזנה (אכילה), תפקוד איטי, הפרעות בחשיבה ובזיכרון וכיוצא באלה. לעומת דיכאון מז’ורי, תגובה לאבל ואובדן הינה תגובה נורמאלית ומותאמת לאירוע מורכב שהתרחש בחיים הממשיים של האדם.

    אנחנו כאן בשבילכם

    השאירו פרטים וניצור אתכם קשר בהקדם

    שדות המסומנים ב-* הם שדות חובה





    שדות המסומנים ב-* הם שדות חובה

    מהם שלבי האבל?

    אליזבת’ קובלר-רוס (1969) מנתה את חמשת שלבי האבל:

    1. הכחשה ובידוד– בשלב זה האדם יכחיש את האובדן, כלומר יתנהג כאילו שלא קרה בחייו אירוע כה משמעותי ומשנה חיים. ההכחשה היא זמנית ומטרתה לשמור על האדם מהבשורה הקשה.
    2. כעס- ההכחשה של השלב הראשון תתחלף בתגובות של כעס, זעם ושנאה. הכעס בשלב זה מופנה אל הסביבה החיצונית, אשר לא תמיד מצליחה להכיל ולהבין את התנהגותו של האדם. אם האדם לא ירגיש שהסביבה מתקפת את תחושותיו והתנהגותו, הוא עשוי לחוש בדידות בשלב זה.
    3. מיקוח– לרוב רלוונטי יותר למצבי אבל המאפיינים אובדן שיידוע שיתרחש, בטרם התרחש. כך למשל אנשים יחליטו על חזרה בתשובה, כתנאי והודיה על שיפור המצב הפיזי של אהובם או שלהם. במצב זה האדם יחפש אפשרות “לתשלום” בעד דחיית האובדן.
    4. דיכאון– האבל חש כי אין טעם לחיות חיים ללא האדם האהוב שאבד, או שהאבל מרגיש אשם באובדן. בשלב זה מומלץ לתת לאדם “להתבוסס בצער” ולא לשקף לו מציאות חיובית אפשרית, מתוך הבנה ששלב זה של התקרבות וחיבור לצער, גם אם באופנים קיצוניים, הינו טבעי ומשמעותי ומשרת את “עבודת האבל” הבריאה.
    5. ייאוש וכניעה אל מול קבלה– אם האדם האבל מצוי בסביבה תומכת, מגינה, שומרת, מכילה וכזו אשר מתייחסת לרגשותיו והתנהגויותיו כלגיטימיות ומתקפת אותן, האדם יוכל להגיע לשלב הקבלה של האובדן ולהשלמה עם סופיות החיים. אפשרות אחרת היא לחוות תחושה של ייאוש וחוסר טעם, כמו בשלב הרביעי.
    זקוקים לייעוץ מידי? חייגו: 03-5233757

     

    מהו הטיפול היעיל באבל ואובדן?

    תמיכה חברתית

    טיפול בדיכאון מתון יתמקד ראשית בבחינת המערך הסביבתי שיש לאדם החווה אבל ואובדן. במערך סביבתי יציב, האדם האבל יחווה כי כל תחושותיו, המשונות והקיצוניות, כמו המתונות, הינן לגיטימיות והינן תגובה קיצונית למצב חיים מפתיע ולא רגיל. תמיכה סביבתית היא גורם חוסן משמעותי במצבים אלה ויכולה למנוע מצב של דיכאון מתמשך ואף אובדנות.

    פסיכותרפיה דינאמית

    מלבד מערכת משפחתית או חברתית עוטפת, האדם יוכל להיעזר במרחב של פסיכותרפיה דינאמית על מנת להבין ולעבד את תחושות הייאוש, חוסר האונים, העצבות, חוסר החשק והירידה בתפקוד. בטיפול נבדוק את מקורות החוסן הנמצאים באדם.

    לכן, ננסה לעודד את האדם לחזרה לתפקוד, לצד הבנה משמעותית של דפוסי אישיותו, תוך עיבוד תהליך האבל על מלוא המורכבויות המובנות בו.

    צוות מכון סול מורכב ממגוון מטפלים מומחים ומנוסים בתחומם, אשר יוכלו לסייע בכל קושי עימו אתם מתמודדים. במכון סול מטפלים בילדים, נוער ומבוגרים.

     

    הפניות

    Elisabeth Kübler-Ross (1973), on death and dying, Routledg.