טיפול באכילה רגשית BED

חן אור יונגרוירט - פסיכולוגית קלינית M.A | מכון סול לפסיכותרפיה | פורסם: 24.2.20 | עודכן: 8.8.21

טיפול באכילה רגשית – הגדרה

BED (BED: Binge Eating Disorder) היא הפרעת אכילה חדשה יחסית שהוכרה רק בשנות ה-2000. BED מאופיינת בהתנהגות של התקפי זלילה והזנה עצמית בלתי נשלטים, של כמויות אוכל גדולות, בטווחי זמן קצרים, ללא קשר לתחושת הרעב הממשית. פרצי הזלילה מתרחשים למספר דקות, לפחות פעם אחת עד שלוש פעמים בשבוע, במשך שלושה חודשים לפחות, מופיעים בתגובה לתחושות רגשיות שליליות העולות באדם כלפי עצמו, כגון בושה, אשמה ומצוקה פסיכולוגית. לאחר התקף הזלילה התחושה הרגשית המיידית תהיה תחושת הקלה ושחרור. לאחר זמן מה, יופיעו חזרה התחושות והמחשבות השליליות לגבי העצמי המלוות באשמה רבה. אנשים המתמודדים עם BED חווים רגשות קיצוניים ועקביים של חוסר שמחה ומצוקה בנוגע לבולמוסי האכילה, משקל גופם וצורת גופם. משקל הגוף משתנה בין אדם לאדם, אם כי נמצא ש-50% מהמתמודדים עם BED הם עם משקל גוף עודף.

שכיחות

BED קיימת ב-2% מהאוכלוסיה וכמו בשאר הפרעות האכילה- מאובחנות יותר נשים מגברים. עם זאת, ב-BED מאובחנים גברים יותר מבכל הפרעת אכילה מסוג אחר (למשל אנורקסיה נרבוזה או בולימיה נרבוזה). התנהגות זו של אכילה יכולה להוביל לתחלואות בריאותיות-גופניות, כמו קשיים בתפקודי בליעה, כולסטרול גבוה, סכרת, שיבוש התפקוד התקין של מערכת העיכול, משקל עודף ואף מוות. נוסף לכך, יכולות להופיע תחלואות פסיכולוגיות נלוות כמו דיכאון, חרדה, בדידות וערך עצמי נמוך.

בשונה מבולימיה נרבוזה, ב-BED אין התנהגות של “ביטול” הזלילה או ביטוי של היטהרות או ניקוי הגוף (על ידי נטילת משלשלים או הקאות יזומות).

    אנחנו כאן בשבילכם

    השאירו פרטים וניצור אתכם קשר בהקדם

    שדות המסומנים ב-* הם שדות חובה





    שדות המסומנים ב-* הם שדות חובה

    מהם הסימפטומים ב-BED? (יופיעו 3 או יותר)-

    • אכילה בקצב תכוף יותר מבדרך כלל.
    • אכילה עד לכדי כבדות ואי נוחות של הגוף.
    • אכילה בכמויות גדולות, ללא קשר לתחושת הרעב.
    • אכילה בסתר בעקבות תחושות של בושה ומבוכה.
    • תחושת אשמה וגועל מעצמי.

    מהם הגורמים ל-BED?

    מצבים פסיכולוגים

    הפרעת זלילה ובולמוסים (BED) הינה תגובה התנהגותית לחוויה פסיכולוגית מורכבת שעיקרה תחושות שליליות של המתמודד לגבי עצמו. אנשים מפתחים הפרעת זלילה בניסיון להתמודד עם מצב פסיכולוגי הקשור בתחושות עמוקות של כאב הגורם לחרדה, דיכאון ומצוקה מתמשכים. BED קשורה קשר ישיר בהפרעות מצב רוח (כלומר מצב רוח שאינו מאוזן) ודיכאון. נוסף לכך, מחקרים מצאו כי רוב המקרים קשורים ב-PTSD (הפרעת דחק פוסט טראומטית) הנקשרים למצבים בהם האדם חש כי איבד את השליטה על גופו ונפשו בזמן ההתנסות הטראומטית, למשל בפגיעה מינית ואונס.

    תפקודים מוחיים

    מחקרים מראים כי למתמודדים עם BED תפקודים לקויים של מערכת הוויסות בקליפת המוח הקדם-מצחית, אשר אחראית על תפקודי בקרה ושליטה עצמית (תפקודים מונמכים אלה נמצאו במחקרים גם בקרב עבריינים).

    גנטיקה

    נמצא שתפקודי הדופמין, הנוירוטרנסמיטר (מוליך עצבי) האחראי בין היתר, על מערכת התגמול ואיזון מצב הרוח, אינו מווסת.

    מהו הטיפול המומלץ בהתקפי זלילה ובולמוסים (BED)?

    *מומלץ לשלב טיפול פרטני וקבוצתי.

    פסיכותרפיה בינאישית IPT (Interpersonal Psychotherapy)

    גישה טיפולית זו רואה בהתקפי הזלילה דרך להתמודדות עם מורכבות וקונפליקטים ביחסים בינאישיים. טיפול זה יעיל, כיוון שהזרקור מופנה לעבודה על הערך העצמי, תפיסה עצמית ותפיסת גוף שלילית, אשר נמצאים בבסיס התקפי הזלילה.

    טיפול התנהגותי-דיאלקטי DBT (Dialectical Behavior Therapy)

    המטפל והמטופל ילמדו שיטות לוויסות התנהגותי וויסות תגובות רגשיות והימנעות מהתמודדות שלילית ולא בריאה, על ידי התקפי זלילה. בגישה טיפולית זו, כמו בפסיכותרפיה דינאמית, רואים בהתקפי הזלילה תגובה התנהגותית (ואף התמכרותית) לאוכל, הנובעת מהתנסויות שליליות וחוויות מורכבות ומורבידיות של האדם לגבי עצמו. מכאן, נעבוד על דרכים בריאות של התמודדויות עם מצבים רגשיים מורכבים ודרכי פעולה אפשריים, חלופיים להתקפי הזלילה. שיטת הטיפול מערבת מיינדפולנס (קשיבות), הכלת המצוקה וכיוצא באלה.

    זקוקים לייעוץ מידי? חייגו: 03-5233757

     

    טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT)

    בטיפול זה נתמקד בהבנת היחסים בין מחשבות שליליות, רגשות והתנהגות הקשורה לזלילה, משקל ותפיסת גוף. נעבוד על שינוי דפוסי החשיבה השליליים, על ידי התמקדות בכוחותיו של המתמודד.

    טיפול תזונתי

    רוב האנשים המתמודדים עם BED סובלים ממשקל גוף עודף ותחלואות נלוות. לשם כך, במקביל לפסיכותרפיה שהינה מהותית בטיפול ב-BED, יש לשלב טיפול תזונתי, שכולל תפריט ברור ומאורגן לאורך היום.

    טיפול תרופתי

    על אף שמחקרים מראים כי פסיכותרפיה הוכחה כיעילה יותר בטיפול ב-BED, במקרים מסוימים, בהם עוצמות הדיכאון והחרדה גבוהות, יומלץ על ידי פסיכיאטר, על נטילת אנטידפרסנטים (תרופות נוגדות דיכאון) שיווסתו את פעילות הדופמין במוח. תרופות אלה יראו הטבה גם בוויסות הדחף לאכילה.

    פנה אלינו למענה טיפולי בהתקפי זלילה

    צוות מכון סול מורכב ממגוון מטפלים מומחים ומנוסים בתחומם, אשר יוכלו לסייע בכל קושי עימו אתם מתמודדים לרבות טיפול באכילה רגשית. במכון סול מטפלים בילדים, נוער ומבוגרים.