טיפול במאניה דיפרסיה (הפרעה דו קוטבית, הפרעה בי פולארית)

חן אור יונגרוירט - פסיכולוגית קלינית M.A | מכון סול לפסיכותרפיה | פורסם: 24.2.20 | עודכן: 7.8.21

טיפול במאניה דיפרסיה – הגדרות

מאניה דיפרסיה הינה מצב של תנודות קיצוניות במצב הרוח, הנעות בין מצב רוח מרומם (מאניה או היפומאניה) לבין חוסר חשק (דיכאון). מאניה דיפרסיה הינה שכיחה במידה שווה בין גברים לנשים ומאובחנת לרוב בגילאי 20-30 שנה. המתמודדים עם הפרעה דו-קוטבית מרגישים במהלך התקופה המאנית, אנרגטיים, שמחים באופן יוצא מהרגיל, כל יכולים ותחושות נוספות אשר גורמות להם לקבל החלטות אימפולסיביות פעמים רבות, כאלה אשר עשויות להסתיים רע ולפגוע בהם ובקרוביהם, או שהם עשויים להתחרט עליהן עם סיום האפיזודה.

לעומת המאניה, ההיפומאניה מתבטאת בסימפטומים עוצמתיים פחות מאלו אשר מאפיינים את האפיזודה המאנית, אך גם כאן מדובר בסימפטומים בלתי מווסתים אשר עשויים להיות מסוכנים, כאשר הם מתרחשים לאורך זמן. התחושות המדווחות במצבי היפומאניה הינן של מצב רוח מרומם, הערכה עצמית מנופחת, אנרגיות גבוהות מאוד, צורך מופחת בשינה, דברנות יתר ועוד. במהלך המצב הדיכאוני לעומת זאת, האדם יחוש בדחף עז לבכות, יחווה תחושות של ייאוש, חוסר אונים ומבט שלילי על חייו ועל העתיד.

לסיכום, אצל המתמודדים עם מאניה דיפרסיה, החוויה הדיכאונית, במופיעה הקיצוניים, עשויה לייצר חוויה של ייאוש ומחשבות אובדניות המסוכנות בעבור האדם, כאלה אשר יתחלפו עם תחילתה של האפיזודה המאנית לתחושות של אופוריה ואנרגיה בלתי נגמרת, אשר אף היא מסוכנת ועשויה לייצר מצבים בלתי נשלטים ובלתי מווסתים, וחוזר חלילה. הפסיכואנליטיקאית הידועה ננסי מקווילאמס, ממשיגה בספר האבחנות הידוע שלה (ה-PDM) את הפסיכולוגית המאנית ככזו אשר מכחישה את הדיכאון. היא מחדדת ומסבירה, כי למרות שנראה כי דרכי חשיבתם והתנהגותם של המתמודדים עם ההפרעה המאנית או ההיפומאנית, הינם ‘הפוכים’ לאלו אשר נוקטים בהם הדיכאוניים, ההתמודדויות הבסיסיות הלא מודעות הינן זהות בשני סוגי ההפרעות. כלומר, הפחדים, הקונפליקטים, המשאלות והמבנים הלא מודעים, הינם דומים למדי במאניה ובדיכאון.

    אנחנו כאן בשבילכם

    השאירו פרטים וניצור אתכם קשר בהקדם

    שדות המסומנים ב-* הם שדות חובה





    שדות המסומנים ב-* הם שדות חובה

    מהם תכיפות ומשך התנודות הרגשיות?

    השינויים הקיצוניים במצב הרוח אשר תוארו לעיל (המעבר ממאניה לדפרסיה ולהיפך) עשויים להופיע בתדירות גבוהה- למשל בכל שבוע. כמו כן, השינויים במצב הרוח יכולים גם להופיע רק פעמיים בשנה. כלומר, אין דפוס קבוע לתנודות במצב הרוח. אחד מהמצבים לא מתרחש תמיד לפני השני ומשך הזמן שאדם במצב כזה או אחר משתנה בין אדם לאדם ואצל אותו אדם בתקופות ובזמנים שונים.

    מצב עניינים זה עשוי להיות קשה וסבוך עבור אדם המאובחן עם מאניה דיפרסיה. דמיינו כי מצבי הרוח המשתנים שהאדם חש, עשויים להופיע בהפתעה ולא ברור עד מתי ימשכו. יתרה מכך, יש להבין כי לכל קצה של מצב רוח, דיכאון או מאניה, יש מחיר. בדיכאון עמוק עשויות להופיע מחשבות אובדניות, ובמאניה קיצונית האדם יכול לקבל החלטות ללא כיסוי. כך למשל, אדם יכול לבצע קנייה מאד יקרה שאין לו אפשרות לעמוד בה. במצבים אלה הסובבים את האדם, משפחתו בדרך-כלל תהיה ערבה לו ותינזק גם כן ממעשיו. דוגמא נוספת היא מצב בו אדם במאניה מחליט שיש לו מספיק כסף ואינו צריך לעבוד, הוא לוקח החלטה להתפטר מהעבודה וכשיוצא ממצב המאניה מגלה כי אין לו יכולת לבצע פעולות בחשבון הבנק שלו כיוון שנחסם.

    מהם המופעים השונים של מאניה-דיפרסיה?

    יש להבין כי הדוגמאות שהובאו לעיל הן דוגמאות שמתרחשות בכל רגע במציאות חייו של אדם הסובל ממאניה דיפרסיה. נציין כי לא כל אדם המאובחן עם מאניה דיפרסיה יחווה מצבי מאניה כה משמעותיים. ישנם מצבים של היפומאניה-דיפרסיה, אך אלו מקרים הנמצאים בשכיחות מצומצמת באוכלוסיה. למצב זה קוראים מאניה דיפרסיה מסוג II המאופיין במצבי דיכאון, עם מצבי היפומאניה (כלומר מאניה מווסתת יותר). לצערנו, ברוב המקרים אנשים המאובחנים במאניה דיפרסיה מקבלים אבחנה של מאניה דיפרסיה מסוג I שמאופיינת במצבי מאניה ודיפרסיה משתנים, כפי שהצגנו לעיל. האבחנה של מאניה דיפרסיה תיעשה כמובן על-ידי אנשי מקצוע. יש לציין כי במצב של דיכאון לא נוכל לאבחן מאניה דיפרסיה, אלא רק כשיתקיים מופע מאני.

    על אף ההתמודדויות הלא פשוטות שציינו לעיל, נסייג ונאמר כי אנשים רבים אשר התפרסמו ותרמו את חלקם בעולם אובחנו בהפרעה זו. איך זה? מהסיבה הפשוטה שבשלב המאני אנשים יצירתיים, אומנותיים, חושבים בקצב מהיר ואחר באופן יוצא דופן. בשורה טובה נוספת היא שיש דרכים לטיפול וויסות ההפרעה.

    מהו הטיפול היעיל במאניה דיפרסיה?

    מחקרים מראים כי הטיפול הטוב ביותר במאניה דיפרסיה הינו שילוב של טיפול תרופתי ופסיכותרפיה דינאמית.

    טיפול תרופתי

    לרוב יומלץ על מייצב מצב רוח: ליתיום למשל. בהתייעצות עם רופא. במקרים מסוימים יומלצו גם תרופות אנטי דיכאוניות מסוגים שונים, אך לרוב לא יינתנו תרופות אנטי דיכאוניות שכן אלו עשויות להוות קרקע פורייה להתפרצות היפומאניה ומאניה.

    זקוקים לייעוץ מידי? חייגו: 03-5233757

     

    פסיכותרפיה דינאמית

    בטיפול זה נעבוד על ויסות מצב הרוח דרך עבודה מעמיקה על הדינאמיקה התוך-אישית והבין-אישית של הפונה. בטיפולים הרגשיים יתכן ונציע הירתמות של כל המסגרת המשפחתית לטיפול, כדי לתווך ולהסביר על ההפרעה למשפחה ולחשוב על דרכי התמודדות ופתרון בעיות.

    פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית (CBT)

    תתמקד בשינוי תבניות החשיבה וההתנהגות השליליות.

    טיפול בגירוי אלקטרומגנטי (TMS)

    ראשית יש לציין כי טיפול זה כעת במחקרים בשאלת הטבתו על מאניה דיפרסיה. יעילות TMS מוכחת כמסייעת במצבים קשים של דכאון מז’ורי. טיפול זה יינתן לפציינטים אשר תרופות אנטי-דיכאוניות לא סייעו להם ופציינטים אשר המרכיב האובדני משמעותי (פעיל). במהלך הפרוצדורה, יוצמד מכשיר חיצוני לאדם אשר יבצע גרייה של זרמים חשמליים אל רקמת המוח הבסיסית האחראית על מצב הרוח כפי שנמצא במחקרים.

    צוות מכון סול מורכב ממגוון מטפלים מומחים ומנוסים בתחומם, אשר יוכלו לסייע בכל קושי עימו אתם מתמודדים לרבות טיפול במאניה דיפרסיה. במכון סול מטפלים בילדים, נוער ומבוגרים.