טיפול בדיכאון מז’ורי – דיכאון קליני
מה זה דיכאון מז’ורי?
דיכאון “קל” הוא חלק ממנת חיינו. כולנו חווים רגשות שליליים מעת לעת, אך מייחסים לכך משמעת מצומצמת, כיוון שהתחושות הינן לרוב מתונות ומווסתות. בד בבד עם האמור לעיל, הפסיכואנליטיקאית מלאני קליין, טענה כי העמדה הנפשית הדיכאונית, הינה עמדה בריאה ובוגרת, אשר לוקחת בחשבון את נסיבות ותסכולי החיים ויודעת לעמוד מולם ולהתמודד עמם, למרות הדכדוך והצער שבידיעם.
הפרעת דיכאון כרוני לעומת זאת, שכיחה פחות מדיכאון “קל”, אך הינה בין ההפרעות הנפשיות השכיחות ביותר, עמה אחוזים רבים מאוכלוסיית העולם (ובייחוד בעולם המערבי) מתמודדים בכל עת. ההתפרצות הרווחת של מחלת הדיכאון היא בין הגילאים 20-30, אך היא מקיימת בכל הגילאים. בנוסף, דיכאון שכיח אצל נשים וגברים במידה שווה, אולם, נשים יטו יותר לפנות לטיפול בדיכאון לעומת גברים.
דיכאון מז’ורי (נקרא גם דיכאון חד-קוטבי או דיכאון קליני) היא הפרעת מצב רוח אשר גורמת לתחושות של עצבות וחוסר עניין, זוהי הפרעה קבועה, ללא שינויים במצב הרוח, אשר מתקיימת לפחות שבועיים ברציפות.
דיכאון משפיע על האופן בו האדם מרגיש, חושב ומתנהג ועלול להוביל לקשיים רגשיים ופיזיולוגים משתנים. דיכאון פוגע באופן ישיר בתפקוד היומיומי של האדם ועשוי לייצר תחושה כי החיים אותם האדם חי הם אינם חיים אשר “ראוי לחיותם”.
מחקרים מצאו כי אנשים החווים דיכאון מז’ורי עלולים לחוות אותו שוב ושוב מספר פעמים לאורך חייהם. דיכאון פוגע ביציבות ובתפקוד היומיומי של האדם במגוון המסגרות אשר פעיל בהן שבכללן: משפחה, עבודה וכיוצא באלה.
מהם הסימפטומים של דיכאון מז’ורי?
- רגשות של עצבות, אפטיות וחוסר אונים.
- כעס, חוסר מנוחה או ייאוש בנוגע לזוטות.
- חוסר עניין או חוסר חשק לביצוע פעילויות יומיומיות כמו תחביבים, סקס או ספורט.
- הפרעות שינה, כולל שינה מרובה או פגיעה ברציפות השינה (שינה מקוטעת).
- חוסר אנרגיה והיעדר כוחות לפעילויות יומיומיות פשוטות.
- ירידה בתיאבון ושינויים במשקל (עלייה או ירידה).
- חרדה, חוסר מנוחה או דריכות יתר.
- חשיבה איטית.
- פגיעה בערך העצמי והאשמה עצמית.
- מחשבות תכופות על מוות, מחשבות אובדניות, ניסיונות אובדניים או התאבדות בפועל.
- כאבים גופניים לא ברורים, כמו כאבי גב או כאבי ראש.
מהם גורמי הסיכון להתפתחות דיכאון?
- ערך עצמי נמוך, ביקורת עצמית או פסימיות.
- אירועים טראומטיים כמו פגיעה מינית, אובדן של אדם קרוב, פרידה, קשיים ביחסים בינאישיים, קשיים כלכליים, תעסוקתיים ועוד.
- היסטוריה משפחתית של בדיכאון, או הפרעה בי-פולארית, אלכוהוליזם או אובדנות.
- השתייכות לקהילות מצומצמות ומודרות חברתית (כגון הקהילה הגאה).
- שימוש באלכוהול או סמים.
- כאבים כרוניים, כגון דלקת פרקים, פיברומיאלגיה ועוד.
מהו הטיפול היעיל בדיכאון מז’ורי?
מחקרים רבים מוכיחים כי שילוב של פסיכותרפיה וטיפול תרופתי הינה הדרך היעילה ביותר בטיפול בדיכאון מז’ורי. בנוסף, בהתאם למצב נמליץ על ההתערבויות הטיפוליות הבאות:
פניה למיון
במצב של דיכאון אקוטי כולל מחשבות אובדניות יש לפנות למיון בית חולים הקרוב לביתכם ולשתף אדם קרוב על התחושות אותן אתם חווים על מנת לא להישאר בודדים ולבד עמן. בנוסף, הפניה למיון תאפשר לכם לקבל עזרה מקצועית במצב הקשה והמורכב בו אתם נמצאים .
טיפול תרופתי המשולב בפסיכותרפיה
במצב של דיכאון כרוני או מזורי נמליץ על טיפול תרופתי בהתייעצות עם פסיכיאטר מומחה (בדרך כלל יומלץ על טיפול ב-SSRI), בשילוב טיפול דינאמי וטכניקות התנהגותיות (CBT) אשר יסייעו בטיפול בשורשי הדיכאון, תוך עבודה על גורמים מודעים ולא מודעים. בנוסף, נזהה את גורמי החוסן האישיותיים ואת המחשבות הלא מסתגלות ונעודד חזרה לתפקוד.
פסיכותרפיה קוגניטיבית-התנהגותית
טיפול זה ישים במצב של דיכאון מתון. בטכניקה זו נתמקד בטיפול הישיר בסימפטומים של חוסר האנרגיה, הייאוש והתפקוד מצומצם. הטיפול הקוגניטיבי ההתנהגותי מבוסס על ההנחה שדפוסי החשיבה שלנו ישפיעו על ההתנהגות ועל ההרגשה שלנו. לפיכך, נבין מהן התפיסות השליליות ודפוסי החשיבה הדיכאוניים ונאתגר אתם. טיפול זה מבוסס על שיטות ומחקרים מתחום הלמידה ועל ניתוח לוגי ושיטתי של הטיות חשיבה אשר מייצרות את המצב הדיכאוני. נלמד את המטופל על הקשר שבין דפוסי חשיבתו לבין תגובותיו הרגשיות.
טיפול בנזעי חשמל (ECT)
במצב של דיכאון כרוני אשר טיפול תרופתי אינו מסייע לו, או במקרים בהם קיים סיכון גבוה לאובדנות, יומלץ על הליך בנזעי חשמל. אלקטרודות יחוברו אל ראשו של הפציינט, אז יישלחו פולסים חשמליים אשר ישפיעו על תפקוד נוירוטרנסמיטורים (מוליכים עצביים במח) הקשורים לדיכאון. הפרוצדורה נעשית בבתי חולים ובהרדמה. יש לציין כי יכולה להיות השפעה של הפרעה בזיכרון בזמן הסמוך לפרוצדורה. מסיבה זו כיום במקרים מסוימים רופאים יבצעו ECT בהמיספרה אחת במוח בלבד בכל פרוצדורה.
טיפול בגירוי אלקטרומגנטי (TMS)
טיפול זה יינתן לפציינטים אשר תרופות אנטי-דכאוניות לא סייעו להם. במהלך הפרוצדורה, יוצמד מכשיר חיצוני לאדם אשר יבצע גרייה של פולסים חשמליים אל רקמת המוח הבסיסית האחראית על מצב הרוח כפי שנמצא במחקרים.
צוות מכון סול מורכב ממגוון מטפלים מומחים ומנוסים בתחומם, אשר יוכלו לסייע בכל קושי עימו אתם מתמודדים. במכון סול מטפלים בילדים, נוער ומבוגרים.