טיפול ב-DMDD הפרעת שיבוש בויסות מצב רוח בילדות
הגדרה
DMDD הינה הפרעת מצב רוח בילדות המאופיינת בעוררות ועצבנות כרוניות המובילות להתנהגות של התפרצויות זעם קיצוניות שאינן מותאמות לסיטואציה, כ-4 פעמים בשבוע המתרחשת במספר מסגרות: בית, בית ספר או מפגשים חברתיים. לעומת הפרעה דו קוטבית (מאניה דיפרסיה) בילדות, אצל ילדים אלה לא נראה תקופות של דיכאון, מאניה או היפומאניה. אבחנה זו ניתנת בין גילאי 6-18 כיוון שהתנהגויות אלה מאפיינות גילאים הצעירים מ-6 ובוגרים מגיל 18. לרוב נצפה כי ייראו סימנים לפני גיל 10. אבחנה זו לא תינתן לילד אשר מאובחן ב-ODD (הפרעה מתנגדת) או הפרעה דו קוטבית (מאניה דיפרסיה).
מחקרים מראים כי ישנו קשר של השפעה הדדית בין קשיים חברתיים, דחייה חברתית ובריונות לבין דפוסים של הפרעת שיבוש בויסות מצב רוח בילדות. כלומר ילד החווה את התנהגותו כלא מווסתת ובעל תנודתיות משמעותית במצב הרוח, יתקשה ליצור קשרים חברתיים מיטיבים ואף הסביבה החברתית תתנקל לו ותוקיע אותו. בתגובה התפרצויות זעם והתנהגויות אלימות עלולות להופיע מצד הילד.
מחקרים מראים כי ילדים המאובחנים בחרדה או ADHD (הפרעת קשב וריכוז) הינם בקבוצת סיכון לחוות רגשות באופן עוצמתי ולהתקשות בוויסותם ואף להיות מאובחנים ב-DMDD.
מהו הטיפול היעיל ב-DMDD (הפרעת שיבוש ויסות מצב רוח בילדות)?
הטיפול היעיל להפרעת ויסות הינה פסיכותרפיה. לעיתים תשקל פסיכותרפיה בשילוב של טיפול תרופתי.
פסיכותרפיה דיאלקטית התנהגותית (DBT)
המטרה היא לעזור לילדים לווסת את רגשותיהם ולהימנע מהתפרצויות קיצוניות או ממושכות. טיפול זה ישולב עם טיפול בהורות אשר יתמקד בזיהוי קשיי הויסות של הילד והתערבות בניהול מצב הרוח. כלומר ההורה כגורם מווסת. בטיפול בילד, המטפל יסייע לילד לפתח מיומנויות להתמודדות כאשר הרגשות נעשים עזים או כמעט בלתי ניתנים לניהול. דרך עבודת מודעות, הילד יפתח סובלנות למצוקותיו, יצליח לווסת את רגשותיו ולתפקד טוב יותר בחברה.
טיפול תרופתי
יינתן במקרים אחדים, בהם ההורים או דמויות קרובות בוגרות לא יכולים להיות חלק מהטיפול. תרופות יינתנו ביקול דעת פסיכיאטר, במטרה לווסת את התנהגויות הילד.
צוות מכון סול מורכב ממגוון מטפלים מומחים ומנוסים בתחומם, אשר יוכלו לסייע בכל קושי עימו אתם מתמודדים. במכון סול מטפלים בילדים, נוער ומבוגרים.