הפרעת כאב פסיכוגנית

צוות המכון | מכון סול לפסיכותרפיה | פורסם: 25.8.20 | עודכן: 16.2.21

מהי הפרעת כאב?

הפרעת כאב מתבטאת בכך שהאדם מדווח על כאב מתמשך וחמור המשפיע על איכות חייו והתפקוד. מבלי ממצאים פיזיולוגיים היכולים להסביר כאב זה, נתייחס לכאב זה כאל הפרעת כאב. הפרעה זו שכיחה בקרב חולים פסיכיאטריים ולרוב מדווחת על ידי נשים. התלונות השכיחות על אזור הכאב הינן באזור הלב, הגב התחתון והגפיים.

עוצמת הכאב קשורה למידת הלחץ בחייו של המטופל. הכאב הינו תחושה סובייקטיבית שאינה ניתנת לבחינה אובייקטיבית ולעיתים קרובות הרופאים עלולים לזלזל בעוצמת הכאב עליו מדווח המטופל ואף לבטלו, ולהוביל לתחושות שליליות ולחץ בקרב החולה שאכן סובל וכאוב, דבר שכאמור עלול להגביר את תחושת הכאב. כמו בהיפוכונדריה, הסובלים מהפרעת כאב נוטים לחפש בתדירות גבוהה רופאים ולבצע בדיקות רבות על מנת למצוא את מקור הכאב ופתרון לו. כמו כן הם נוטלים תרופות נגד כאבים ומאמצעים סגנון חיים של נכים. לעיתים קרובות נלווה להפרעה זו חרדות ודיכאון. הפחד והחרדה מהכאב עלולים להוביל להחמרה בכאבים ואלו מגבירים את החרדה, כך שזהו למעשה מעגל כואב ומורכב. חולים אלו עם רמות חרדה גבוהות, נוטים לצפות לרמות גבוהות יותר של כאב, מאשר חולים עם חרדה נמוכה (Crombez et al., 1998).

    אנחנו כאן בשבילכם

    השאירו פרטים וניצור אתכם קשר בהקדם

    שדות המסומנים ב-* הם שדות חובה





    שדות המסומנים ב-* הם שדות חובה

    הגורמים הנפשיים להפרעת כאב

    על פי התיאוריות הפסיכולוגיות הפסיכודינמיות הפרעה זו הינה תוצאה של קונפליקט לא מודע, תחושות אשמה או תוקפנות מודחקת אשר מתבטאים בצורה גופנית. השערה נוספת מתייחסת ליתרונות ביחסים בין אישיים, כגון דאגה ומסירות, הנובעים עקב הפרעה זו. ישנם גורמים פסיכולוגים וחברתיים נוספים המשפיעים על עוצמת וחומרת הכאב, למשל אמונות לא סתגלניות, מחסור בתמיכה חברתית, תגובות רגשיות בעוצמות גבוהות, שימוש בשמיש והפרעות פסיכיאטריות אחרות (Burton et. al., 1995).

    זקוקים לייעוץ מידי? חייגו: 03-5233757

     

    טיפול בהפרעת כאב

    חלק עיקרי בטיפול בהפרעה הינו טיפול נפשי. לעיתים קרובות ההפרעה מלווה בהפרעות חרדה ודיכאון, ומכאן חשיבות נוספת להגעה לטיפול. בטיפול הדינמי עולים הקשיים והקונפליקטים אשר מתחת לפני ההפרעה, והכרה בכאבים האמתיים ובסבל של החולה. בטיפול, נבחן יחד את ההשלכות של ההפרעה על התפקוד והיחסים הבין אישיים, ונעבד את הרגשות והחוויות הקשורות להפרעה ולהשלכותיה. ישנן עדויות רבות כי האמונות של המטופלים בנוגע לכאבם הכרוני, דאגתם לעתיד ויכולת השליטה בכאב הינן חשובות ביותר לעוצמות הכאב ולהחלמה, ואף לתפקוד הפסיכולוגי והגופני שלהם (Thorn, Jensen, & Boothby, 2000). בטיפול CBT קוגניטיבי התנהגותי נזהה את המחשבות וההתנהגות השליליים ולא יעלים ובריאים הנלווים להפרעה ואף מחמירים את תסמיניה, ונלמד דרכים אדפטיביות יותר ביחס לכאב, לתפקוד וליחס כלפי ההפרעה.

    צרו קשר עם המטפלים המומחים של מכון סול – להתאמת פסיכותרפיסט אשר יסייע בהתמודדות עם הכאב

    אבחון הפרעת כאב

    תסמיני הכאב הינם מגוונים. לרוב הסובלים מהפרעה זו ישנה היסטוריה ארוכה של פניה לרופאים, ביצוע בדיקות, נטילת תרופות ואף ניתוחים. חולים אלו עסוקים עד מאוד בכאבם, שאכן פוגע בתפקודם ובאיכות חייהם, ומתייחסים אליו כמקור כל הבעיות והקשיים בחייהם.

    כדי לקבל אבחנה זו על פי ספר האבחנות הפסיכיאטרי האמריקאי ה DSM-5, על מקור ההפרעה להיות בגורמים פסיכולוגיים, או, הפרעת כאב נוספת, שמקורה הן בגורמים פסיכולוגיים והן במצב רפואי כללי. בסוג הפרעה האחרון, אמנם ישנו מצב רפואי היכול להסביר את הכאב, אך לא בעוצמה ובמידה שהחולה מדווח עליהן.

    לרוב, ההפרעה כרונית ומתפרצת באופן פתאומי, והולכת ומחמירה. דווקא כאשר ההפרעה חריפה הפרוגנוזה טובה יותר. לעיתים, המחלה ארוכה עקב סירוב החולים לפנות לטיפול נפשי ופסיכיאטרי, וכך הכאבים מתגברים וממשיכים.

     

    הפניות

    Burton, A. K., Tillotson, K. M., Main, C. J., & Hollis, S. (1995). Psychosocial predictors of outcome in acute and subacute low back trouble. Spine, 20, 722–728

    Crombez, G., Vervaet, L., Lysens, R., Eelen, P., & Baeyerns, F. (1998). Avoidance and confrontation of painful, back-straining movements in chronic back pain patients. Behavior Modification, 2, 62–77

    Suvinen, T. I., Reade, P. C., Kemppainen, P., Könönen, M., & Dworkin, S. F. (2005). Review of aetiological concepts of temporomandibular pain disorders: towards a biopsychosocial model for integration of physical disorder factors with psychological and psychosocial illness impact factors. European journal of pain9(6), 613-633.‏

    Turk, D. C., & Okifuji, A. (2002). Psychological factors in chronic pain: Evolution and revolution. Journal of consulting and clinical psychology, 70(3), 678.‏