טיפול בחרדת נהיגה
מהי חרדת נהיגה?
נהיגה הינה חלק מהותי מהחיים בחברה המודרנית. זו מיומנות המקלה לעתים קרובות על שמירת עצמאות, ניידות ומאפשרת קשר והשתתפות במגוון רחב של פעילויות חשובות- תעסוקה, פנאי וכדומה. על אף שלאנשים רבים מיומנות זו נחוות כפשוטה ואוטומטית, ישנם אנשים עבורם זוהי פעולה המעוררת חרדה רבה, עד כדי הימנעות מוחלטת ממנה.
חרדת נהיגה הינה פוביה ספציפית, בה האדם חווה לעיתים קרובות רמות חרדה או פאניקה גבוהות המופיעות כאשר הוא צופה או נחשף למצבי נהיגה מלחיצים (Wald and Taylor, 2000) לרוב, החשש הוא מחוויה של התקף פאניקה במהלך נסיעה, כלומר שיקרה דבר מה נורא במהלך נסיעה. התקף פאניקה, לעומת התקף חרדה, מופיע בחוויית האדם כמו יש מאין. מכאן שחוויית ההפתעה יוצרת תחושה של איבוד שליטה, שאינני יכול לסמוך על עצמי. אם התקף הפאניקה התרחש במהלך נהיגה, האדם חש כי ייתכן והפאניקה תתקוף אותו שוב כשלא יהיה מוכן, ולכן אנשים חשים כי הפתרון הוא הימנעות מנהיגה. אולם, ההתנהגות ההמנעותית מנציחה את הפוביה וכן פוגעת לרבים באיכות החיים, ואף מצמצמת את התפקוד התעסוקתי והחברתי (Kraft, & Kraft, 2004). לכן, אם אתם סובלים מחרדה זו, מומלץ ללכת לטיפול, שנמצא כיעיל ביותר, ולחזור לקחת את ההגה בידיים!
מהו הטיפול המומלץ בחרדת נהיגה?
- פסיכותרפיה קוגניטיבית-התנהגותית (CBT). טיפול זה יתמקד בחשיפות. בשלבים הראשונים בטיפול המטפל והמטופל ימפו יחד את גורמי הדחק בנוגע לנהיגה ויינתן הסבר פסיכולוגי לתופעה ולסימפטומים אותם המטופל חווה (פסיכו-חינוך). כמו כן הם יזהו את המחשבות האוטומטיות ועיוותי החשיבה הקשורים בנהיגה, ויחליפו אותן במחשבות פחות קטסטרופליות ויותר חיוביות ומקדמות. לאחר מכן נערוך מדרג של חשיפות מהקל ביותר (למשל לחשוב על האפשרות שאנהג) ועד הקשה ביותר (נהיגה לבד), ונתחיל בתהליך של חשיפה הדרגתית, הן בדמיון והן במציאות, לפי מסוגלות המטופל. בנוסף, הטיפול יקנה למטופל טכניקות הרגעה כגון נשימות, דמיון מודרך וכדומה.
- פסיכותרפיה דינאמית. אמנם מחקרים מוכיחים את היעילות של טיפול קוגניטיבי-התנהגותי בהימנעות, אך לאחר תקופה בה האדם תפקד בצורה טובה אנחנו נראה הישנות רבה וחזרה לסימפטומים הישנים. לשם כך ומתוך הבנה כי נפש האדם מורכבת, טיפול דינאמי יוכל להתמקד בהבנה הרחבה והמורכבת יותר של המניעים הנפשיים אשר גרמו לחרדה ובאופן ספציפי, לחרדה מפני נהיגה. בטיפול זה נבין את חרדת הנהיגה כפחד מאיבוד שליטה. נעשה עבודת מודעות יחד עם המטופל מה איבוד שליטה אומר עבורו. עבודת המודעות תוביל לירידה בהישנות הסימפטומים.
להרחבת הקריאה על ההבדלים בין טיפול קוגניטיבי התנהגותי לטיפול דינמי>>
כיוון שהתקף פאניקה במהלך נסיעה מופיע יש מאין, חשוב כי אדם המזהה עצמו או אובחן עם חרדה או פוביה ספציפית יכין עצמו מראש להופעה של התקף פאניקה במהלך נהיגה. כיצד?
- זיהוי הסימפטומים– סימפטומים פיזיולוגים כמו בלבול, סחרחורת, איבוד אוריינטציה וכו’. חשוב שהאדם ימשיג לעצמו כי כעת נמצא בהתקף פאניקה בנהיגה.
- עצירה בצד הדרך ותרגול שיטות הרגעה.
כיצד מתבטאת חרדת נהיגה?
חשוב להדגיש כי חרדת נהיגה אינה עומדת בפני עצמה כסוג של חרדה, אלא היא סוג ספציפי של פוביה, המאופיינת בחשש מהתקף פאניקה במהלך נהיגה. בדומה לתסמינים של פוביות נוספות, גם כאן יופיעו תסמינים פיזיולוגיים (דופק מואץ, הזעה, רעד) ורגשיים (פחד, דאגה, תחושת חוסר אונים).
הימנעות מנהיגה אינה הביטוי היחיד לחרדה זו. תשומת הלב הגבוהה של הסובלים מחרדת נהיגה לתסמינים המסמלים חרדה או פאניקה בעת הנהיגה משפיעים על בטיחות בדרכים. כך, אנשים אלו עלולים להיזהר יתר על המידה בכביש, עד כדי סיכון עצמם והסובבים אותם (בלימה פתאומית) והפרעה לתנועה (נסיעה איטית בנתיב השמאלי) וכן להתנהגות אגרסיבית בכביש (קללות, צפירות). בנוסף, חרדת הנהיגה עלולה לגרום לחוסר תשומת לב וטעויות בזמן הנהיגה, היכולות גם הן לסכן חיים. ישנם אנשים שחרדת הנהיגה מופיעה אצלם רק בכביש מסוים (למשל כביש מהיר), במזג אויר, או בשעות ספציפיות (אינם נוהגים בחשכה). לעיתים, הסובלים מחרדת נהיגה גם יסבלו מאוד כאשר הם ישובים ברכב ואינם נוהגים.
הגורמים להתפתחות חרדת נהיגה והתקפי פאניקה במהלך נהיגה
- היסטוריה של התקפי פאניקה.
- גורמי דחק או שינויים בחיים.
- מעורבות בתאונת דרכים שהתרחשה לאחרונה או עדות לכזו- בקרב 18–38% מהמעורבים בתאונת דרכים מפתחים פובית נהיגה בדרגת חומרה המובילה לפניה לבית חולים (Walshe et.al, 2003).
- טראומה, אפילו שאינה קשורה לנהיגה- בדרך כלל נראה שחרדת נהיגה מופיעה אצל אנשים החווים הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD).
- בדרך כלל אנשים החוששים מהתקף פאניקה במהלך נסיעה חווה בעבר חוויה דומה, אם קשורה לנסיעה הנוכחית עצמה או לאו, אבל שאכן התרחשה בזמן הנהיגה.
- אם האדם סובל מפוביה, הוא נמצא בקבוצת סיכון גבוהה יותר לחוות התקף פאניקה, וכך גם אדם הסובל מדיכאון או הפרעות דחק אחרות.
- תחושת חוסר מסוגלות- האדם אינו מאמין כי יצליח להתמודד עם סיטואציות מסוכנות ומלחיצות בזמן הנהיגה.
- אגורופוביה מהווה גם היא גורם לחרדת נהיגה, ולהופעת התקף פאניקה במהלך נהיגה. הימנעות מנהיגה יכולה להוות חלק מהימנעות אגורופובית רחבה יותר (Taylor et.al,2011).
מהי שכיחות חרדת הנהיגה?
נמצא כי 5-8% מהאוכלוסיה דיווחו על חרדת נהיגה ברמה בינונית עד קיצונית ופחד עז. בקרב נשים שכיחות החרדה והימנעות מנהיגה גבוהה יותר מאשר גברים. לא נצפו הבדלים מגדריים בתדירות המחשבות השליליות הקשורות לנהיגה. כמו כן נמצא במחקר זה כי הדאגה השכיחה ביותר הינה מחוסר שליטה על נהגים אחרים (Taylor et.al,2011).
הפניות–
Kraft, T., & Kraft, D. (2004). Creating a virtual reality in hypnosis: A case of driving phobia. Contemporary Hypnosis, 21(2), 79-85.
Taylor, J. E., Alpass, F., Stephens, C., & Towers, A. (2011). Driving anxiety and fear in young older adults in New Zealand. Age and ageing, 40(1), 62-66.
Wald, J & Taylor, S (2000). Efficacy of Virtual Reality Exposure Therapy to Treat Driving Phobia: A Case Report. Journal of Behaviour Therapy and Experimental Psychiatry 31: 249-257
Walshe, D. G., Lewis, E. J., Kim, S. I., O’Sullivan, K., & Wiederhold, B. K. (2003). Exploring the use of computer games and virtual reality in exposure therapy for fear of driving following a motor vehicle accident. CyberPsychology & Behavior, 6(3), 329-334.
צוות מכון סול מורכב ממגוון מטפלים מומחים ומנוסים בתחומם, אשר יוכלו לסייע בכל קושי עימו אתם מתמודדים. במכון סול מטפלים בילדים, נוער ומבוגרים.