טיפול בדיכאון אחרי לידה

חן אור יונגרוירט - פסיכולוגית קלינית M.A | מכון סול לפסיכותרפיה | פורסם: 24.2.20 | עודכן: 10.6.22

דיכאון אחרי לידה הינה תחושה קשה שיכולה להימשך זמן רב. יש לטפל בדיכאון אחרי לידה ולא לחכות שהסימפטומים יעלמו מעצמם! אנחנו במכון סול מטפלים בין השאר בדיכאון אחרי לידה ובדיכאון לאחר הפלה.

זקוקים לייעוץ מידי? חייגו: 03-5233757

מומלץ לצפות ראשית בסרטון הסבר של משרד הבריאות, ביחס לדיכאון אחרי לידה-

טיפול בדיכאון לאחר לידה: הגדרה

“ילדים זה שמחה, ילדים זה ברכה…”..אכן, כדברי השיר, לידה היא אירוע מרגש, משמח ומשנה חיים. אולם לצד האושר וההתרגשות ייתכנו רגשות נוספים וכן, גם קשיים רגשיים העלולים להתפתח לדיכאון לאחר לידה.

לעיתים קרובות דיכאון לאחר לידה אינו מדובר. אימהות רבות חשות אשמה ובושה על כך שהרגע המאושר בחייהן הופך למורכב יותר, שאין להן כוח לטפל בתינוק ושהן במצוקה. כך קורה, שלא רק שהן כאובות מהדיכאון, אלא הן גם נשארות בודדות ולא מטפלות בו וכך גוברת המצוקה. חשוב לציין כי דיכאון לאחר לידה מתפתח אצל למעלה מ10% מהאימהות, וכי את לא היחידה! פניה לאבחון וטיפול לא מעיד דבר על המסוגלות ההורית שלך ועליך, אלא על רצונותיך וכוחותיך. כדאי לפנות בהקדם לטיפול על מנת להקל על המצוקה ולחזור לשגרת חיים טובה יותר.

לידה של תינוק מעוררת רגשות רבים ומגוונים, כמו שמחה המתחלפת בפחד וחרדה המתחלפת בדיכאון.

השינויים ההורמונליים והתגובות הרגשיות, בייחוד לאחר חווית הלידה הראשונה, הינם טבעיים לרוב ועשויים לגרום לתנודות במצב הרוח.

למשל, לבכי פתאומי, לחרדה ולהפרעות בשינה. מצב זה נקרא עצבות לאחר לידה, והינו טבעי, באם הוא נמשך עד שבועיים לאחר הלידה.

חלק מהאימהות יחוו דיכאון מתמשך יותר הקרוי דיכאון לאחר לידה. כאשר מצב זה הינו קבוע ואינו מטופל, האם עלולה לחוש עצמה בעלת יכולות מצומצמות לטפל בילד ובתגובה לתפקד באופן פחות אפקטיבי ולכן חשוב לעבור טיפול בדכאון לאחר לידה.

במקרים חמורים ונדירים יותר, עשויים להופיע שינויים במצב הרוח ובבוחן המציאות, מצב הקרוי דיכאון פסיכוטי שלאחר לידה.

מהם הסימפטומים של דיכאון לאחר לידה(לסוגיו)?

נפרוט כעת את הסימפטומים בצורת השוואה על מנת לפשט את ההתנהגויות השכיחות ולהדגיש את העוצמות והאינטנסיביות השונה בכל אחד מהמצבים העשויים להתעורר לאחר הלידה :

עד כה תיארנו את הסימפטומים. נדגיש כי אם את מוצאת עצמך או אחד מקרובותייך, מגיבה בצורה המתאימה לאחת החלופות, אין לאבחן את עצמך או את סביבתך באחת מהקטגוריות, אלא בהתייעצות עם איש מקצוע מוסמך (פסיכולוג או פסיכיאטר).

“אני חושבת שאני בדיכאון אחרי לידת בני/בתי, מי יכול לאבחן אותי באופן מקצועי”?

במקרה שעולה חשד לדיכאון לאחר לידה ניתן להתייעץ על כך עם רופא המשפחה, האחות בקופת חולים או בטיפת חלב וכמובן עם אנשי מקצועות בריאות הנפש כמו פסיכולוג, פסיכיאטר, עובדת סוציאלית.

אבחון מוקדם הינו מרכיב משמעותי בהחלמה ובהתמודדות, שכן הוא מסייע להפחתת המצוקה ולמניעת החמרתה.

    אנחנו כאן בשבילכם

    השאירו פרטים וניצור אתכם קשר בהקדם

    שדות המסומנים ב-* הם שדות חובה





    שדות המסומנים ב-* הם שדות חובה

    מהן הסיבות לדיכאון לאחר לידה?

    משתנים פיזיולוגים

    מחקרים מראים כי ישנם משתנים רבים המשפיעים על דיכאון לאחר הלידה. מחקרים ברפואה מוצאים כי שינויים הורמונליים (“צניחה הורמונלית”) מובילים לשינויים הרגשיים. מחקרים נוספים מצביעים על חשיבות בדיקת בלוטת התריס אשר יכולה להשפיע על חוויות של עייפות, איטיות ודיכאון.

    משתנים רגשיים

    מחקרים בתחומי בריאות הנפש בוחנים את חשיבות התמיכה הסביבתית במהלך ההיריון ובתקופה שלאחר הלידה. המחקר מראה כי נשים עם עבר פסיכיאטרי ובייחוד נשים המתמודדות עם הפרעות במצב הרוח, הינן בקבוצת סיכון. הסטטיסטיקות מראות כי גברים חווים דיכאון לאחר לידה באחוזים זהים לאלו של נשים.

    מחקרים מועטים יותר בחנו תופעה זו בקרב גברים, אך מובן שבמצב עניינים זה, סיבות הורמונליות לא יכולות להסביר את תופעת הדיכאון אצל גברים. מכאן שהסיבות לדיכאון לאחר לידה אצל גברים מורכבות בעיקר מגורמים פסיכולוגיים ומהיעדר תמיכה חברתית ומשתנים אישיותיים שונים.

    טיפול בדכאון אחרי לידה – טיפול יעיל בדיכאון אחרי לידה ומניעתו?

    תמיכה חברתית

    אם ואב הקשורים למעטפת משפחתית וחברתית רחבה ועוטפת המתאימה לצרכיהם נמצאים במצב טוב מבחינת מוגנותם לחוות סיכון לדיכאון.

    טיפול בדיכאון אחרי לידה באמצעות פסיכותרפיה דינאמית

    נמליץ לאם או לאב שחוו בעבר אירועים נפשיים או מכירים את תגובותיהם הרגשיות כקיצוניות לפנות לפסיכותרפיה טרם הלידה ואף טרם הכניסה להריון.

    אחוזים משמעותיים פונים לתהליך טיפול בדכאון לאחר לידה טיפול ובמקרים אלה חוויית העיבוד קשה ומורכבת. העבודה הטיפולית כמובן תטיב עם ההורה אך באופן פחות אפקטיבי באם פונה ההורה לעתיד לעיבוד חווויית ההורות הקרבה.

    לעבודה רגשית-טיפולית זו ערך עליון במניעת התופעות הרגשיות שתוארו כאן.

    זקוקים לייעוץ מידי? חייגו: 03-5233757

    “אני מתחילה בשבוע הבא טיפול פסיכולוגי בעקבות דיכאון לאחר לידה – למה עלי לצפות במהלך הטיפול”?

    לרוב, הטיפולים בדיכאון לאחר לידה נמשכים מספר חודשים עד שנה, בהן תגיע/י אחת לשבוע לטיפול. במהלך הטיפול יעובדו הקשיים והמצוקה בה נמצא ההורה, הפנטזיות לגבי ההורות שאינן מתגשמות.

    יינתן מקום בטוח ומכיל לכל הרגשות העולים בעקבות הדיכאון, יחקרו הקונפליקטים וההתרחשויות הפנימיות שבבסיס הדיכאון, וחיפוש אחר דרכי התמודדות עם המצוקה והדרישות ההוריות.

    טיפול תרופתי – טיפול בדכאון אחרי לידה

    אמנם בחלק זה לא דיברנו על דיכאון במהלך ההריון אך תופעה זו מוכרת גם כן. נציין כי מחקרים מצאו שטיפול בדיכאון אחרי לידה בפסיכותרפיה בשילוב טיפול תרופתי מסייע. הסירו דאגה מלבכם! מחקרים מצאו שתרופות נוגדות דיכאון (SSRI’s) מטיבות עם התחושות הרגשיות של האם ואינם משפיעות על התפתחות הילוד, שכן השפעת התרופה אינה עוברת בשלייה.

    “אני אמורה ללדת עוד חודשיים ומפחדת להיכנס לדיכאון…האם אפשר למנוע הופעה של דיכאון לאחר לידה?”

    כאמור, ישנם גורמי סיכון להתפתחות דיכאון לאחר לידה, כמו מצבים הורמונליים לא מאוזנים ודיכאון או הפרעות במצב הרוח טרם ההיריון או בהריונות קודמים. באם ידוע לך כי את/ה בסיכון לכך, ישנם מספר דברים שניתן לעשות על מנת לנסות למנוע את הופעת הדיכאון לאחר הלידה.

    ראשית, כדאי לפנות לטיפול פסיכולוגי טרם הלידה, על מנת להיות מוחזק, לדבר ולעבד את החששות והשינויים שעומדים להתרחש עם הולדת התינוק ולהתכונן אליהם.

    שנית, חשוב לשמור על תזונה מאוזנת ובריאה ופעילות גופנית (כגון הליכה, יוגה לנשים בהריון) וכן לימוד ותרגול טכניקות הרגעה כגון דמיון מודרך, נשימות, מדיטציה.

    בנוסף, אם יש אפשרות, חשוב לדאוג לתכנון מראש של עזרה במטלות הבית ועם הרך הנולד על מנת לאפשר לך מנוחה וזמן לעצמך, בין אם זה דרך חלוקה ידועה בין בני הזוג או בקשת עזרה מסבא סבתא או בייביסיטר/עוזרת בית.

    לצד כל אלו, שיתוף הסביבה בחששות ובמגוון הרגשות, בין אם בן/בת הזוג, משפחה, חברים או גורם מקצועי, וקבלת תמיכה הינם משמעותיים ביותר במניעה, אבחון וטיפול. הישארות לבד עם חששות כאלו הינה קשה מנשוא, ותמיכה חברתית/מקצועית יכולה לסייע מאוד.

     

    צוות מכון סול מורכב ממגוון מטפלים מומחים ומנוסים בתחומם, אשר יוכלו לסייע בכל קושי עימו אתם מתמודדים. במכון סול מטפלים בילדים, נוער ומבוגרים.

    צרו קשר

    אולי יעניין אתכם גם: