טיפול בחרדת הריון ולידה (טוקופוביה)

חן אור יונגרוירט - פסיכולוגית קלינית M.A | מכון סול לפסיכותרפיה | פורסם: 21.2.20 | עודכן: 30.9.22

הגדרה

התמודדות עם הריון ולידה הן מההתנסויות השכיחות, אך גם המשמעותיות ביותר בחיי האישה. התנסות זו, בייחוד כשהיא ראשונית, מזמנת חוויה של חוסר ודאות, אי בהירות וציפייה לשינויי החיים הקרבים.

טוקופוביה הוא פחד ספציפי מהריון ולידה. נשים רבות החוות פחד זה מבקשות ללדת בדרך שאינה טבעית, אלא בניתוח.

היבט נוסף הוא נשים אשר ברגע הלידה נמנעות משיתוף פעולה (כלומר דחיפת היילוד) כיוון שחוששות מכאב שלא יוכלו לעמוד בו.

כמו פוביות אחרות, הפחד קשור לחשש מפגיעה בשלמות הגוף (אך לא רק) ומתבטא בסימפטומים פיזיולוגים, פסיכולוגים והתנהגותיים כמו בחרדות מסוג אחר.

טוקופוביה הינה שכיחה ביותר בקרב אמהות אשר מתמודדות עם הריון בפעם הראשונה, או כאלה אשר חוו לידה טראומטית (פיזית או פסיכולוגית) בעבר.

יש לציין כי טוקופוביה שכיחה בקרב נשים אשר מאובחנות עם הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD) או דיכאון או נשים אשר חוו פגיעה מינית או שהינן צעירות או חסרות ידע לגבי הלידה, אך נתונים אלה אינם מחייבים.

כלומר, ייתכן כי אישה משכילה, בוגרת שאינה בלידתה הראשונה ולא נפגעה מינית מעולם תחווה סימפטומים אלה.

מהן המחשבות המאפיינות אישה החווה טוקופוביה?

  1. פגיעה ברך הנולד, פציעתו ואף מיתתו במהלך ההריון או הלידה.
  2. פגיעה בשלמותה הפיזית או הנפשית של האם.
  3. סימפטומים פיזיולוגים- קשיים בריכוז, מותשות, התקפי פאניקה, בלבול, סחרור וכו’.
  4. דאגות משמעותיות לגבי כאב הלידה.

סוגים נבדלים של טוקופוביה

  • טוקופוביה ראשונית– שכיחה בקרב אמהות אשר צריכות להתמודד כעת לראשונה עם החוויה של אי הוודאות הכרוכה בחוסר התנסות בלידות בעבר. החשש הוא כי דברים עלולים לצאת משליטה, מחשבות על כך שהגוף עלול לכאוב בצורה בלתי נשלטת עד כדי כך שהאם לא תוכל לעמוד במשימת הלידה וכדומה.
  • טוקופוביה משנית– שכיחה בקרב אמהות אשר חוו לידה בעבר אשר נחוותה טראומטית, או שחוו טראומות אחרות בסמוך ללידה או כאלה אשר נקשרו באיזשהו אופן בחוויית הלידה.

    אנחנו כאן בשבילכם

    השאירו פרטים וניצור אתכם קשר בהקדם

    שדות המסומנים ב-* הם שדות חובה





    שדות המסומנים ב-* הם שדות חובה

    היבטים פסיכולוגים

    כמו בחרדות מסוגים שונים, ייתכן והחרדה מכניסה להריון, נשיאתו ולידה כה גדול עד כדי כך שנראה נשים אלו נמנעות מכניסה להריון, או לחילופין ויתור על כניסה נוספת להריון על אף שיש רצון בילדים נוספים.

    כפי שציינו לעיל ישנם גורמים מן העבר של האישה אשר תורמים לחוויה של טוקופוביה, אך נראה שבאופן בולט מכולם, יש להבין את ההיבטים הפסיכולוגים בחווייתה של האישה.

    החברה מלמדת את הנשים כי חשיבותן וייחודיותן היא העובדה כי הן יכולות להביא ילדים לעולם. עובדה זו שמה ציפייה חברתית, עוד מאז התינוקת נולדה, שהיא תיהפך.

    ציפיות אלה, נוסף לגורמים אישיותיים של האם הספציפיות, עלולים להוביל לתחושה של האישה כי משימה זו כה חשובה והרת גורל עד כדי שהיא לא לה.

    כלומר, תחושה שהיא עלולה “לאכזב” אם לא תצליח להיכנס להריון, או לשאתו, או ללדת בצורה תקינה.

    מה זה טיפול מומלץ בטוקופוביה (חרדת הריון ולידה)?

    ראשית נציין כי חשוב שנשים אשר חווות טוקופוביה יקבלו טיפול מוקדם ככל האפשר, כלומר לפני הכניסה להריון.

    נוסף לכך, חשוב שבסביבת ההריונית או האם הפונטציאלית ינכחו דמויות משמעותיות אשר מבינות אותה ומתקפות את החוויה שחווה, ללא שיפוט.

    טיפול בטוקופוביה יתמקד בשיטות הרגעה אשר עליהם תתאמן האם עד ללידה. נוסף לכך, נבצע חשיפה ולימוד פסיכולוגי על אודות כניסה להריון, מהלך הלידה והיכרות עם חדרי לידה והתהליך.

    אנחנו ממליצים על טיפול ארוך טווח אשר ילווה את האם עוד טרם הכניסה להריון להיכנס ועד לאחר הלידה, ראשית על מנת להימנע מהישנות של חרדה זו ושנית, על מנת שהאם תבין מנין הופיעה חרדה זו דווקא בהקשר של הריון ולידה, על פני תחומי חיים אחרים.

    צוות מכון סול מורכב ממגוון מטפלים מומחים ומנוסים בתחומם, אשר יוכלו לסייע בכל קושי עימו אתם מתמודדים. במכון סול מטפלים בילדים, נוער ומבוגרים.