מתח נפשי מתמשך
החיים המודרניים מאופיינים ברמות מתח וסטרס גבוהים הפוגעים באנשים רבים מכל טווח הגילאים. מחקרים מציינים שאחד מכל שלושה אנשים חווה כעת או חווה בעבר מתח נפשי מתמשך.
מצב זה עלול להוביל לבעיות בריאותיות מאחר ומתח נפשי ממושך, משבש את הגוף והנפש ומחליש את יכולתו של האדם לתפקד ולעמוד במשימותיו בהיבטים נרחבים של חייו.
אנו לא יכולים להימנע ממצבים המעוררים מתח נפשי, אך בעזרת טיפול נפשי ניתן ללמוד כיצד להתמודד עם מתח מתמשך בדרכים יעילות ובריאות יותר.
מהו מתח נפשי מתמשך?
מתח נפשי הוא דרך התגובה של הגוף להתמודד עם מצב של סכנה מדומה או אמיתית. מערכת ההגנה של הגוף נכנסת למצב של “הילחם או ברח”.
כך, שבבסיסו המתח, שבו נכנס הגוף להילוך גבוה ואדם מרגיש שיש לו כוחות להגן על עצמו או לברוח במהירות מהמקום, הוא דבר חיובי. מתח נפשי חיובי עוזר לנו למצות את כוחותינו ומשאבינו האישיים כדי לעמד באתגרים ומעניק אנרגיה לביצוע מטלות מעייפות וקשות.
אך מעבר לנקודה מסוימת, מתח נפשי מתמשך מפסיק לעזור ומתחיל לגרום נזק בריאותי ונפשי, מצב רוח דיכאוניים וחרדתיים וקשיים בתפקוד. מתח נפשי מתמשך מעיד על תקופה ארוכה שבה מתמודד האדם עם מצב של לחץ, קושי וחרדה.
סבל ומצוקה
מתח שלילי מתמשך גורם סבל רב לאדם הסובל ממנו, הוא מתקשה לתפקד בכל תחומי החיים, אינו מצליח לישון כהלכה בלילה ונוטה להתרחק מאנשים ולהתבודד.
המתח הנפשי המתמשך משפיע באופן משמעותי על הזוגיות שלו, על הקשר עם ילדיו, על יחסיו עם חבריו לעבודה ועל כל המעגלים הקרובים והרחוקים יותר בחייו.
אין זה משנה מתי התחיל המתח, האם הוא תוצר של טריגר מודע או לא מודע, האם נוצר מטראומה חד פעמית או בעקבות תקופת חיים ארוכה, קשה ורצופת בעיות – העובדה בשטח היא אחת – השפעתו המזיקה על הגוף והנפש מתקיימת בכל מקרה וגובה את נזקיה.
מהם הגורמים למתח נפשי מתמשך?
מתח נפשי מתמשך עלול לנבוע בעקבות גורמים חיצוניים לאדם וכן בעקבות גורמים פנימיים המשפיעים על נפשו.
גורמים חיצוניים
מצבים שונים אליהם נקלע האדם בתחומי משפחה, זוגיות, עבודה או התערערות המצב הרפואי שלו, הבטחוני במדינה, החברתי או הכלכלי. ביניהם:
- מצב בריאות לקוי של האדם או של מישהו קרוב אליו
- מוות של אדם אהוב
- שינוי מצב משפחתי – פרידה, גירושים, התאלמנות
- משברים במשפחה ובזוגיות
- קשיים כלכליים מתמשכים
- מצב חירום בטחוני
- עומס ולחץ גבוהים מדי בתחומי חיים שונים
- אירועים טראומתיים בעברו של האדם
- אירועים משמחים (כגון: חתונה או חופשה) יכולים לגרם מתח
גורמים פנימיים
קיימים הבדלים בין אדם לאדם בתגובות הרגשיות למצבי מתח. מצבי מתח שונים נובעים מהמשאבים הפנימיים השונים של כל אדם, מחוסנו הנפשי, מהתנסויותיו בעבר. בנוסף, תגובות רגשיות מושפעות מיכולת התמודדותו עם מתח, ממערכת התמיכה המשפחתית והחברית המקיפה אותו ועוד. ביניהם:
- הצבת אתגרים קשים מדי שקשה לעמוד בהם.
- עומס רב מדי במטלות או בלימודים.
- נטייה לקחת אחריות רבה מדי.
- ביקורת עצמית מוגזמת.
- אישיות דאגנית וחרדתית בבסיסה.
- הצבת רף ציפיות לא מציאותיות מעצמו.
- נטייה “לקחת ללב” דברים הנאמרים באופן אישי מדי.
- חוסר יכולת לסרב לבקשותיהם של אנשים.
- מכורים לעבודה שאינם מסוגלים או אינם רוצים להפחית את רמת הלחץ.
- שאיפה לפרפקציוניזם.
ביטויים של מתח נפשי מתמשך
מתח נפשי מתמשך משפיע על איכות החיים הנפשית והפיזית של האדם ומתבטא בכמה מישורים, אותם נציג להלן.
המישור הגופני – תסמינים פיזיים
כאבים במקומות שונים בגוף, בעיות במערכת העיכול (שלשולים, עצירות), בחילה או הקאה, סחרחורת, לחץ בחזה, דפיקות לב מהירות, אובדן הדחף המיני, דיכוי המערכת החיסונית ונטייה לחלות במחלות אוטו-אימוניות, בעיות עור כמו אקזמה ופסוריאזיס, פיתוח סכרת ולחץ דם גבוה.
תסמינים אלו דומים לתסמינים של הפרעת חרדה. לקריאה על טיפול מיידי בתסמינים של הפרעת חרדה, לחצו כאן.
המישור הרגשי
דיכאון וחוסר שמחת חיים, חרדה מתמשכת, מצב רוח פסימי, עצבנות, התפרצויות כעס, הצפה רגשית, תחושת בדידות.
המישור ההתנהגותי
שינויים בהרגלי האכילה (אכילה מופרזת או לחילופין חוסר חשק לאכול), עודף או חוסר שינה, התבודדות מרצון, קושי בביצוע משימות, חוסר תפקוד בעבודה ו/או בבית, נטייה לשימוש בחומרים ממכרים (אלכוהול, סיגריות, סמים), התנהגות עצבנית וחסרת סבלנות.
המישור החשיבתי – תסמינים קוגניטיביים
הפרעות זיכרון, קשיי ריכוז, שיקול דעת לקוי, ראייה פסימית של המציאות, דאגה מתמדת ומחשבה שמשהו רע עומד לקרות לעצמו או למישהו קרוב לו.
טיפול פסיכולוגי במתח מתמשך
אדם הסובל ממתח נפשי מתמשך הינו אדם במצוקה שחש בודד עם בעייתו ולכן חשוב לעזור לו להגיע לטיפול נפשי שיעניק לו עזרה ותמיכה במצב הקשה בו הוא נמצא.
מתח נפשי מתמשך יכול גם להיות סימן לקושי נפשי אחר או ליצור קשיים נפשיים נוספים (כגון דיכאון) אצל ילדים ומבוגרים בעלי רגישות יתר.
התמודדות עם מתח נפשי
הטיפול במתח נפשי מתמשך הינו מורכב ומצריך הבנת אישיותו של האדם, נסיבות חייו וחקר התנסויות העבר שלו ויחסיו עם הקרובים לו כדי להבין מהו מקור המתח הנפשי ומהו המוקד העיקרי בחייו הגורם לו למתח.
במהלך הטיפול יושם דגש על הסרה או החלשה של הגורמים העיקריים למתח נפשי. בנוסף יושם דגש על רכישת כלים מעשיים להתמודדות עם לחץ ומתח. כך ילמד המטופל כיצד לנהל את רמת המתח הנפשי שלו ולהתמודד טוב יותר עם מצבי לחץ וחרדה.
שינוי דפוסי חשיבה
בנוסף, הטיפול שם דגש על החלפת דפוסי חשיבה שאינם יעילים לבריאות הנפשית. למשל, נסייע למטופל להתבונן אחרת על חייו ועל רגשותיו ויפחיתו את הסימפטומים של המתח. אימוץ דפוסים חדשים של חשיבה, רגש והתנהגות. אלו יעניקו למטופל הזדמנות לפתח דרכי התמודדות והתנהגויות חיוביות שיתרמו לחיזוק בטחונו העצמי ולאמון בעצמו וביכולת התמודדותו מול קשיים.