Employee Assistance Program

עדי ביטנר - פסיכולוגית קלינית M.A | מכון סול לפסיכותרפיה | פורסם: 21.7.24 | עודכן: 14.1.25

גופים עסקיים רבים מבינים את חשיבות הדאגה לרווחתם הנפשית של עובדיהם. 

בשנים האחרונות סביבת ואופי העבודה השתנו בעקבות הקורונה, ובריאותם הנפשית של העובדים נפגעה רבות באותה תקופה.

למרות  שהמגפה חלפה, ניתן לראות אתגרים רבים הקשורים בעולם העבודה שהשתנה (סביבת עבודה היברידית, חזרה למשרה מלאה ממקום העבודה, שינוי מקום עבודה) ואלו בחלקם משפיעים עד היום על המנהלים והעובדים. אל אלו, נוספו השנה האתגרים והקושי הרב של המלחמה והעבודה ב”שגרת מלחמה”. 

אנו במכון סול מציעים מגוון טיפולים ותוכניות ייעוץ לארגונים, מנהלים והעובדים  

תוכנית EAP של מכון סול לארגונים וחברות

טיפול בעובדים ועובדיהם

מהן השפעות תקופות לחץ על ארגונים?

  • מצבי לחץ בארגונים מרעידים לרוב את כל המערכת. 
  • בתקופות לחוצות קיימת נטייה טבעית לאדם להאשים אחרים במצב/ במצבו. בארגונים הדבר יכול לבוא ידי ביטוי בכך שעובד אחד מאשים את השני, מנהל מאשים את העובדים, העובדים מאשימים את המנהל וכדומה. כשאין מי שייקח אחריות והיא מתגלגלת בין העובדים, נוצרת תרבות של האשמה וביקורתיות שאינה מקדמת את הארגון, פוגעת בו כארגון. ככל שתרבות זו תשלוט בארגון עלול להתחיל גל עזיבות של אנשים שלא יוכלו להכיל את הלחץ והאשמה, בעיקר יהיו אלו העובדים שבעיקר האשימו אותו.  
  • בזמני לחץ , הן בחיים האישיים והן בארגונים ובמקומות תעסוקה, צפים רגשות שליליים שעלולים הן לנהל קבלת החלטות ולהוביל להחלטות אימפולסיביות ולא רציונאליות והן להוביל לוויכוחים במערכות היחסים בארגון. כמו כן, במקרה שהמערכת עצמה והיחסים בין העובדים לבינם ובין העובדים להנהלה היו רעועים עוד לפני מצב הלחץ- לא ניתן עוד לטאטא את המורכבויות והכל צף.

למה חשוב לשמר את רווחתם הנפשית של העובדים?

העובדים הינם המשאב החשוב ביותר במקום העבודה. כאשר הם במצוקה, סובלים ממגוון קשיים אישיים ונפשיים, תפקודם במגוון תחומי החיים עלול להיפגע- בבית, עם המשפחה וכן תפקודם וביצועיהם בעבודה.

כשעובד סובל מקושי נפשי משמעותי הוא פחות מרוכז ויעיל, וכך ביצועיו עלולים להיות איטיים יותר ופחות מדויקים.

לכן, בסופו של דבר, הבריאות הנפשית של העובדים חשובה לא רק לעובדים עצמם אלא גם למעסיקיהם- ככל שרווחתם הנפשית של העובדים תהיה חיובית יותר, הם יהיו מושקעים יותר בעבודה, ביצועיהם ומהירות הביצוע יהיו גבוהים יותר, מה שיוביל גם לאווירה טובה יותר במקום העבודה וגם לתפוקה גבוהה יותר.

חשוב לציין כי כאשר העובד סובל נפשית ושביעות הרצון מהעבודה יורדת, הוא עלול לעזוב את מקום העבודה (מה שגם עלול לעודד עזיבה אצל עובדים נוספים). 

אנו במכון סול מציעים מגוון טיפולים ויעוצים למנהלים ועובדיהם

מה אתם כמנהלים ובעלי עסקים יכולים לעשות על מנת להיטיב עם הבריאות הנפשית של העובדים?

כאמור, שגרת המלחמה, (אך לא רק היא), פוגעת רבות ברווחה הנפשית של חלק גדול מהעם, וכך גם ברבים מכוח העבודה במשק. מלבד לפנות לטיפול וייעוץ לכם ולעובדיכם, ישנן מספר המלצות היכולות לסייע לכם בהתמודדות עם הקשיים הנפשיים של העובדים.

  • יצירת שיח פתוח וחיובי לגבי עצם השיתוף בקשיים ובהתמודדות עם המצב. אצל רבים, במיוחד ביחסי עובד- מעביד, קיימת סטיגמה שלילית לגבי שיתוף רגשי ופניה לעזרה נפשית. על מנת לסייע בהפחתת הסטיגמה כדאי ליצור מרחב בעבודה נטול שיפוטיות לגבי שיתוף שכזה, ואף לנרמל ולעודד את העובדים לשתף ולקבל סיוע נפשי. 
  • הדרכת מנהלים לגבי מודעות למחלות והפרעות נפשיות וסימני מצוקה ואזהרה, זיהוי של קשיים נפשיים (למשל תסמינים של חרדה, דיכאון, פוסט טראומה) וכיצד ניתן לסייע באופן ראשוני לאותו אדם. 
  • “שיווק” נכון ויעיל של תוכנית הסיוע הנפשי לעובדים. מחקרים מראים כי בעולם פחות מ10% מהעובדים פונים ומשתמשים בתוכניות הסיוע לעובדים, ולכן חשוב להציג את התוכנית באופן שתזמין את העובדים לקחת בה חלק. 
  • עידוד לקיחת חופשות, קיצור יום העבודה ושימוש בימי מחלה כאשר אתם מבחינים כי העובד נמצא בתקופה רגשית מורכבת ומנוחה יכולה לסייע לו. 
  • יצירת ושימור קשרים בין אישיים חיוביים, שנמצא כי אלו מסייעים מאוד בשמירה על רווחה נפשית וביכולת של הארגון לצלוח משברים ותקופות לחץ. 

מכון סול מציע הן טיפולים אישיים לעובדים ולמנהלים, ומתמחה בטיפולים קצרי טווח המותאמים לדרישות הארגון, בהתערבויות בחירום ובהתערבויות לטיפול בטראומה כדוגמת  טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) ו- (EMDR). בנוסף, המכון מציע הדרכות וייעוץ למנהלים אשר מעוניינים לדאוג ולשפר את רווחתם הנפשית של עובדיהם.