הדרכת הורים לפעוטות
במאמר זה נסביר מהי הדרכת הורים לפעוטות, מתי מומלץ לפנות להדרכת הורים וכמה זמן היא נמשכת.
הדרכת הורים הינה אחת מדרכי ההתערבות היעילות לטיפול בבעיות וקשיים רגשיים והתנהגותיים אצל ילדים בכל הגילאים.
עוד בתורה אנו מצווים במצוות פרו ורבו. אצל רבים מאיתנו החלום הגדול הוא להיות הורים. אנו מחכים לזה בכיליון עיניים, חווים את ההורות כאחד התפקידים העיקרים והחשובים בחיינו, ומגדירים את עצמנו לפי ההורות.
אולם לצד השמחה, האושר וההתרגשות, הורות היא לא רק אוסף חוויות והתמודדויות חיוביות ופשוטות. להיות הורים זה גם התפקיד אולי המורכב והקשה ביותר שיש. אנחנו לא נולדים הורים, לא לומדים להיות הורים וכן, גם לא אמורים לדעת להתמודד לבד עם כל המורכבויות של ההורות ושל קשיי הילדים.
לכן, על אף תחושות האשמה, הבושה והכישלון הנלוות פעמים רבות בעת פניה להדרכת הורים, או אפילו בעת המחשבה לפניה, חשוב להבין כי ישנם מצבים וקשיים אצל הפעוטות הדורשים התערבות והדרכה חיצונית, ואין זה מעיד דבר על כישורי ההורות שלכם.
להפך, פניה לגורם מקצועי מראה על כוחות ודאגה רבה. הדרכת הורים לצורך טיפול בקשיים ובבעיות אצל הפעוט מפחיתה את המצוקה שלו, וכך גם את שלכם ההורים, ומסייעת לכם ברכישת מיומנויות וכלים להתמודדות עם מצבים שלא ניתן להתמודד ולטפל בהם ללא סיוע מקצועי.
באילו מצבים מומלץ לפנות להדרכת הורים לפעוטות?
מהרגע בו נולד התינוק ועד גיל שלוש לערך, הוא נחשב לפעוט. זוהי אחת מהתקופות הקריטיות בהתפתחות הנפשית, החברתית, הגופנית והקוגניטיבית שלנו, המלווה בשינויים רבים ומהירים, דרכם מתעצב האופי שלנו. בתקופה זו מתפתחת היכולת לדבר, ללכת, החשיבה נהיית מורכבת יותר, הפעוט מחפש את דרכו לעצמאות וכדומה.
בין כל השינויים הנפלאים וההתפתחות המהירה, יכולים להופיע גם קשיים ומורכבויות המעלים התלבטויות וקשיים אצל ההורים, בהם מומלץ לפנות לסיוע מקצועי, וכחלק ממנו- להדרכת הורים. במידה והנכם מבחינים כי הקשיים מובילים למצוקה ניכרת לפעוט, להתנהגות תוקפנית ואלימה, לשינוים בתפקוד ובהרגלים (תאבון, שינה, מצב רוח, בכי) ולרגרסיה לשלב התפתחותי מוקדם יותר, ואינם חולפים מעצמם, ייתכן כי מדובר בבעיה המצריכה התערבות.
מקרים שכיחים בהם מומלץ לפנות להדרכת הורים הינם:
קשיים משמעותיים בגמילה ממוצץ/חיתול/בקבוק/שינה משותפת
כל פעוט בשל בזמן שלו להיגמל מכל אלו. לעיתים קרובות תהליך הגמילה מלווה בקושי של הילד, ברגרסיה לאובייקט ממנו נגמל עקב אירוע חריג בחייו של הפעוט ומשפחתו, בהתנגדות גורפת של הפעוט לגמילה וכדומה. כאשר אתם חשים כי הפעוט בשל לגמילה (ומומלץ להעזר בצוות הגן כדי לבחון האם הוא בשל) אולם נתקלים בקשיים משמעותיים שאינם מותאמים לשלב ההתפתחותי בו נמצא, מומלץ לפנות להדרכת הורים בנושא.
קשיי הסתגלות
המעבר מהבית למסגרת החינוכית הראשונה, ומעבר בין המסגרת הראשונית לגן טרום טרום חובה אינה פשוטה לכולם. קשיים בתהליך ההסתגלות, כמו בכי בימים הראשונים, קשיי פרידה בבוקר בבית או בפתח הגן, שינויים במצב רוח ובהרגלי השינה והאכילה, היצמדות להורים ועוד, הינם טבעיים. אולם כאשר קשיים אלו אינם חולפים כעבור ימים עד שבועות אחדים, וניכר כי הפעוט סובל עד מאוד בכל פרידה, מומלץ להיעזר בהדרכת הורים.
אירועים חריגים בסביבת הפעוט
גירושים, מחלת הורה, מוות של דמות משמעותית, מעבר דירה, הולדת אח, אלו אירועים המשפיעים על העולם המוכר והבטוח שידע הפעוט עד כה. התערערות המקום הבטוח עלולה במקרים רבים להוביל בלבול ולמצוקה רבה אצל הפעוט, ומומלץ לגשת להדרכת הורים, ואף לפנות עוד בטרם מתרחש האירוע במידה וניתן לצפות אותו.
לקויות התפתחותיות
עיכובים ולקויות במגוון תחומי ההתפתחות- קוגניטיביים, רגשיים, התנהגותיים, חברותיים- מצריכים לעיתים הדרכת הורים על מנת לסייע בצמצום הפערים, התאמת הסביבה ליד, גישור וכדומה. במקרים רבים הצוות החינוכי, שנמצא עם ילדים נוספים באותו שלב התפתחותי, הם אלו המסבים את תשומת לב ההורים, שלא תמיד יודעים כיצד נראה שלב התפתחותי תקין בו נמצא הפעוט.
חשוב להתייחס לדברי הצוות החינוכי, ובאם יש המלצה לפנות לסיוע מקצועי ולהדרכת הורים- לפנות לאלו.
מה כוללת הדרכת הורים לפעוטות?
הדרכת הורים לפעוטות לעיתים מתקיימת לצד טיפול רגשי בפעוט/ טיפול דיאדי (טיפול משותף של הפעוט עם הוריו) או כהדרכה בלבד ללא טיפול. ההחלטה על מבנה הטיפול וההדרכות נעשית לאחר פגישת אבחון והערכה ראשונית. הדרכת ההורים נעשית על ידי פסיכולוג ילדים המתמחה בגילאים אלו (פסיכולוג קליני/חינוכי/התפתחותי).
לאחר איסוף מידע מעמיק ורחב אודות סיבת הפניה להדרכה, הרקע ההתפתחותי (פיזי, רגשי, קוגנטיבי, חברתי, התנהגותי) של הפעוט ובחינת דפוסי ההורות והתקשורת עם הפעוט באינטראקציות שונות, יקבלו ההורים מידע נגיש ורחב אודות הבעיה או הקשיים מהם סובל הפעוט, מהי השפעתם על קשיים אלו וכיצד הם יכולים לסייע לטיפול בבעיה.
ההדרכה מהווה מרחב בטוח ומכיל לקשיים של ההורים מול הפעוט, בה יעניקו להם כלים להתמודדות עם הקשיים, הדרכה על הצבת גבולות, הגברת תחושת המסוגלות ההורית, מתן מיומנויות ייחודיות לסיוע בבעיה, לקידום התנהגות מסתגלת של הפעוט וליצירת תקשורת בריאה עימו, ומענה לשאלותיהם, זאת פעמים רבות בעזרת תרגול הן בהדרכה והן מחוצה לה, משחקי תפקידים.
כמה זמן נמשכת הדרכת הורים?
לרוב, כאשר מדובר בהדרכת הורים גרידא, ולא כחלק מטיפול ארוך טווח בפעוט, הדרכת ההורים, שאורך פגישה הוא חמישים דקות, מתקיימת על פני מספר לא רב של פגישות, כ8-12 (אלא אם המצב מורכב יותר ומצריך פגישות רבות).
למידע נוסף אודות טיפול פסיכולוגי בילדים מטעם המומחים של מכון סול, ניתן ליצור עמנו קשר טלפוני או להשאיר פנייה באתר. ייעוץ טלפוני ראשוני עם פסיכולוג ללא עלות.
הפניות
McMahon, R. J. (2006). Parent training interventions for preschool-age children. Encyclopedia on early childhood development, 1-8.
Long, N., Edwards, M. C., & Bellando, J. (2017). Parent training interventions. In Handbook of Childhood Psychopathology and Developmental Disabilities Treatment (pp. 63-86). Springer, Cham.