טיפול בחרדות אצל פעוטות/ילדים

צוות המכון | מכון סול לפסיכותרפיה | פורסם: 21.2.20 | עודכן: 16.2.21

הקדמה

חוויה של חרדה היא טבעית בעולמו של הילד, מעצם ההתפתחות וההיכרות עם מורכבות העולם המתגלה לו. חרדה מופיעה מראשית החיים, למשל חרדה אצל פעוטות.

לדוגמא התופעה הטרוויאלית והיומיומית בה פעוט בוכה כאשר חש שהוא רעב או כאשר כואב לו. בדקות אלה הפעוט חווה חרדה עוצמתית ואיום ממשי, ממש כמו המבוגר. בחוויה שלו, אי הידיעה אם האוכל יגיע או לא אינה ברורה ולכן תחושת האימה היא אמיתית וקשה מנשוא.

 חרדות אצל ילדים ודרכי טיפול בחרדות ילדים

כשילדים מתבגרים, החרדות השכיחות יותר שנראה אצלם, קשורות למשל לפחד ממוות, פחד מחושך, מגנבים ומפלצות. חרדות אלו קשורות בדרך כלל לאיום ממשי על הדמויות המטפלות, למשל שההורה ימות או ינזוק באיזשהו אופן.

בדרך כלל מצבים אלה נורמטיבים וחולפים בקרב ילדים.

חשוב לציין, כי כאשר ההתפתחות של הילד היא תקינה ונורמטיבית, הילד יצליח לרוב, להתמודד בכוחות עצמו עם החרדה.

דוגמא להתמודדות טבעית ונורמטיבית  מעין זו של הילד היא “תופעת החבר הדימיוני”. בהתפתחות תקינה ונורמטיבית הילד יצליח “לטפל” לא רע בעצמו בחרדה.

דוגמא שכיחה לכך בילדות היא חבר דמיוני– הורים רבים חוששים לילדם כאשר הם “מתחילים לדמיין” שיש דמות חיצונית שאיתה עושים חשיבה על המתרחש בחייהם.

אך אם נקדיש חשיבה נוספת, נוכל להבין כי לא הבלבול בין הדמיון והמציאות הוא העניין, אלא ההבנה שבמצבי חרדה ודחק הילד באופן בריא יוצר כמו דמות חיצונית לו, שהיא שלו ובשליטתו היא גורם הרגעה חשוב ומשמעותי.

    אנחנו כאן בשבילכם

    השאירו פרטים וניצור אתכם קשר בהקדם

    שדות המסומנים ב-* הם שדות חובה





    שדות המסומנים ב-* הם שדות חובה

    כיצד נדע שהמצב חריג, מתי נדע שעלינו לפנות לטיפול בחרדות אצל ילדים?

    פעמים רבות הרבה פעמים נראה כי הילד מתקשה להתרכז במשחק עם ילדים ואף נמנע מהתנהגויות שונות כגון להכיר אנשים חדשים. משמע: אם החרדה גורמת לסבל או פגיעה בתפקוד  או אם הסביבה מתקשה להגיב בצורה מותאמת לחוויית החרדה של הילד (למשל לא מצליחה להרגיעו), משמע שהחרדה עברה את גבולות ההתפתחות הנורמטיבית ויש לפנות לסיוע מקצועי בעניין.

    שינויים בילד אליהם כדאי שנשים לב

    1) פגיעה משמעותית בתפקוד הרגשי והחברתי, דהיינו, הילד כבר אינו מצליח להתרכז ולתפקד באופן רגיל בגן או בבית הספר,

    2) נשים לב כי הוא חווה רגשות קשים ונמנע ממשחק ומקשרים חברתיים שהיה לוקח בהם חלק פעם.

    3) כאשר קיים קושי להגיע אל הילד, כלומר להגיב אליו באופן אשר יסייע לו להירגע ולחזור לשיגרת חייו בדרכים אשר התאפשרו בעבר.

    במצבים אלו מומלץ ורצוי לפנות לייעוץ מקצועי וטיפול בחרדות בקרב ילדים.

    במצבים רבים יידרש ייעוץ ממוקד של מספר פגישות הדרכה וליווי להורים. עם זאת, באם הקושי הוא נרחב יותר, נמליץ גם על טיפול בעבור הילד, כזה אשר יהיה מעמיק יותר וילווה אף הוא בהדרכת הורים, כזו אשר תוכל להקנות לכם כלים להתמודדות עם מצבו של הילד וללמוד ביחד איתנו כיצד להרגיעו.

    זקוקים לייעוץ מידי? חייגו: 03-5233757

     

    מה הטיפול הטוב והמומלץ ביותר לחרדה בילדות?

    ראשית, הילד החווה את החרדה זקוק לקשר מיטיב, מכבד ומשמעותי עם הדמויות המטפלות בו (לרוב הכוונה היא להוריו).

    קשר מיטיב עם הדמויות המטפלות הינו משמעותי מאין כמותו, אך כאשר קשר מעין זה אינו מצליח להרגיע את החרדה, נמליץ לפנות לטיפול רגשי דינאמי המשלב מפגשי הורים נפרדים. המטרה בטיפול זה היא הרגעת החרדה והדרך להשיג זאת היא הבנה מעמיקה יותר של עולמו הנפשי של הילד, ביניהם המצבים בהם הוא מתקשה לווסת את רגשותיו.

    צוות מכון סול מורכב ממגוון מטפלים מומחים בתחומם ובעלי ניסיון רב, אשר יוכלו לסייע בכל קושי עימו אתם מתמודדים. בנושא טיפול בחרדות אצל ילדים במכון סול הצוות שלנו במכון בעל הכשרה ייעודית וספציפית לטיפול בילדים, נוער ומבוגרים.