שברון לב- סיבות וטיפולים
שברון לב, הינו מצב המוגדר גם כתסמונת הלב השבור שמתרחש בעקבות מתח רגשי עז, בשל מצבים כדוגמת אובדן של אדם אהוב, פרידה או שינויים משמעותיים בחיינו.
למרות השם הציורי, תסמונת הלב השבור היא לא רק ביטוי מטפורי; מדובר במצב רפואי אמיתי שיכול להיות בעל השפעות פיזיות חמורות על הלק ועל הגוף.
במאמר זה נתייחס לגורמים לשברון לב, לתחושות האופייניות הקשורות בו, לדרכי התמודדות וכיצד ניתן לטפל בו ביעילות.
אנו במכון סול מציעים טיפול ודרכי התמודדות לסיוע בתסמונת הלב השבור.
גורמים מרכזיים לשברון לב:
בניגוד לסברה הרווחת, שברון לב אינו רק פועל יוצא של פרידה רומנטית, אלא עשוי להיגרם על ידי טריגרים רגשיים שונים:
- אובדן של אדם אהוב: מוות של בן/בת זוג, בן משפחה או חבר קרוב עשויים לעורר צער ועצב עמוקים, ולהוביל לשברון לב.
- פרידה או גירושין: סיום מערכת יחסים רומנטית עשויה לגרום לחוויית דחייה, בדידות וכאב לב.
- בגידה או דחייה: כאשר מישהו שאנו סומכים עליו בוגד בנו או דוחה אותנו, עשויה להתעורר תחושה של פגיעה עמוקה וכאב רגשי.
- שינויים משמעותיים בחיים: אירועי חיים גדולים כמו פיטורין, מעבר דירה או מחלה קשה, עשויים לעורר בנו לחץ רב ולהוביל לסערה רגשית, שתתרום לחוויה של שברון לב.
מאפיינים של שברון לב
שברון לב עשוי להתבטא הן רגשית והן פיזית, והרגשות הנפוצים הקשורים אליו כוללים:
- –עצב ואבל; תחושת מוצפות הנגרמת כתוצאה מהעצב והאבל סביב האובדן והשינוי בנסיבות החיים. שינוי הוא חוויה מציפה, ובייחוד ומדובר בשינוי של דבר שהגיע אלינו בהפתעה ושלא היינו מוכנים לו.
- -כעס וטינה; שברון הלב עשוי לעורר תחושות של כעס או טינה כלפי עצמך, כלפי אחרים, או כלפי המצב שגרם לשבר. כך למשל- אדם שחווה שברון לב עשוי להאשים את עצמו על כך שהיה מעורב ומושקע רגשית באותו הקשר, או לכעוס על עצמו על שסמך על האדם שפגע בו, בין אם זה המעסיק שלו, מושא האהבה הרומנטי שלו וכיוצא בזה.
- -בדידות ובידוד; אדם החווה שברון לב עשוי לחוש בודד ומנותק מאנשים אחרים, גם כאשר הוא מצוי בנוכחותם. תחושה שאף אחד לא חולק איתי את גודל ומשקל הכאב ושלא יוכלו להבין אותי
- -תסמינים גופניים; עשויים להתעורר תסמינים גופניים ממשיים כמו: כאבים בחזה, קוצר נשימה, עייפות ונדודי שינה.
מה קורה לגוף שלנו במהלך שברון לב?
כשאנחנו מתאהבים ונפגעים, מנגנוני ההגנה שלנו נכנסים לפעולה, ולא תמיד נוכל לתת שם לכאב שאנו חשים.
שברון הלב, מבטא ממש את התחושה ההפוכה למצב ההתאהבות שבו אנחנו חשים פרפרים ומרגישים ברקיע השביעי. כשמושא אהבתנו עוזב אותנו, התחושה יכולה להיות ממש ששברו לנו את הלב עם פטיש והוא התפוצץ לרסיסים.
אלו לא תחושות שניתן תמיד להכיל מרוב שהן חזקות, ובמצב הזה המנגנונים הגופניים שלנו נזעקים לפעולה.
כאב נפשי מתנהג פעמים רבות ממש כמו כאב פיזי והחפיפה בין 2 המערכות לא תמיד ברורה דיה. .
לפיכך, במהלך שברון לב הגוף שלנו עשוי לחוות תגובות פיזיולוגיות שונות כמו:
-זיעה
-כאב בחזה המבטא את העומס הרגשי הגבוה במהלך ההתמודדות עם השבר
-לחץ דם ודופק מוגבר – המערכות האוטונומיות של הגוף מגיבות למצב הרגשי
-עייפות, סחרחורת ובעיות שינה
-שינויים בתאבון- אכילת יתר או חוסר במזון בסיסי.
בנוסף, קיימים מצבים שבהם שברון לב עשוי אף להוביל להתקפי לב שקטים, המבטאים תגובה פיזיולוגית חמורה ללחץ רגשי. זהו אמנם מצב נדיר באופן יחסי, אך כאב נפשי עשוי לגרום לתגובות פיזיות ונפשיות חמורות במצבים קשים.
לכן, אל תישארו עם זה לבד. חשוב שתטפלו בעצמכם ותתייעצו עם אנשי מקצוע במידה ואתם חווים סימפטומים פיזיים או נפשיים חמורים במהלך שברון הלב.
גם סימפטומים קלים יותר, עשויים לפחות כאשר מתייחסים אליהם בכבוד הראוי ומטפלים בהם.
מהם הדרכים להתמודד עם תסמונת הלב השבור?
ישנן מספר אסטרטגיות שעשויות לעזור:
תרשו לעצמכם להתאבל! חיוני וחשוב להתאבל על האובדן, לבטא ולהכיר ברגשות, על חשבון לדכא אותם, על מנת שלא יישארו כלואים בפנים ויגרמו לסימפטומים שונים, כמו תסמינים סומאטיים, נדודי שינה, מחלות ועוד.
לא קל לעשות זאת לבד, ולכן חשוב שתחפשו לעצמכם מקורות תמיכה מיטיבים.
מקורות תמיכה אפשריים עשויים להיות: חברים, משפחה וטיפול נפשי. שברון לב עשוי להיות מצב שקשה לשאתו, והישענות על איש מקצוע וקבלת הדרכה ממנו, עשויה לתרום רבות בצליחת התקופה הזו בצורה מיטיבה, ועם כלים נפשיים להתמודדות.
ניתן לבצע גם פעולות עצמיות שיסייעו בויסות והרגעה כמו: פעילות גופנית, תחביבים ומפגשים חברתיים.
חשוב להכיר ברגשות המתעוררים- קודם כל בינכם לבין עצמכם ולאחר מכן גם מול אחרים.
בתקופות כאלה ניתן לבטא את הרגשות בצורות שונות כגון: כתיבה, מוזיקה או כל דרך
אומנותית והבעתית שלא תבחרו בה.
כמה זמן לוקח להתגבר על לב שבור?
הזמן שיקח לאדם להתגבר על לב שבור הוא שונה מאדם לאדם. עם זאת, ניתן להצביע על מספר גורמים שעשויים להשפיע על משך זמן ההתמודדות וביניהם:
1)עומק השבר- עומק הכאב והאובדן הרגשי עשוי להשפיע על זמן ההתאוששות והחזרה לשגרה. כאשר שברון הלב הינו עמוק יותר- ההחלמה ממנו צפויה לקחת זמן רב יותר.
2)משאבי התמיכה החברתית שברשותו של האדם- תמיכה חברתית רבה ועמוקה יותר, עשויה לסייע לאדם להתמודד עם הלחצים והמתחים הנפשיים ששברון הלב מייצר ובכך לקצר את משך ההתמודודת.
3) סגנון אישיותי- הסגנון האישיותי והיכולת הרגשיות של האדם, עשויים להכתיב את סוג וקצב ההתמודדות. לרוב כששברון הלב פוגש את האדם כשהוא חווה שינויים וקשיים נוספים בחייו, משך ההתמודדות עשוי להתארך וחשוב לתת את הדעת על מלוא מורכבות המצב.
4)טיפול ותמיכה מקצועית- שימוש בטיפול פסיכולוגי ובתמיכה מקצועית עשוי לסייע בתהליך ההתאוששות ולקצר את זמן ההתמודדות עם הלב השבור.
מדוע חשוב לטפל בשברון לב?
בריאות גופנית- לשברון לב יכולים להיות ביטויים פיזיים כמו כאבים בחזה, קוצר נשימה ועייפות. טיפול בשברון לב מסייע להקל על תסמינים אלו ולמנוע סיבוכים פוטנציאליים כגון בעיות קרדיווסקולריות הקשורות ללחץ.
רווחה רגשית- ללב שבור עשויה להיות השפעה משמעותית על הרווחה הרגשית של האדם, מה שמוביל לתחושות של עצב, בדידות ודיכאון. כאשר המצב אינו מטופל, הוא עלול להחמיר את הרגשות הללו, להוביל למצוקה פסיכולוגית ארוכת טווח ולמצוקות נפשיות נוספות.
מערכות יחסים- היעדר טיפול במצב יכול להשפיע על מערכות יחסים עתידיות ולקבע תחושות של היעדר אמון וקושי להיפתח בפני אחרים. על ידי טיפול בשברון לב, אנשים יכולים להירפא מפצעי העבר ולגשת למערכות יחסים חדשות ממקום בריא יותר.
איכות חיים- שברון לב עשוי לפגוע באיכות החיים של הפרט, להשפיע על יכולתו לתפקד בפעילויות היומיומיות ולחוות שמחת חיים. פנייה לטיפול יכולה לעזור להחזיר את תחושת החיות ולשפר את הרווחה הכללית של האדם.
מניעת סיבוכים- כשלא מטופל, שברון לב עלול להגביר את הסיכון לפתח מנגנוני התמודדות לא בריאים כגון שימוש בסמים או התנהגויות מסוכנות. טיפול מקצועי יכול להפחית את הסבירות לסיבוכים אלו ולקדם אסטרטגיות התמודדות בריאות יותר.
בסך הכל, טיפול בשברון לב חיוני לבריאות הפיזית והרגשית כאחד, כמו גם לשמירה ויצירה של מערכות יחסים חיוביות ושיפור איכות החיים הכללית. על ידי חיפוש תמיכה נפשית וטיפול בגורמים העמוקים לשברון הלב, אנשים יכולים להירפא, לפתח חוסן, להתקדם ואף לחוות צמיחה בחייהם.
לסיכום, שברון לב הוא חוויה כואבת ומאתגרת שאנשים רבים יתקלו בה בשלב מסוים בחייהם. על ידי הבנת הסיבות לשברון לב, הכרה ועיבוד הרגשות שלך, חיפוש תמיכה ותרגול של טיפול עצמי, תוכל להתמודד עם שברון לב ביעילות ולצאת חזקה ועמידה יותר בטווח הארוך. זכרו שהריפוי הוא מסע, וזה בסדר לקחת אותו יום אחד בכל פעם.
מקורות:
Boyd, B., & Solh, T. (2020). Takotsubo cardiomyopathy: review of broken heart syndrome. Jaapa, 33(3), 24-29.
Brandspiegel, H. Z., Marinchak, R. A., Rials, S. J., & Kowey, P. R. (1998). A broken heart. Circulation, 98(13), 1349-1349.
Lacey, C., Mulder, R., Bridgman, P., Kimber, B., Zarifeh, J., Kennedy, M., & Cameron, V. (2014). Broken heart syndrome—Is it a psychosomatic disorder?. Journal of psychosomatic research, 77(2), 158-160.
Rivera, J. M., Locketz, A. J., Fritz, K. D., Horlocker, T. T., Lewallen, D. G., Prasad, A., … & Kinney, M. O. (2006, June). “Broken heart syndrome” after separation (from OxyContin). In Mayo Clinic Proceedings (Vol. 81, No. 6, pp. 825-828). Elsevier.