התמחות בפסיכולוגיה קלינית

חן אור יונגרוירט - פסיכולוגית קלינית M.A | מכון סול לפסיכותרפיה | פורסם: 27.7.24 | עודכן: 30.7.24

מכון סול לפסיכותרפיה בע”מ, הינו מכון מוכר להתמחות בפסיכולוגיה קלינית, בתחום: ילד, מתבגר ומבוגר, בהתאם לדרישות משרד הבריאות.

התמחות בפסיכולוגיה קלינית

מוסד מוכר להתמחות בפסיכולוגיה קלינית- מכון סול לפסיכותרפיה בע”מ

לינקים שימושיים

הנחיות להתמחות בפסיכולוגיה קלינית- משרד הבריאות

רשימת מוסדות מוכרים להתמחות בפסיכולוגיה קלינית

מהו תהליך ההתמחות בפסיכולוגיה קלינית?

כדי לקבל את תואר המומחיות בפסיכולוגיה קלינית יש לעבור מסלול של תואר ראשון, תואר שני בפסיכולוגיה קלינית והתמחות, ולאחריה מבחן מומחיות. 

ההתמחות הקלינית מורכבת משני חלקים : 

  • חלק מרפאתי– אותו מבצעים במקומות ציבוריים כגון מחלקות ומרפאות בבתי חולים/ בתי חולים לנפש, פנימיות, או במקומות פרטיים כגון עמותות, מכונים, פנימיות. חלק זה הנמשך שנתיים או שלוש (לרוב שלוש) בחצי משרה.
  • חלק אשפוזי– הנמשך שנה או שנתיים (לרוב שנה) בחצי משרה (20-21 שעות שבועיות), ומתבצע לרוב במקומות ציבוריים כגון במחלקות אשפוז שונות (פתוחות/ סגורות) בבתי חולים או בבתי חולים נפש, פנימיות. 

ישנם גם מעט מקומות פרטיים המאפשרים התמחות אשפוזית וכן מקומות המאפשרים התמחות באחוזי משרה גבוהים יותר כך שתקופת ההתמחות מתקצרת.

ההתמחויות הן במסגרת תקן של משרד הבריאות (מלגה של משרד הבריאות) או במסגרת תקן פרטי, כפי שיפורט בהמשך. על כל המתמחים לבצע את שני חלקי ההתמחות.  

למה נועדה ההתמחות הקלינית?

במהלך עבודתנו כפסיכולוגים קליניים, אנחנו פוגשים מגוון רחב של קשיים, מחלות והפרעות נפשיות ואירועי חיים של מטופלים מכל הגילאים והמינים. 

תהליך ההתמחות הארוך נועד לפתח את כישורי הטיפול של הפסיכולוג, ללמדו גישות טיפוליות שונות (דינאמי, CBT, טיפול זוגי/משפחתי), להעמיק את הידע שלו בתיאוריות פסיכולוגיות, אבחון והערכה קלינית וביצוע של כל אלו. 

כמו כן, בהתמחות שמים דגש על למידת כללי האתיקה ועבודה על פיהם, כללי כתיבת דיווח ורישום רפואי, עבודה בצוות רב מקצועי (פסיכיאטרים, עובדים סוציאליים, מרפאים בעיסוק וכדומה) וכמובן הכנה לבחינת ההתמחות. 

התמחות במוסד פרטי לעומת התמחות על תקן של משרד הבריאות

כאמור, ישנן שתי אופציות להתמחות קלינית- האחת, במסגרת מלגה של משרת הבריאות. מלגה זו ניתנת הן במרפאות ציבוריות ובתי חולים, והן בחלק מהמקומות הפרטיים. 

אפשרות נוספת היא בתקן פרטי ללא מלגה- שמוצע לרוב במקומות התמחות פרטיים כגון עמותות ומכונים, אך לעיתים ישנם תקנים פרטיים גם בשירות הציבורי.

על מנת לגשת לראיונות ולהתקבל להתמחות במגזר הציבורי בתקן של מלגה, ישנו תהליך שצריך לעבור (שיפורט בהמשך). 

בעבר, המתנה להתמחויות הייתה ארוכה ומתישה, אולם בשנים האחרונות, בעיקר בזכות פתיחת תקנים פרטיים במסגרות פרטיות, כמו במכון סול, כבר אין צורך לחכות חודשים ארוכים בשביל להתחיל התמחות. 

חשוב לציין כי הסיכויים להתקבל להתמחות בפריפריה גבוהים מהסיכויים להתקבל במרכז, עקב הביקוש הרבה במרכז. 

במכון סול מתקיימת התמחות במרכז הארץ- גבעתיים.

מהי מלגת התמחות לפסיכולוגיה קלינית?

מלגת התמחות זהו למעשה תקציב של משרד הבריאות שנועד לממן את ההחזקה של המתמחה באותו מוסד- הדרכות, סמינרים, הכשרות וכדומה. 

באופן כללי גובה המלגה קבוע, אולם ישנם הבדלים בשכר בין מלגה במקומות פרטיים ומלגה בשירות הציבורי, ויש לברר עם המקום הרלוונטי מה השכר המוצע במקום. 

איך מקבלים מלגה של משרד הבריאות?

משרד הבריאות שולח הודעה לכל סטודנט אשר עתיד לסיים את התואר השני, דרכה ניתן להירשם בפורטל העוסקים במקצועות הרפואה של משרד הבריאות. 

הפורטל הוא למעשה דף אינטרנט דרכו מתבצעות כל הפעולות הנדרשות להתחלת וסיום התמחות- ובו ניתן למצוא מידע אודות תהליך ההתמחות והמומחיות, להוריד טפסים נדרשים ולהעלות אותם על מנת לקבל אישורים, לשנות סטטוס ועוד. 

עם סיום חובות השמיעה של התואר ניתן לבקש בפורטל בקשה להתמחות זמנית*, או- עם סיום כל חובות התואר וקבלת אישור הזכאות לתואר, ניתן להירשם בפורטל לבקשה לרישום בפנקס הפסיכולוגים.

לאחר הרישום בפנקס ניתן להגיש בקשה לזכאות למלגה. לבקש זו  יש לצרף שתי המלצות מפסיכולוגים קליניים מדריכים שהדריכו אתכם במוסד הלימוד או בפרקטיקום (רצוי לדאוג להמלצות לפני סיום התואר), אישור על התואר, צילום של הרישום בפנקס הפסיכולוגים

*התמחות זמנית- מאפשרת להתחיל התמחות גם אם לא סיימתם את כל חובות התואר- למשל אם לא סיימתם או לא קיבלתם את הציון של העבודת גמר/תזה, בתנאי שתסיימו את כל חובות התואר ותקבלו זכאות לתואר עד שנתיים מיום תחילת ההתמחות ובמהלך שלוש השנים שלפני הרישום בפנקס הפסיכולוגים. 

מה עושים לאחר קבלת אישור על המלגה?

לאחר קבלת המלגה נכנסים לרשימת ההמתנה, המסודרת לפי אשכולות. אשכול 5 הוא הראשון, כלומר אליו נכנסים על מנת להתחיל את ההתמחות. 

עם סיום החלק הראשון של ההתמחות שאורך לרוב שלוש שנים, נכנסים לאשכול 1- שמסמל כי נותרה עוד שנה אחת להתמחות. 

יש גם את אשכולות 2-4, אך הם פחות רלוונטים. אחת לחודש- חודש וחצי מתפרסמת רשימה בפורטל של המלגות הפנויות להתמחות- מרפאתית ואשפוזית, ציבורית ושל חלק מהמקומות הפרטיים. 

ליד כל מלגה מצוין לאיזה אשכולות היא מוצעת, וכן פרטי התקשרות עם המקום. בפניה לכל מקום התמחות יש לצרף טופס בקשה לראיון הנמצא בכל תחתית דף של רשימת המלגות הפנויות. 

התקבלתי למקום התמחות, מה עכשיו?

יש להגיש בפורטל בקשה לרישום התמחות- ולמלא את הפרטים של המוסד אליו התקבלתם, תאריך תחילת ההתמחות, אחוזי המשרה וכדומה. 

יש לבקש מהמוסד אישור על הקבלה. חשוב מאוד למלא חלק זה לפני תחילת ההתמחות, מכיוון שאי מילוי שלו נחשב שלא התחלתם את ההתמחות, גם אם בפועל התחלתם אותה. 

כלומר, גם אם התחלתם את ההתמחות בחודש מסוים אך הגשתם את הבקשה חודשיים אחרי תחילת ההתמחות, תקופת ההתמחות תחושב מהרגע שהגשתם את הבקשה ולא מהרגע שהתחלתם בפועל את ההתמחות. 

סיימתי את החלק הראשון של ההתמחות, מה הלאה?

עם סיום החלק הראשון של ההתמחות, יש להיכנס שוב לפורטל, להעלות את ההערכות של המדריכים מכל שנה של התמחות (רצוי לעשות זאת כבר במהלך ההתמחות בסיום כל שנה), ולבקש שוב מלגה כדי להיכנס לאשכול הבא (לרוב אשכול 1). 

לאחר הכניסה לאשכול ניתן לפנות למקומות הרלוונטים בבקשה לראיון. 

האם ניתן לעבוד באופן פרטי כפסיכולוג במהלך ההתמחות?

במרץ 2023 משרד הבריאות עדכן את התנאים המאפשרים עבודה פרטית של מתמחה בטיפול ואבחון שלא במסגרת ההתמחות: רישום בפנקס הפסיכולוגים, לאחר שנת התמחות מלאה בה הושלמו לפחות רבע מהיקף דרישות ההתמחות, הדרכה מפסיכולוג קליני מדריך (הדרכה שבועית על כל 8 מטופלים ולפחות שעתיים הדרכה עבור כל אבחון). בנוסף, חשוב קיומו של ביטוח אחריות מקצועי.

חשוב לציין כי במידה והמתמחה נמצא בין התמחויות או בין סיום ההתמחות למבחן המומחיות- הוא יכול לטפל ולאבחן באופן פרטי כשנה ממועד סיום ההתמחות ועד תחילת ההתמחות הבאה/מבחן המומחיות. 

לשליחת קורות חיים להתמחות במכון סול: office@soulpsy.co.il

מהן הדרישות במהלך ההתמחות בפסיכולוגיה קלינית?

על מנת לגשת לבחינת המומחיות יש לסיים את חובות ההתמחות שפורסמו על ידי משרד הבריאות (2/2021) *המעודכנות ביותר, נכון ליום בו עודכנה כתבה זו:

אבחונים פסיכודיאגנוסטיים

על המתמחה לבצע 12 אבחונים במהלך ההתמחות, כאשר בכל שנה יש לבצע לפחות 3 אבחונים. ישנם מוסדות התמחות עם דרישות לאבחונים נוספים בהתאם לצרכיהם.

כל אבחון חייב לכלול לפחות 4 כלי מדידה שונים (ישנן שינוי בהנחיות כרגע בעקבות מלחמת חרבות ברזל עליהן נפרט בהמשך).

חובה להעביר באבחונים לפחות 7 מבני ווכסלר, 7 מבחני רורשך. שאלוני דיווח עצמי/ראיונות חצי מובנים- חובה להעביר לפחות ב 7 אבחונים (ניתן להעביר עד 4 פעמים את השאלונים לדיווח עצמי/ראיונות חצי מובנים כחלק מראיון קליני-אינטייק).

מבחני CAT/TAT/- יש להעביר לפחות ב 7 אבחונים, כאשר TAT למבוגרים וcat לנוער/ילדים (ניתן להחליף עד פעמיים את הTAT ב מבחן RACT)

מבחנים הבודקים קשב וריכוז- לפחות ב 4 אבחונים, וכך גם בנדר- לפחות ב4 אבחונים.

במידה וההתמחות הינה במבוגרים, יש להעביר לפחות 4 פעמים את מבחן MMPI. אם ההתמחות היא בילדים/נוער, יש להעביר לפחות 4 פעמים מבחן אכנבך.

בהתמחות משולבת מבוגר+ילד/נוער- במידה וההתמחות נמשכת שנתיים- יש להעביר 2 MMPI ו2 אכנבך. אם ההתמחות היא שלוש שנים באחת מהאוכלוסיות, יש להעביר בהתאם לאוכלוסיה 3 MMPI/אכנבך.

חשוב לציין כי ראיון קליני בלבד (שלא כחלק מתהליך אבחון)-אינו נמנה במספר האבחונים הנדרשים בחובות ההתמחות.

טיפול

יש להתנסות בשתי גישות טיפוליות שונות. הגישה הדינאמית הינה חובה, ויש להתנסות בה לפחות שנתיים מתוך ההתמחות המרפאתית.

הגישה הנוספת הינה CBT/טיפול משפחתי, כאשר חובה לקבל הכשרה באותה גישה  לפחות כשנה במסגרת ההתמחות המרפאתית, ולא ניתן לעשות זאת רק בשנת ההתמחות האשפוזית. כמו כן, יש להתנסות בטיפולים ממוקדים ובטיפולים ארוכי טווח (שנה ומעלה).

כל ההדרכות, הן בטיפול והן באבחון, צריכות להינתן על ידי פסיכולוגים מדריכים- או מוסמכים או בתהליך הסמכה להדרכה בפסיכולוגיה קלינית.

  • בעקבות מלחמת חרבות ברזל נערכו שינויים בדרישות האבחון והטיפול– התקפות בתאריכים אוקטובר 23-לדצמבר 24. לפי משרד הבריאות-  “ניתן לערוך שנויים בשימוש בכלים האבחוניים (כולל כלים ממוקדים), ולהתאימם להשלכות הנפשיות שמקורן באירועים ובחוויות טראומתיות ובמצב המלחמה (PTSD, דיכאון, חרדה, ועוד). יש חשיבות לבחירת כלי אבחון מתאימים לסיבת האבחון, גם תוך שימוש בכלים ממוקדים.  כולל ראיון מובנה המותאם למצבי המצוקה הנוכחיים  (כדוגמת CAPS-5, או החלק המיועד להערכת PTSD בראיון הדימונד – למבוגרים, או ראיון שרינגה לראיון הורים על תסמיני ילדיהם וכדומה), ו/או שאלוני דיווח עצמי שונים במטרה לזהות מאפיינים של טראומה ומצוקות אחרות הקשורות לטראומה ולמצב המלחמה (כדוגמת PCL-5 ּ, למבוגרים, CPSS-SR-5, CPTCI, ASC-KIDS ,לילדים וכדומה).  כך שבתקופה זו, אין צורך להתאים את כלי האבחון המועברים להנחיות היישומיות למסמך הליבה, אלא לצרכי האבחון והמאובחן בלבד”.
  • בתחום הטיפולי, בעקבות מצוקה גוברת וצורך בהתערבויות ממוקדות, משרד הבריאות עדכן כי יש לתת מענה טיפולי של התערבויות קצרות מועד וממוקדות, וכן להרחיב את ההתנסות בטיפוליים קבוצתיים, גם על חשבון טיפולים פרטניים. גם הטיפולים הקבוצתיים יוכרו כחלק מהדרישות הטיפוליות בהתמחות.

לכמה זמן ניתן להעדר בתהליך ההתמחות?

על פי נוהל של משרד הבריאות מ6/2022, כל מקום התמחות מאפשר לקחת חופשות ולהעדר בהתאם לנהלים שלו, אולם על פי משרד הבריאות, חובה לדווח לוועדה המקצועית על כל היעדרות ברצף של חודש ומעלה.  במידה ואינכם עומדים בנוהל של מוסד ההתמחות באשר לתקופת היעדרות, המקום יכול לעדכן בכך את הוועדה המקצועית שרשאית לא להחשיב לכם את תקופת היעדרות זו במניין תקופת ההתמחות ותאלצו להשלימה.

נהלים לגבי חופשת לידה בזמן התמחות

מזל טוב! במידה וההתמחות היא בחצי משרה במשך 4 שנים, נספרות במניין חודשי ההתמחות- 2 חופשות לידה של 3 חודשים כל אחת מהן. במידה וההתמחות היא שנתיים במשרה מלאה, נחשבת רק חופשת לידה אחת של 3 חודשים.

על מנת שחופשת הלידה בזמן התמחות אשפוזית תיחשב כחלק מתקופת ההתמחות, חובה בטרם חופשת הלידה לסיים לפחות שנת התמחות אחת מלאה של אשפוזית.

לשליחת קורות חיים להתמחות במכון סול: office@soulpsy.co.il