טיפול בהפרעות שינה אצל קשישים

צוות המכון | מכון סול לפסיכותרפיה | פורסם: 18.12.20 | עודכן: 15.6.21

סיבות נפוצות לקשיים בשינה אצל קשישים

ככלל, מחקרים מראים שמרבית מאוכלוסיית הגיל השלישי, ובפרט אוכלוסיית הקשישים, סובלים מהפרעות בשינה.

מצבים נפשיים ופיזיים עלולים להפריע לשינה. מצבים רווחים המשפיעים על שנתם של אנשים מבוגרים פעמים רבות כוללים: דיכאון, חרדה, מחלות, ומצבים הגורמים לאי נוחות ולכאב, כמו פריצת דיסק, דלקת פרקים וכיוצא באלה.

פעמים רבות אנשים יטו לטפל במכאוביהם הגופניים: יפנו לרופאים, ייטלו תרופות ואף יעשו פיזיותרפיה, אך פעמים רבות לא כך הדבר כשמדובר במכאובים שהסיבה שלהם היא נפשית.

בהקשר זה ראוי לציין, כי קיים קשר משמעותי בין השינה שלנו לבין מצבנו הנפשי. כשאנחנו חרדים או מדוכאים- המחשבות והאי שקט הגופני שנחווה, יקשו עלינו בוודאי את ההירדמות.

אצל אנשים קשישים, נראה פעמים רבות טרדות ובעיות נוכח מצבם הבריאותי המשתנה, הבדידות הנחווית פעמים רבות לאורך היום עם הפרישה מהעבודה, או נוכח אובדן בן/ת זוג, יכולות שהיו ואינן עוד וכדומה. לקריאה נרחבת על הקשיים וההתמודדויות בגיל השלישי ועל חשיבות הטיפול הפסיכולוגי בהן-לחצו כאן.

אולי יעניין אתכם לקרוא גם על הגיל השלישי כשלב התפתחותי המזמן אתגרים שונים.

יתר על כן, קשישים רבים הסובלים מדמנציה, נמצאו במחקרים ככאלה אשר יותר מועדים לפתח הפרעות בשינה. (לקריאה נרחבת על מחלת הדמנציה והטיפול הפסיכולוגי בה- לחצו כאן).

מדוע? כיוון שדמנציה הינה מצב של אובדן תפקודי מח או הפרעה בהם, וגם השינה מקושרת לתפקודי מח. לפיכך, פעמים רבות חשוב יהיה לאבחן נכונה את הגורם לבעיית השינה ואת הקשר לדמנציה.

אובדן תפקוד מוחי שיכול להיגרם על ידי מגוון הפרעות הפוגעות במוח. התסמינים כוללים שכחה, פגיעה בחשיבה ובשיפוט, שינויים באישיות, תסיסה ואובדן שליטה רגשית. מחלת אלצהיימר, מחלת הנטינגטון וזרימת דם לא מספקת למוח עלולים לגרום לדמנציה. רוב סוגי הדמנציה הם בלתי הפיכים.

    אנחנו כאן בשבילכם

    השאירו פרטים וניצור אתכם קשר בהקדם

    שדות המסומנים ב-* הם שדות חובה





    שדות המסומנים ב-* הם שדות חובה

    טיפול פסיכולוגי להתמודדות עם בעיות שינה בזקנה

    פעמים רבות לאחר היוועצות עם רופא משפחה ובדיקות פיזיולוגיות רבות- אנשים מופנים לפסיכולוג המתמחה בבעיות שינה. הסיבה לכך היא שהפרעות שינה נגרמות ואף מועצמות סביב מצבים של מתח נפשי.

    פעמים רבות הפסיכולוג ילמד את האדם בדרך של טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) טכניקות של הרפיה לפני השינה, כמו למשל נשימות עמוקות, הגיינת שינה ועוד

    לקריאה מורחבת על טיפול פסיכולוגי ממוקד בהפרעות שינה- לחצו כאן.

    בהקשר זה ראוי לציין, כי רופאים יעדיפו להימנע ממתן תרופות שינה אשר עשויות להיות ממכרות מאוד, ופעמים רבות יעדיפו להפנות את מטופליהם לטיפול התנהגותי, כזה אשר יסייע לפציינטים לרכוש כלים עצמאיים להתמודדות עם בעיות השינה שלהם.

    תרופות השינה לרוב מכילות אנטי היסטמינים המייצרים תחושה של נמנום. תרופות אלו עשויות להיות בעייתית בשימוש לטווח הארוך שכן הן עשויות לייצר תופעות כגון: סחרחורת, בעיות בזיכרון, ישנוניות גם לאורך היום וכדומה. לפיכך- לרוב שימוש בתרופות מעין אלו יעשה במשך זמן קצר וכדאי יהיה לרכוש כלים התנהגותיים לטיפול בבעיה, או לטפל בשורש הבעיה. למשל, באם נזהה כי מדובר באובדן טראומתי של בן זוג, כזה שקדם לקשיי השינה וגרם להם, נמליץ על טיפול בטראומה.

    בפעמים אחרות תידרש התערבות פסיכולוגית מעמיקה יותר ואף מערכתית (כזו הלוקחת בחשבון את המשפחות והמטפלים העיקריים בקשיש).

    לקריאה מורחבת על:

    1) מהו טיפול פסיכולוגי וכיצד הוא עשוי לסייע.

    2) ההבדלים בין טיפול פסיכולוגי דינאמי לבין טיפול פסיכולוגי קוגניטיבי התנהגותי (CBT).

     

    מכון סול לפסיכותרפיה הוא מכון המתמחה במתן אבחון וטיפול פסיכולוגי מקצועי ומעמיק לרבות טיפול בהפרעות שינה אצל קשישים.

    המכון מעסיק מגוון אנשי מקצוע מומחים בתחומם שישמחו לסייע לכם עם הקושי עמו אתם מתמודדים.

    צרו עמנו קשר ונשמח להכווין ולסייע לכם.

    זקוקים לייעוץ מידי? חייגו: 03-5233757

     

     

    הפניות

    Ancoli-Israel, S., Ayalon, L., & Salzman, C. (2008). Sleep in the elderly: normal variations and common sleep disorders. Harvard review of psychiatry16(5), 279-286.‏

    Phillips, B., & Ancoli-Israel, S. (2001). Sleep disorders in the elderly. Sleep medicine2(2), 99-114.‏