איך לנצח דיכאון שמסרב לחלוף: טיפול בדיכאון עמיד
דיכאון עמיד לטיפול הוא דיכאון קליני (מג’ורי), אשר אינו פוחת לאחר מספר ניסיונות טיפול. הטיפול בדיכאון עמיד לעתים מורכב יותר מטיפול בדיכאון “רגיל”, אך אין משמעות הדבר שלא ניתן לטפל בו כלל!
טיפול פסיכולוגי מותאם היטב, בצירוף עם מעקב וטיפול פסיכיאטרי, אשר ניתנים על ידי אנשי מקצוע איכותיים ומנוסים, עשויים להוות פתרון.
מהו למעשה דיכאון עמיד? למה הוא קורה? ובכל זאת- מהן דרכי הטיפול? על כל אלה נענה במאמר הבא.
מה זה דיכאון עמיד?
נתחיל בהגדרת דיכאון “רגיל”. דיכאון קליני הוא אחת מהפרעות הנפש נפוצות ביותר. כ 5-17% מבני האדם יסבלו מדיכאון קליני ברמה מסויימת, בשלב כזה או אחר בחייהם.
אדם הסובל מדיכאון קליני יחוש עצב עמוק, יגון, ריקנות, חוסר יכולת להנות מדברים שנהנה מהם בעבר, שינויים בדפוסי שינה ואכילה ועוד.
בעוד שלדיכאון קליני יש דרכי טיפול יעילות יחסית, במהלך כ-30% מהמקרים הן יהיה פחות יעילות. המקרים הללו הינם מקרי דיכאון עמיד לטיפול.
מה זה דיכאון עמיד ואיך נבדל מרגיל
לרוב דיכאון קליני מגיב טוב לטיפול, הן פסיכולוגי-רגשי (טיפול בשיחה) והן פסיכיאטרי (תרופתי).
אחת הדרכים המוצעות להבדיל דיכאון רגיל מעמיד, היא מספר סוגי התרופות איתן ניסה הפסיכיאטר לטפל בדיכאון אצל המטופל: במקרים בהם פסיכיאטר ניסה לטפל בדיכאון של מטופלו בלפחות שתי תרופות (מסוגים שונים) ללא הצלחה, ניתן יהיה להגדיר זאת כדיכאון עמיד לטיפול.
דיכאון עמיד לא בהכרח יוגדר ככזה בגלל חוסר יעילות של טיפול תרופתי. יתכן כי הטיפול יהיה אפקטיבי, אך יגרום לתופעות לוואי קשות שלא יאפשרו להשתמש בו לאורך זמן.
חלק מאנשי המקצוע מגדירים את הדיכאון העמיד בשם שונה: “דיכאון קשה לטיפול”. המינוח השונה נועד להדגיש ולתת תקווה הן למתמודדים והן למטפלים: אכן קשה לטפל בדיכאון שכזה, אך אין זה אומר שצריך לוותר או שהדבר אינו אפשרי.
גורמי סיכון לדיכאון עמיד
קשה לדעת את הסיבה המדוייקת להתפתחות דיכאון עמיד אצל אדם. עם זאת, ישנם גורמים אשר במישרין או בעקיפין, תורמים להשנות הפרעה זו.
- אבחנה שגויה: לעתים נדירות ביותר, הפסיכיאטר עלול לתת אבחנה נפשית שאינה מדוייקת. הסיבה לכך אינה בהכרח חוסר מקצועיות: לחלק מההפרעות הנפשיות תסמינים דומים מאוד, כאשר הדקויות בהבדלים ביניהם קטנות, ולעתים לא מספיקה התצפית בקליניקה לאבחון מדוייק. להפרעות שונות סוגי טיפול יעילים שונים, כך שיתכן ש”העמידות לטיפול” של הדיכאון נובעת מכך שלא מדובר בדיכאון אלא בהפרעה אחרת, אשר הטיפול אינו יעיל עבורה.
- שילוב של מספר הפרעות נפשיות: אצל אדם הסובל מהפרעה נפשית נוספת יחד עם הדיכאון, עלול לעלות קושי בטיפול בדיכאון, שכן שתי ההפרעות מעצימות זו את זו. לעתים, כאשר ההפרעה השניה לא מטופלת כראוי, אז הטיפול בדיכאון לא יהיה יעיל אף הוא.
- גורמים פסיכו-סוציאלים: נסיבות חיים, היסטוריה וסביבת מגורים ותנאים חיים נוכחיים עלולים להוות גורמי לחץ ומתח נפשי, המקשים על היכולת להחלים מדיכאון, ובכך להפוך אותו לעמיד לטיפול.
- עמידות לתרופות: גופו של אדם עשוי להיוד עמיד להשפעתן של תרופות פסיכיאטריות מסויימות, כך שמנגנון פעולתן אינו יעיל עבורו.
- גורמים נוספים: מחלות אוטואימוניות, מחלות בבלוטת התריס, מחלות לב ומחלות של כלי דם מוחיים, נמצאו כקשורות לדיכאון עמיד.
סימנים לדיכאון עמיד
התסמינים של דיכאון עמיד אינם שונים מהותית מאלה של דיכאון קליני. ההבדל העיקרי בין שתי ההפרעות יהיה הקושי בטיפול. יתכן כי דיכאון עמיד ילווה בתסמינים קשים יותר ועוצמתיים יותר.
בין התסמינים לדיכאון יהיו (אין הכרח כי לאדם יהיו את כולם):
- תקופות ממושכות של עצב (אצל גברים לפעמים העצב יוחלף בכעס).
- חוסר יכולת להנות, גם מדברים שבעבר היו מהנים עבורך (אנהדוניה).
- תחושת חוסר תקווה וכי המצב לעולם לא ישתנה.
- שינויים משמעותיים במשקל ובתיאבון, כמו אכילת יתר והשמנה, או חוסר תאבון והרזייה.
- שינויים משמעותיים בדפוסי שינה, כמו צורך בלישון כל הזמן (היפרסומניה) או חוסר יכולת להרדם (אינסומניה).
- ערך עצמי נמוך, ביטחון עצמי ירוד ותחושת אשמה.
- קושי בתהליכי חשיבה, ריכוז וזיכרון.
- תגובתיות ותנועתיות נמוכות (רטרדציה) או תנועתיות יתר (אגיטציה).
- אובדנות.
- פגיעה בתפקוד היומיומי.
אצל אדם הסובל מדיכאון עמיד, הסימפטומים עשויים לסוב סביב נושא חוסר היכולת לטפל בדיכאון, כמו חוסר תקווה שאי פעם יצליח להחלים, ביקורת עצמית על כך שלא מצליח להתמודד עם ההפרעה, ועוד.
התמודדות וטיפול בדיכאון עמיד
חשוב לזכור כי גם אם לוקח לכם יותר זמן למצוא טיפול יעיל בדיכאון, אין הדבר אומר כי לעולם לא תצליחו להחלים!
היום ישנן שיטות טיפול שונות ומגוונות אשר נמצאו הן קלינית והן מחקרית כיעילות לטיפול בדיכאון, כך שסביר כי עם מספיק ניסיונות, תמצאו את דרך הטיפול שעובדת עבורכם.
עתה, נרחב על סוגי טיפול אפשריים לדיכאון עמיד. חשוב לדעת כי אף טיפול אינו יביא להחלמה מדיכאון באופן וודאי. יש לנסות, בלווי איש מצוע כמו פסיכותרפיסט או פסיכיאטר סוגי טיפול שונים, עד למציאת סוג הטיפול האפקטיבי ביותר.
טיפול פסיכולוגי בדיכאון עמיד
טיפול פסיכולוגי מתאים יכול לסייע רבות למטופלים הסובלים מדיכאון עמיד, אם נערך כראוי על ידי מטפל מקצועי ומוסמך.
חלק מהגורמים לדיכאון עמיד עשויים להיות מטענים רגשיים ופסיכולוגים, או סביבת מחייה שאינה מטיבה. טיפול פסיכולוגי מעמיק יכול לסייע למטופל לזהות ולעבד את הגורמים המחמירים את עוצמת הדיכאון, ולהתמודד ביעילות מול התסמינים המאפיינים אותו.
יש לזכור שבטיפול פסיכולוגי-רגשי השינוי לא בהכרח יופיע מיד, מכיוון שהשינוי שנעשה הוא איטי אך עמוק. יתכן כי תדרש עבודה עם המטפל במשך תקופה, עד להופעת תוצאות.
עם זאת, בגלל אופיו הקשה לטיפול של דיכאון עמיד, חשוב להיות פתוחים עם המטפל לגבי התחושות בטיפול ומהלכו. יתכן כי בהתאם לשיקול דעתו המקצועי, יבצע המטפל שינויים באופן הטיפול, וינסה להתאים את עצמו באופן מיטבי למטופל ולצרכיו, עד להופעת התוצאות הרצויות.
סיבות אלה מדגישות את הצורך במטפל איכותי, קשוב ומקצועי, אשר נחוץ במיוחד כשמדובר במקרי דיכאון עמיד.
פעמים רבות ההגדרה של דיכאון כעמיד מתקשרת לכישלון בטיפול תרופתי, ללא הכנסת טיפול נפשי למשוואה. יתכן כי עם הטיפול הפסיכולוגי המתאים, בשילוב עם טיפול תרופתי, תתרחש הקלה בתסמיני הדיכאון.
טיפול זוגי בדיכאון עמיד
האדם אשר סובל מדיכאון עמיד אינו חי בריק. במקרים רבים הוא יהיה חלק ממערכת זוגית.
הדיכאון ממנו סובלים בן או בת זוג מהווה אתגר ומבחן למערכת היחסים, ועלול להעלות התמודדויות שאינן פשוטות, כגון: ריבים מרובים, אובדן של הניצוץ, פגיעה בחיי המין, הטלת נטל ההורות על ההורה השני ועוד.
ניתן לטפל בקשיים שעולים במערכת היחסים בעקבות דיכאון עמיד של בן זוג, באמצעות טיפול זוגי.
בטיפול זוגי משתתפים שני בני הזוג, כאשר העבודה תעשה על הקשר ביניהם, על המיקום של כל אחד בתוך הקשר, על הציפיות וההבנות אחד מהשני, כל אלה – בצל הדיכאון העמיד.
הטיפול הזוגי יאפשר לכל צד לפתח אמפתיה והבנה כלפי קשייו של הצד השני, להבין יותר טוב את רגשותיו, לגשר ולתאם ציפיות בין בני הזוג, על מנת לשפר את איכות חיי הזוגיות, ואיכות חייהם האינדיבידואלית.
טיפול פסיכיאטרי (תרופתי) בדיכאון עמיד
שימו לב: אין להתחיל טיפול תרופתי פסיכיאטרי, לשנות אותו או להפסיק אותו, ללא התייעצות ומעקב של רופא פסיכיאטר!
כאמור, אחת האינדיקציות לדיכאון עמיד היא כאשר שני הניסיונות הראשונים לפחות לטיפול תרופתי בדיכאון – כושלים. אין הדבר אומר כי אין שום דרך לטפל תרופתית בדיכאון.
תרופות נוגדות דיכאון משתייכות ל”משפחות” שונות, כאשר לכל משפחה מנגנון פועלה מעט שונה במוח. לאחר ניסיונות טיפול כושלים עם תרופות ממשפחה מסויימת, הפסיכיאטר עשוי להתוות תרופה ממשפחה אחרת, אשר פועלת על מנגנון מוחי אחר, בהתאם לשיקולו המקצועי ולרקע הרפואי-נפשי של המטופל.
המטרה הסופית תהיה למצוא טיפול תרופתי שיתן מקסימום יעילות בטיפול בדיכאון, עם מינימום תופעות לוואי. על כן, מציאתה של התרופה הנכונה יהיה בחלק מהמקרים תהליך של ניסוי וטעייה, באופן שקול ובהתאם להוראות הפסיכיאטר.
שילוב סוגי טיפול
מקרי דיכאון מורכבים, אשר עמידים יותר לטיפול, ידרשו לעתים גישה טיפולית אינטגרטיבית יותר.
הניסיון הקליני והמחקרי מראה כי לעתים רבות, שילוב של טיפול פסיכולוגי-רגשי עם טיפול תרופתי לטיפול בדיכאון עמיד, עשוי להביא לשיפור בתסמינים יותר מאשר כל אחד מאמצעי הטיפול בנפרד.
גם כאן, ישנו דגש גדול על הניסיון והאיכות של נותנים הטיפול, הן הפסיכותרפיסט (מטפל פסיכולוגי/רגשי) והן פסיכיאטר.
טיפולים אלטרנטיביים
ישנם סוגי טיפול נוספים, אשר נמצאו כבעלי יעילות מסויימת בטיפול בדיכאון קליני, ודיכאון עמיד בפרט. ניתן לשקול את סוגי הטיפול הללו כמוצא אחרון, לאחר מיצוי כל אפשרויות הטיפול הקונבנציונליות, וזאת בייעוץ פסיכיאטרי בלבד:
גריה מוחית מגנטית (Transcranial Magnetic Stimulation, TMS): טיפול באמצעות מכשיר המשדר גלים אלקטרומגנטים ממוקדים לאזורים נקודתיים במוח, הקשורים לדיכאון. הטיפול אינו פולשני ונחשב לבטוח.
נזעי חשמל : טיפול באמצעות מכשור השולח זרם חשמלי בעוצמה נמוכה ומבוקרת למוח. הזרם החשמלי אינו כואב. עלול לגרום בחלק מהמקרים לקשיים בזיכרון לטווח קצר.
טיפול בקטמין: או יותר נכון – Esketamine, נגזרת תרופתית של קטמין, אשר נמצאה כיעילה בטיפול בדיכאון. מדובר בתרופה חדשה יחסית, הניתנת במינון נמוך, בקליניקה. הטיפול ניתן בעירוי או בתרסיס לשאיפה.
טיפול בדיכאון עמיד עם צוות מקצועי – במכון סול!
התמודדות עם דיכאון עמיד עלולה להיות מייאשת ולהביא למצב של חוסר אונים. דווקא במצב שכזה, חשוב להיות בהחזקה טיפולית טובה. מטפל בעל החזקה שכזו, ידע לתמוך בכם בתסכול ובמתח סביב נושא הדיכאון, ולנסות ככל שביכולתו למצוא דרכי טיפול אופטימטליות עבורכם.
במכון סול ניתן לקבל את המענה האידיאלי לדיכאון עמיד: שילוב של מעקב פסיכיאטרי יסודי מפסיכיאטר פרטי ובכיר, וטיפול על בסיס שבועי עם פסיכותרפיסט מוסמך, בהתאם לצרכים שלכם.
זמינות התורים אצלנו היא גבוה, עם תמורה מעולה למחיר ושירות מקצועי ברמה הגבוהה ביותר!
מוזמנים ליצור איתנו קשר לייעוץ מקצועי ראשוני בנושא דיכאון עמיד לטיפול!