טיפול במשבר דיכאוני – כיצד?
כל אחד ואחת חשים עצובים או מדוכדכים מדי פעם, מדובר ברגש טבעי עבור בני אדם. למרות זאת, לפעמים ה”דיכי” גדל לכדי משבר נפשי דיכאוני: עננה של יגון אשר מונעת מאיתנו להרגיש שמחה והנאה, ופוגעת בתפקוד.
מה מאפיין משבר דיכאוני? איך ניתן לעזור לאדם במשבר דיכאוני? האם טיפול פסיכולוגי יכול לעזור? במאמר זה נענה על השאלות הללו.
מה זה משבר דיכאוני?
משבר דיכאוני הוא סוג של משבר נפשי. יש להבין ראשית מהו משבר נפשי.
משבר נפשי (אשר נקרא לפעמים גם התמוטטות נפשית או התמוטטות עצבים), הוא מצב בו אדם חש רגשות שליליים ומחשבות שליליות קשים מנשוא, המלווים אותו כל הזמן.
במהלך המשבר הנפשי, האדם יהיה חסר שליטה מול הרגשות והמחשבות השליליים, ויתקשה מאוד להתמודד עמם לבד.
הרגשות והמחשבות ישאבו מהאדם את הכוחות להתמודדות עם אתגרי היומיום הרגילים, מה שיוביל לאפיסת כוחות וחוסר יכולת לתפקד.
ביטויים לחוסר תפקוד יכולים להיות:
- הזנחת תפקודים יומיומיים בסיסיים כמו היגיינה ושיגרת יום.
- אי-יכולת לתפקד בעבודה.
- הזנחת הילדים או אדם אחר בו צריכים לטפל.
- אי-עמידה בהתחייבויות, איחור במילויין ועוד.
משברים נפשיים נבדלים ברגשות ובקשיים העומדים בבסיסם. יתכן משבר נפשי אשר מאופיין בחרדות בלתי פוסקות לאורך היום, משבר המאופיין בתחושות ניתוק מעצמי, משבר המאופיין בהתפרצויות כעס, ועוד. משבר נפשי יכול להיות מורכב ממספר סוגי קשיים ורגשות.
כאשר אנחנו מדברים על משבר דיכאוני, הרגשות העקריים שעומדים בבסיסו הם עצב עמוק, תסכול, ריקנות, חוסר תקווה וחוסר אונים. ההגדרה הקלינית למשבר דיכאוני תהיה ברוב המקרים “דיכאון מג’ורי“.
מה הגורמים למשבר דיכאוני?
משבר דיכאוני יכול להתפתח מסיבות שונות. הסיבות המוכרות ביותר להתפתחות משבר דיכאוני, הן אירוע או שינוי משמעותי שהתרחש במהלך החיים. אנו רגילים לשגרה מסויימת, וכאשר דבר מה שובר את השגרה ומארגן אותה מחדש, אנו נאלצים להתמודד עם שינוי זה. שבירת השגרה והתמודדות עם המצב החדש מיצרת טלטלה בנפש, כזו שעלולה להביא להתפתחות בעיות רגשיות שונות.
משבר דיכאוני עלול אף להופיע כתוצאה משילוב של מספר גורמים.
מספר דוגמאות לאירועי חיים אשר עלולים להוות טריגר למשבר דיכאוני:
- אובדן– איבוד של אדם קרוב ואהוב זה תמיד דבר קשה. חווית האבל מלווה לרוב בתקופה של עצב ודיכדוך, מדובר בתהליך טבעי. לפעמים האבל עלול להתפתח לכדי משבר דיכאוני של ממש, אשר מתמשך לזמן ארוך ופוגע באדם המתאבל. יש לציין כי אבל אינו חייב בהכרח להתרחש עקב פטירה של אדם. אדם יכול לחוות תהליך של אבל בעקבות איבוד כל דבר בעל משמעות גדולה, אשר היה נוכח בחיי היומיום שלו. האבל יכול להתרחש על איבוד חפץ, פרידה מבן/בת זוג, עזיבת מקום מגורים או מקום עבודה, ואפילו יציאה של ילד מהבית. גם כאן, האבל עלול להתפתח לכדי משבר דיכאוני.
- הצטברות לחץ ומתח– לאף אדם אין יכולת אינסופית להתמודד עם לחץ. לכל אחד יכולת התמודדות שונה עם גורמי לחץ, אך היא אף פעם אינסופית. כאשר אדם סובל ממתח ולחץ על בסיס יומיומי, ללא אפשרות למנוחה או פריקת הלחץ, ולמשך זמן ארוך- בסופו של דבר הוא עלול לקרוס ולהיכנס למשבר נפשי דיכאוני. דוגמאות למצבי לחץ מתמשכים שיכולים להוביל למשבר דיכאוני: קושי כלכלי ועוני, מערכת יחסים מתעללת ואלימות במשפחה, קושי מתמשך בבית הספר, בלימודים או בעבודה ועוד.
- בידוד מתמשך– בני אדם הם חיה חברתית, וזקוקים לחברה במידה מסויימת על מנת לשמור על בריאות נפשית תקינה. גם אנשים מופנמים מטבעם זקוקים לכמות חברה מינימלית. אדם אשר מבודד מחברה לזמן ממושך, בין אם מבחירה או מכפייה, עלול לחוות חסך בחברה. כאמור, מדובר בצורך נפשי, אשר חסך בו עלול להביא להתפתחות משבר דיכאוני. למעשה, בידוד וחוסר בחברה קשורים יד-ביד בדיכאון, והם גורמים אחד של השני: עליה בדיכאון מלווה בנטיה להתבודדות, ירידה בדיכאון גורמת לאדם להפתח; התבודדות יכולה להוביל לעליה בדיכאון, בעוד שהמצאות בחברה מפחיתה דיכאון (!).
ברוב המקרים משבר דיכאוני קורה כתוצאה מהתרחשות אירוע חיים. עם זאת, מדוע יש אנשים שחווים קושי קל ונכנסים למשבר, בעוד שאחרים מתמודדים עם קושי כבד ולא מפתחים משבר?
הסיבה לכך היא שמשבר דיכאוני מתפתח על רקע נפשי ואישיותי מסויים, כך שחלק מהגורמים לו הם פנימיים.
מהם למעשה הגורמים האלה?
- תורשה והיסטוריה משפחתית: הנטייה לפתח דיכאון ולהיכנס למשברים יכולה להתקבל בתורשה מההורים. פעמים רבות, למשפחה תהיה היסטוריה של מספר קרובים שנכנסו למשבר דיכאוני. אין זה אומר כי כל אדם במשפחה יחווה בחייו משבר דיכאוני, אך הסיכוי שזה יקרה גבוה יותר לעומת אדם שלא נצפו במשפחתו מקרים כאלה.
- שינוי טבעי או מלאכותי בפעילות המוח: רגשות, תחושות ומחשבות מתרחשים במוח ונובעים מפעילותו. מכאן, שקשיים נפשיים מקורם בשינוי כלשהו בפעילות המוחית הרגילה. השינוי עשוי להיות ספונטני – ללא גורם ידוע וברור, או בגלל שינוי טבעי בפעילות המוחית, כמו בגיל ההתבגרות או בעת הריון. השינוי שגורם למשבר דיכאוני עלול להיות גם מלאכותי, למשל כתוצאה משימוש בסמים או תרופות.
- היסטוריה של קשיים, בעיות ומשברים נפשיים: אדם אשר חווה בעבר משבר נפשי כלשהו, סבל או שסובל מקושי נפשי או רגשי, יש סיכוי גבוה יותר שיכנס בחייו למשבר דיכאוני. אין זה אומר כי הדבר בהכרח יקרה, אך למי שזה קרה לו יש סיכוי גבוה יותר להיכנס למשבר שכזה, מאשר אדם שלא חווה משבר או קושי נפשי בחייו.
איך זה מרגיש להיות במשבר דיכאוני?
למשבר דיכאוני יש ביטויים רבים ושונים. כפי שכל אדם יחיד ומיוחד, אצל כל אחד המשבר הדיכאוני מתבטא בצורה שונה.
אם את/ה מזדהה עם חלק מהתיאורים הבאים, יתכן כי את/ה שרוי במשבר דיכאוני ברמה כזו או אחרת:
- כבר תקופה ארוכה שאין לך חשק לכלום, בא לך רק להיות במיטה או בבית ולא לעשות כלום. אפילו לדברים שאתה אוהב אין כוח. לא מצליח למצוא את המוטיבציה לעשות דברים.
- אתה מרגיש עצוב, מדוכדך וחסר תקווה כל הזמן, התרחשויות ומחשבות שונות במהלך היום יכולות לגרום לך לפרוץ בבכי.
- כמעט כל המחשבות שלך שליליות. אתה מאמין שדברים לעולם לא ישתפרו, שאף אחד לא יכול להבין את הקושי שלך ושכל הצרות שלך הן באשמתך. אתה תוהה לעיתים אם יש טעם בכלל לחיים.
- אין לך אנרגיה לעבוד, לאכול, לצאת מהבית ואפילו לעשות פעולות פשוטות כמו מקלחת או צחצוח שיניים. בא לך רק לישון.
- אתה מרגיש שהחשיבה שלך איטית ומעורפלת, וקשה לך לזכור דברים.
- אתה כועס על עצמך על כך שאתה מזניח התחייבויות, משפחה וחברים, אבל אין בך כוח לתקן זאת.
- יתכן שאתה מרגיש עליה בחרדות, לפעמים קשה לך להירדם בלילה.
מהם הסימנים שאדם נמצא במשבר דיכאוני?
אם אתם חוששים כי אדם אהוב וקרוב נמצא במשבר דיכאוני, כדאי לשים לב לסימנים הבאים אשר עלולים להעיד על הימצאותו במשבר כזה:
- האדם לא מתפקד, או שנראה כי מתפקד באופן לקוי. מדובר במאפיין מרכזי של כל משבר נפשי ודיכאוני בפרט, אחרת קשה להגדיר את התופעה כמשבר. הביטוי לכך יהיה ירידה בתפקוד בעבודה או אי-הגעה כלל לעבודה, הזנחה של ילדים וחיות מחמד (ואפילו צמחים!), מזניח את חיי הזוגיות ונראה חסר חשק.
- לא יוצר קשר עם חברים ומשפחה, או ממעט בקשר. מתכנס בעצמו.
- האדם בעל מראה חיצוני מרושל ומוזנח ביחס לעצמו. לא דואג לסדר והיגיינה סבירים. יתכן שינוי משמעותי במשקל: השמנה או הרזייה ניכרת אשר אינה נובעת מספורט או חתירה לאורח חיים בריא יותר.
- האדם מדבר באופן שלילי רוב הזמן, מתלונן על כמה שהעולם אכזר, שדברים אף פעם לא קורים לטובה. מספר על כך שמרגיש רע ומביע עצב. יתכן כי יביע בנוסף גם כעס. מדבר על מחשבות אובדניות.
- נראה שהוא לא מפוקס.
- שימוש בחומרים כמו אלכוהול וסמים.
חשוב להדגיש כי המצאות אי אלו מהסימנים הללו אינה קובעת בוודאות כי האדם נמצא במשבר דיכאוני. אבחנה רשמית של דיכאון מסוג כלשהו יכולה להתקבל מצד פסיכיאטר (רופא המתמחה בבריאות הנפש) בלבד.
אז איך יוצאים ממשבר דכאוני?
יציאה ממשבר דכאוני היא לחלוטין אפשרית! ולמרות זאת, הדבר לא תמיד קל.
משבר דיכאוני מלווה לרוב בתחושת חוסר מוטיבציה, ואמונה כי דברים לא ישתפרו. אדם אשר סובל מדיכאון יהיה מרוקן מאנרגיה להתמודד מול אתגרי היומיום, ובטח שיתקשה להרים את עצמו ולצאת מהמשבר. במצב שכזה, לסיוע חיצוני וסביבה תומכת יש חשיבות עליונה.
כפי שציינו, דיכאון קשור במיוחד עם העדר תמיכה וסביבה חברתית. לכן, סיוע מאדם אחר יאפשר לאדם המדוכא להרים את עצמו, ואף יספק לו את החברה הדרושה ליציאה מהמשבר.
כיצד ביכולתי לסייע לאדם במשבר דיכאוני?
הקו המנחה הכללי בסיוע לאדם שנמצא במשבר דיכאוני, הוא לספק חברה. מעבר לכך, יש מספר דברים נוספים שניתן לעשות כדי לסייע:
- להיות לצד האדם שנמצא במשבר במידת האפשר, להראות לו שהוא לא לבד בהתמודדות הזו. אפילו נוכחות ליד אדם מדוכא, גם אם לא מדברים, היא בעלת אפקט חיובי. הדבר יראה לאדם כי הוא חשוב לכם. חשוב להיות קשובים לכאב של האדם שנמצא במשבר, ולא לשפוט אותו על דברים שעושה או לא עושה. יש לתת לאדם מקום לביטוי עצמי, ולקחת אותו ברצינות מירבית.
- להניע לפעולה במידת האפשר: אחת הדרכים האפשריות להפחתת מצב רוח מדוכא, היא להכריח את עצמנו לפעול ולתפקד. גם אם התפקוד נעשה תחילה ללא חשק, היציאה מהמקום הפאסיבי של חוסר פעילות מייצרת מומנטום, שמאפשר חזרה לתפקוד ויציאה מהדיכאון. עם זאת, אדם אשר נמצא בעיצומו של משבר דיכאוני, יהיה בעל מוטיבציה נמוכה להניע את עצמו לפעולה ולתפקוד. מה שביכולתכם לעשות בנידון, היא לעודד את האדם המדוכא לפעולה, כאשר אתם מלווים אותו. ניתן לקחת את האדם לסיבוב בחוץ, לטיול, להליכה, למסעדה או לכל בילוי אחר שאוהב. אפשר להניע אותו לביצוע משותף של מטלות בבית, ולדאוג שמבצע אותן, כמו סידור וניקיון. עם זאת, חשוב להיות קשובים לאדם שנמצא במשבר, לא לדחוף אותו לפעילות בכל מחיר אם רואים שזה מדרדר את תחושתו. זאת ועוד, אין לבצע את הדברים במקום האדם המדוכא, יש לדחוף אותו ליוזמה במידת האפשר.
- לא להגיד דברים כמו: “יהיה בסדר”, “תתעודד”, תחשוב טוב-יהיה טוב”, “הכל בראש” וכדומה. הכוונה מאחורי האמירות האלה עשויה להיות טובה, אך הן אינן עוזרות ואף יוצרות אצל האדם תחושה שלא קשובים לכאב שלו. נסו במקום לשקף לאדם את מצבו, להסביר כי אתם מבינים את הכאב שלו, להבהיר שהוא לא לבד בחוויה הזו – אתם כאן כדי לעזור לו לצאת מהמשבר. דוגמאות לדברים שכן רצוי להגיד: “אני מבינ/ה שכואב לך עכשיו. אתה בתקופה קשה ומרגיש שאין תקווה. תדע שאתה לא לבד, אהיה לצידך בעת התמודדות עם המשבר הזה, עד שתצא ממנו”.
- להציע לו לגשת לטיפול בלווי שלכם. לאדם שנמצא במשבר דיכאוני לא תמיד תהיה המוטיבציה לגשת לטיפול. בנוסף, אחד מהמאפיינים של אדם בעיצומו של משבר דיכאוני, הוא שהכל חסר תקווה, כי דברים לעולם לא ישתפרו ולעולם לא ניתן יהיה לעזור לו. צורת המחשבה הזו מקטינה את הסיכוי שיגש בעצמו לטיפול. תנסו להציע לו אתם לגשת לטיפול, אפילו בלווי שלכם. הסבירו לו כי אתם מציעים את אפשרות הטיפול כי אכפת לכם ממנו ואתם רוצים שירגיש טוב יותר. הדגישו כי אין לו מה להפסיד, ושהוא רק יכול להרוויח מזה. הסיוע בפניה לטיפול, בין אם פסיכולוגי, פסיכיאטרי או אחר, תראה לאדם כי אכפת לכם ממנו, ויאפשר לו להאמין ולהתמיד בטיפול.
- אל תאבדו את עצמכם בעזרה: כאשר דואגים לאדם אהוב במצוקה, קל להישאב להשקעה של כל הזמן והאנרגיה בטיפול בו. חשוב שתחשבו קודם כל על עצמכם, שלא תזניחו את רווחתכם האישית והתחייבויות אישיות. הציבו גבולות בנוגע להיקף הסיוע וכמות הזמן שאתם משקיעים עבור האדם. תנו לעצמכם זמן קבוע להתאווררות ודאגו לאינטרסים אישיים.
מה אני יכול לעשות כדי לצאת ממשבר דכאוני?
ישנם מספר דברים שכדאי לכם לנסות:
- גלו חמלה כלפי עצמכם: זכרו כי אנשים רבים חווים משברים נפשיים. המשבר בדיכאוני שאתם שרויים בו לא מעיד כי אתם חלשים, או שאינכם כשירים למילוי תפקידים שאימצתם בחייכם. גם אנשים שנראים כלפי חוץ מצליחים וחיוביים, סובלים ממשברים לפעמים, גם אם הם לא מראים זאת. הכרה ברגשותיכם ובקשיים שעולים עם המשבר היא דבר אמיץ, ומהווה את הצעד הראשון ליציאה ממנו.
- פנו לעזרה! יתכן כי אתם לא רוצים להוות מטרד, לא חושבים שניתן לעזור למצבכם או שסתם אין לכם אנרגיה ליצור קשר עם מישהו. לאנשים שאוהבים אתכם אכפת מכם. הם רוצים בטובתכם, שתהיו חיוניים ומאושרים, ויהיו מוכנים לסייע לכם כדי להגיע לכך. עשו טובה לאנשים שאוהבים אותכם, פנו אליהם ושתפו בתחושותיכם. שיתוף חברתי חשוב מאין כמותו כדי לצאת מהמשבר הדיכאוני, היציאה ממנו קשה מאוד אם אתם עושים זאת לבד. אתם יכולים לבקש מיקירכם עזרה בפניה לטיפול, או בדאגה למטלות שונות, במידת האפשר.
- דעו כי יש תקווה לכך שהמצב ישתפר. מחקרים וניסיון קליני, מראים כי החלמה מדיכאון היא אפשרית לחלוטין, ולעתים קורת באופן ספונטני. ישנם אמצעי טיפול שונים בדיכאון, אשר יכולים להפחיתו ואף להעלימו ביעילות.
- תתחילו טיפול נגד דיכאון. בין אם בפגישות עם מטפל נפשי על בסיס שבועי, או נטילת תרופות נגד דיכאון, ההבדל שהטיפול יגרום לתחושתכם יכול להיות שמים וארץ. התמודדות עם משבר דיכאוני לבד יכולה להיות משימה בלתי אפשרית, ולפעמים הקרובים לנו לא מסוגלים לתת את הסיוע הנדרש. פסיכותרפיסט מוסמך או פסיכיאטר הם בעלי ניסיון רב בטיפול באנשים השרויים במשבר דיכאוני, ויוכלו לעזור גם לכם לצאת ממנו.
- נסו ליצור שגרת חיים מסודרת ובריאה יותר. חוסר סדר, תזונה לקוייה, חוסר פעילות גופנית והרגלים שליליים אחרים מתקשרים לדיכאון ויכולים לשמרו. נסו לקום וללכת לישון בשעות קבועות, לישון מספיק, לאכול אוכל מזין ובריא. תנסו לזוז יותר ולצאת מהבית. אין הדבר אומר כי עליכם להיות עכשיו ספורטאים אולימפיים. אפילו יציאה להליכה קלילה בחוץ היא התחלה טובה, ויכולה לעשות הבדל, כל עוד מתמידים בכך. תרגול טכניקות כמו יוגה או מדיטציה יכול גם הוא לתרום לרגיעה ושיפור המצב הנפשי. ככל שתתמידו בהרגלים החיוביים הללו, תרגישו יותר טוב. לכן, גם אם אין בכם תחילה את המוטיבציה להרים את עצמכם, חשוב לגייס אותה במידת האפשר. מה שיתבצע תחילה באופן מלאכותי, יהפוך בהמשך לאוטומטי.
טיפול פסיכולוגי במשבר דיכאוני
דרך יעילה במיוחד לצאת ממשבר דיכאוני היא באמצעות טיפול נפשי אצל פסיכותרפיסט/ית מוסמך/ת. פסיכותרפיסט (או: מטפל נפשי) הוא איש טיפול המסייע לאנשים להתמודד עם קשיים נפשיים ורגשיים. הטיפול נעשה באמצעות שיחות שבועיות.
לפגישות עם המטפל הנפשי שני תפקידים בטיפול במשבר דיכאוני:
הראשון הוא מתן אוזן קשבת ותמיכה חברתית. כפי שהזכרנו, אחד מהגורמים החשובים ביותר ליציאה ממשבר דכאוני, הוא תמיכה חברתית. חשוב שלאדם המדוכא יהיה מישהו שיקשיב לו, יכיל את קשייו ויבין את מצוקתו. למטפל הנפשי יש את היכולת להקשיב, להתעמק בדברי האדם המדוכא ולסייע לו להרהר על מצבו.
התפקיד השני והחשוב ביותר, הוא טיפול אקטיבי במשבר הדיכאוני. ברשות המטפל הנפשי ארגז של כלי טיפול, אשר נועדו ליצור שינוי אצל המטופל. כיצד יוצר המטפל את השינוי הזה, באמצעות שיחה בלבד?
תחילה, המטפל והמטופל ינסו לאתר יחדיו את הגורמים שגרמו למשבר הדיכאוני, ואת אלה שמשמרים אותו. הדבר חשוב, משום שהכניסה למשבר התחילה מטריגר מסויים, ואם הוא משתמר – כנראה שיש דבר מה שמשמר אותו. איתור הגורמים האלה, אשר לא תמיד מודעים לאדם השרוי במשבר, יאפשר לעבוד עליהם ולשנות אותם. המשך הטיפול יתמקד בשינוי דפוסי חשיבה דכאוניים ואמונות שליליות של האדם, למידה להתמודד עם הרגשות הרעים ורכישת כלים פרקטים להתמודדות עם נפילות נפשיות במשבר.
לטיפול פסיכולוגי יש פוטנציאל גבוהה ליצור שינוי אצל אדם במשבר דיכאוני, ולפעמים שילוב של טיפול בשיחה וטיפול תרופתי יעיל אף יותר.
כשזה נוגע לטיפול נפשי במשבר דיכאוני, על מנת להביא לתוצאות מיטביות יש ללכת על הטוב ביותר. חשוב לוודא כי: למטפל שאתם בוחרים יש הכשרה טיפולית מתאימה, ניסיון קליני מוכח בעבודה עם אנשים שסבלו מדיכאון, והמלצות חמות ממטופלים.
טיפול במשבר דיכאוני במכון סול
אנו במכון סול מציעים טיפול נפשי במשברים דיכאוניים.
צוות המטפלים האיכותי שלנו בעל ניסיון טיפולי במגוון קשיים נפשיים, לרבות משברים ומשבר דכאוני בפרט. פגישות הטיפול מתקיימות בקליניקות שלנו בגבעתיים ובכפר ביל”ו, ובמספר מוקדים נוספים ברחבי הארץ. ניתן אף לבצע פגישות בשיחת וידאו.
במידת הצורך, אפשרי לקבוע פגישה עם הפסיכיאטר של המכון, למתן טיפול תרופתי מתאים.
מוזמנים ליצור איתנו קשר לייעוץ ראשוני וקביעת תור!