טיפול בקשיים רגשיים בטיפולי פוריות

חן אור יונגרוירט - פסיכולוגית קלינית M.A | מכון סול לפסיכותרפיה | פורסם: 22.8.21

“בן לו היה לי” (רחל)

כשזוג מחליט לפנות לטיפולי פוריות זהו בדרך כלל סוף הדרך של הניסיונות להרות באופן עצמאי ותחילתה של דרך חדשה. דרך שידוע מתי מתחילה, אך זמן סיומה אינו ידוע. מה שכן ידוע הם הקשיים שמצויים בדרך זו.  חלקם חומריים – השקעת כספים בתהליך, צורך בבדיקות וטיפולים,  זריקות וכאבים.

ובנוסף, חלקם הגדול הם קשיים נפשיים ורגשיים מגוונים, חרדות, תסכולים רבים ואפילו דיכאון. אין ספק, שטיפולי פוריות (ובמיוחד אם הם ממושכים) הינם חוויה פיסית ופסיכולוגית מטלטלת. טיפול פסיכולוגי תומך לאורך הדרך יכול לעזור ולהקל בצורה משמעותית על האישה ובן זוגה.

דיכאון וחרדה במהלך טיפולי פוריות

אחת ההתמודדויות המשמעותיות בטיפולי פוריות הינה ההתמודדות עם תחושות אובדן מסוגים שונים. ישנה תחושת אובדן על הזמן הרב “המתבזבז” בטיפולי הפוריות ומרחיק את חלום ההורות כל פעם הלאה אל העתיד. קיים גם אובדן האמון ביכולת הגוף לקלוט הריון ולשמור עליו וכן צער על אובדן האינטימיות הטבעית של הניסיונות להרות. וכמובן, החשש מהאובדן המפחיד מכל – החלום להיות הורים.

לתחושות אובדן אלו מלווים קשיים נפשיים רבים המתבטאים בעצב, ייאוש, פחדים רבים, חרדה מכל טיפול נוסף ומתוצאותיו וסיכוי משמעותי להתפתחות דיכאון.

התהליכים של טיפולי הפוריות מאד מתישים ומעייפים נפשית ופיסית. ניתן לומר שכל ניסיון נוסף שלא מצליח מוסיף לשחיקת הנפש ולתחושות המעיקות של אכזבה ואבל על התינוק שיכול היה להיוולד.

דיכאון באי פריון

דיכאון באי פריון

האישה חשה אשמה, חווה את תחושת “בגידת הגוף” והערכתה העצמית יורדת. כל האנרגיה, המחשבות, הרגשות והתקוות מתרכזות בציפייה לקליטת הריון. כשזה לא קורה – נוצרת חוויה קשה של דכדוך, חוסר משמעות ותחושה קשה של בדידות.

אצל נשים המחליטות להיכנס להריון ללא בן זוג, תחושת הבדידות והמצוקה הרגשית חריפה מאוד משום שהן חסרות תמיכה של בן זוג. ללא טיפול פסיכולוגי תומך, נשים אלו נמצאות בסיכון גבוה במיוחד לפיתוח דיכאון וחרדה.

פעמים רבות ישנה חשיבות גוברת בפנייה לטיפול פסיכולוגי בזוגיות. על דרכי הטיפול תוכלו לקרוא במאמר הבא.

    אנחנו כאן בשבילכם

    השאירו פרטים וניצור אתכם קשר בהקדם

    שדות המסומנים ב-* הם שדות חובה





    שדות המסומנים ב-* הם שדות חובה

    ההתמודדויות העומדות בפני האישה במהלך טיפולי הפוריות

    התמודדות עם תהליכים רפואיים

    התהליכים הרפואיים נעים בין אלו שהם פשוטים יחסית לתהליכים מורכבים הכרוכים במצוקה פיסית או בכאבים (גם פיזיים). ההתמודדות עם התהליכים הללו פעם אחר פעם היא קשה גם פיסית וגם נפשית. הם גורמים למצוקה, משבשים את שגרת החיים הרגילה ומעלים את המתח והחרדה.

    התמודדות עם טיפולים הורמונליים

    הטיפולים ההורמונליים משפיעים הן על הגוף והן על הנפש. ההורמונים מעצימים את החוויות הרגשיות, מגבירים את עצבנותה של האישה ואת נטייתה לעצב ולבכי. ההתפרצויות הרגשיות הללו, האופייניות לטיפולים הורמונליים, מביאות פעמים רבות גם לפגיעה בתקשורת עם בן הזוג, בני משפחה וחברים.

    פגיעה בדימוי העצמי

    נשים בתהליך טיפולי פוריות מדווחות פעמים רבות על פגיעה בערכן העצמי. הן מדוכאות על כך שאינן מצליחות לעמוד במשימת היקלטות הריון ושמירתו. בחברה שמעודדת הולדת ילדים והתנסות בחוויית אימהות, עצם הפיכתה של האישה לאם, הינו אלמנט חשוב בתחושת הערך העצמי שלה. פגיעה בדימוי העצמי בהקשר הזה עלולה להתפתח לדיכאון. הדימוי העצמי עשוי גם להיפגע מהשינויים החלים בגוף האישה כתוצאה מהטיפולים, כמו: השמנה ונפיחות בגוף.

    על התמודדות עם דימוי עצמי נמוך ודרכי טיפול אפשר לקרוא כאן

    התמודדות עם חרדה וחוסר וודאות

    תחושה של חוסר וודאות, מעוררת בכל אדם תחושה של חוסר ביטחון, חוסר שליטה ותחושת אין אונים. חוסר הוודאות המתמשך של הינו ארוך, עד לכניסתה להריון (ולעיתים עד שתוותר על הניסיונות). ככזה, הוא יוצר בה רמות גבוהות של חרדה ומתח. תחושת הייאוש, המצטרפת לרגשות קשים אלו, מחריפה את מצבה הנפשי העדין. שבריריות המצב הנפשי עלול להשפיע גם על מישורי חייה השונים.

    התמודדות עם קנאה וכעס כלפי נשים אחרות

    נשים שלא מצליחות להרות אינן יכולות למנוע את תחושות הקנאה והכעס (הטבעיות) שהן מרגישות. הן מקנאות באלו שכן הצליחו להרות וללדת. כשרגשות אלו מתווספים לרגשות של מתח, חרדה ועומס נפשי הם עלולים להביא לתחושות קשות של בושה, עצב ומצוקה נפשית.

    על התמודדויות אלו ניתן ללמוד מצפייה בסיפור האישי של הדוגמנית שירלי בוגנים בכתבה הבאה.

    מה עובר על בן הזוג בזמן טיפולי הפוריות?

    פגיעה בדימוי הגבר

    במידה והסיבה לאי הפריון הוא באיכות הזרע של הגבר, עובדה זו יכולה לפגוע בדימוי הגברי שלו. הוא עלול לחוש פגום ואשם במצב שאליו נקלעו הוא ואשתו. כתוצאה מזה הוא עלול להרגיש דיכאון ומצוקה נפשית.

    התמודדות עם חוסר וודאות

    גם הגבר משתוקק לילד ועליו להתמודד במהלך הטיפולים עם הכאב הנפשי והעצב, של חוסר היכולת שלו להפוך לאב. גם הוא מתמודד עם תחושת חוסר הוודאות, שקשה מאד להכילה, בנוגע לשאלה אם הטיפולים יוכתרו בהצלחה ומתי.

    שינוי ביחסים עם בת הזוג

    קיים פער בין המחיר שגובים הטיפולים מהאישה לבין המחיר שהם גובים מהגבר, עד כמה שהוא תומך ועוזר. הפער בין החוויה העוברת עליו לבין זו שעוברת עליה עלולה להציף קשיים זוגיים, חיכוכים וכעסים. בן הזוג צריך גם להכיל את התגובות הרגשיות המועצמות של בת זוגו בעקבות הטיפולים ההורמונליים, כעסים והתקפי בכי, שלא חווה ממנה בעבר.

    זקוקים לייעוץ מידי? חייגו: 03-5233757

    מה עובר על הגבר והאישה יחד כבני זוג?

    במהלך הטיפולים חלים שינויים וקשיים באינטראקציה הזוגית. זוהי תקופה של משבר הדורשת משניהם התמודדויות רגשיות רבות.

    • התמודדות במישור הכלכלי– ישנן הוצאות כספיות כתוצאה מהטיפולים והיוועצויות עם רופאים. בשל כך מאופיינת תקופה זו בחיי הזוג בוויכוחים בנוגע לנושאים כספיים, דיונים על שינוי סדרי עדיפות כספיים וחששות  כלכליות לגבי העתיד.
    • השפעה על האינטראקציה הזוגית– מידת התמיכה ההדדית והאמפתיה הזוגית נבחנות שוב ושוב במהלך טיפולי הפוריות. לעיתים יש שינוי בחלוקת התפקידים שהייתה נהוגה קודם. כמו כן מתגלים חילוקי דעות לגבי המשך הדרך הטיפולית. כל אלו מעיקים ומעיבים על האינטראקציה הזוגית.
    • קבלת החלטות– במהלך הדרך יש צורך לקבל החלטות, לעיתים לא פשוטות, בנוגע להמשך הדרך הטיפולית: האם להמשיך את הניסיונות או להפסיקם? האם ללכת לחוות דעת רפואית נוספת? האם כדאי לפנות למסלולים אחרים, כמו: אימוץ או פונדקאות וכדומה. ההתמודדות עם ההחלטות הללו עלולה ליצור לחצים ומתחים ולהציף פערים חשיבתיים בין שני בני הזוג.
    • המישור המיני– אחת התופעות השכיחות כתוצאה מטיפולי פוריות היא קשיים בתחום המיני ובתשוקה הזוגית. הספונטניות שהייתה בעבר ביחסים המיניים התחלפה בדרישה לקיים יחסי מין במועדים שקבע הרופא. כמו כן, אי הנוחות והכאבים הפיסיים הנלווים לטיפולי הפוריות – כל אלו יוצרים ריחוק מיני.

     

    בני זוג מחזיקים ידיים

    החזקה ותמיכה בין בני הזוג

    טיפול פסיכולוגי בתהליך טיפולי הפוריות

    טיפול תומך בקשיים הרגשיים הנלווים לתהליכי טיפולי פוריות הוא חשוב ביותר ויכול לעזור לכל אחד מבני הזוג בטיפול פרטני ואף לשניהם יחד בטיפול זוגי.

    בספרות המקצועית יש הסכמה ברורה על כך, שטיפולי פוריות ממושכים מהווים אתגר פסיכולוגי משמעותי שיש לתמוך בו באופן משמעותי. ניתן וחשוב אף להתחיל בטיפול פסיכולוגי עוד לפני תחילת הטיפולים. זאת, כדי לנסות ולמנוע מראש לפחות חלק מהקשיים שעלולים לצוץ.

    מרבית המטפלים בתחום זה הם בעלי ידע והבנה בתחום טיפולי הפוריות ויכולים לעזור לזוג בהסברים על תהליך הפוריות.

    בנוסף, מציע הטיפול הפסיכולוגי עזרה בוויסות הרגשות המתעוררים לגבי הטיפולים. לדוגמא: רגשות האכזבה והצער במידה והיריון לא נקלט והירידה בדימוי העצמי. בנוסף, ההבדל בתפיסה הרגשית של התהליך בין בני הזוג והשינויים בתפקוד המיני ביניהם.

    תמיכה וסיוע

    הטיפול נותן לגיטימציה לאישה להרגיש חלשה וזקוקה לתמיכה ולעזרה ולא להתבייש בכך, כדי שתוכל ליהנות מרשת תמיכה גדולה ככל האפשר.

    נשים המתמודדות עם טיפולי פוריות חשות מבודדות בקשייהן הרגשיים ומצויות בתחושה שמי שלא עברה תהליך שכזה אינה מסוגלת להבין אותן. במהלך הטיפול היא מקבלת תמיכה ומקום בטוח להביע את רגשותיה ופחדיה ואף לחשוף רגשות קשים (כמו קנאה בחברה טובה), שאינה מעיזה לשתף בהם אחרים.

    יכול להיות שהטיפול הפסיכולוגי אף יעלה ויחשוף קונפליקטים רגשיים וקשיים שונים מהעבר, שעצם עיבודם בזמן הטיפול יקל מאד על האישה ויסייע לה להבין את עצמה טוב יותר.

    הטיפול אף מציע הקניית כלים מעשיים, בהם טכניקות להרגעה עצמית ולהתמודדות עם חרדות וכאבים. הטיפול הפסיכולוגי יכול להציע גם טיפול זוגי שבו ניתן יהיה לשוחח באופן פתוח וכנה על רגשות שני הצדדים וללבן את הקשיים בהם הם נתקלים.

    חשוב לדבר במהלך הטיפול לא רק על הקשיים הזוגיים, אלא גם על הכוחות הנפשיים והמשאבים האישיים של כל אחד מבני זוג ושל שניהם יחד. כך ניתן לשחזר באמצעות הטיפול הפסיכולוגי את מה שחיבר את בני הזוג מלכתחילה ואת יכולתם לתמוך זה בזה. תמיכת בני הזוג אחד בשני הוא המפתח לצלוח את המאבק המתיש בהבאת חיים לעולם.

     

    פנו אל המומחים של מכון סול לבדיקת התאמה לטיפול וסיוע בהתמודדות עם קשיים רגשיים בטיפולי פוריות.