טיפול בחרדה חברתית אצל מתבגרים

צוות המכון | מכון סול לפסיכותרפיה | פורסם: 27.7.23 | עודכן: 6.9.23

טיפול בהפרעת חרדה חברתית אצל בני נוער מסייע להפחתת המצוקה מתקשורת עם בני-אדם אחרים, להקל על הפחד ממבוכה, ולשפר את יכולת ההתמודדות עם סיטואציות חברתיות חדשות.

במכון סול צוות מקצועי של פסיכותרפיסטים/ות המטפלים בחרדה חברתית אצל מתבגרים.

מתבגרת עם חרדה חברתית הולכת עם הגב מופנה אל שני נערים, אשר מדברים עליה מאחורי גבה.

מה מאפיין חרדה חברתית אצל מתבגרים, ומהן דרכי הטיפול המומלצות?

מה זה חרדה חברתית?

חרדה חברתית מתבטאת כחשש קיצוני מהשתתפות באינטראקציה חברתית ומסיטואציות בהן עלולים לחוות מבוכה. חרדה זו הינה נפוצה ביותר, וסביר כי כל אחד מכיר אדם אחד לפחות הסובל ממנה.

יש להבדיל בין חרדה חברתית לבין מצב רגיל של התרגשות לקראת מפגש חברתי.

סביר כי אדם יהיה מעט לחוץ, וירגיש “פרפרים בבטן” לפני שפוגש אדם חדש, כאשר מצטרף לקבוצה של אנשים זרים או כשצריך לדבר לפני קהל. לעומת זאת, אנשים הסובלים מחרדה חברתית ירגישו לחץ ובעתה עוצמתיים ביותר טרם אינטראקציות שכאלה, ומחשבות על מבוכה גדולה שעלולים ליצור לעצמם.

המצוקה והחרדה הללו עשויות להקדים את הסיטואציה החברתית בימים, שבועות ואף חודשים. לעתים, עוצמת החרדה תהיה כה גדולה עד שתגרום לאדם להימנע מסיטואציות ואינטראקציות חברתיות, ופגיעה כללית בתפקוד.

פעמים רבות האדם יהיה מודע לכך שחרדתו אינה בהכרח מתכתבת עם המציאות, אך הידעה על כך לא תפחית מעוצמת החרדה.

חרדה חברתית אצל מתבגרים

רוב מקרי החרדה החברתית יופיעו לראשונה בתקופת הנעורים, בה חווים המתבגרים הצעירים קפיצת מדרגה בהתפתחות חברתית ורגשית.

בגיל ההתבגרות, הנושא החברתי עולה לראש סדר העדיפות, ומעסיק את בני הנוער יותר מתמיד. הם יעסקו בגיבוש זהות וחיפוש קרבה חברתית עם בני קבוצת השווים, תוך התמודדות עם דינמיקה חברתית השונה מכל מה שהכירו בילדותם. שינויים אלו עלולים לעורר מתח רב בקרב המתבגרים הצעירים.

המתח המצטבר, בנוסף לטלטלות הרגשיות שמאפיינות את גיל ההתבגרות והפחד מדחיה חברתית, עלולים לגרום להתפתחות של חרדה חברתית של ממש.

העליה בדרישות הלימודיות בתקופת החטיבה והתיכון עשויה אף היא לגרום לחרדה חברתית. מתבגר המתקשה בלימודים עשוי לחוות תחושת נחיתות ומבוכה מול חבריו לכיתה, המצליחים יותר בלימודים ביחס אליו.

עם זאת, מתבגרים הסובלים מחרדה חברתית ירגישו בנוח יחסית באינטראקציה עם קרובי משפחה מדרגה ראשונה וחברים קרובים.

מהם הסימנים לחרדה חברתית אצל מתבגרים?

כל מתבגר ומתבגרת יחווה באופן מעט שונה את החרדה החברתית, וסימניה החיצוניים יהיו אף הם שונים ממקרה למקרה. אף על פי כן, ישנם תסמינים נפוצים יחסית אשר יופיעו אצל רוב המתבגרים הסובלים מחרדה חברתית:

  • פחד וחשש מוגזמים מהתמודדות מול סיטואציות חברתיות.
  • חשש מתסריטים קטסטורפלים ומביכים ביותר אשר עלולים לקרות בסיטואציה חברתית.
  • ביקורת עצמית והלקאה עצמית, בעיקר בהקשר לדברים שאמרו/עשו בסיטואציה חברתית.
  • קושי בניהול שיחות רגילות.
  • קושי ברקימת חברויות חדשות.
  • הסתגרות, התבודדות והתנזרות כדי להמנע מסיטואציות חברתיות.
  • ירידה בלימודים.

בנוסף, יתכנו תסמינים גופניים אשר מופיעים כתגובה ללחץ:

  • בחילה וכאבי בטן.
  • הזעה ורעד.
  • דופק מואץ.

כיצד מטפלים בחרדה חברתית אצל בני נוער?

חרדה חברתית ניתנת לטיפול. אמצעי טיפול שונים עשויים להקל באופן משמעותי על עוצמת החרדה, תדירותה והשפעתה על חיי היום-יום.

הושטת יד לסיוע ומתן עזרה עבור ילדכם המתבגר עשויה להיות מאתגרת. יתכן כי הנער יתנגד לקבלת עזרה מתוך רצון לעצמאות, או שמא יחשוש מהצמדת סטיגמה עקב אבחנת החרדה החברתית או מעצם הטיפול.

חשוב לנהל עם המתבגר שיחה פתוחה וכנה בנושא, ולהסביר כי אין בושה בלקבל עזרה. יתרה מזאת, ניתן להעלות לתשומת ליבו כי חרדה חברתית הינה קושי נפשי נפוץ ביותר בקרב בני נוער, כך שרבים מהווים שותפים לחוויתו וקשייו.

טיפול פסיכולוגי-רגשי יכול לסייע באופן יעיל להפחית את רמות החרדה ולאפשר למתבגר לנהל אותה ביעילות.

טיפול פסיכולוגי-רגשי בחרדה חברתית אצל מתבגרים

מפגשי טיפול רגשי (טיפול פסיכולוגי) יכולים לספק לבני נוער עם חרדה חברתית מסגרת יציבה, בטוחה ותומכת להבעת קשייהם ועבודה עליהם.

בסיוע מטפל או מטפלת בעלי הסמכה מתאימה, המתבגר יוכל להביע את רגשותיו, דאגותיו ופחדיו בנוגע לחיי החברה והתמודדות עם סיטואציות חברתיות.

המטפל יסייע למתבגר לזהות את המקור לחרדה החברתית, את המחשבות המאיימות המלוות לה ואת הרגשות השליליים שמופיעים כתגובה להתמודדות עם אינטראקציה חברתית.

באמצעות המטפל, ילמד בן הנוער לשנות את דפוסי החרדה, לשלוט עליה במקום שתשלוט עליו, ולבנות את בטחונו העצמי, כך שיוכל להנות מחיי החברה החשובים כל כך בגילו.

טיפול בחרדה חברתית אצל מתבגרים במכון סול

כאשר אתם ניגשים לחפש טיפול פסיכולוגי לחרדה חברתית עבור ילדכם המתבגר, חשוב לוודא כי המטפל או המטפלת בעלי ניסיון וידע נרחבים בתחום.

אצלנו במכון סול, עובדים פסיכותרפיסטים ופסיכותרפיסטיות בעלי ניסיון רב בטיפול בבני נוער ומקרי חרדה חברתית בפרט, כל זאת בהצלחה רבה ובמחיר משתלם.

אתם מוזמנים ליצור עמנו קשר לייעוץ על טיפול בחרדה חברתית אצל מתבגרים, ללא עלות!

זקוקים לייעוץ מידי? חייגו: 03-5233757