טיפול בפחד משינה (סומניפוביה)
פוביה משינה, או סומניפוביה, היא פחד קיצוני מפני שינה. אנשים עם סומניפוביה חווים פחד וחרדה רבים לקראת השינה, בזמן שמנסים להירדם, או אפילו במהלך היום, כשחושבים על שינה. פחד משינה יכול להוביל לבעיות שינה, הימנעות משינה ועקב כך – פגיעה נרחבת בתפקוד.
ניתן לטפל בסומניפוביה וחרדת שינה במסגרת טיפול פסיכולוגי-נפשי, כפי שאנו מציעים במכון סול.
מהי פוביה משינה?
אתה מתיישב במיטה, עייף מאוד, אבל אתה לא יכול להירדם. הלב שלך פועם בחוזקה, והרגליים שלך רועדות. אתה מתחיל לחשוב על כל התסריטים הרעים שיכולים לקרות לך בזמן שאתה ישן: “אולי הסיוט הקבוע יחזור, אולי אני אפסיק לנשום, או שאולי אחטוף דום לב?”. אתה מנסה להירגע, אבל זה לא עוזר, וכך הסיכויים שתצליח לנוח ולצבור אנרגיה הולכים וקטנים. לבסוף אתה מעביר עוד לילה נטול שינה איכותית, ולא מצליח להחזיק את עצמך ולתפקד במשך היום.
אם אתה או את מזדהים במידה מסוימת עם המתואר, יתכן כי אתם סובלים מפחד משינה – סומניפוביה.
סומניפוביה וחרדת שינה מאופיינים ברתיעה משינה ומהתכוננות לשינה. אדם הסובל מפחד זה ינסה להימנע משינה, דבר שיפגע בתפקודו ביום-יום, שכן שינה היא אחד מצרכיו הבסיסיים של הגוף.
ילדים ידועים בקשיי ההרדמות שהם חווים, אך אין הסומניפוביה נחלתם בלבד. גם מבוגרים יכולים לפחד מללכת לישון.
חרדות ופחדים מסוגים שונים יכולים להוביל להפרעות בשינה: החל בהצטברות של מתח במשך היום וכלה בפחד מהחושך. בניגוד לגורמים אחרים לקשיי הרדמות, סומניפוביה היא פחד מהשינה עצמה, אשר גורמת לקושי והמנעות אקטיבית משינה.
תסמינים של פחד וחרדה משינה אצל מבוגרים וילדים
ישנם סימנים שניתן לזהות אצלכם או אצל אחרים, שעשויים להעיד על פחד מהרדמות ושינה.
הסימנים כוללים התנהגויות שמטרתן להפחית את החרדה בזמן ההרדמות או הימנעות משינה, הצפה ברגשות שליליים לקראת השינה או בחשיבה על שינה, חשיבה על התרחשויות רעות שעלולות לקרות בשינה, ותסמינים גופניים של לחץ.
התנהגויות שיכולות להעיד על פחד משינה:
- ניסיונות להימנע משינה: כמו הישארות ערים (“לילה לבן”), יציאה לבלות בלילה, שתיית קפה/משקה אנרגיה, עבודה בלילה ועוד.
- השארת אור דולק, טלוויזיה, רדיו או מוזיקה.
- התעקשות לישון בקרבת אדם אחר כדי לא להירדם לבד.
- שימוש בחומרים ממכרים להפחתת תחושת החרדה, כמו אלכוהול וסמים.
רגשות שמתעוררים אצל אדם עם פחד משינה:
- חרדה רבה או פחד כאשר חושבים על שינה או כאשר נמצאים במצב של הירדמות.
- התקפי חרדה כל לילה כשצריכים ללכת לישון.
- הפחד והחרדה משינה מעסיקים ומציפים במהלך היום, גם כאשר לא צריך לישון.
- שינויים במצבי רוח, עצבנות ודיכאון.
- תסמיני חרדה גופניים כמו בחילות, כאבי בטן, הזעה ורעד.
חלק מהתסמינים הללו עלולים להופיע גם אצל ילדים. עם זאת, הביטוי אצל ילדים יהיה מעט שונה.
תסמינים של פחד משינה אצל תינוקות וילדים עשויים להיות:
- דביקיות, קושי להפרד מההורה לפני השינה ופחד מלהישאר לבד. פעמים רבות הפחד משינה אצל פעוטות קשור לחרדת נטישה.
- התפרצויות בכי וזעם לפני השינה, מרד וסירוב ללכת לישון.
- פחדים מדברים דמיוניים שעלולים לבוא אל הילד בלילה, כמו מפלצות.
- תלונות על כאבים שונים, כמו כאבי בטן או כאבי ראש. הכאבים הללו יכולים להיות אמיתיים – תסמיני חרדה, או דימיוניים כדי לנסות להשאיר את ההורה קרוב. יש להתייחס לתלונות על הכאבים הללו בכל מקרה, שכן אם הן עולות – יש לכך סיבה.
למה אני מפחד להירדם? גורמים לחרדת שינה
ישנן סיבות שונות אפשריות להופעת פוביה משינה – סומניפוביה. קשה לייחס גורם אחד ויחיד שממנו נובעת החרדה, שכן כל אדם יחיד ומיוחד, ומגיע מנסיבות חיים שונות המובילות לפחד משינה. עם זאת, ישנן מספר סיבות אפשריות שבגללן אנשים מפתחים פחד משינה.
מקור הפחד מפני שינה על פי הגישה הפסיכודינמית
על פי הגישה הפסיכו-דינמית, פחד משינה, המכונה גם סומנפוביה, מהווה בעצם “כיסוי” לפחד עמוק יותר, מהתמודדות מול עצמנו ומול הקשיים שלנו.
לפי הבנה זו, התוכן שעולה בחלומות שלנו הוא ביטוי לפחדים, קונפליקיטים, קשיים ובעיות שונות. התכנים האלו אינם מודעים, שכן הנפש “מדחיקה” אותם, משום שהתמודדות ישירה ומודעת מולם יוצרת מצוקה.
הגישה הפסיכודינמית רואה את התכנים שעולים בחלום כ”דליפה” של הדברים המאיימים למודע. למעשה, הפחד משינה הוא מנגנון הגנה שנוקטת הנפש, כדי להרחיק את האדם מהתכנים המאיימים שמופיעים בחלום, ולנסות למנוע ממנו להתמודד עם המורכבויות הללו.
פחד מתופעות מאיימות (אך טבעיות!) שקורות בזמן השינה
בזמן השינה, המוח שלנו פועל במצב קצת שונה מאשר בשעות העירות. ישנן תופעות טבעיות הנובעות מפעילות המוח בזמן השינה, אשר עלולות להיתפס כמאיימות או מפחידות. הנפוצות בתופעות הללו הן סיוטי לילה ושיתוק שינה.
אדם עלול לפתח פחד משינה, מחשש לחוות את התופעות האלו. יש לדעת כי התופעות הללו אינן מסוכנות כשלעצמן, אך במקרים מסויימים עלולו להיות תסמין של הפרעת שינה כלשהי.
סיוטי לילה הם חלומות בעלי תוכן שלילי ואף מאיים או מפחיד. בזמן החלום, לרוב אין אנו יודעים שאנחנו חולמים, ולכן ההתרחשויות הללו נתפסות כאמיתיות, ומייצרות פחד אמיתי. כאשר מתעוררים מסיוט (דבר שלפעמים קורה בפתאומיות) אנו מבינים שזה היה חלום, אך החוויה השלילית ממנו נשארת, ולא נרצה לחוות אותה שוב.
שיתוק שינה הוא מצב בו המוח נמצא בשלב ביניים שבין שינה לערות. כאשר אנחנו ישנים, המוח משתק את הגוף באופן זמני, כדי שלא נעשה במציאות את התנועות שאנחנו עושים בחלום. בעת שיתוק שינה, המוח מתחיל להתעורר, אך הגוף עדיין משותק. זהו מצב בו המודעות שלנו למתרחש מסביבנו היא חלקית, אך אנו מודעים לכך שאנו משותקים – חוויה שיכולה להיות מאיימת בפני עצמה. למרבה המזל, בהדרגה השליטה בגוף חוזרת.
ישנם אנשים אשר מועדים יותר מאחרים לחוות סיוטים ושיתוקי שינה, מסיבות שאינן בהכרח ידועות. בנוסף, קיימות תרופות שהשימוש בהן או גמילה מהן עלול להביא לתופעות לווי של סיוטים ושיתוקי שינה באופן זמני.
פחדים מהתרחשויות לא סבירות בשינה
אנשים הסובלים מפחד משינה, עלולים לחשוש מדברים שיקרו להם במהלך השינה, גם אם לא סביר שיקרו. למשל, אדם עלול לפחד כי יחווה דום לב בשנתו, יהפוך למשותק באופן קבוע, יפסיק לנשום, ואפילו ימות.
פוסט טראומה
הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD), או פוסט טראומה, יכולה להתקשר לפחד משינה. הפרעת הדחק הפוסט טראומטית הפרעה נפשית המתפתחת בעקבות חשיפה לאירוע טראומתי. בין תסמיני ההפרעה – הופעה של תכנים הקשורים לטראומה במחשבות, רגשות וחלומות. אדם שסובל מפוסט-טראומה עלול לחוות סיוטים על האירוע הטראומטי, ובעקבותם לפתח פחד משינה.
חווית עבר שלילית שקשורה בשינה
פוביות לדבר ספציפי נוטות להתפתח לאחר חוויה מאיימת עם הדבר. אדם שחווה מאורע בשנתו כגון פריצה לבית או פגיעה גופנית ומינית, עלול לפתח פחד משינה, בחשש שהדבר יחזור על עצמו.
היסטוריה אישית ומשפחתית של קשיים נפשיים
הנטייה לפתח הפרעות נפשיות, קשיים רגשיים ופוביות בפרט, יכולה להיות תורשתית, כלומר – יהיו מספר אנשים במשפחה שסובלים מקשיים נפשיים. בנוסף, אצל אדם אשר לו היסטוריה של מספר הפרעות נפשיות, תהיה נטייה לפתח פוביות שונות ופוביה משינה בפרט.
חרדת נטישה – בעיקר בילדים
תינוקות, פעוטות וילדים רבים, חווים פחדים שונים, וביניהם חרדה מנטישה על ידי ההורים (או דמות מטפלת אחרת). חרדה זו אצל ילדים קטנים היא בריאה במידה מסויימת, שכן שומרת עליהם בקרבת ההורים. עם זאת, חרדת הילד מפני הפרידה מההורים לפני השינה, יכולה להפוך להיות מוכללת לכדי חרדה מפעולת השינה עצמה.
איך פחד משינה משפיע עלינו
חרדת שינה ופוביה עלולות לפגוע באופן משמעותי ברווחתו של האדם ובתפקודו היומיומי. הפחד פוגע באיכות השינה, ובכך גורם לעייפות במשך היום. כאשר אנו עייפים, היכולת שלנו להתמודד עם אתגרי החיים ביעילות – פוחתת מאוד.
הנה כמה ביטויים להשפעה השלילית של פחד משינה שאינו מטופל:
- תחושת עייפות מתמדת.
- בעיות קשב וריכוז.
- קושי להירדם בלילה.
- התעוררויות תכופות במשך הלילה.
- הזנחת התחייבויות כמו משפחה ועבודה.
- ירידה בתפקוד הלימודי.
על מנת למנוע פגיעה רחבת היקף באיכות החיים עקב פחד משינה (ובעקבותיו-מחסור בשינה*, רצוי לפנות לעזרה מקצועית ממטפל/ת רגשית.
טיפול פסיכולוגי בפחד משינה אצל למבוגרים
טיפול נפשי בפוביה וחרדה משינה נערך במסגרת של שיחות שבועיות, ומסייע לאנשים להתגבר על הפחדים והדאגות הקשורים לשינה. מפגשי הטיפול מתקיימים עם מטפל או מטפלת רגשיים, בעלי הסמכה טיפולית מתאימה. המטפל יעזור להבין את שורשי הפחד משינה, יסייע להתמודד מולו ולשנות את המחשבות המאיימות לגבי שינה.
במהלך הטיפול, ניתן לשוחח עם המטפל ולחקור כל חוויה מהעבר, שאולי תרמה להתפתחות פחד משינה, לשנות את הדפוסים ההתנהגותיים שמניעים את הפחד, ולהיחשף בהדרגה למצבי השינה מבלי לברוח. כך, החשש הרב מהשינה יפחת, עד שהשפעתו על איכות החיים לא תהיה ניכרת.
טיפול רגשי בחרדת שינה אצל ילדים
טיפול בחרדה ופחד משינה אצל ילדים יהיה דומה במובנים רבים לטיפול אצל מבוגרים, אך יתאים לרמת הבנתם ויהיה יותר “בגובה העיניים”. הטיפול יכלול לעתים אלמנט משחקי יותר, והדיון בקושי סביב השינה לא יהיה בשיח ישיר, אלא דרך ערוצים עקיפים, כמו משחקי דמיון, המצאת סיפורים וכדומה.
הדרכת הורים לילדים עם פחד משינה
הדרכת הורים כשמה כן היא – הדרכה מקצועית מצד מטפל או מטפלת בעלי הסמכה, בנוגע לאופן התמודדות אידיאלי עם קשיים ואתגרים שבגידול ילדים. במקרה של ילדים המפחדים משינה, הסיוע יתמקד בהדרכת ההורים כיצד נכון לפעול סביב טקס ההכנה לשינה, והתמודדות עם קשיי הילד במהלך הלילה.
חרדה ופחד משינה – סיכום
אתם לא צריכים להתמודד עם הפחד משינה לבד, אנו במכון סול נשמח לסייע לכם.
במכוננו צוות מקצועי של מטפלים נפשיים מקצועיים, בעלי הסמכה לטיפול במבוגרים וילדים. למטפלים שלנו ניסיון רב בטיפול בחרדות ופחדים מסוגים שונים.
פגישות הטיפול מתקיימות בגבעתיים, בכפר ביל”ו (צמוד לרחובות) ובמספר מוקדים נוספים, במקצועיות מרבית, רגישות, מסירות ודיסקרטיות.
ניתן להתקשר אלינו לייעוץ ראשוני ולקביעת פגישות טיפול!