חרדה דנטלית: מהי וכיצד מטפלים בה?

צוות המכון | מכון סול לפסיכותרפיה | פורסם: 1.8.23 | עודכן: 5.9.23

חרדה דנטלית, או דנטופוביה, היא תופעה בה אדם חש חוסר נוחות, לחץ ואף פחד מבדיקות ופעולות הנעשות בעת ביקור אצל רופא שיניים, ואף בחשיבה על ביקור עתידי.

ניתן לטפל בחרדה דנטלית ולהפחית את עוצמתה באמצעות טיפול פסיכולוגי-נפשי, בסיוע מטפל/ת מוסמכ/ת.

אנו במכון סול מציעים פגישות טיפוליות להפחתת חרדה דנטלית.

זקוקים לייעוץ מידי? חייגו: 03-5233757
ילדה מצחצחת שיניים.

כיצד ניתן לטפל בחרדה דנטלית או פוביה מרופא שיניים אצל ילדים ומבוגרים?

מה זה חרדה דנטלית?

חרדה דנטלית (ידועה גם כפוביה דנטלית, חרדה מרופא שיניים, פחד דנטלי או פחד מרופא שיניים), היא מצב נפשי נפוץ, המאופיין בחשש עוצמתי מביקור אצל רופא שיניים, מקבלת טיפול, או ממחשבה על התרחשות עתידית של אחד מאלה.

חרדה דנטלית עשויה להיות מציפה עבור הסובלים ממנה, להטריד את מנוחתם והשפיע על רווחתם ואיכות חייהם, במיוחד אם מונעת מהם לגשת לטיפולי שיניים.

בעת התקף חרדה דנטלית, אדם עשוי לחוות רגשות שליליים כמו פאניקה, חוסר אונים, ורצון לברוח ולהימנע מהסיטואציה של מרפאת השיניים. בנוסף, יתכן ויחווה תסמינים גופניים של חרדה, כמו עליה בקצב פעימות הלב, הזעה, רעד, בחילה, כאבי ראש וכאבי בטן.

החרדה הדנטלית עלולה לגרום לאדם להמנע מביקור אצל רופא שיניים במטרה שלא לחוות את הפחד. הדבר יכול לגרום להזנחת בריאות הפה (שיניים וחניכיים) ולהתפתחות מחלות ופגיעות באיזורים אלו.

יתכן כי ההתנגשות בין הדאגה מבריאות הפה והחרדה הדנטלית מביקור אצל רופא שיניים, תגרום להזנה הדדית ולהתגברות החרדה הכללית.

כמה נפוצה חרדה דנטלית?

כרבע מכל האנשים סובלים מפחד מרופאי שיניים בדרגה כזו או אחרת, כאשר שכיחות של חרדה או פוביה של ממש מבדיקת שיניים עומדת על כ-3.7% מהאוכלוסיה.

חשיפה מחדש לסיטואציה של מרפאת שיניים, וחווית טיפולי שיניים, ברוב המקרים אינה מחלישה את החרדה, אלא מתחזקת אותה.

חרדה דנטלית נפוצה יותר אצל נשים, ויציבה יחסית לאורך החיים, כלומר- ברוב המקרים אינה פוחתת עם הגיל ללא התערבות מתאימה.

ממה נובעת חרדה דנטלית?

קשה להצביע על גורם יחיד המביא להתפתחות חרדה דנטלית.

עם זאת, חווית עבר שלילית אצל רופא שיניים יכולה פעמים רבות להביא להתפתחות פחד מרופא שיניים, באמצעות למידת התניה: כאשר גירוי שאינו מעורר באופן טבעי חרדה, כמו עצם הביקור אצל רופא שיניים, קורה במקביל לגירוי לא נעים (חוויה לא-נעימה במרפאה), כמו כאב במהלך טיפול, תחושת חוסר שליטה או רעשים חזקים ממכשור רפואי, האדם יקשר בין הביקור במרפאה לחוויה השלילית שחווה בה, ויפתח פחד מביקור אצל רופא שיניים.

למידת התניה שכזו יכולה גם להתקיים על אדם אשר לא חווה בעצמו חוויה שלילית במרפאה. מספיק שהיה צופה מהצד בטיפול שיניים כואב, וראה את סבלו של המטופל, או שרק שמע על חוויה שלילית אצל רופא שיניים, יכול בעצמו לפתח חרדה דנטלית, מחשש לחוות את הדבר בעצמו.

פחד מרופא שיניים אצל ילדים

כ-11% מהילדים סובלים מחרדה דנטלית של ממש.

המכשור, הרעש, הצפיפות והאנשים הלא מוכרים בחדר הרופא עלולים להיות מבהילים עבורם. כל אלה ייצרו חוויה שלילית ופחד ממשי מביקור אצל רופא השיניים, אשר ללא התייחסות וטיפול מתאימים עלול ללוות אותם גם בבגרות.

זאת ועוד, כאשר ההורה לחוץ לקראת בדיקת ילדו אצל רופא השיניים, או כאשר ישנה התעסקות גדולה מדי סביבה, עלול ההורה “להדביק” את הילד בחרדה שלו.

כדאי להפוך את חווית הביקור אצל רופא השיניים עבור הילד לחוויה חיובית.

ניתן לעשות זאת על ידי הקרנת רוגע כלפי הילד, לא להתעסק ולהתכונן בטיפול יתר על המידה. חשוב לבחור רופא שיניים נעים ומסביר פנים, אשר ידע להרגיע את הילד לפני הטיפול, להסביר לו מה מצפה לו ולתאם עמו ציפיות במידת האפשר ובהתאם לגילו. ניתן אף לתת לילד צ’ופר לאחר הטיפול, כדי שיקשר את הביקור אצל רופא השיניים לחוויה חיובית.

כיצד להתמודד לבד עם פחד מרופא שיניים?

חרדה דנטלית יכולה להיות מציפה, וההתמודדות מולה לבד אינה מובנת מאליה. אם אתם מרגישים כי ביכולתכם לנסות להתמודד עמה לבד, ניתן לשקול אחד או יותר מהדרכים הבאות:

  • הסיחו את דעת עצמכם בזמן הבדיקה– הביאו אוזניות ושמעו מוזיקה או פודקאסט אהובים במהלך הבדיקה, על מנת להסיח את דעתכם.
  • הרגעה עצמית– תרגול מדיטציה, הרפיה או נשימות עמוקות עשויים לסייע בהפחתת הלחץ לקראת הביקור אצל רופא השיניים.
  • בחירת רופא שיניים– למצוא רופא שיניים אמפתי שתוכלו לשתף עמו את חששכם, והוא מצדו יקשיב ויסביר על כל הליך שמבצע.

מתי יש לפנות לקבלת סיוע מקצועי לפחד מרופא שיניים?

אם החרדה הדנטלית שלכם או של ילדכם מובילה להימנעות מבדיקות שיניים שגרתיות, ולהידרדרות בבריאות השיניים והחניכיים, מומלץ לפנות לסיוע מקצועי להפחתת החרדה בטווח הארוך.

אחת הדרכים היעילות להפחתה משמעותית של חרדה דנטלית ופוביה מרופא שיניים, היא טיפול פסיכולוגי – פסיכותרפיה, עם מטפל/ת מוסמכ/ת ומנוסה.

טיפול פסיכולוגי רגשי בחרדה דנטלית

במהלך טיפול פסיכולוגי רגשי, יערוך האדם אשר סובל מחרדה דנטלית פגישות טיפוליות עם מטפל או מטפלת מומחה.

מטרת הפגישות תהיה לשוחח על החרדה, ולנסות לשנות את דפוסי החשיבה המייצרים אותה, כך שתפחת משמעותית, ופגיעתה ברווחת המטופל ובתפקודו תתמזער.

במהלך הפגישות, ידון המטופל עם המטפל על חוויות עבר והתנסויות אשר עשויות להתקשר לחרדה הדנטלית. המטפל יסייע למטופל לזהות דפוסי מחשבה, תגובות אוטומטיות ומנגנוני הגנה שהתקבעו בעקבות החוויות הללו, ומלווים אותו עד היום.

בסיוע המטפל, ילמד המטופל להתמודד בצורה בריאה יותר מול החרדה, לשלוט בתסמיניה, כך שיוכל להתמודד עם בדיקה אצל רופא שיניים, ולדאוג לבריאות פיו.

מה חשוב בבחירת מטפל/ת לחרדה דנטלית?

כאשר אתם בוחרים מטפל או מטפלת לטיפול בחרדה דנטלית, עבורכם, עבור ילדכם או עבור אדם אחר, אין להתפשר על פחות מהטוב ביותר. ההבדל בין טיפול מוצלח ויעיל לבין טיפול חסר תועלת, עשוי להיות תלוי במטפל עצמו.

ישנם מספר מאפיינים חשובים, אליהם כדאי לשים לב בבחירת מטפל:

  • מקצועיות– על המטפל להיות אמפתי, קשוב, להכיל את קשייכם בחרדה, להתאים את עצמו אל הצרכים שלכם, אך גם לדעת לקדם את התהליך הטיפולי באופן יעיל.
  • ניסיון– למטפל צריך להיות ניסיון בטיפול בהצלחה בחרדות מסוגים שונים, בקבוצת הגיל הרלוונטית עבורכם.
  • הכשרה מתאימה– חשוב לוודא שהאדם שמעביר את הטיפול אכן הוסמך להיות מטפל מקצועי, וכי עבר הכשרה מתאימה לסוג הטיפול אותו הוא מציע עבורכם.

טיפול בפחד מרופא שיניים במכון סול

חשוב לזכור כי אין בושה בלפנות לטיפול מקצועי בהתמודדות עם חרדה דנטלית או פוביה מרופא שיניים. יתכן כי רבים מבני משפחתכם, חבריכם ומכרים שותפים לחוויות הללו.

יש לבחור במטפל או מטפלת אליהם אתם מתחברים ומרגישים בנוח עימם, אשר יעזרו לכם לצלוח את ההתמודדות עם החרדה הדנטלית.

אנחנו במכון סול מציעים פגישות לטיפול בחרדה דנטלית.

המטפלים והמטפלות של המכון בעלי הכשרה מקצועית, וניסיון לטיפול בחרדות מסוגים שונים בהצלחה.

אנו נדאג להתאים לכם את המטפל/ת המתאימ/ה ביותר עבורכם מתוך הצוות שלנו. הטיפול מתבצע ברגישות מירבית, יסודיות ויעילות.

צרו איתנו קשר טלפוני להתייעצות מקצועית ללא עלות בנושא לטיפול בחרדה דנטלית!