חרדת נטישה אצל מבוגרים: כיצד מזהים? מהו הטיפול?
חרדת נטישה אצל מבוגרים מתבטאת כחשש קיצוני מהתרחקות מאדם קרוב או מאיבודו. חרדה זו גורמת לאדם לדאגות ורגשות קיצוניים כאשר מופרד, אפילו באופן זמני, מאדם היקר לו.
ניתן ללמוד לשלוט בחרדת נטישה ולהפחיתה משמעותית באמצעות טיפול פסיכולוגי.
במכון סול אנו מציעים טיפול שכזה.
מהי חרדת נטישה?
חרדת נטישה היא תופעה פסיכולוגית המאופניית במתח וחשש כאשר אדם מופרד (או חושב על מצב בו יופרד) מאדם, מקום, חפץ או כל דבר אחר היקר עבורו במיוחד.
זה נורמלי לחוש דאגה קלה כאשר מתרחקים מדבר בעל משמעות בחייכם, אשר אינכם רגילים להיות בלעדיו. עם זאת, כאשר הדאגה גודלת לכדי מחשבות בלתי פוסקות, רגשות שליליים שלא ניתנים לשליטה, והתנהגויות המובילות לכדי פגיעה בתפקוד, יתכן כי מדובר בחרדת נטישה.
חרדת נטישה אצל ילדים
חרדת נטישה היא תופעה נפוצה אצל ילדים, ובגילאים צעירים היא אפילו תקינה.
כ 6-20% מכלל הילדים בגילאים השונים יפתחו תסמינים של חרדה ופחד מהפרדות מההורים או דמות משמעותית אחרת.
בקרב פעוטות (ספציפית, סביב גילאי 6 חודשים עד 3 שנים) התפתחות חרדת נטישה נחשבת לתופעה התפתחותית נורמלית. הילדים הקטנטנים יבכו ויכעסו כאשר הם מופרדים מהחיבוק של אמא או אבא (או דמות מטפלת אחרת), כשההורים עוזבים את החדר או כשנשארים עם אדם זר.
בגילאי הגן המוקדמים, חרדת הנטישה בדרך כלל פוחתת, אך הילדים עדיין עשויים להיות “דביקים” להורים. ילד עם חרדת נטישה ייטה לבכות ולפתוח בהתקפי זעם כאשר צריך להפרד מההורים בבוקר, בשער הגן.
מטרת החרדה הזו בגילאים מוקדמים היא לדאוג להישרדות הפעוט: היא נותנת לו מוטיבציה להשאר בקרבת ההורים אשר מגינים עליו, עד אשר יגדל מעט וילמד לשמור על עצמו. אם הפעוט לא יהיה חרד מהפרדות מההורים, יתכן כי יקלע למצבים המסכנים אותו, כאשר ההורים לא לידו על מנת להגן עליו. כאמור, מדובר בשלב התפתחותי תקין אך חולף.
מה קורה כאשר חרדת הנטישה אצל הילד אינה חולפת?
במקרים מסויימים, חרדת נטישה מתמשכת שלא מטופלת כראוי, מלווה את הילד עד בגרותו ואפילו מתגברת בעוצמתה. דפוסי חשיבה, רגש והתנהגות המאפיינים את חרדת הנטישה, נועדו לשמור על הפעוט אינם מועילים עבורו בבגרותו, ואף פוגעים בתפקודו ורווחתו.
במקרים נדירים, חרדת הנטישה יכולה להתפרץ לראשונה בבגרות, כתוצאה מאירוע חיים כמו: עזיבת הילדים את הבית, מוות של בן בת זוג, או מעבר דירה של מישהו קרוב, שינה מחוץ לבית או טיול.
מבוגר אשר סובל מחרדת נטישה יחווה מתח רב במצבים בהם קיים חשש אמיתי או מדומיין, כי אנשים היקרים לו ינטשו אותו, או כי לא יהיו בקרבתו כשיזדקק להם. חרדת הנטישה יכולה להציב בפני האדם החרד קשיים בתחומי חיים שונים: בזוגיות, בחברויות, במקומות עבודה, במסגרת משפחתית, בהורות ועוד.
כאמור, חרדה זו אינה בהכרח תהיה מנטישה על ידי מאדם, אלא יכולה גם להתבטא כחשש מעזיבת מקום בעל משמעות, מחפץ אהוב ואף מחיית מחמד.
מהם הסימנים לחרדת נטישה במבוגרים?
לחרדת נטישה אצל מבוגרים ישנם דפוסים מאפיינים של מחשבות, רגשות והתנהגויות. מאפיינים אלו סובבים סביב החשש העמוק מהתרחקות או העלמות אדם או דבר קרוב ללב.
לעתים התסמינים של החרדה מופנמים, כמו מחשבות רצות ודאגה בלתי פוסקת, התבודדות וחוסר יציאה מהבית.
פעמים אחרות התסמינים מוחצנים (יופעלו כלפי חוץ), כדוגמת ניסיונות אקטיביים למנוע מאדם יקר להתרחק, הפגנת כעס ובכי, וניסיון לשלוט על חייהם של אחרים.
טווח התסמינים ועוצמתם גדול במיוחד ומשתנה, כך שלא אצל כולם יהיו עוצמתיים וסוערים.
נעבור על המאפיינים הנפוצים:
שצף של מחשבות טורדניות אובססיביות:
- מה אם יקרה לי דבר מה רע? מי ידאג לי?
- האם החברים שלי באמת אוהבים אותי ורוצים בחברתי?
- מה אם יאונה רע לאדם אהוב?
- כיצד אדע כי בן/בת הזוג אינם בוגדים בי?
- האם הילדים שלי בטוחים?
- מה אם כל האנשים שחשובים לי יעזבו אותי, ואשאר לבד וחסר אונים?
- מה אם אנשים אחרים ינסו “לגנוב” לי את האדם הקרוב אלי?
רגשות עוצמתיים:
- התקפי חרדה וחוסר אונים כשלא נמצאים ליד אדם היקר לנו.
- פחד שמשהו רע יגרם לאהובים שלנו.
- מבוכה ובושה מחוסר היכולת להיות לבד.
- כעס על כך שאדם חשוב (כמו בן/בת זוג) לא נמצא קרוב, ואף בסביבת אחרים.
- רתיעה משהות בריחוק מאדם חשוב או קרוב, לזמן קצר או ממושך.
- יגון ובכי ממחשבה על פרידה עתידית, בין אם תקרה בוודאות או לא.
התנהגויות וטקסים:
- רצון להיות בחברה ולא לבד.
- הימנעות ממצבים שירחיקו אותי מהיקרים לי, או להפך.
- הימנעות מהליכה למקומות חדשים או פעילויות חדשות בלי אהובים.
- ניסיונות לשלוט באדם אהוב על מנת למנוע ממנו לעזוב, באמצעות שכנוע, “משחק על רגשות”, בכי וזעם.
- הסתגרות ונסיגה מחברה.
- העדרויות מעבודה או ממסגרת קבועה אחרת.
- ניסיונות לגונן על אדם אחר באופן מוגזם או שתלטנות.
מאפיינים כלליים נוספים:
- קושי בלשמור על חברויות.
- חוסר עצמאות במגוון מובנים.
- תלותיות באחרים.
- תחושות גופניות המאפיינות חרדות באופן כללי: בחילה, כאב ראש, כאב בטן, חוסר ריכוז, רעד דפיקות לב, קוצר נשימה וקשיים בשינה.
מהם הגורמים לחרדת נטישה אצל מבוגרים?
אין גורם אחד ויחיד שמביא להתפתחות חרדת נטישה אצל מבוגרים.
מדובר בתופעה מורכבת, אשר לה גורמים אפשריים שונים. לעתים, חרדת הנטישה מתפתחת כתוצאה משילוב של מספר גורמים יחדיו, אשר הצטברותם המשותפת היא בעלת השפעה.
ניתן להצביע על מספר גורמים אפשריים להתפתחות חרדת נטישה אצל מבוגרים:
- ביולוגי-תורשתי: אצל חלק מהאנשים קיימת פגיעות נפשית מולדת להתפתחותה של חרדת נטישה, הנובעת מהמטען הגנטי שירשו מהוריהם. בקרב האנשים הללו קיים סיכוי גבוה יותר להתפתחות החרדה, לעומת אנשים ללא הפגיעות הנפשית המולדת, גם אם גדלו באותם תנאי חיים. לרוב, אצל אנשים בעלי נטייה תורשתית מולדת להתפתחות חרדת נטישה, יראו קרובי משפחה נוספים מדרגה ראשונה עם חרדות דומות, אם כי לא בהכרח.
- חוויות בילדות טראומה או איבוד דמות משמעותית: התרחשויות מסוימות בתקופת הילדות עשויות להותיר חותם עמוק בנפשו של הילד, כך שילוו אותו לבגרותו וישפעו על יכולתו כאדם בוגר להתמודד עם התרחקות מהקרובים אליו. בין המקרים שעלולים להוביל להתפתחות חרדת נטישה יכולים להיות הזנחה או התעללות הורית, איבוד דמות משמעותית (עקב יציאתה מחיי הילד, גירושין או בעקבות פטירה), שינוי משמעותי בחיים כמו מעבר מקום מגורים. כל אלה עלולים לערער את עולמו של הילד, ולגרום לו לחרדה מאיבוד דבר היקר לליבו, חרדה שתלווה אותו בבגרות.
- היסטוריה של קשיים והפרעות נפשיות: פעמים רבות, קשיים והפרעות נפשיות מופיעים ביחד. אדם אשר סובל מקשיים נפשיים אחרים כמו דיכאון, מצבי רוח משתנים, ובמיוחד חרדות מסוגים שונים – כך גדל הסיכוי שיפתח גם חרדת נטישה. אגורפוביה, OCD, חרדה חברתית הן הפרעות אשר נמצאו קשורות במיוחד לחרדת נטישה.
- סגנון התקשרות: עפ”י התאורטיקן ג’ון בולבי, בשנים הראשונות בחיים מתפתח “סגנון התקשרות”. סגנון התקשרות הוא דפוס יצירת קשר עם דמויות קרובות, המתפתח בעקבות נטיות מולדות של הילד ודפוס ההענות של ההורים לצרכיו. דפוס זה המתפתח בילדות, משפיע על האופן בו האדם יפעל במערכות יחסים בהמשך חייו, ועל ביטוי דפוס הרגשות והמחשבות שלו בתוך מערכות אלה. אם יפתח דפוס התקשרות “לא בטוח”, לא ירגיש ביטחון בתוך מערכות יחסים. כפי שבילדותו לא יכל לסמוך על ההורה כי תמיד יהיה שם בשבילו – כך בבגרותו לא יכול להיות בטוח כי לא ינטש על ידי האנשים החשובים לו, ויפעל למנוע זאת.
חרדת נטישה אצל מבוגרים ופוסט-טראומה
ישנו קשר בין אבחנה של הפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD) וחרדת נטישה, ולמעשה חרדה זו עשויה להוות תסמין של פוסט טראומה.
מה מגביר חרדת נטישה?
אצל אדם אשר כבר סובל מחרדת נטישה, ישנם גורמים שונים אשר עלולים להוות טריגר להתקף חרדה של ממש.
בין הגורמים הללו יכולים להיות חשש מפרידה עתידית, שינוי לא צפוי בסדר יום או בתוכניות, וסימנים שלתפיסת האדם החרד, מעידים על נטישה עתידית.
ביטויים של חרדת נטישה אצל מבוגרים בתחומים שונים
חרדת נטישה מתבטאת אצל מבוגרים באופנים והקשרים שונים במערכות יחסים שונות בחייהם, על אף שמאפייני החרדה זהים בבסיסם:
חרדת נטישה בזוגיות
הביטוי המוכר ביותר לחרדת נטישה אצל מבוגרים.
במסגרת מערכת יחסים זוגית, יתכן כי צד אחד או יותר יסבול מחרדת נטישה, דבר המשפיעה על הדינמיקה והיציבות.
אדם הסובל מחרדת נטישה בזוגיות יהיה בחשש מתמיד מהמצאות בנפרד מבן או בת הזוג, או מעזיבתו לתמיד. החשש המתמיד יוביל לרגשות שליליים, מחשבות בלתי פוסקות והתנהגויות שמטרתן לשמור את בן הזוג קרוב. האדם החרד עשוי לחוש פחד, כעס ואף קנאה כאשר נפגש עם אנשים אחרים, מתוך חשש ש”יגנבו” לו את אהובו. הוא עשוי לנקוט בהתנהגויות שונות כמו התרפסות וריצוי בן הזוג, ביצוע מניפולציות רגשיות ולעתים אף לנקוט באלימות.
במקרים מסויימים, אנשים הסובלים מחרדת נטישה נוטים לבחור בני זוג בעיתיים. בן הזוג שאינו חרד עשוי “לשחק” על חרדת הנטישה של בן זוגו, על מנת לתמרן אותו בהתאם לגחמותיו.
מערכות יחסים שכאלו נוטות להיות סוערות, לא יציבות, לעתים אלימות, ולא בריאות כלפי שני הצדדים בתוכן.
חרדת נטישה אצל הורים
חרדת נטישה יכולה להופיע אצל הורים, כאשר מושא החרדה יהיה ילדיהם. ההורים יחששו מפגיעה בילדים, או התרחקותם.
הורים שכאלו עלולים לנהוג באופן קשה עם ילדיהם, להציב להם סטנדרטים גבוהים, או לחלופין – להיות דאגנים מדי, שטלתנים או מעורבים יתר על המידה בחייהם בגן, בבית הספר ובקהילה (סגנון הורות זה מוכר גם כ”הורות הליקופטר”).
הורים חרדתיים יהיו טרודים בדאגות לגבי ילדיהם, ויתכן שיתקשו לשחרר כשתגיע עתם לעזוב את הבית.
חרדת נטישה בחברות
חרדת נטישה בחברות דומה במובנים רבים לחרדת נטישה בזוגיות. החרדה מאופיינת בחשש של המבוגר להתרחק או להיפרד מחבר או חברה קרובים.
אדם הסובל מחרדת נטישה בחברות ירתע מלהיות נוכח באירועים חברתיים ללא חבריו, ויתכן כי ירגיש קנאה אם יראה את חבריו מבלים עם אחרים, מחשש שינטשו אותו.
הקשר בין הפרעות אישיות וחרדת נטישה אצל מבוגרים
הפרעות אישיות הן מכלול של דפוסי רגש, חשיבה והתנהגות נוקשים, אשר אינם מטיבים עם האדם ועם סביבתו, ופוגעים ברווחתו ותפקודו. דפוסים אלה מהווים חלק משמעותי מהגרעין האישיותי של האדם.
ישנן מספר הפרעות אישיות, אשר חרדת נטישה מהווה תסמין שלהן, והם למעשה יופיעו יחד.
הפרעת אישיות גבולית מאופיינת בדפוסים של חוסר יציבות ברגשות, במערכות יחסים ובתחושת העצמי.
אחד מהקריטריונים לאבחון הפרעת אישיות גבולית הוא ניסיונות נואשים להימנע מנטישה אמיתית או מדומיינת. הניסיונות הללו נובעים מחרדת נטישה עוצמתית במיוחד, אותה חווה האדם הגבולי.
הפרעת אישיות תלותית כשמה כן היא – מאופיינת בתלותיות תמידית באנשים אחרים, וחוסר יכולת לקבל החלטות או לתפקד ללא תמיכה של אדם אחר.
אנשים הסובלים מהפרעה זו יחוו מצוקה רבה כאשר יופרדו מהאנשים המטפלים בהם, שכן הם מאמינים כי אין ביכולתם כלל להסתדר ללא האדם בו הם תלויים.
טיפול נפשי בחרדת נטישה
ניתן לטפל בחרדת נטישה באמצעות טיפול פסיכולוגי. הטיפול יתבצע בעזרת מטפל/ת (פסיכותרפיסט) מוסמך, בעל ניסיון בטיפול בחרדות.
מטרת הטיפול תהיה לנסות תחילה להתחקות אחר מקור התפתחותה של חרדת הנטישה, ללמוד מתי מתעוררת, ומהם הסימנים.
לאחר מכן, בסיוע המטפל, ילמד המטופל כיצד לנהל את תסמיני החרדה ולשנות דפוסי מחשבה אשר מעצימים את החרדה.
כך, יוכל אט-אט להפחית את השפעת חרדת הנטישה על איכות חייו ותפקודו היומיומי.
במכון סול ניתן לעבור טיפול נפשי בחרדת נטישה, באמצעות מטפל/ת מנוסה מצוות המטפלים המומלצים שלנו.
מוזמנים ליצור קשר עם צוות היועצים המקצועיים שלנו לייעוץ מקצועי והתאמת טיפול!