אבחון פסיכודיאגנוסטי לאימוץ/אומנה

חן אור יונגרוירט - פסיכולוגית קלינית M.A | מכון סול לפסיכותרפיה | פורסם: 11.11.22

במכון סול מתקיימים אבחונים פסיכודיאגנוסטיים לחוות דעת בנוגע לאימוץ ילדים/להוות משפחות אומנה. כמובן, לצד מטרות נוספות. במכוננו פסיכולוגיים קליניים מקצועיים בעלי ניסיון עשיר באבחונים מסוג זה ותורים זמינים לאבחון עד שבועיים-שלושה מרגע הפנייה.

אבחון פסיכודיאגנוסטי פרטי לאימוץ או אומנה

אבחון פסיכולוגי לאימוץ/אומנה

אבחון דיאגנוסטי לאימוץ

הורים המאמצים ילד הופכים להיות האפוטרופסיים הבלעדיים של הילד באופן חוקי ורשמי במדינה. מדובר בתהליך ארוך ומאוד לא פשוט, העשוי להימשך במשך מספר שנים.

זה תהליך הכרוך בניתוק הילד מהוריו הביולוגיים, הכולל בתוכו היבטים משפטיים, פסיכולוגיים וחברתיים רבים. לבסוף, מדובר באיזון שבין הזכות להורות ושמירת הקשר בין הורים ביולוגיים לבין ילדם לבין טובת הילד.

המקום הטבעי של ילדים לגדול בהם הוא בבית הוריהם הביולוגיים. עם זאת, ישנם ילדים רבים הגדלים בסביבה העשויה לגרום לנזק וסבל.

במקרים רבים יש צורך להוציא את הילד מבית הוריו הביולוגיים ולהעבירם לבית אחר בו יוכלו לקבל חום, אהבה, תמיכה וטיפוח.

על מנת להגיש בקשה לאימוץ ילד, על בני הזוג לקיים משק בית משותף למשך שנתיים לפחות. האימוץ יכול להתבקש גם על ידי אדם יחיד, במקרה שאין בן זוג לאימוץ ו/או במקרה שבן הזוג נפטר והבקשה היא לאמץ את הילד שלו. ההורים המאמצים צריכים להיות בני אותה דת כמו הילד המאומץ.

אבחון דיאגנוסטי לאומנה

משפחת אומנה היא משפחה המקבלת ילד לביתה כסידור זמני לתקופה מסוימת, ומטרתה לסייע לו, לתרום לו מבחינה גופנית, רגשית וחינוכית. הילד יוצא מבית הוריו הביולוגיים, אך הם עדיין האפוטרופוסים שלו. על אף שמדובר בסידור זמני, אומנה יכולה להימשך שנים.

מדי שנה נבחנת האפשרות להחזיר את ילד האומנה לבית הוריו הביולוגיים במידה ועברו תהליך שיקום המאפשר זאת. לעומת תהליך אימוץ, לאורך כל תקופת האומנה נשמר הקשר בין הילד לבין הוריו הביולוגיים.

  • אומנה רגילה – הנפוצה ביותר במדינת ישראל, מפנים אליה ילדים עד גיל 18. נמשכת מספר חודשים עד מספר שנים.
  • אומנת חירום – כשצריך להוציא ילד בדחיפות מבית הוריו הביולוגיים, מכיוון שנמצא תחת סכנה הדורשת הגנה מיידית. אומנת חירום מוקבצת בזמן, לרוב מדובר בתקופה של עד שלושה חודשים. משפחה המוגדרת כאומנת חירום צריכה להיות פנויה לקליטת ילד בכל שעות היממה.
  • אומנה טיפולית – מיועדת לילדים שחוו טראומות קשות ומגיעים מרקעים קשים ומורכבים.

בדומה לאימוץ, גם בתהליך אומנה מתקיימים מספר תנאים חשובים:

  1. המבקשים להיות אומנה צריכים להיות אזרחים ישראליים בגילאי 25-56.
  2. בעלי בריאות פיזית ונפשית תקינה.
  3. היעדר הרשעות פליליות.
  4. הוכחת הכנסה יציבה וקבועה.
  5. היכולת לספק לילד מקום ראוי לחיות בו.
  6. השכלה של לפחות 10 שנות לימוד.

על מנת להיות משפחת אומנה, יש לעבור תהליך מיון ארוך. תהליך הנועד לבדוק את המשפחה, להכירה ולגבש דעה בנוגע להתאמתה לשמש כמשפחת אומנה. תהליך המורכב בין היתר גם מאבחון פסיכודיאגנוסטי ואבחון פסיכוסוציאלי.

המשפחה תשתף בהעדפות שלה וביכולת שלה לקלוט ילדים. בסיום התהליך, על מנת לקבל את האישור הסופי, המשפחה תעבור קורס הכשרה.

לאחריה, תוגש המלצה למשרד הרווחה לאשר את המשפחה סופית כמשפחת אומנה. משפחה הזכאית לתמיכה כלכלית ומקבלת תשלומים חודשיים עבור צרכים בסיסיים הדורשים לטיפול בילד בהתאם לגילו.

לאורך כל הדרך, משפחות אומנה מקבלות ליווי והדרכה על ידי מנחה, עובדת סוציאלית ותרפיסטים נוספים.

אבחונים לקראת אימוץ/אומנה

אזרחים ישראלים אשר מעוניינים לאמץ ילד צריכים לעמוד בתנאי סף מסוימים, כגון קיום תא משפחתי, לעמוד בטווח גיל מסוים אשר אינו עולה על 43 שנים בין ההורה המאמץ לבין הילד ואינו פחות מ18 שנים.

על המבקש לאמץ להיות בעל 12 שנות השכלה לפחות, הכנסה קבועה על מנת להיענות לצרכי הילד המאומץ; לעבור ביקור בית של עובדת סוציאלית שתאשר את תנאי המגורים בהם יחיה הילד והיעדר הרשעות פליליות כמובן.

אזרחים ישראלים אשר מעוניינים להיות מוכרים כמשפחת אומנה, צריכים לעמוד בתנאי סף בדומה לתהליך אימוץ: להיות תושבי ישראל בגילאי 25-56, 10 שנות השכלה לפחות, הכנסה קבועה ויציבה על מנת להיענות לצרכי הילד המאומץ, עובדת סוציאלית שתאשר את תנאי המגורים בהם יחיה הילד והיעדר הרשעות פליליות כמובן.

על מנת לקבל אישור לאימוץ/אומנה, יש צורך להוכיח בריאות נפשית ופיזית.

עושים זאת באמצעות אבחונים שונים, אישורים רפואיים, היסטוריה רפואית, אבחון פסיכוסוציאלי המתבצע על ידי עובדת סוציאלית ואבחון פסיכולוגי אשר משמעותם זה לוודא את היכולת של המבקש לאמץ להתמודד עם משימות האימוץ.

אבחון פסיכודיאגנוסטי יכול להעיד על מידת הבריאות הנפשית של המבקש לאמץ/להיות משפחת אומנה, על המוטיבציה לגדל ילד ועל היכולות הרגשיות שלו להתמודד עם המשימות הכרוכות בכך. בנוסף, אבחון פסיכודיאגנוסטי יבחן את התפקוד המשפחתי, הזוגי והחברתי של המבקשים.

מהו אבחון פסיכודיאגנוסטי?

אבחון פסיכודיאגנוסטי הוא הערכה מקיפה אודות היכולות המנטליות, קוגניטיביות ובינאישיות של המאובחן. אבחון פסיכודיאגנוסטי הנערך במכון סול תקף לביטוח לאומי, צה”ל, קופ”ח, הוצאה חוץ ביתית, מסוכנות ועוד.

אבחון פסיכודיאגנוסטי מטרתו ליצור תמונה רחבה של היכולות המנטליות של המאובחן, תפקודים רגשיים שלו, כוחות מנטליים, שימוש בהגנות פסיכולוגיות ויצירת יחסים בינאישיים.

אבחון פסיכודיאגנוסטי מתחיל משאלה אבחונית. במקרה זה, השאלה היא האם המבקש לאמץ/להיות משפחת אומנה מתאים לעשות זאת. מבחינת בשלות, יכולות הורות, יכולות רגשיות להתמודדות עם המצב.

אבחון פסיכודיאגנוסטי מתבצע על ידי פסיכולוג קליני מומחה בעל ניסיון רב. המטרה היא להבין את הדינמיקה הנפשית של האובחן, להעריך את התפקודים והיכולות הרגשיות שלו, לבחון את המודעות העצמית שלו וליצור אבחנה מבדלת. זה מתבצע באמצעות כלים אבחוניים מתוקפים סטטיסטית.

מה כולל האבחון?

אבחון פסיכודיאגנוסטי נערך על פי דרישות ברורות של משרד הבריאות לאופן בו הוא אמור להיראות. אבחון פסיכודיאגנוסטי נעשה לשם מטרה מסוימת, יש צורך להתייחס לסיבת ההפניה ולהיות ממוקדים במטרה לשמה נערך האבחון.

האבחון כולל הערכה פסיכולוגית, הערכה קוגניטיבית, בחינת היכולות המוטוריות, קשב וריכוז, אינטליגנציה, הערכה רגשית המתבצעת באמצעות מבחנים השלכתיים ומבחנים תפקודיים.

המטרה המרכזית באבחון פסיכודיאגנוסטי לאימוץ/אומנה הוא לבצע הערכה רגשית למבקשים לאמץ/להיות משפחת אומנה. הערכה רגשית המתבצעת על ידי מבחנים סטנדרטיים, מבחנים השלכתיים, אשר מטרתם לעקוף את ההגנות שהאדם משתמש בהם באופן יומיומי ולבחון את נפשו.

באמצעות הידע המקצועי של הפסיכולוג/ית הקליני/ת, ניתן להבין על העולם הפנימי של המאובחן, על מידת התוקפנות שלו, על יצירת הקשרים שלו, על הדמויות המשמעותיות בחייו, איך הוא מתמודד עם לחץ וסטרס ואתגרים קשים ביומיום. כל זאת על מנת לדעת האם יוכל לתפקד כהורה מאמץ או כמשפחת אומנה, האם יש לו את היכולות להתמודד עם המשימות המשמעותיות שיש בכך.

אבחון פסיכודיאגנוסטי לצד אבחון פסיכוסוציאלי, אבחונים רפואיים וחוות דעת של עובדת סוציאלית וגורמי רווחה נוספים שמלווים ילדים, משפחתם הביולוגית ומשפחות מאמצות/משפחות אומנה יכול לתרום למתן אבחנה פסיכולוגית מדויקת.

נקודות חשובות נוספות בנוגע לאבחון פסיכודיאגנוסטי לאימוץ/אומנה

דו”ח סיכום אבחון פסיכודיאגנוסטי הוא דו”ח מפורט הכולל סיכום של כל מבחן פסיכולוגי שהועבר וכתיבת אבחנות מדויקות המשלבןות אינטגרציה של כל המידע שעלה מכלל המבחנים. בנוסף לכך, כמובן הדו”ח כולל המלצות ספציפיות בהתאם לאבחנות לטיפול ואבחונים נוספים במידת הצורך.

האבחון הפסיכודיאגנוסטי מתבצע על ידי פסיכולוג/ית קליני/ת במכוננו. מדובר באבחון פסיכולוגי מקיף, רחב ומעמיק המתפרס על פני מספר שעות. המאובחנים יקבלו דו”ח סיכום אבחון פסיכודיאגנוסטי עם האבחנות המדויקות וכל ההמלצות של הפסיכולוג המאבחן.

חשוב לציין כי במכון סול ישנם תורים בטווח זמן של שבועיים-שלושה מרגע הפנייה הראשונית!