אבחון פסיכודידקטי כללית
מכון סול הינו ספק אבחונים פסיכודידקטיים עבור כללית. התוספת הביטוחית של כללית- כללית מושלם וכללית פלטינום, מאפשרים לכם לעשות אבחון פסיכודידקטי בעלות של 950/1,420 ₪ בהתאמה. אנחנו מאבחנים בסניפי המכון: גבעתיים גבול ת”א וכפר ביל”ו (סמוך לרחובות).
ניתן למצוא אותנו כנותני שירות, באתר כללית.

אבחון פסיכודידקטי מלא כללית
עד איזה גיל מקבלים השתתפות על אבחון פסיכודידקטי בכללית?
אבחונים לילדים בגילאי בי”ס: מגיל 6 עד גיל 17 (כולל), ניתנים עבור מבוטחי כללית מושלם ופלטינום, שיש להם קשיי למידה. על מנת לפנות אלינו לאבחון פסיכודידקטי, יש צורך להשיג אישור מאחד מגורמי המקצוע הבאים בקופת החולים:
- רופא משפחה
- רופא ילדים
- נוירולוג
- פסיכיאטר
באם אחד מהגורמים הנ”ל נתן לכם המלצה לאבחון פסיכודידקטי, אתם מוזמנים לפנות לכללית, לוודא שאכן יש לכם זכאות ואז לפנות אלינו ולקבל אבחון בעלות מסובסדת. יש לציין כי לאחר שתתאמו את התור לאבחון אצלנו, ובהתאם להסדר מול קופ”ח כללית, אנחנו נבדוק במערכת את זכאותם. ישנם מקרים (אם כי לא רבים), שהזכאות נדחית. מקרים אלו הם בעיקר מקרים בהם ניצלם כבר פעם אחת את הזכאות שלכם לאבחון פסיכודידקטי מסובסד. יש לשים לב כי זכאות ניתנת פעם אחת בכל תקופת החברות בביטוחים המשלימים של כללית (מושלם ופלטינום).
איך מורכב אבחון פסיכודידקטי?
כמו כל אבחון פסיכולוגי, אבחון פסיכודידקטי בא לענות על שאלה אבחונית. כלומר, אם אבחון פסיכודיאגנוסטי בא לענות על שאלה אבחנתית רחבה, אבחון פסיכודידקטי בא לענות על השאלה, האם לילד יש קשיי למידה שמוסברים על ידי לקות למידה.
כדי שנענה על השאלה הזאת, אנחנו בוחרים מבחנים ייעודיים שיבדקו לקות למידה ובנוסף, נבחר להעביר מבחנים פסיכולוגיים, שיבדקו את המצב הנפשי של הילד. נסביר בהרחבה:
מבחנים דידקטיים
מטרתם של המבחנים הדידקטיים הינה לבדוק:
- יכולות למידה: יכולת זיכרון, יכולת עיבוד, יכולת הפנמה, יכולת שימור מידע, יכולת שליפה ועוד.
- יכולות זיכרון: ארוך וקצר טווח.
- יכולת לקריאה וכתיבה.
- הבנת מסר גלוי וסמוי מתוך טקסט. נדגיש כי יש לשים לב כי יש ילדים עם הפרעות תקשורת שעשויים לפספס מסר מתוך טקסט. לילדים אלו יש קושי בהבנת מסר סמוי, שאינו קשור ללקות למידה, אלא ללקות בהבנה החברתית.
- באם מדובר בילד בגיל תיכון, אנחנו ממליצים לבצע גם מבחנים שבודקים יכולות שפתיות בשפה נוספת (אנגלית) ויכולת מתמטיקה.
חשוב להבין: אנחנו נוכל לתת אבחנה של לקות למידה והמלצות/התאמות, רק לאור המבחנים שהעברנו. לדוגמא, אם לא נעביר מבחנים בשפה, לא נוכל להמליץ על פטור משפה נוספת. דוגמא נוספת היא שלא נוכל להמליץ על תוספת זמן, אם לא נבדוק את קצב וסגנון העבודה של הילד במטלה פשוטה ובמטלה מורכבת.
מבחנים פסיכולוגיים
הרבה פעמים הורים שואלים אותנו, מדוע אנחנו מעבירים מבחנים פסיכולוגיים באבחון פסיכודידקטי ולא מסתפקים בהעברת מבחנים דידקטיים. הרי לילד יש קושי בלמידה, לא קושי אחר.
שאלה חשוב זו דורשת כמובן הסבר מקצועי: פעמים רבות ילד שחווה מצוקה רגשית, למשל דיכאון או חרדה, יכול להראות תפקודים נמוכים בבית הספר ואף יתרה מכך, יכול להראות שאינו מבין הוראות ומטלות פשוטות. הסיבה לכך יכולה להיות חוסר הקשב והריכוז הנעוץ בבסיס הפרעת דיכאון. כשאנחנו מדוכאים וחווים חוסר כוחות, אין לנו פניות להכיל מידע מהחוץ. באופן כזה, לא נהיה פנויים ללמידה וכפועל יוצא, הציונים שלנו יפגמו.
בנקודה זו ודאי תשאלו את עצמכם האם באבחון פסיכודידקטי אנחנו בודקים אבחון הפרעת קשב. התשובה היא מורכבת- בגדול כן, אנחנו בודקים הפרעת קשב ואפילו במבחנים ייעודיים לכך: 592, יהלום וכו’. יחד עם זאת, המבחנים האלו (כמו בדיקת MOXO שאנחנו גם מבצעים), מהווים רק אינדיקציה להפרעת קשב, אך לא אבחון חד משמעי. הגורם היחיד שיכול לתת אבחנה של הפרעת קשב ולאחריה גם לבחון אפשרות לטיפול תרופתי, הוא נוירולוג. אצלנו במכון יש נוירולוג פרטי שמבצע אבחונים לקשב וריכוז.
השתתפות כללית באבחון קשב וריכוז
חשוב לדעת כי הביטוחים המשלימים של כללית מסייעים גם בהשתתפות מאוד גדולה בבדיקה לקשב וריכוז: MOXO או BRC. בשביל להיות זכאים לזה, אתם צריכים לקבל הפנייה מנוירולוג ולהשתתף בעלות של 50 ₪ עבור בדיקה. יש לציין שכל 6 חודשים מגיעה לכם זכאות לבדיקה, כך שאבחון פסיכודידקטי מסובסד ואבחון קשב וריכוז מסובסד יתאפשרו רק לאחר 6 חודשים.