פסיכיאטר נוער מומלץ / אבחון פסיכיאטרי לנוער ומתבגרים
אבחונים וטיפולים לנוער ולמתבגרים בנושאים מגוונים: אוטיזם, הפרעות אישיות, הפרעות מצברוח, אבחון לצבא, קשב וריכוז ועוד. אבחונים אלו מתבצעים על-ידי רופא המומחה בפסיכיאטריה של ילדים ונוער.
איך אדע לבחור פסיכיאטר נוער מומלץ?
פעמים רבות אנחנו מתחברים לאדם כזה או אחר, אבל לא תמיד נדע אם התחברנו אליו בעקבות איש המקצוע הנפלא שהוא, או בגלל שהוא אדם חביב ונעים.
בשביל לדעת אם פסיכיאטר הנוער הינו מומלץ, ישנם כמה נקודות אליהם כדאי לשים לב:
- רישיון לעסוק בפסיכיאטריה של נוער– האם הפסיכיאטר הינו פסיכיאטר מומחה הרשום בפנקס הרופאים? אם כן, האם הינו בעל מומחיות ספציפית בנוער? תתפלאו לגלות שלא כל הפסיכיאטרים או הרופאים בכלל אליהם אתם מגיעים, הינם בעלי מומחיות ספציפית. יש לשים לב- בפנקס הרופאים של משרד הבריאות, לבעל מומחיות יש מספר רישוי נוסף, מעבר למספר הרישוי שלו כרופא.
- מקצועיות– ודאי אתם חושבים לעצמכם שמקצועיות זה דבר קצת טריקי, נכון? הרי איך אדע אם בעל המקצוע מולו אני יושב הינו מקצועי. זה לא שאני סיימתי בי”ס לרפואה… הדרך הטובה ביותר לדעת הינה אופן הטיפול בפנייה שלכם. כדאי שתשימו לב לנושאים הבאים: כמה זמן המתנתם לקבלת תור לפסיכיאטר נוער, האם הועברו אליכם שאלונים וטפסים מבעוד מועד? האם הפסיכיאטר פגש גם את אתכם ההורים וגם את הילד בנפרד? שאלות אלו ואחרות יכולות לרמז לכם על המקצועיות של פסיכיאטר הנוער המטפל בכם/בילדיכם.
- סיכום והמלצות– לאחר הפגישה אצל הפסיכיאטר, אתם תקבלו דו”ח סיכום פגישה והמלצות. שם תוכלו לבחון האם ההמלצות היו מתאימות לתוכן שעלה בשיחה, האם הפסיכיאטר היה קשוב לכם ונתן אבחנה מהימנה והכי חשוב- עם איזו תחושה יצאתם מהפגישה: תחושה שישנו אדם אשר יוכל לסייע לי, או תחושה שלא הבינו אותי. בנקודה זו אסייג ואומר כי במפגש עם פסיכיאטר אנחנו מעלים תכנים רגשיים לא פשוטים. מטבע הדברים, לא פשוט להיחשף ובטח שלא, לשתף בתוכן הנפשי הכי פגיע שלנו. לכן, חשוב להגיע לפסיכיאטר נוער בידיעה שייתכן והתכנים הקשים שעולים, עלולים להיות מכאיבים.
אבחון פסיכיאטרי לנוער במכון פרטי
אבחון פסיכיאטרי לנוער נעשה על ידי פסיכיאטר מומחה לילדים ונוער. פסיכיאטר לו מומחיות בתחום בריאות הנפש. אבחונים שכיחים בפסיכיאטריה של הילד הינם אבחון אוטיזם, אבחון מוגבלות שכלית התפתחותית, אבחון הפרעות קשב וריכוז ועוד.
אצלנו במכון, האבחון הפסיכיאטרי הינו חלק אחד בתוך המערך אבחוני. בעוד שבקליניקה פרטית פוגש הפסיכיאטר את הילד לבדו, במכוננו, האבחון הפסיכיאטרי פעמים רבות יוביל לאבחון פסיכולוגי או לטיפול פסיכולוגי.
לעניין זה חשיבות רבה, שכן לעומת פסיכיאטר העובד לבדו, היתרון הוא כי במכון ישנם גורמים מאבחנים וטיפוליים מגוונים. דבר זה חשוב ביותר בבואנו לערוך אבחון אוטיזם לטובת הכרה בביטוח לאומי.
הפסיכיאטר, יחד עם צוות מקצועי רחב, לעסוק בהמשך בטיפול הבעיות שאובחנו. טיפול הכולל מניעה של עיכובים התפתחותיים והתמודדות עם הקשיים ההתנהגותיים, הנפשיים והרגשיים של הילד שאובחן.
למה בדיוק מיועד אבחון פסיכיאטרי לנוער ומתבגרים?
האבחון הפסיכיאטרי נועד ליצור הערכה רחבה ומקיפה של המאובחן. הערכה המתייחסת לקשייו הרגשיים, הנפשיים וההתנהגותיים. אותה הערכה תתייחס לשאלה כיצד אותם קשיים מקבלים ביטוי בחיי היומיום של המתבגרים.
הערכת הקשיים הנפשיים והרגשיים אינם מדדים שניתן לכמתם במדויק. על כן, אותו אבחון מסתמך על ידע ומחקר מתחומי רפואה שונים. אלו כוללים תחומים כמו נוירולוגיה ופסיכולוגיה ולצידם התייחסות לנושאי חינוך שונים. אלו נוגעים להשפעת המסגרת החינוכית על הילד ועד נושאים הנוגעים לתחום ההורות.
אבחון פסיכיאטרי לפני ה-DSM-5
הכשרתו של פסיכיאטר מתבגרים רחבה. הכשרה זו מאפשרת לו לבצע אבחון אודות קשת רחבה של קשיים. אלו כוללים, כאמור, קשיים התנהגותיים, נפשיים ורגשיים.
לצידם, יכול הפסיכיאטר לאבחן גם עיכובים התפתחותיים ואף להעמיק בגורמים שונים המשפיעים על מצבו של הילד. אלו כוללים גורמים סביבתיים (משפחה, מסגרת חינוך, אזור מגורים) ואף גורמים פיזיים שונים.
חשיבות וייחודיות האבחון הפסיכיאטרי היא העובדה כי אבחון זה מתבסס על ספר האבחנות האמריקאי: DSM במהדורה החמישית, שיצאה בשנת 2013.
אבחון פסיכיאטרי המתבסס על ספר האבחנות DSM הוא האבחון היחיד המשמש להכרה בוועדות של ביטוח לאומי המאשרות נכות של ילד. עניין זה חשוב ומהותי בשאלון של אוטיזם, הפרעות קשב וריכוז, מש”ה (מוגבלות שכלית התפתחותית) ועוד.
חשוב כמובן להדגיש כי אין באבחון כל התערבות רפואית פולשנית. ברוב המקרים, מדובר על אבחון הכולל ריאיון קליני מעמיק עם הילד והוריו. במקרים ובהם הילד צעיר יותר, כך יתבסס אותו אבחון בשיחה מול ההורים. אלו יוכלו להעניק למאבחן תמונה רחבה וברורה יותר אודות הקשיים של ילדיהם.
אופן ביצוע אבחון פסיכיאטרי לנוער
בישראל, חלק מהמתבגרים מגיעים לאבחון פסיכיאטרי באמצעות שאלונים מקדימים. שאלונים הנשלחים להורים ולמסגרות חינוכיות שונות. באותן מסגרות חינוך השאלונים שחולקו נענים על ידי המורים והגננות של בני הנוער. שאלונים אלו מהווים, לא פעם, אינדיקציה ראשונה לנוער שיש וזקוקים לאבחון פסיכיאטרי.
אצלנו במכון, טרם הגיעכם לפגישת אינטייק (מפגש אבחון), תקבלו סט של שאלונים אשר מטרתם לבצע סקירה ראשונית של מצבו של הילד. מטרה נוספת היא מיפוי ראשוני של הקשיים, במטרה לחשוב על התאמת טיפול.
השלב הראשון: איסוף רקע
ילד הנמצא מיועד לאבחון פסיכיאטרי יוביל את המסגרת המאבחנת לפעול עוד בטרם ביצוע האבחון. אותה מסגרת תחל באיסוף של מידע מקדים אודותיו, כשאותו מידע יכול להגיע מאבחונים קודמים אותם עבר. רקע נוסף ורלוונטי יכול להגיע מקופת החולים. מידע רפואי מקופת החולים יכול להתייחס למדדים שנבחנו במסגרתן לאחרונה. למשל, מידע הנוגע לבדיקות דם, בדיקות נוירולוגיות ואף מידע הנוגע לתרופות אותם צורך הילד.
שלב מקדים נוסף בטרם האבחון נעשה מול ההורים עצמם. הריאיון הנעשה מולם הכרחי על מנת שאותו פסיכיאטר יוכל לקבל תמונה רחבה. תמונה הנוגעת לתפקוד של ילדם, ההיסטוריה ההתפתחותיות שלו לאורך השנים, יכולותיו ומסוגלותו, קשייו וחוזקותיו. לצד אלו, ינסה המאבחן לבחון עם ההורים האם התרחשו אירועים בחייו שיש בהם להשפיע על מצבו.
השלב השני: מפגש פרונטלי
המפגש האבחוני עם הילד ייעשה גם כן באמצעות ריאיון מולו. לאחר ביצוע האבחון ישוב הפסיכיאטר לשוחח עם ההורים. אלו יקבלו ממנו את ממצאי האבחון. ממצאים הכוללים מסקנות וכמובן המלצות ליישום. המלצות שיש בהן להוביל לשיפור איכות חייו של ילדם במספר רחב של מישורים.
השלב השלישי: דו”ח אבחוני
לצד שיחת הסיכום של המאבחן עם ההורים, אלו אף יקבלו דו”ח סיכום מקיף. דו”ח שיכלול בפירוט את הסיכום שנעשה מולם בע”פ ובו גם הפנייה לגורמי טיפול שונים. בחלק מהמסגרות המבצעות את האבחון, יוכלו המתבגרים לקבל וליהנות באותה המסגרת מתוכנית טיפול. הדבר, לא פעם, משמעותי ומניב הצלחות בטווח הזמן הקצר והארוך.
פסיכיאטר נוער במכון סול
אנשי מקצוע רבים עוסקים כיום בטיפול בני נוער. אלו כוללים פסיכולוגים, פסיכיאטרים, מרפאים בעיסוק, אנשי חינוך ועוד. ההכרה והלגיטימציה שקיימת כיום, מביאה הורים רבים לאפשר לילדיהם להסתייע באנשי מקצוע. בתוך כך, חלק מאותו סיוע מתחיל, לרוב, באבחון פסיכיאטרי לנוער.
היתרון הגדול בפנייה לפסיכיאטר במכון סול הינה מקצועיות וזמינות- במכוננו פסיכיאטרים מומחים בלבד! יתרה מכך, תורים פנויים אצל הפסיכיאטרים שלנו בטווח של כשבועיים מרגע הפנייה הראשונית.
צרו קשר והתחילו לעשות שינוי בחיי ילדיכם – אבחון פסיכיאטרי לנוער
אנשים הפונים לפסיכיאטר מקופת החולים משלמים השתתפות קטנה מאוד ואף אפסית. עם זאת, לצערנו הרב לקופות החולים תורים ארוכים (כשנה המתנה) לפסיכיאטר. זאת ועוד, לפסיכיאטר נוער התורים הינם ארוכים אף יותר!
פסיכיאטר נוער פרטי הינו פסיכיאטר בעל ניסיון רב שנים בתחום ולכך יש מחיר. העלות הינה דומה ומקבילה לעלות פסיכיאטר פרטי לילדים נעה בין 1,500 ל-3,000 ש”ח, תלוי בהכשרה, בזמינות ובהיקף האבחון.
חשוב לדעת! יש מעט פסיכיאטרים בישראל ועוד פחות פסיכיאטרים המתמחים בילדים ונוער. התמחות זו מצריכה שנים של עבודה, למידה והתנסות ולכן עלות פסיכיאטר פרטי הינה גבוהה.
כמובן! פסיכיאטר אמנם לא בודק את גופכם, אלא את נפשכם, באמצעות שיחה ודיווח עצמי.
עם זאת, פסיכיאטר הוא רופא לכל דבר, הרשום בפנקס הרופאים של משרד הבריאות!
התשובה לשאלה זו אינה חד משמעית.
ככלל, לא כל הפסיכיאטרים מרגישים בנוח לאבחן נער על הספקטרום האוטיסטי. לעניין זה חשיבות רבה, שכן משרד הבריאות דורש מרופא פסיכיאטר להיות מסוגל לאבחן הפרעות (ובייחוד הפרעות התפתחותיות), אשר הפסיכיאטר הוכשר לכך במהלך התמחותו, או לאחר מכן.
מכאן שלא כל הפסיכיאטרים הוכשרו באבחון אוטיזם.
נציין כי עד לגיל 5 לערך, פסיכיאטר או נוירולוג התפתחותי יכולים לאבחן אוטיזם. פסיכיאטרים של נוער עם הכשרה בגיל הרך, יכולים גם כן לאבחן אוטיזם, כבר מגיל 3 חודשים!
אבחון אוטיזם בגיל הרך הינו חשוב מאין כמותו, כיוון שאבחון מוקדם יותר מאפשר טיפול מוקדם יותר ושיפור התקשורת הבינאישית שהינה פגועה בהפרעה זו.