אבחון מת”ל- אבחון פסיכודידקטי לסטודנטים
ישנם מכונים בהם ניתן לעבור את האבחון, אותם ניתן למצוא כאן- מכוני אבחון מוכרים לאבחון מת”ל. אצלנו במכון סול ניתן לעבור אבחון פסיכודידקטי שיהיה תקף לבחינת הפסיכומטרי, אך בשלב זה, לא לאוניברסיטאות. אנשים רבים בוחרים באופציה זאת, כאשר המבחן קרב ואין תורים פנויים למבחן מת”ל.

אבחון מת”ל
מרכז אבחון מת”ל ללקויי למידה
לקויות למידה הן סוגים שונים של הפרעות נוירו- התפתחותית, אשר מובילות לקשיים בתפקוד האדם בתחומים של רכישת ועיבוד קריאה, כתיבה, דיבור, המשגה, חישוב ושימוש במיומנויות אלו. מכיוון שמקור הלקות הינו נוירולוגי, הלקות אינה נעלמת במהלך החיים, ולכן ההשפעות הן לא רק בילדות אלא גם בבגרות, כולל בלימודים על תיכוניים. על מנת להקל ולסייע לסובלים מלקויות למידה בבואם ללמוד במוסדות אקדמאיים ו/או לפסיכומטרי ולאפשר להם התאמות במבחנים ועזרה נוספת בהתאם לצורך, פותחה מערכת מת”ל.
זוהי סוללה של מבחנים ושאלונים ממחושבים שפותחה על ידי המרכז הארצי לבחינות ולהערכה, שמטרתה לאבחן לקויות למידה שונות, כולל הפרעת קשב וריכוז. האבחון תקף לכל החיים במידה ונבחנתם מעל גיל 18, ואין צורך לעבור אותו שוב גם אם בחרתם לעבור מוסד לימוד בהמשך. במידה ונבחנתם לפני גיל 18 האבחון תקף ל5 שנים.
לקריאה מורחבת אודות לקויות למידה (בילדות אך לא רק).
מי צריך לעבור אבחון מת”ל?
במידה ואתם בני 16-30, אובחנתם בעבר עם לקויות למידה ו/או הפרעת קשב וריכוז והאבחון אינו תקף, או שהינכם חושדים כי אתם סובלים מלקויות למידה עקב קשיים משמעותיים בלמידה (למשל בחשבון, קריאה, כתיבה, קשב ריכוז) אתם רשאים לבקש לעבור אבחון זה.
חשוב לציין כי האבחון נעשה בשפה העברית, ולכן יש צורך ברמה גבוהה של עברית על מנת שהאבחון יהיה מדוייק ותקף. במידה ואתם סובלים מלקויות היכולות להשפיע על ביצוע המבחן בעקבות היותו מבחן ממוחשב, כגון לקויות שמיעה, ראייה, תתקשו לבצע מבחן זה ולכן לא ניתן לגשת אליו בהינתן מגבלות אלו. כמו כן, לא ניתן לגשת לאבחון זה אם עברתם אותו בשלוש השנים האחרונות. במידה ואתם מתלבטים האם אתם מתאימים לעבור את האבחון, פנו למכוני האבחון והתייעצו עימם.
במידה והנכם מתכננים ללמוד בקרוב למבחן הפסיכומטרי וחשים כי אתם סובלים מהפרעת קשב וריכוז -פנו אלינו, במכון סול מבצעים אבחוני קשב וריכוז ואבחונים פסיכו-דידקטיים באופן פרטי ובזמינות גבוהה, אשר תקפים למתן הקלות והתאמות לפסיכומטרי.
לקריאה מורחבת אודות אבחון הפרעת קשב וריכוז–
לקריאה מורחבת אודות אבחון פסיכודידקטי-
מה נבדק באבחון מת”ל?
האבחון כולל שני שאלונים ו20 מבחנים הבוחנים מגוון תחומים ותפקודים קוגניטיביים- שפה, חשבון, קשב, ריכוז ועוד. כאמור, האבחון הינו ממוחשב, וזמן שאתם מבצעים אותו ינכח בחדר בוחן. ההוראות למבחנים מוצגות באופן ויזואלי על הצג, וניתן גם לשמוע אותן. בכדי לוודא שהבנתם את ההוראות, בתחילת כל מבחן יהיו שאלות לדוגמא.
מה מחיר אבחון מת”ל?
המחיר הינו אחיד בכל מקום ועומד על 1,771 ₪, וכולל דמי טיפול בסך 98 ₪.
מהו תהליך אבחן מת”ל?
לאחר ששלחתם את המסמכים הרלוונטים למכון, ונמצא כי אתם מתאימים לעבור את האבחון, תוזמנו לאבחון עצמו. תהליך ההאבחון מורכב משלושה מפגשים, כאשר בשניים הראשונים תעברו את המבחנים עצמם במשך כ 2-4 שעןת בכל פעם, ומפגש נוסף בו מומחה באבחון ישב אתכם על מנת לקבל תמונה רחבה יותר על הלקות וכן על מנת לתת לכם משוב ותוצאות של האבחון.
בכדי שהאבחון ישקף באופן הטוב ביותר את הלקות והשפעתה על תפקודכם, כדאי להגיע למפגשים עירניים ונינוחים- אחרי שינה טובה ומספקת וארוחה טובה ומזינה. רעב, צמא, עייפות וחולי עלולים להשפיע על טיב הביצועים ולכן חשוב להגיע בריאים ורעננים למפגשים.
למעשה, לאחר האבחון תקבלו דו”ח עם תוצאות האבחון וחוות דעת של המאבחן בה תצויין האבחנה (סוג הלקות, חומרתה, קיומה של הפרעת קשב וריכוז), ובהתאם לכך- המלצות להתאמות בלימודים וסיוע.
לאחר קבלת הדו”ח עליכם להגיש בקשה להקלות והתאמות למרכז הארצי לבחינות ולהערכה ולמוסדות הלימוד הרלוונטים. חשוב לציין כי גם אם קיבלתם אבחנה של לקות למידה/קשב וריכוז והומלץ בדו”ח על הקלות מסויימות, ההחלטה הסופית נקבעת על ידי הוועדה המקצועית של כל מוסד להשכלה גבוהה.
איפה ניתן לבצע אבחון מת”ל?
ישנם מכונים בהם ניתן לעבור את האבחון, אותם ניתן למצוא כאן- מכוני אבחון מוכרים לאבחון מת”ל. במכון סול ניתן לקיים את אבחון פסיכודידקטי שיהיה תקף לבחינת הפסיכומטרי, אך בשלב זה, לא לאוניברסיטאות. אנשים רבים בוחרים באופציה זאת, כאשר המבחן קרב ואין תורים פנויים למבחן מת”ל.
ניתן לפנות לכל אחד מהמכונים בצירוף אישור תשלום דמי טיפול (98 שקלים), וכן יש צורך בשאלונים למילוי עצמי של מת”ל. קיימים-
שאלון המיועד לנשים
ושאלון המיועד לגברים
כמו כן יש לצרף מסמכים הרלוונטים ללקות ולאבחון- אבחונים מהעבר, כל התעודות מבתי הספר- החל מהיסודי ולאורך השנים (כולל תעודת בגרות), אבחונים קודמים, אישורים על הקלות וזכאויות להתאמות קודמים, מסמכים רפואיים, אישורים ממטפלים, מכתבים ממורים, ציון פסיכומטרי וציון ממוסד לימוד אחרון שאינו תיכון במידה ויש, מסמכים על היסטוריה התפתחותית (פיזית, רגשית, קוגניטיבית) ועוד.
האם צריך לקחת תרופות להפרעת קשב וריכוז לפני הבחינה?
לא, על מנת שהאבחון יהיה יעיל ומדוייק יש להימנע מנטילת תרופות להפרעת קשב וריכוז ביום של האבחון. לגבי תרופות אחרות שאינן תרופות לקשב וריכוז- יש לקחת אותן כרגיל ביום הבחינה אך לדווח על כך למאבחן.