אבחון קשב וריכוז פרטי

חן אור יונגרוירט - פסיכולוגית קלינית M.A | מכון סול לפסיכותרפיה | פורסם: 01.1.24 | עודכן: 07.7.24

במכון סול מבצעים אבחון קשב וריכוז פרטי על ידי נוירולוג התפתחותי ופסיכולוגים מצוות המומחים שלנו, המבצעים מבחנים ממוחשבים (MOXO/BRC). תורים פנויים כשבועיים מרגע הפנייה.

במאמר הנוכחי אנחנו נפרט על מהי הפרעת קשב וריכוז, מהם הסימפטומים השכיחים. בנוסף, נסביר איך אנחנו מאבחנים קשב וריכוז באופן מדויק ומקצועי.

לינקים שימושיים- אבחון קשב וריכוז

אבחון קשב וריכוז חוזר מנכ”ל משרד הבריאות

מהי הפרעת קשב משרד הבריאות

כל זכות- זכויות מאובחנים בהפרעת קשב וריכוז

מי ואיך מאבחנים קשב וריכוז?

אבחון ADHD נעשה על פי הקריטריונים של ה-5 DSM + שאלונים מתוקפים כגון שאלוני vanderbilt ,conners או דומיהם (הורה+מורה) וכן אנמנזה +בדיקה גופנית ונוירולוגית.
במקרים גבוליים ניתן להעזר במבחני CPT כגון- MOXO , BRC או TOVA לצורך חידוד אבחנתי. בגיל הגן ניתן להשתמש בשאלוני DC 0-5.
האבחון בישראל ניתן לביצוע על ידי נוירולוגים או פסיכיאטרים של ילדים או מבוגרים או רופאי ילדים, עם ניסיון של 3 שנות עבודה במכון להתפתחות הילד המוכר על ידי משרד הבריאות.
כמו כן, פסיכולוגים עם נסיון בתחום ADHD רשאים לאבחן לפי תנאי חוזר מנכ”ל משה”ב אך לא לרשום תרופות (רופאים בלבד).

מהי הפרעת קשב וריכוז?

הפרעת קשב וריכוז היא אבחנה רשמית ב DSM-5 וב ICD-10, המתארת קושי בשמירה על קשב וריכוז מתמשכים. אחוזי האבחנה עלו בעשורים האחרונים וכעת מוערכת ב5-10% מכלל אוכלוסיית הילדים.

יש לציין כי אנחנו יודעים שעם או ללא טיפול תרופתי, אנחנו רואים כי מבוגרים מראים פחות סימפטומים של קשב וריכוז. כלומר, זוהי הפרעה אשר ככל שהאדם מתגבר, הוא מצליח לשלוט ולנהל יותר טוב את הסימפטומים שלו.

יחד עם זאת חשוב לציין, כאבחנה רפואית, הפרעת קשב וריכוז היא לא הפרעה חולפת: היא יכולה להיות מנוהלת יותר טוב, אך היא נמצאת עקבית בחוויה של האדם לאורך כל חייו.

ההפרעה מחזיקה בתוכה גם קושי בביטוי התנהגותי מווסת. כלומר, אנשים (ילדים ומבוגרים), המתמודדים עם הפרעת קשב, מתמודדים גם עם קושי בויסות רגשי, המתבטא בהיפראקטיביות.

ילדים אלו יכולים לעבור לסביבתם, כילדים המתקשים לשמור על אמרותיהם וקושי להמתין לתורם וכיוצא בזה.

כמו כל הפרעה, הפרעת קשב וריכוז הינה בעלת עוצמות שונות אצל כל אדם. כלומר, יכולים להיות מספר אנשים המאובחנים עם הפרעת קשב וריכוז, אשר אצל כל אחד נראה עוצמות שונות. יחד עם זאת, מה שיהיה זהה בין כל אותם האנשים הללו, הוא הקשיים בחוויה הפנימית ובהתנהלות היומיומית.

אנשים המתמודדים עם קשב וריכוז סובלים מקושי בשמירה על קשב מתמשך. כך, הם עשויים להצליח פחות להחזיק ריכוז ביחס ללימודים בבית הספר ולימודים גבוהים (אוניברסיטה). לצערנו, אנחנו רואים כי אנשים אלו עשויים להגיע להישגים נמוכים יותר בלימודים, על אף שהיכולת האינטלקטואלית שלהם תקינה (כלומר, אינם סובלים ממוגבלות שכלית התפתחותית).

אבחנות של הפרעת קשב וריכוז

  • הפרעת קשב המלווה בסימנים של היפראקטיביות ואימפולסיביות (ADHD).
  • הפרעת קשב וריכוז, ללא היפראקטיביות (ADD), שכיחה יותר בקרב בנות/נשים.
אבחון פרטי להפרעת קשב וריכוז

אבחון במכון פרטי להפרעת קשב וריכוז

מכון לאבחון קשב וריכוז

אצלנו במכון, מבוצעים מבחני קשב וריכוז, רפואיים (נוירולוג/פסיכיאטר, בהתאמה לגיל) וכמו כן, מבחנים ממוחשבים. יש לציין כי מבחן ממוחשב ומבחן רפואי הינם שזורים זה בזה וכי אינדיקציה להפרעת קשב מהמבדק הרפואי ומהמבדק הממוחשב, מאפשרים לנו לתת אבחנה בצורה טובה יותר.

מה הסימנים שאנחנו מחפשים בבדיקת קשב וריכוז?

  • דחיינות.
  • קושי להקשיב ולמלא אחר הוראות.
  • קשיי זיכרון מפאת חוסר הקשבה וחוסר וריכוז.
  • ביצוע פעולות “כלאחר יד”, מתוך חוסר תשומת לב.
  • קושי בסדר וארגון.
  • מוסחות.
  • קושי בישיבה לאורך זמן- התרוצצות וכו’.
  • תנועתיות בגוף.
  • קושי באיפוק- כניסה לתוך דיבור של אדם אחר (קטיעת דיבור אדם אחר).

מהו אבחון קשב וריכוז?

אבחון קשב וריכוז הינו תהליך שבה לבדוק האם האדם מתמודד עם הפרעת קשב וריכוז. להפרעת קשב וריכוז יש משתנים המפורטים ב DSM-5 כפי שניתן למצוא כאן.

מי שאמונים על אבחון קשב וריכוז, ע”פ חוזר מנכ”ל משרד הבריאות בארץ, הינם רופאים ופסיכולוגים, כמפורט להלן:

  • נוירולוג ילדים והתפתחות הילד מומחה.
  • מומחה בפסיכיאטריה (של ילד ונוער ושל המבוגר).
  • רופא ילדים עם ניסיון של 3 שנים בהתפתחות הילד (רופא התפתחותי).
  • בשנים האחרונות, קריטריון נוסף: רופא ילדים או משפחה מומחה שעבר הכשרה ע”י משרד הבריאות ורכז ניסיון לאבחן ילדים עם קשב וריכוז, מגיל 6 ומעלה.
  • פסיכולוג מומחה אשר התמחה ורכש ניסיון בהפרעת קשב וריכוז. אחרי האבחון הפסיכולוגי, ישלח המאובחן לרופא, לבדיקת תחלואה נלווית ושקילת התאמה תרופתית. בתחלואה נלווית, הכוונה היא להפרעות שבשכיחות גבוהה, מחקרים מראים לנו שהפרעת קשב וריכוז מגיעה יחד איתן: כלומר, הפרעות התנהגות, לקויות למידה וכיוצא בזה.

אבחונים אלו, צריכים להיות מושתתים על גורמים נוספים:

  • דיווחים מאנשי מקצוע נוספים: עובדים סוציאליים, מאבחנים דידקטיים, קלינאי תקשורת וכו’. עם זאת, יש לציין כי הרופא הוא האסמכתה לקבלת אבחנה רשמית להפרעת קשב וריכוז. יש לציין שישנה חשיבות להגיע לאבחון עם חוות דעת מבית הספר אודות קושי בקשב וריכוז. זאת כיוון שבבית הספר המורה רואה את הילד שעות רבות, בהן צריך להתרכז. במובן זה, המחנכת היא הדמות המשמעותית ביותר, שיכולה לסייע לנו באבחנה.

אבחון קשב וריכוז פרטי: אבחון ע”פ DSM ואבחון ממוחשב

אבחון קשב וריכוז צריך לכלול:

  • הערכה קלינית של הרופא/פסיכולוגי– כלומר, לקיחת אנמנזה (רקע תחלואתי) מהמאובחן ומהוריו. כיוון שהפרעת קשב וריכוז היא אבחנה נוירו-התפתחותית (כלומר, מאז הגיע האדם לעולם), אנחנו נרצה לקחת רקע מהוריו על התנהגותו והתמודדותו לאורך השנים בסיטואציות לימודיות וסיטואציות נוספות.
  • שאלוני קשב וריכוז– כמו שאלון למחכנת, שאלון להורים: שאלון קונורס למשל הוא השאלון השכיח ביותר היום לאפיון הפרעות קשב וריכוז.
  • מומלץ וניתן לשלב (עם המלצת הרופא, או בהתאם לרצון הפונה), מבחנים ממוחשבים לבדיקת קשב וריכוז, כמו MOXO ו-BRC. כיום כבר כמעט ולא משתמשים במבחן TOVA, שהיה בשימוש רב בעבר. יש לציין כי אנשי מקצוע גורסים כי מבחן זה הינו מבחן טוב לאבחון קשב וריכוז, לעיתים, יותר מאשר המבחנים הממוחשבים הנמצאים בשימוש כיום.
  • לעיתים ימליץ הרופא לגשת להערכה פסיכודיאגנוסטית מלאה, שתבדוק את יכולותיו הפסיכולוגיות (רגשיות) והקוגניטיביות של הילד/מבוגר. זאת, במקרים בהם אנחנו חושדים שלמאובחן יש הפרעת קשב וריכוז שהינה פועל יוצא, או הפרעה שמוסברת יותר טוב, על ידי קשיים אחרים, כמו מנת משכל נמוכה, לקויות למידה, קשיים רגשיים כמו חרדה עוצמתית וכו’. בנקודה זו יש לציין כי חרדה הינה גורם משמעותי היכול לפגום בקשב וריכוז. כלומר, לעיתים התמונה הקלינית תראה כמו הפרעת קשב וריכוז, כשבפועל בתחקור של המאובחן, אנחנו מבינים שמדובר בחרדה עוצמתית שמנהלת את התנהלותו היומיומית של המאובחן וכפועל יוצא, נראית כמו קשיים בשמירה על קשב וריכוז.

מה עלות אבחון קשב וריכוז פרטי

ראשית חשוב לציין כי בדיקת קשב ממוחשבת לא נכללת בסל הבריאות, אך הביטוחים המשלימים של קופות החולים, משתתפות בתשלום עבור אבחונים אלו. נציין כי מבחנים ממוחשבים מהווים אינדיקציה להפרעת קשב, אך אינם עומדים בפני עצמם כאבחון של הפרעת קשב. עבור אבחון סופי, יש לפנות לרופא אשר מוסמך לאבחן הפרעת קשב, או פסיכולוג שעבר הכשרה ספציפית בתחום.

עלות אבחון קשב וריכוז פרטי, נע בין 2,000-4,000 ₪, תלוי בהכשרה של אנשי המקצוע ובאבחון אותו אתם מקבלים: כלומר, האם האבחון כולל מבחן ממוחשב או לא.

אבחון קשב וריכוז לילדים

אבחון קשב וריכוז ניתן בד”כ לבצע מגיל 6, עת עולה הילד לבית הספר. הסיבה היא שעם הכניסה לבית הספר, הדרישה בשמירה על קשב וריכוז עולה (עם הדרישות הלימודיות), ולכן בשלב זה נוכל לשים לב לחריגויות בתפקודי קשב וריכוז בילדים, שלא היינו יכולים לראות בגיל הגן.

יש לציין כי ישנם ילדים המתמודדים עם הפרעת קשב וריכוז קשה מאוד, שיאובחנו כבר בגיל הגן. מקרים אלו הם נדירים, אך קיימים.

חשוב לדעת ולהכיר, כי חוק בריאות ממלכתי מזכה ילדים עד גיל 6 בטיפול רב-מקצועי להפרעת קשב וריכוז. בנוסף, עד גיל 18, זכאי הילד והמתבגר, בזכויות (טיפולים וסיוע), לפי הקריטריונים שהגדיר משרד הבריאות.

בילדים באופן טבעי כמובן, הפרעת קשב וריכוז בולטת יותר מאשר במבוגרים. זאת, כיוון שילדים טרם למדו כיצד לווסת את עצמם ואת תגובותיהם באינטראקציה בינאישית.

אצל ילדים נראה בשכיחות גבוהה:

  • ילד חסר מנוחה, עם “קוצים” בטוסיק- מתנדנד בכיסא, מדבר המון, מפריע להוריו וכו’.
  • ילדים מסוימים עשויים גם להתחצף.
  • ישנו קושי משמעותי לעסוק בפעילות שקטה והמתנה לתורו, במשחק למשל.
  • הילד יתקשה לשים לב לפרטים קטנים, קושי בסיום מתלות, קושי בסדר וארגון וכו’.

אבחון קשב וריכוז למבוגרים

משרד הבריאות מגדיר מה חייב להיכלל באבחון מבוגרים בקשב וריכוז:

  • אנמנזה והערכה קלינית: ראיון סימפטומטי והתפתחותי של המאובחן. כאמור, כיוון שמדובר בהפרעה נוירו-התפתחותית, יסייע אם גם במבוגרים יגיע המאובחן יחד עם הורה, שיתן לנו רקע עשיר יותר על איך נראו הקשיים של המאובחן מגיל צעיר.
  • שאלוני אבחון מותאמי גיל- ישנם שאלונים הבודקים הפרעת קשב וריכוז במבוגרים.
  • השלמת מבחנים פסיכולוגיים- מבחנים ממוחשבים לבדיקת קשב וריכוז ועד לאבחון פסיכודיאגנוסטי מלא (ממש כמו בילדים).

להרחבת הקריאה אודות הפרעת קשב וריכוז במבוגרים.

מה הגורמים להתפתחות הפרעת קשב וריכוז?

ראשית, מדובר בהפרעה נוירו-התפתחותית, כלומר, משהו במבנה הנוירונלי-מוחי “מחווט” אחרת, לעומת תפקודים מוחיים של אדם ללא הפרעת קשב וריכוז.

ידוע כי ישנו בסיס ביולוגי מובהק, כך למשל, נוכל לראות בשכיחות גבוהה הורים עם הפרעת קשב וריכוז, אשר לילדיהם יש הפרעת קשב וריכוז גם כן.

טיפול בקשב וריכוז

על טיפול קשב וריכוז ניתן לקרוא כאן.

טיפול קשב וריכוז הינו חשוב ומשמעותי ביותר, כיוון שהפרעת קשב וריכוז משפיעה על כל תפקודי החיים: יחסים בינאישיים, תפקודי יומיום, תפקודיים אקדמיים ועוד.

טיפול בהפרעת קשב וריכוז יתמקד בשיפור הערך העצמי הפגוע, שיפור יכולות הלמידה, הפנמה ומיפוי של הקשיים עמם מתמודד האדם.

כמובן שישנו גם טיפול תרופתי, אשר אנחנו ממליצים ליטול במקרים מסוימים, בהם ישנו קושי משמעותי בקשב וריכוז והפרעה משמעותית לתפקוד היומיומי. במקרים אלו, ישנן את התרופות השכיחות: כמו ריטלין וקונצרטה שמסייעות לריכוז. יש לציין כי לחלק מן האנשים יש תופעת לוואי, כמו ירידת ההשפעה של התרופה וכפועל יוצא, עלייה בתסמינים של דיכאון ולעיתים חרדה.

יש להדגיש: טיפול תרופתי חשוב ומהותי שיינתן אך ורק בהתווייה של רופא בלבד!

כל זכות וביטוח לאומי

  • ילדים המאובחנים עם הפרעת קשב וריכוז, זכאים לגמלת ילד נכה, במקרה של אבחנה קשה.
  • לבוגרים, נקבעת נכות רפואי בהגשת תביעה.
  • מעבר לכך, כמו בכל קושי המוכר בביטוח לאומי, גם אם ההפרעה לא מזכה בקצבה, ישנן זכויות שונות הניתנות בגין נכות רפואית (גם אם לא ניתנת קצבה כלל). זכויות אלו הן טיפולים שונים, ליווי, סיוע בתפקוד יומיומי וכיוצא בזאת.