טיפול בסטרס

צוות המכון | מכון סול לפסיכותרפיה | פורסם: 6.2.21 | עודכן: 16.2.21

דרכי טיפול בסטרס ותפקידו בחיינו

הגוף שלנו פועל כדי להגן עלינו מפני מצבי לחץ. כאשר אנחנו ניצבים מול מצב מאיים, הגוף מתארגן כדי להגן עלינו. ההגנה הזאת חשובה: בעת סכנת חיים, חשוב שהגוף יתמקד באפשרות לברוח או להילחם, ולא יעסוק בתפקודים אחרים שלו, כגון מערכת העיכול או מערכת החיסון. זאת ועוד, גם במצבי לחץ יומיומיים יותר, שאינם מהווים סכנת חיים של ממש, הסטרס יכול לשרת אותנו. כשאדם מבצע משימה כלשהי (בין אם מדובר במבחן כלשהו, או בהרצאה שהוא מבצע מול קהל), הסטרס עשוי לשרת אותו ולגרום לו לביצועים טובים יותר, כל עוד הוא במידה הנכונה; סטרס מוגזם עלול לפגוע בביצוע המשימה, אך אדישות ושאננות עלולות גם הן לגרום לתוצאות פחות טובות.

הסטרס כחוויה יומיומית

בחיים המודרניים, נראה שאנחנו חווים לחץ במידה רבה יותר מכפי שהיה בריא עבורנו.

יום נתון בחייו של אדם מבוגר עלול לכלול כל כך הרבה משימות, גם כאלו שנוגעות לחיים האישיים ולבני המשפחה, וגם כאלו שנוגעות לעבודה, מה שמייצר תחושה קבועה של מתח. בניגוד לתקופות אחרות, נדמה שהיום אנחנו ערוכים פחות להתמודד עם הסטרס מאשר פעם: בעבר, האדם חי במסגרות קהילתיות והיה נעזר בתמיכה החברתית שסביבו; כיום, אנשים רבים אינם מכירים את האנשים שסביבם ומנהלים פחות קשרים חברתיים. גם מבחינת חיי העבודה השתנה המצב: בעבר האדם היה יכול לסיים את יום העבודה ולפרוש לענייניו, אבל הווטסאפ, המייל ושאר האפליקציות לא מאפשרות התנתקות כזו היום.

הסטרס בתקופת הקורונה

תקופת ההתמודדות עם מגפת הקורונה היא המחשה ברורה למצב של סטרס.

גם אנשים שלא היו רגישים או פגיעים במיוחד למצבי סטרס נאלצים להתמודד כעת עם מצבי קיצון. חוסר הודאות ניכר בכל היבט בחיים: בהיבט הרפואי, לא ברור אילו מוטציות יתפתחו וכיצד ניתן יהיה להתמודד איתן. גם בהיבט הכלכלי והמקצועי אין חוויה ברורה של רצף; לא ידוע מתי העסקים ישתקמו ויוכלו לפעול כשגרה. הקורונה היא קטלנית במיוחד משום שגם המנגנונים המוכרים להתמודדות עם סטרס אינם יעילים עוד: בתקופות של סגר אנחנו נדרשים לשהות בבידוד חברתי ולא לבוא במגע זה עם זה. במקרים רבים, הפתרונות שבוחרים בהם לצורך התמודדות רק מחמירים את הבעיה – למשל, צפייה מופרזת בחדשות. זוהי אכן תקופה מלחיצה, וחשוב מאוד לנסות להתמיד בקשרים חברתיים (גם אם במסגרת הזום) ולהתמיד בביצוע פעילות גופנית.

    אנחנו כאן בשבילכם

    השאירו פרטים וניצור אתכם קשר בהקדם

    שדות המסומנים ב-* הם שדות חובה





    שדות המסומנים ב-* הם שדות חובה

    הפגיעה של הסטרס

    הסטרס הוא חוויה גופנית: במובן הזה, הגוף הוא הראשון להיפגע מחוויה מתמשכת של סטרס. מחקרים מראים שהסטרס יכול להשפיע על מגוון תפקודים גופניים. בין היתר, הסטרס עלול להשפיע על מערכת החיסון שמאפשרת התמודדות יעילה עם מחלות, וכן לפגוע בפעילות של מערכת העיכול.

    חשוב לציין, שכל אדם יושפע בצורה שונה מחוויה של סטרס (אדם אחד יחוש שהסטרס מייצר אצלו בעיות גב, ואחר ירגיש שהסטרס גורם לו לכאב שיניים). מכל, חשוב לציין שהסטרס הוא לא חוויה קטלנית באופן מוחלט ומיידי, ובכל מקרה קיימים מנגנוני התמודדות שמאפשרים התמודדות יעילה איתו.

    מלבד ההיבט הגופני, הסטרס הוא גם חוויה נפשית. מי שנמצא תחת התחושה שהוא נמצא תחת שגרה מלחיצה עלול להיכנס למצב של דכדוך. בחוויה של סטרס, יש תחושה של חוסר שליטה על הדברים, דבר שמתקשר לדימוי עצמי נמוך. זאת ועוד, החיים מאבדים ממשמעותם כאשר יש חוויה של מעבר מהיר ממשימה למשימה. לכן, התמודדות טובה עם סטרס תוביל לא רק לפעילות יעילה יותר של מנגנונים גופניים, אלא גם לתחושה טובה יותר.

    איך ניתן להסביר את הסטרס?

    לפי הספרות המחקרית בנושא, מספר גורמים עשויים להתקשר לסטרס ולהסביר אותו. בין היתר, הסטרס מתקשר למצב חריג שהתעורר, כמו פיטורים מהעבודה. מצב כזה יכול לעורר תחושת חוסר שקט של ממש, אל מול הצורך למצוא עבודה חדשה ותחושת הכישלון שמעוררים הפיטורים. גם סכסוך שכנים, לצורך העניין, הוא דוגמא למצב שבו המחשבות סובבות סביב מצב קשה ולא נעים. לצד זאת, הסטרס הוא גם חוויה שיכולה להיות מתמשכת, גם אם אין שום מצב חריג שניתן להצביע עליו: בחיים היומיומיים יש מרכיב של לחץ, גם אם הם מתנהלים באופן שגרתי. הסטרס מתקשר גם לחוויה של חוסר מסוגלות.

    ככל שמישהו מרגיש שיש לו יכולת להתמודד עם אתגרי החיים – כך חווית הסטרס תהיה נסבלת ומוגבלת יותר עבורו. לעומת זאת, בחוויה של חוסר מסוגלות כל אתגר קטן נראה מאתגר מדי, באופן שמייצר לחץ.

    איך להתמודד עם הסטרס בחיים האישיים?

    ההנחה המחקרית היא שכולם מתמודדים עם סטרס במידה כזו או אחרת. עם זאת, אנשים יכולים להיבדל זה מזה בכך שיחושו מידות שונות של סטרס, ובכך שיהיו להם אסטרטגיות שונות מולו. ההתמודדות עם חווית הסטרס יכולה לגרום לשינוי של ממש, ולכן חשוב להכיר כמה דרכים שיכולים להועיל מולה:

    התמודדות גופנית

    הסטרס, כפי שצוין, הוא בראש ובראשונה חוויה גופנית, ולכן טבעי שהגוף יהיה שותף בהתמודדות עמו. ספורט יכול להיות משמעותי מאוד בהתמודדות עם לחץ. הליכה בחוץ יכולה, למשל, לאפשר שחרור של המחשבות המלחיצות.

    פעילות גופנית מכל סוג יכולה לעזור ולהיות משמעותית להתמודדות עם סטרס, לא משנה במה בדיוק בוחרים. גם מינדפולנס יכול להיות יעיל בהתמודדות עם סטרס. תרגול מינדפולנס מאפשר רגישות גבוהה יותר לתפקודים הגופניים ולמחשבות, מה שיכול להרגיע את התסמינים שהסטרס מייצר.

    קשרים חברתיים

    לפעמים, הסטרס מייצר מצב של הסתגרות: ככל שיש יותר משימות, כך יש פחות זמן לניהול קשרים חברתיים. המצב הזה הוא טבעי, אבל חשוב לא לשקוע בבדידות: לפי הספרות המחקרית בנושא, קשרים חברתיים ותמיכה חברתית יכולים להועיל בהתמודדות עם סטרס. חשובה במיוחד החוויה של רשת חברתית: ליצור סביבה של חברים קרובים שניתן לשתף אותם בבעיות ובמצוקות, וגם להקשיב להם כשהם צריכים.

    אמנות

    לעיתים, הסטרס מייצר אצל האדם תחושה שהוא רובוט, ושאין משמעות של ממש לחיים שלו. חשיפה לחומרים אומנותיים (בין אם מדובר במוזיקה, בציור, וגם בסדרת טלוויזיה טובה) יכולה לשנות את החוויה הזאת, וליצור חוויה של מלאות ומשמעות.

    פירוק משימות לחתיכות קטנות

    הסטרס קשור במידה רבה לאופן שבו אנחנו תופסים את היכולת שלנו להתמודד עם משימות. אם אנחנו רואים מולנו את כל המשימות שנצטרך לבצע אי פעם, טבעי שנחוש חוסר מסוגלות שיוביל לתחושות של דימוי עצמי נמוך ושל סטרס. לעומת זאת, אם אנחנו מצליחים לפרק כל משימה לחלקיה הקטנים ולהתמודד עם מה שעומד עכשיו על הפרק, יש יותר סיכוי שחווית הסטרס תתרחק מאיתנו.

    עוד רעיונות ומחשבות

    ניתן לצפות בהרצאת הטד של קלי מק’גוניגל, פסיכולוגית רפואית. לפי מק’גוניגל, יש יותר סיכוי להיפגע מסטרס אם רואים בו משהו מסוכן. לפי מק’גוניגל, מי שרואה בלחץ תגובה חיובית למצבו עשוי להתמודד עם הסטרס באופן בריא יותר. מק’גוניגל מפרטת גם בנוגע לחשיבות של קשרים חברתיים לצורך התמודדות עם סטרס, והצפייה בהרצאה שלה מומלצת.

    זקוקים לייעוץ מידי? חייגו: 03-5233757

    טיפול בסטרס

    במסגרת טיפול בסטרס, המטפל יכול לתת כלים ספציפיים להתמודדות עם סטרס, ברוח הרעיונות שהוזכרו כאן. לצד זאת, חשוב לזכור שסטרס יכול להעיד גם על עניין עמוק יותר שניתן לעסוק בו עם המטפל. במקרים רבים, הסטרס מתקשר לחוויות של חוסר מסוגלות ושל דיכאון.

    במסגרת טיפול אפשר לבדוק מה מעורר את חווית חוסר המסוגלות או את תחושת הדיכאון, ובכך לתת מענה גם לגורמים מסוימים שאולי הובילו מלכתחילה לחוויה של סטרס. סטרס הוא חוויה שאנשים רבים מתמודדים עמה, אך טיפול יכול לעזור להבין איך הסטרס משפיע עליך כמטופל/ת באופן אישי, ומה יכול לעזור בהתמודדות עמו.

    מקורות

     

    Kemeny, M. E. (2003). The psychobiology of stress. Current directions in psychological science, 12(4), 124-129.‏

    Pearlin, L. I. (1989). The sociological study of stress. Journal of health and social behavior, 241-256.‏

    Pearlin, L. I., Menaghan, E. G., Lieberman, M. A., & Mullan, J. T. (1981). The stress process. Journal of Health and Social behavior, 337-356.‏