טיפול פסיכולוגי לעומת טיפול תרופתי

עדי ביטנר - פסיכולוגית קלינית M.A | מכון סול לפסיכותרפיה | פורסם: 8.11.20 | עודכן: 16.2.21

הקדמה

במאמר זה נדון במגמה ההולכת וגוברת, זו המעדיפה את הטיפולים הפסיכולוגיים הרגשיים, על פני הטיפולים התרופתיים. נסביר את היתרונות שבטיפול רגשי על פני טיפול תרופתי, לצד החשיבות ההכרחית שבטיפול תרופתי לצד זה הפסיכולוגי במצבים רגשיים ספציפיים.

האם טיפול פסיכולוגי עדיף על תרופות?

לאחרונה הולכת ומתגבשת הסברה בקרב פסיכותרפיסטים ואנשי טיפול רבים, כי פסיכותרפיה היא שיטה יעילה ביותר לטיפול במגוון ההפרעות והקשיים הרגשיים. במקביל, מחקרים רבים מגבים ומוכיחים טענה זו פעם אחר פעם. הפסיכותרפיה מציעה טיפול למגוון רחב של הפרעות שאין להן מענה תרופתי ישיר, בכך שהיא חותרת למגע עם מנגנוני העומק של אישיות האדם ושינויים, לצד טיפול בסימפטומים החיצוניים שנוצרים בעקבותיהם.

כלומר עבודת העומק בחסות הפסיכותרפיה, תוביל לשיפור ואף הכחדת הסימפטומים במצבים רבים ומגוונים.

נוסף על כך, אנשים רבים מעדיפים טיפולים פסיכולוגיים שיחתיים, בשל העובדה שרובן המכריע של התרופות הפסיכיאטריות עתירות בתופעות לוואי שחלקן אינן פשוטות כלל, עובדה אשר מובילה אותם להימנעות מנטילת תרופות אלה. כך למשל, רבות מהתרופות הפסיכיאטריות לטיפול בהפרעות החרדה המגוונות, מובילות להתמכרות, ובשל כך ההמלצה היא לקחת אותן לתקופת זמן מוגבלת ובאופן מדוד למדיי. היבט נוסף שחשוב לתת עליו את הדעת, הוא כי בעשורים האחרונים, חברות התרופות נמצאות במאמץ מתמיד בשיווק התרופות שלהן ישירות לציבור ולאנשי מקצועות הבריאות.

חברות אלו משקיעות הון עתק של כספים ומאמץ בפרסום אינטנסיבי. בשל עובדה זו, אנשים רבים חוששים כי חברות התרופות מנסות ל’סמם אותם’ כדי לגרום להתמכרותם ותלותם בתרופות, ממש כמו סוחרי הסמים, ובשל כך חוששים מלבטוח בדרך זו.

רבים חוששים מהטיפול התרופתי והשפעותיו, לכן מראים נטייה לבחור בדרך הנראית להם בטוחה יותר, קרי הטיפול הפסיכולוגי, שבו הם חשים יותר בשליטה על מצבם, ולא נתונים להשפעה של חומרים המגיעים אליהם מבחוץ. אנשים רבים הזקוקים לחוויית שליטה וחוששים מהלא נודע, יטו לבחור בפסיכותרפיה כל עוד מצבם הנפשי מאפשר זאת.

נוסף על כך, מחקרים בתחום הראו, כי לפסיכותרפיה השפעה ממושכת ולטווח הארוך. מדוע? משום שטיפול פסיכולוגי מאפשר הישענות על חוויה רגשית אחרת שמופנמת בנפש האדם בעת התהליך הטיפולי, ותהליך זה אף מאפשר ומוביל ללמידה של כלים להתמודדות. בתהליך הטיפולי, מתאפשרים אף שינויים של מהלכים קוגניטיביים, כאלה שלא מתאפשרים דרך לקיחת תרופות בלבד.

יתרון נוסף וסיבה מוצדקת להעדפת טיפול נפשי על פני טיפול תרופתי הוא נוכח ההתבוננות על הנתונים הכלכליים שעולים ממחקרים; נמצא שהפסיכותרפיה נרשמה ככלכלית וחסכונית יותר בטיפול בהפרעות שונות בשל העובדה שהיא מאפשרת הסתמכות על משאבים פנימיים שהאדם לומד להישען עליהם במהלך הטיפול, כאלה שישרתו אותו לאורך זמן, בניגוד לתרופות שיהוו נטל כלכלי ורגשי עליו לאורך שנים רבות.

נתונים מחקריים אלו הובילו רשויות שונות ברחבי העולם, כגון את הרשויות הנורווגיות, לפרסם הנחיות חדשות בדבר הטיפול בדיכאון וחרדה: ההנחיות הינן שבמצבים של דיכאון מתון עד בינוני יש להציע וליישם תחילה התערבויות פסיכולוגיות ולא טיפול תרופתי.

    אנחנו כאן בשבילכם

    השאירו פרטים וניצור אתכם קשר בהקדם

    שדות המסומנים ב-* הם שדות חובה





    שדות המסומנים ב-* הם שדות חובה

    מתי נכון לשלב בין פסיכותרפיה לתרופות?

    נסייג ונאמר, שאנשים רבים מדווחים על שיפור ניכר במצבם הרגשי כתוצאה משימוש בתרופות פסיכיאטריות.

    בנוסף, אנשי מקצוע רבים מתחומי בריאות הנפש ממליצים על טיפול משולב של פסיכותרפיה וטיפול תרופתי. יתר על כן, במצבים קשים ומורכבים, כגון במצבים פסיכוטיים, בטיפול בהפרעות כגון סכיזופרניה או מאניה דפרסיה (הפרעה דו קוטבית), הטיפול התרופתי עשוי להיות הכרחי וללכת יד ביד עם הטיפול הפסיכולוגי ואף להיות זה שמאפשר אותו.

    לסיכום, מחקרים עדכניים מצביעים על כך שבמקרים מסוימים, טיפול רגשי כשלעצמו עשוי להספיק, בעוד שבמקרים אחרים, השילוב בין פסיכותרפיה לבין טיפול תרופתי הוא זה אשר משיג את התוצאות הטובות ביותר במגוון רחב של מצבים.

    כך למשל, השימוש בתרופות עשוי להקל את תסמיני החרדה והדיכאון באופן מהיר יותר ובכך לאפשר את היתכנות הטיפול הפסיכולוגי. בדרך זו, הסימפטומים עשויים לשכוך מעט ובכך להשרות מצב רגשי שדרכו אפשר ללמד את המטופל כלים וטכניקות התמודדות מיטיבות יותר במצבים בהם הסימפטומים יתעורר ויופיעו בשנית בעתיד.

    אם אתם שוקלים להתחיל טיפול נפשי/טיפול תרופתי, אנו מציעים לכם לפנות לייעוץ מקצועי טרם ההחלטה אם להתחיל דרך התערבות כזו או אחרת, על מנת לקבל את הסיוע הנכון ביותר בעבור הבעיה שבשמה אתם פונים.

    צוות המומחים של מכון סול לפסיכותרפיה, ישמח לסייע ולהכווין אתכם בנוגע לדרך הטיפול היעילה ביותר עבורכם – צור קשר

    זקוקים לייעוץ מידי? חייגו: 03-5233757

     

    הפניות

    Gøtzsche, P. C., Young, A. H., & Crace, J. (2015). Does long term use of psychiatric drugs cause more harm than good?. Bmj350, h2435.‏

    Jackson, G. E. (2005). Rethinking psychiatric drugs: A guide for informed consent. Bloomington, IN: AuthorHouse.‏

    Leber, P. (2000). The use of placebo control groups in the assessment of psychiatric drugs: an historical context. Biological Psychiatry47(8), 699-706.‏

    Segraves, R. T. (1989). Sexual side-effects of psychiatric drugs. The International Journal of Psychiatry in Medicine18(3), 243-252.‏