פסיכיאטרית להפרעות אכילה

צוות המכון | מכון סול לפסיכותרפיה | פורסם: 28.7.22 | עודכן: 30.9.22

במכון סול פסיכיאטרים המאבחנים ומטפלים בהפרעות אכילה ומציעים תכנית טיפולית בהתאם. בכתבה זו נפרט מהן הפרעות אכילה, מהו אבחון פסיכיאטרי של הפרעות אכילה ודרכי טיפול אופייניות.

זקוקים לייעוץ מידי? חייגו: 03-5233757

 

פסיכיאטרית מומחית להפרעות אכילה

טיפול של פסיכיאטרית מומחית להפרעות אכילה

 

מהן הפרעות אכילה?

הפרעות אכילה הן התנהגויות או תחושות הקשורות באוכל העשויות להיות מלוות בעיסוק בדימוי הגוף.

התנהגויות אכילה מלוות בתחושות ורגשות הקשורים בדימוי עצמי וקשורות לדינמיקה עם הסביבה של האדם.

מערכות יחסים של אנשים עם תזונה הן מורכבות, ואוכל הוא כלי התמודדות עם קשיים רגשיים יומיומיים.

חשוב לזכור כי הפרעת אכילה היא מצב קיצוני התבטא בדפוסי אכילה בעייתיים לאורך זמן מתמשך ופגיעה בתפקוד. הפרעות אכילה נובעות משילוב בין גורמים פסיכולוגיים וחברתיים.

למה בעצם יחסים עם אוכל הם כאלה מורכבים עבורנו? מכיוון שאכילה היא צורך מרכזי ומשמעותי להישרדות הפיזיולוגית שלנו כבני אדם. כמו כן, אוכל מעורר תגובות פיזיולוגיות וגם רגשיות חזקות.

הפרעות אכילה הן אנורקסיה, בולימיה, התקפי זלילה ועוד.

טיפול בהפרעות אכילה

טיפול בהפרעות אכילה הוא תחום שלם הקשור גם לעולם הפסיכולוגי וגם לעולם הפסיכיאטרי. לצערנו, במקרים רבים של הפרעות אכילה הטיפול הנדרש הוא במסגרת אשפוזית.

זאת מכיוון שמעבר להתדרדרות הנפשית, ישנה גם התדרדרות פיזית אצל המתמודד/ת עם הפרעת האכילה. אך לא תמיד!

מסגרות אשפוז מספקות טיפול מקיף ומלא גם מבחינה פסיכולוגית, מבחינה פסיכיאטרית וגם מבחינה תזונתית-רפואית- טיפול המחזיק את המטופל/ת ומסייע לו להתמודד עם הפרעת האכילה.

במידה ולא מדובר במצב מסכן חיים, ניתן לפנות לטיפול באופן פרטי.

טיפול פסיכולוגי יתמקד בהבנה של הפרעת האכילה, מהם הסימפטומים ועל מה הדברים יושבים. טיפול דינאמי יכול להתמקד בחוויות עבר, יחסים משפחתיים ומשמעות לסימפטומים השונים. טיפול פסיכולוגי התנהגותי-קוגניטיבי CBT מכוון למיגור דפוס האכילה הבעייתי.

בהפרעות אכילה, ההיבט הפיזי הוא היבט מרכזי מאוד. לכן, יש חשיבות רבה להתערבות רפואית. יש צורך בהתערבות של דיאטנית והתערבות רגשית לפתרון הבעיות הרגשיות העמוקות עליהן מתבססת הפרעת האכילה.

לפני הכל, יש צורך לאבחן את הפרעת האכילה ואת הסימפטומים ע”י רופאה פסיכיאטרית ואז לבנות תכנית טיפול הכוללת את הזוויות הטיפוליות השונות.

אבחון וטיפול פסיכיאטרי להפרעות אכילה

הפרעות אכילה הן הפרעות פסיכיאטריות הקשות מאוד לטיפול. זאת בגלל שהן מצריכות טיפול אינטגרטיבי של פסיכולוגים, פסיכיאטרים, דיאטנים ורופאים. אבחנה של הפרעות אכילה מתקיימת על בסיס סימפטומים פיזיים, נפשיים ודפוסי אכילה.

אבחנה של כל הפרעת אכילה ספציפית היא שונה מכיוון שכל אחת מתבססת על סימפטומים שונים.

רופאים פסיכיאטרים משתמשים בשיטות פיזיות רפואיות ופסיכולוגיות לאבחון הפרעות אכילה. בנוסף, האבחון כולל סיוג של ההפרעה על פי הקריטריונים המתוארים בספר ההפרעות הנפשיות, DSM-5.

באבחון, הרופאה הפסיכיאטרית לוקחת היסטוריה רפואית, רקע נפשי, תלונות נוכחיות, רקע רפואי וטיפולים בעבר. שלב משמעותי נוסף באבחון הוא בחינת המצב הנפשי של המטופל ואת מידת הסיכון שלו לעצמו ולסביבה.

מטרת אבחון פסיכיאטרי היא לקבל אבחנה של הפרעת האכילה. מטרת האבחנה היא לבנות תכנית טיפולית הכוללת המלצות מלאות של הרופאה הפסיכיאטרית.

תכנית העשויה לכלול טיפול רגשי, טיפול תרופתי, טיפול רפואי ועוד.

במכון שלנו יש רופאים פסיכיאטרים מומחים לגילאי 18+. רופא פסיכיאטר מומחה הינו פסיכיאטר שסיים בהצלחה את שלב א’ ושלב ב’ של לימודי ההתמחות בפסיכיאטריה.

לאחר 7 שנים בלימודי רפואה, השלים התמחות ועבר את מבחני הרישוי של משרד הבריאות.