רופא התפתחותי פרטי
רופא התפתחותי מאבחן ומטפל בבעיות התפתחותיות אצל ילדים, בתחומי התפתחות גופנית, מוחית, התנהגותית, מוטורית ועוד.
רופא התפתחותי פרטי, שעובד במסגרת פרטית, יהיה זמין יותר, מקצועי יותר, מנוסה יותר ואמין יותר.
במכון סול פועל רופא התפתחותי ונוירולוג ילדים מומחה באופן פרטי.
מה זה רופא התפתחותי?
המונח “רופא התפתחותי” מתייחס לרופא שמאבחן ומטפל בבעיות בהתפתחות אצל תינוקות, פעוטות, ילדים ולעתים מתבגרים. רופא מומחה להתפתחות הילד יהיה גם רופא ילדים וגם נוירולוג ילדים בהכשרתו.
יש לשים לב שמדובר במושג מבלבל ומטעה במידה מסוימת, שכן לא כל רופא המעיד על עצמו כ”רופא התפתחותי” בהכרח עבר התמחות בתחום.
מה זה אומר בכלל? ננסה לעשות סדר בדברים.
השוני בין רופא “רגיל” לרופא מומחה
ההבדל העיקרי בין רופא “רגיל” לרופא מומחה, הוא בכך שהמומחה עבר התמחות נוספת בתחום רפואי ספציפי, ולכן יהיה עדיף לפנות אליו כשסובלים מבעיה הקשורה לתחום. בין תחומי ההתמחות הרפואית ניתן למצוא: כירורגיה, קרדיולוגיה, רפואת ילדים, רפואת נשים, רפואת משפחה, אף-אוזן-גרון, נוירולוגיה ועוד.
בעצם, רופא הוא אדם בעל תואר דוקטור לרפואה, אשר סיים בהצלחה 6 שנות לימודי רפואה באוניברסיטה, ושנת התמחות כללית אחת (בסך הכל 7 שנים), ללא דגש על תחום רפואי מסוים.
אם ברצונו של הרופא להתמחות בתחום ספציפי, עליו לעבור התמחות באותו התחום, כלומר – ללמוד לימודים מעמיקים והתנסות פרקטית רלוונטיים. הרופא יחשב למומחה בתחומו לאחר שסיים 4-6 שנות התמחות בבית חולים או במרפאה, תחת הדרכתו של רופא מומחה.
בישראל, רופא מומחה רשאי להשתמש בתואר “מומחה” רק לאחר שסיים 7 שנות לימודי רפואה כללית + 4 עד 6 שנות התמחות (סה”כ בין 11-13 שנים), וקיבל תעודת מומחה מטעם המועצה המדעית של ההסתדרות הרפואית בישראל.
רופא התפתחותי, או רופא מומחה בהתפתחות הילד?
הסברנו מהי מומחיות רפואית, אך יש לשים לב שהתמחות בהתפתחות הילד דורשת יותר זמן מהרופא. התמחות בהתפתחות הילד אפשרית רק עבור רופא שכבר עבר התמחות קודמת – בתחום רפואת הילדים. מדובר ב”התמחות לאחר התמחות”.
למעשה, רופא מומחה להתפתחות הילד הוא רופא שעבר הכשרה רפואית בסיסית במשך כ-7 שנים + התמחות בתחום רפואת הילדים במשך כ-4.5 שנים + התמחות בהתפתחות הילד ונוירולוגיה במשך כ-3 שנים.
בסך הכל, רופא מומחה להתפתחות הילד למד והתמחה בתחום במשך 14.5 שנים! רופא שכזה נחשב למומחה הן ברפואת ילדים והן בנוירולוגיה של הילד.
שימו לב: ישנם רופאים אשר לא עברו את מסלול ההתמחות הנ”ל, ומתיימרים לדעת לטפל בהפרעות התפתחותיות. רופא שכזה עשוי להגדיר עצמו כ”רופא התפתחותי”, אך אין ברשותו הידע והניסיון הדרושים לאבחון וטיפול בתחום. מסיבות אלו, כאשר פונים ל”רופא התפתחותי”, יש לוודא כי הוא רופא מומחה בהתפתחות הילד ולא פחות.
הרופא ההתפתחותי במכוננו הוא מומחה להתפתחות הילד – עבר את כל ההכשרה הנדרשת.
מה מאבחן ובמה מטפל רופא התפתחותי?
תפקידו של רופא התפתחותי מומחה הוא לעקוב אחר התפתחותם התקינה של תינוקות, ילדים ונוער, לאבחן הפרעות התפתחותיות אם עולה חשש לעיכוב התפתחותי, ולטפל בהפרעות הללו.
בין תחומי ההתפתחות הנמצאים במעקב הרופא ניתן למצוא:
- התפתחות גופנית.
- התפתחות מוחית ונוירולוגית.
- התפתחות התנהגותית.
- התפתחות קוגניטיבית, שפתית, ועוד.
חלק מתחומי ההתפתחות הללו חופפים במידה כזו או אחרת.
ישנן הפרעות התפתחותיות ספציפיות, אותן יכול לאבחן רופא התפתחותי. חלק מהן אולי מוכרות לכם:
- הפרעות קשב וריכוז (ADHD).
- לקויות למידה.
- לקויות שפתיות.
- אוטיזם, או הפרעת הספקטרום האוטיסטי (ASD).
- תסמונת טורט והפרעות טיקים נוספות.
- מוגבלות שכלית התפתחותית.
- שיתוק מוחין והפרעות תנועה נוספות.
תפקידו של הרופא ההתפתחותי הוא אבחוני בעיקרו. ברוב המקרים, הוא לא ייתן את הטיפול בעצמו, אלא יפנה לטיפול, לדוגמה – ייתן מרשם לטיפול תרופתי, לפגישות עם פיזיותרפיסט/ית, קלינאי/ת תקשורת, מטפל/ת רגשי/ת ועוד.
יתרה מזאת, רופא התפתחותי יכול לזהות באופן ראשוני אם קיים עיכוב בהתפתחות רגשית ו/או חברתית. אם יזהה כי אכן קיים עניין כדוגמת זה, לרוב יפנה לאבחון פסיכולוגי הנערך על ידי פסיכולוגים.
חשוב לדעת: הטיפול לא “מרפא” את העיכוב ההתפתחותי. מטרת הסיוע היא לצמצם פערים במידת האפשר ביחס לבני אותו הגיל, ללמד להתמודד עם ההפרעות ולחיות לצידן, כך שהשפעתן על איכות החיים והתפקוד תהיה מינימלית.
מי מפנה לרופא התפתחותי? באיזה מקרים נדרש?
ההגעה לרופא התפתחותי יכולה להתבצע ביוזמת ההורים, או בהפניה מגורם מקצועי אשר ער להתפתחותו של הילד. בין הגורמים ההלו יהיו אחות בטיפת חלב, רופא משפחה, גננת או איש/ת מקצועות הטיפול.
בדיקה אצל רופא התפתחותי תידרש כאשר ההורים, או אחד מהגורמים הנ”ל, חושדים כי הילד סובל מעיכוב התפתחותי.
אבחון אצל רופא התפתחותי מומחה נדרש כחלק מסוללת הבדיקות והאבחונים ב”אבחון התפתחות הילד”.
מהו עיכוב התפתחותי?
עיכוב התפתחותי הוא מצב בו אין התאמה בין גילו הכרונולוגי של הילד, לבין אבני הדרך ההתפתחותיות שהשיג. כלומר: מצבו ההתפתחותי של הילד תואם את זה של ילדים צעירים ממנו, ולא את המצב של בני גילו.
הסיבות לעיכוב התפתחותי אינן תמיד ידועות. ברוב המקרים ההנחה היא כי הינן מולדות, ונובעות משילוב של גורמים תורשתיים והתרחשויות במהלך ההיריון.
ישנם סימנים אפשריים אשר עלולים לרמז על עיכוב התפתחותי בגילאים שונים:
סימנים לעיכוב התפתחותי אצל תינוקות:
- לא מבצע פעולות הנרכשות בחודשי החיים הראשונים, כמו התהפכות באופן עצמאי, מגע בחפצים, החזקת הראש יציב וכדומה.
- העדר תגובה לגירויים ותנועה, או תגובה באופן סלקטיבי, חוסר עניין בסביבה, באנשים ובאובייקטים.
- לא מחייך להורים ו/או לא מגיב אליהם.
- אי-הפקת קולות.
סימנים לעיכוב התפתחותי אצל פעוטות:
- אי-רכישת שפה ו/או התחלת דיבור.
- חוסר הבנה בסיסית של מילים או בקשות.
- אין התחלה של משחק עם אחרים, משחק רק עם עצמו.
- קושי בללמוד דברים חדשים.
סימנים לעיכוב התפתחותי אצל ילדים:
- קושי מתמשך בלימודים.
- חווה אתגר רב בביצוע פעילויות יומיומיות בסיסיות באופן עצמאי
- העדר מיומנויות חברתיות, או מיומנויות חברתיות מצומצמות שלא מתפתחות.
כאשר עולה בקרבכם, או בקרב גורם מקצועי, חשש כי הילד סובל מעיכוב התפתחותי, יש לגשת איתו לבדיקה בהקדם האפשרי.
הסיבה לכך היא שילד הסובל מעיכוב התפתחותי נמצא בפער בתחומים שונים מול בני גילו. כאשר עיכוב התפתחותי לא מטופל, הפער נשאר ואף גדל עם הזמן. כך, הילד יתקשה בעתיד בצמצום הפער ובהשתלבות חברתית עם בני גילו.
כאשר ההפרעה ההתפתחותית מטופלת בגיל צעיר, כך הפערים העתידיים יהיו קטנים יותר.
מה ההבדל בין רופא התפתחותי פרטי לרופא התפתחותי ציבורי?
ההבדל העיקרי בין רופא התפתחותי פרטי לרופא התפתחותי ציבורי, הוא במסגרת בה הם עובדים: רופא התפתחותי פרטי עובד בקליניקה פרטית, או במכון אבחוני וטיפולי פרטי. לעומתו, רופא התפתחותי ציבורי עובד במרפאה ציבורית, מרפאה להתפתחות הילד, או בית חולים ציבורי. להבדל זה השלכות רבות על איכות השירות, האבחון והטיפול שמקבלים, כשבוחרים עבור ילדכם ברופא התפתחותי פרטי לעומת רופא ציבורי:
- יחס האישי: רופא התפתחותי פרטי עובד פחות מטופלים כל יום, כך שהוא יכול להקדיש יותר זמן לכל משפחה וילד. הדבר זה מאפשר לרופא להכיר את הילד באופן אישי יותר, להבין את הצרכים שלו בצורה עמוקה ולתת טיפול אידיאלי. הדבר אינו בהכרח מתאפשר באותה המידה אצל רופא ציבורי, שאצלו עוברים המוני ילדים ומשפחותיהם כל יום, והזמן שמקדיש להם פחות.
- ניסיון וידע: רופא התפתחותי פרטי הוא בעל ותק רב-שנים בתחומו, בעל ניסיון אבחוני וטיפולי רב, ובעל ידע רחב יותר שצבר עם הזמן. הדבר מאפשר הרופא יוכל לספק טיפול יעיל ואיכותי יותר. לעומת זאת, ברובם של המקרים רופא התפתחותי שעובד במסגרת ציבורית הוא בעל ניסיון מצומצם יותר, ולפעמים אפילו לא יהיה עוד מומחה בתחומו (כלומר, יהיה רופא בתהליך התמחות).
- זמינות: תורים אצל רופא התפתחותי פרטי יהיו זמינים בהתראה קצרה יותר, מאשר תורים לרופא התפתחותי ציבורי. משמעות הדבר – על מנת לקבל תור לרופא התפתחותי העובד באופן פרטי, תדרשו לחכות כמספר שבועות בודדים ואף פחות. על מנת לקבל תור אצל רופא התפתחותי ציבורי העובד בקופת חולים, תדרשו לחכות מספר חודשים, במקרים מסוימים מעל שנה.
- מחיר: באופן טבעי, מחיר הפגישה עם רופא התפתחותי ציבורי יהיה זול יותר, משום שהוא מסובסד על ידי קופת החולים. לעומתו, פגישה עם רופא התפתחותי פרטי תהיה יקרה יותר. עם זאת, חשוב להבין כי משלמים על מה שמקבלים. אם אתם מחפשים טיפול רפואי איכותי, עם יחס אישי, ניסיון וזמינות, כדאי לכם לשקול לבחור ברופא פרטי.
רופא התפתחותי פרטי ומומלץ במרכז – במכון סול
מחפשים את הטוב ביותר עבור ילדכם? הגעתם למקום הנכון!
במכוננו עובד באופן פרטי רופא התפתחותי ונוירולוג ילדים מומחה ובכיר.
לרופא שלנו ניסיון רב-שנים באבחון, טיפול בפרעות התפתחותיות וכתיבת חוות דעת רפואיות עבור טווח גילאים רחב: מגיל 3 חודשים עד 25 שנים.
הפגישות עמו מתקיימות בקליניקה שלנו בגבעתיים, במקצועיות מרבית, אדיבות ודיסקרטיות.
מוזמנים ליצור עמנו קשר טלפוני לייעוץ ראשוני וקביעת תור לרופא התפתחותי ונוירולוג ילדים מומחה!