על אובססיביות לאדם אחר
אהבה אובססיבית זו אהבה שהורגת את עצמה
אהבה אמיתית אינה כרוכה בסבל או כאב. ההיפך הוא הנכון. ולכן, כשסבל וייאוש מרכיבים יחסים זוגיים כלשהם, זאת אינה אהבת תקינה, אלא אהבה אובססיבית.
מגיע לכל אחד ואחת בן או בת זוג שתקבל אותו/ה כפי שהינו/הינה מתוך אהבה ורצון כן לקשר ולא כתוצאה של מאבקים, דרמות וכפייה עצמית על השני. יש משהו מפחיד, בהתנהגותו של אדם אובססיבי שלא מקבל ולא מכבד את בחירתו של האחר לסיים את מערכת היחסים אתו או לא ליצור אתו כלל כל קשר שהוא.
מהי אובססיה?
אובססיה, או בשמה העברי טֵירָדון, דיבוק או כפייה – הינה מחשבה החודרת לתודעתו של האדם למרות שאינו רוצה לעסוק בה או לחשוב עליה. מקורה מהמילה הלטינית Obsidere שמשמעות אחת שלה היא מצור ומשמעות אחרת היא – מתקפה בלתי פוסקת. אובססיה נחוות כבלתי רציונלית ולעיתים אף מנוגדת לרגשותיו, אמונותיו או ערכיו של האדם הסובל ממנה. זוהי מחשבה לא רצויה וטורדנית החודרת לתודעה וקיצונית בעוצמתה. לכן היא מכונה גם מחשבה פולשנית. המחשבה האובססיבית משרה באדם תחושה של חוסר שקט בשל העיסוק המחשבתי הטורדני והבלתי פוסק באותו נושא או באותו אדם ספציפי. לכן, היא יוצרת מצוקה רגשית, תחושת חוסר אונים, אשמה, קשיי שינה ופגיעה בדימוי העצמי (“איזה מין בן אדם אני, אם עולות לי כאלו משבות בראש?”).
כיצד מתבטאת האובססיה?
האובססיה לאדם אחר משפיעה על תחומי החיים השונים ועל התפקוד הכללי של האדם עד לדאגה בה הוא חש שהיא מנהלת את חייו. מעבר לסימפטומים של המחשבה האובססיבית שתוארו להלן האדם האובססיבי גם חש:
– מותש מהחשיבה שאין ממנה מנוחה (“הראש לא מפסיק לעבוד”).
- לחץ תמידי (שמלווה לעיתים גם בטיקים) ויכול להתבטא בהפרעות שינה, פגיעה ביכולת לעבוד, קושי לבצע מטלות שונות, קשיי ריכוז וירידה משמעותית בדימוי העצמי.
- רגשות אשמה וייסורי מצפון על עצם המחשבות ותוכניהן.
- כשהמחשבה האובססיבית מלווה גם ברצון לבצע מעשים לא קונבנציונליים יכולה להתעורר גם חרדה.
- תחושת זרות לעצמו – האדם הסובל מייסר עצמו בשאלות שונות, כדוגמת:: מאיפה המחשבה הזו בכלל הגיעה אלי?
- אנשים מסביבו מתארים את התנהלותו כ”הוא נמצא כאן בגופו, אך ראשו במקום אחר”.
- תחושת בדידות קשה שקשורה להסתרה המתמשכת של האובססיה.
אהבה אובססיבית
אהבה אובססיבית היא מצב שבו אדם מסוים הופך לכל עולמו של האדם האחר, כשהיחסים ביניהם אינם הדדיים. המצב הנפוץ היא אובססיה לבן או לבת הזוג. האחד רוצה את הקשר והשני לא. לאדם האובססיבי התנהגות כפייתית של התקשרות עם בן/בת זוגו, בדיקות ומעקבים וניסיונות ליצירת מפגשים ביניהם. קיימת אצלו ציפייה אינסופית להיות יחד, תקווה לקבל אות או סימן חיים ממנו, הצהרות אהבה מלוות במעשים שונים ומחשבות טורדניות עליו, שאינן מרפות. האדם האובססיבי לאדם אחר מעוניין להיות עמו כל הזמן וללא הפסקה.
אובססיה בזוגיות הינה בעייתית משום שהאהבה הזוגית כביכול הינה בעצם אהבה חד צדדית. במקרה כזה, כשצד אחד מחזר והשני איננו נענה לחיזור, נגרם סבל רב לאדם האובססיבי בשל חוסר המימוש שבאהבתו, אך למרות הסבל שאותו הוא חש – הוא אינו מסוגל להרפות. אם מושא האהבה שלא מעוניין בקשר מאיים לעזוב או עוזב בפועל האדם הסובל נפגע קשות.
הבעייתיות קיימת בכך ככל שמושא אהבתו מתרחק, כך גדלה דבקותו באותו אדם ומאמצי החיזור שלו מתעצמים. אהבה אובססיבית יכולה להביא את האדם האובססיבי לצמצום של עניין בתחומים אחרים בחייו והתמקדות מוגזמת באדם השני, עד כדי התנתקות מהסביבה ואיבוד עניין בה. קיימת אצלו גם נטייה להסתיר את האובססיה מאחרים. לאדם עם סגנון אהבה אובססיבי יש תלות רגשית חזקה במושא האהבה שלו והוא נוטה לשינויים רגשיים מקצה לקצה – שמחה ולמולה צער וכאב. משום שככל שהוא מבטא יותר תלותו באחר, כך מושא אהבתו ומתרחק.
אהבה אובססיבית עלולה להיות הרסנית ביותר משום שהיא כוללת התנהגות אימפולסיבית ולא שקולה, הרס של האדם עצמו ושל מושא האובססיה שלו וחוסר יכולת לראות את העתיד ואת ההווה מתוך פרספקטיבה תקינה.
הסיבות להיווצרות אובססיה לאדם אחר
האדם האובססיבי לאחר מאבד את הצביון האישי שלו ומזהה עצמו דרך אותו אדם אליו הוא נושא את עיניו. הוא חש עצמו שלם יותר בזכות אותו אדם ובזכות חיבורו האובססיבי אליו.
קיימים שלושה מודלים המנסים להסביר את מקור התופעה:
המודל הביולוגי
גורמים נוירו-כימיים כמו סרוטונין בלתי מאוזן ופעילות מוחית מוגברת באונות הקדמיות קשורים בהיווצרות אובססיות.
המודל ההתנהגותי
אובססיה עלולה להיווצר כאשר נוצרת התניה בלתי יעילה הגורמת לאדם לקשר בין גירוי מסוים לבין חוויה רגשית שלילית. כמו למשל בדוגמה של התניה בין לכלוך למחלה: כאשר ההתניה הזו נוצרת מתפתחת אובססיה המתבטאת בעיסוק מוגזם בשאלות כגון: “האם מספיק נקי כאן?” ואז מתעורר צורך במציאת אסטרטגיה לנטרול האובססיה (במקרה זה – שטיפה כפייתית של הידיים).
המודל הרגשי
אובססיה מבטאת צרכים רגשיים שונים, כמו לדוגמה: הצורך בשליטה. לכן, כדוגמה, אדם חסר בטחון יפתח אובססיה לנעילת דלתות וחלונות ובכך ייצר לעצמו אשליה של ביטחון.
הדעה הרווחת היא, שאובססיה נוצרת על רקע של שילוב בין גורמים ביולוגיים לגורמים פסיכולוגיים וסביבתיים. מחקרים מצביעים על כך שלנטייה לאובססיות יש בסיס תורשתי וכשהיא חוברת לנסיבות חיים ולמאפיינים אישיותיים מסוימים – הסיכוי להיווצרות אובססיה גדל.
טיפול פסיכולוגי באובססיה לאדם
הצורך לטפל באובססיה תלוי ברמת המצוקה והקושי בתפקוד היומיומי של אותו אדם ושל האנשים הקרובים אליו. מה שנדרש בטיפול הוא “גמילה מאהבה כפייתית”. בבסיס הטיפול הפסיכולוגי עומדת ההנחה שקיים רעיון או דחף שכופים את עצמם על האדם. במהלך המפגשים ינסו המטופל והמטפל לברר מהו הדחף הזה ומתי התחיל? האם זו אולי חוויה מהעבר שהמחשבה האובססיבית היא התפתחות שלה?
הטיפול המומלץ למצבי אובססיה הוא שילוב בין טיפול תרופתי לבין טיפול פסיכולוגי. הטיפול התרופתי מאזן את המערכת הנוירו-כימית הקשורה באובססיביות וההתערבות הפסיכולוגית מסייעת בזיהוי הגורמים הלא מודעים הקשורים בהיווצרות האובססיה וברכישת אסטרטגיות התמודדות עם המחשבות וההתנהגויות האובססיביות.
המטפל והמטופל עובדים בטיפול על מחשבות מטרידות הנמצאות בבסיס האהבה האובססיבית ובוחנים את ההתנהגויות הנובעות מהן. הטיפול יוכל להעניק לאדם האובססיבי זוויות ראיה חדשות על רגשותיו, מחשבותיו והתנהגותו ולשנות את האופן שבו הוא חווה את עצמו ואת האחר, שאליו הוא אובססיבי. הטיפול הפסיכולוגי בבעיה זו אינו פשוט ולעיתים יש צורך בתהליך טיפולי ארוך כדי לגלות את מרכיביו ולטפל בהם.
אך למרות זאת חשוב לציין שפסיכותרפיה עשויה להיות משאב אדיר לרווחתו של המטופל עם בעיה שכזו.
במכון סול לפסיכותרפיה תוכלו לקבל שיחת ייעוץ טלפונית ראשונית ללא עלות עם פסיכולוג מומחה. לייעוץ בנושא אובססיביות לאדם מסוים בחייכם, צרו עמנו קשר טלפוני או השאירו פנייה באתר.