עזרה נפשית – אל תתמודדו לבד!
בקשת עזרה היא דבר לגיטימי בכל תחומי החיים. אנו נוהגים להיעזר באנשי מקצוע מתחומים מקצועיים שונים בסיטואציות מגוונות בחיינו. מה עלינו לעשות כאשר אנחנו מרגישים שהתפקוד היומי שלנו אינו כתמול שלשום, מצב רוחנו ירוד ואנו מרגישים סבל פנימי גדול? עלינו לגשת לקבל עזרה נפשית מאיש מקצוע בתחום בריאות הנפש.
חשוב לזכור שסבל נפשי איננו גזירת גורל ואינו שונה בחומרתו מסבל גופני. ניתן להקל עליו ולשפר את התפקוד הנפשי בעזרת טיפול מתאים. כל אדם זכאי לחיות חיים שיש בהם סיפוק, ביטחון ורווחה נפשית. הפנייה לעזרה נפשית מביעה את שאיפתו של האדם לשפר את מצבו ולצמוח מהמשבר אל השינוי המיוחל.
קצת היסטוריה
לאורך ההיסטוריה נשאלו שאלות רבות לגבי הנפש האנושית. למה אנשים מרגישים כפי שהם מרגישים? מדוע הם מתנהגים בצורה מסוימת? ומה גורם לחלקם להתנהג באופן שונה?
בעבר הרחוק האמינו, שהאדם המתנהג בצורה שונה ומוזרה נשלט על ידי רוחות רעות ושדים. היפוקרטס, הרופא היווני, היה הראשון שטען שנפש חולה גורמת לסבל רב – ממש כמו אדם החולה במחלה גופנית. הוא גם ידע לומר שסביבה רגועה, פעילות גופנית ותזונה נכונה עוזרים לשמור על נפש בריאה.
במאה השנים האחרונות, התפתח תחום בריאות הנפש מאד במחקר ובתיאוריות והיכולת לעזור למספר רב יותר של אנשים הסובלים ממיגון רחב של מצוקות נפשיות – גדל משמעותית. אנשים הסובלים ממצוקה נפשית זקוקים לתמיכה ולהבנה בדיוק כמו אנשים הסובלים מהפרעות גופניות המקשות על תפקודם. קיימים מגוון רב של דרכים לסיוע, לטיפול ולמתן עזרה נפשית בהתערבות קצרה או ממושכת, בטיפול פרטני, במרפאות נפשיות של קופות חולים ובתי חולים במסגרת אמבולטורית או אשפוזית ובמערכות שיקום קהילתי.
מהי הפרעה נפשית?
הפרעה נפשית היא שם כולל למחלות והפרעות המשפיעות על הרגשות, המחשבות וההתנהגות של האדם ועל התקשורת שלו עם הסביבה. מצוקות נפשיות יכולות להיות כרוניות, זמניות או חד פעמיות ויכולות להופיע בדרגות חומרה שונות.
ישנם סוגים רבים ומגוונים של מצוקות נפשיות, כמו: משברים של היחיד או של המשפחה כולה, התמודדות עם אירועים טראומטיים, עם משברי חיים (גירושים, אובדן, זקנה) או תחושות של חרדה, דיכאון, כפייתיות, מחשבות שווא, דימוי עצמי נמוך, הפרעות אכילה וכו’. לעיתים, אדם פונה לעזרה נפשית בעקבות תחושת ריקנות וחוסר משמעות בחיים, קשיים בתפקוד, חיפוש דרך אישית ומקצועית, לחץ, עצבות או מתוך רצון לקבל תובנות על עצמו. ישנן גם הפרעות נפשיות המאופיינות במצבי פסיכוזה: הזיות, אשליות ותפיסת מציאות לקויה בעוצמות שונות.
חשוב לציין, שמשברים יכולים להתפתח לא רק מתוך אירועים שליליים, אלא גם מתוך אירועים חיוביים שמערערים את היציבות ואת שיגרת החיים.
הפנייה לעזרה נפשית מלווה פעמים רבות בהתלבטויות , לעיתים בבושה או בתחושת אשם של המטופל על שלא הצליח להתגבר לבדו על מצוקותיו. אולם, חשוב להבין, שפנייה לטיפול אינה חולשה ושככל שהיא תוקדם כך יהיה קל יותר להגיש סיוע, למנוע הידרדרות נוספת ולהביא לשיפור במהירות רבה יותר.
למידע אודות מהו טיפול פסיכולוגי ותועלותיו >
משבר הוא תמיד צומת – מאפייני משבר נפשי
משבר הינו מצב, תהליך או אירוע שמציב בפני האדם קושי בלתי נסבל שהוא מתקשה להכילו. קושי זה עולה על יכולותיו ומשאביו הנפשיים הקיימים והוא למעלה מיכולת ההתמודדות שלו. הנתונים מצביעים על כך שכ-90% מהאנשים הבוגרים חוו בשלב כלשהו בחייהם אירוע טראומטי או משבר.
למשבר כמה מאפיינים בולטים:
- פגיעה באיזון הנפשי שמתבטאת בתשישות, חוסר אונים, תחושה של אי כשירות, בלבול, סימפטומים גופניים של כאב או נגעים בעור, תחושת חרדה קשה וירידה בתפקוד.
- פגיעה במנגנוני ההתמודדות, כך שהאדם אינו מצליח לבדו ללא עזרה לחזור למצב תקין כפי שתפקד לפני המשבר.
- פגיעה ברורה בכל תחומי התפקוד: אישי, חברתי, משפחתי ו/או תעסוקתי.
- פרק זמן – לרוב בין 4-6 שבועות.
המשבר יכול להיגרם מסיבות פנימיות נפשיות (למשל דיכאון) או מאירוע חיצוני משמעותי (תאונה, תקיפה, מחלה) או אף מאירוע חיצוני פחות משמעותי (התמודדות עם תפקיד חדש, שינוי מקום מגורים). אירועים אלו מאיימים על האדם ועל יציבותו הנפשית. משבר הוא תמיד צומת – פגיעה מצד אחד, אך גם צמיחה מצד שני. כאשר האדם מקבל עזרה נפשית מוצלחת מבחינתו, נוצרת אצלו חוויה של ההתמודדות טובה ויעילה עם המשבר, הוא מקבל תובנות חדשות, לומד מניסיונו ומחזק את יכולת ההתמודדות שלו.
כל אלו מובילים אותו לצמיחה ולהתחזקות. לעומת זאת, כשהאדם אינו פונה לעזרה נפשית וגם אינו מצליח בכוחותיו העצמיים להתמודד עם המשבר, נוצרת בו תחושה של חוסר אונים, ייאוש והיחלשות כוחותיו ומשאביו, מה שעלול להביאו להתדרדרות נפשית נוספת.
תחזוקה לנפש – עזרה נפשית במצב משבר
מטרתה של עזרה נפשית בזמן משבר היא לסייע לאדם הנמצא במצוקה לחזור לרמה טובה של תפקוד נפשי, חברתי וגופני. בזמן משבר האדם פגיע יותר ומוגן פחות מהרגיל. במצב זה הגנותיו, כפי שהכיר אותם עד היום, נחלשות ונוצרת אצלו פתיחות לדפוסים חדשים לפתרון בעיות והבנה שונה של עצמו ושל מצבו. לכן, עיתוי מתן העזרה הנפשית הינו חשוב ביותר – מצב נפשי ייחודי זה הטומן בחובו יכולת ריפוי יהיה זמין עבורו רק בזמן המשבר עצמו, דהיינו בין 4-6 שבועות, ואז גם מצויות האפשרויות לתוצאות הטיפול הטובות ביותר.
מטרות ושלבים במתן עזרה נפשית בשעת משבר
- מיידיות – עזרה מיידית בשל עוצמת המצוקה הנפשית והסבל האישי של המטופל
- התייצבות – השגת יציבות במצבו, חיזוק, יצירת משאבי תמיכה פנימיים והקניית כלים מסייעים לשיפור מצבו הנפשי.
- הבנה – הקניית תובנות על שורשי המשבר וסיבותיו ומציאת הדפוסים הבעייתיים שאימץ לעצמו והחלפתם בדפוסים מיטביים.
- מיקוד בפתרון בעיות – תרגום התובנות התאורטיות לכלי התנהגות מעשיים ויעילים.
- עידוד להחזרת הביטחון העצמי – החזרת האמון העצמי ותחושת המסוגלות האישית של האדם אל מול עצמו, יכולתו לסמוך על משאביו הפנימיים וחתירה להביאו לתפקוד תקין ככל שניתן.
עזרה נפשית – שיטות טיפול
טיפול פסיכיאטרי וטיפול תרופתי
קיים קשר ישיר בין קשיים נפשיים לבין איזון החומרים הכימיים במוח. ישנן תרופות פסיכיאטריות שתפקידן לאזן את התפקוד המוחי וכך ליצור שיפור בתחושה הנפשית. זהו תפקידו של הפסיכיאטר להמליץ ולרשום טיפול תרופתי, לאחר שיקול דעת רפואי יסודי ומעמיק.
טיפול פסיכולוגי
קיימים כמה שיטות וסוגים, נציין שניים מהם:
- טיפול פסיכו דינאמי – נקודת המוצא של סוג טיפול זה היא, שרוב הבעיות הנפשיות נובעת מפתרון לא נכון של קונפליקטים שאינם מודעים. בתת מודע נאגרים כל החוויות שאדם עבר במהלך חייו ושעיצבו את אישיותו. במיוחד בתקופת הילדות, שהינה קריטית בעיצוב אישיותו של האדם, התקשורת הבינאישית שלו ופרשנותו את העולם. כך, שלא רק זיכרונות נאגרים בתת מודע, אלא גם רגשות ותובנות שהופנמו. העלאתם למודע בעת טיפול ודיון בהם יכול לאפשר למטופל הזדמנות להתבונן בהם ולהבין יותר לעומק את התנהגותו, מחשבותיו ורגשותיו ולטפל בהם.
- טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) – דרך טיפול זו מתאימה במיוחד לבעיות ממוקדות של דיכאון וחרדה ומתמקדת בקשר שבין ההתנהגות, החשיבה, והרגש וכן גם בתחושות הגופניות המלוות את הסימפטומים הרגשיים. מטרת הטיפול היא להפחית את הסימפטומים שצוינו בתחילת הטיפול ולאפשר למטופל לזהות דפוסי חשיבה והתנהגות המגבילים אותו ולהביאו לבחור דפוסים בריאים יותר.