טיפול בקושי בקבלת החלטות
ביצוע החלטות מלווה כל אחת ואחד מאיתנו לאורך החיים: החל בהחלטות פשוטות כמו מה לאכול לארוחת הבוקר או מה ללבוש לעבודה, וכלה בהחלטות בעלות השפעה אורכת-טווח, כמו מה ללמוד או האם להתחתן.
כאשר מדובר החלטות מהסוג השני, רוב האנשים ישקיעו מחשבה מאומצת וישקלו את האפשרויות העומדות בפניהם לעומק. לעומתם, אנשים בעלי קושי בקבלת החלטות יתעכבו בקבלת החלטה ויגלו הססנות רבה, גם כאשר מדובר בהחלטה פשוטה ולא משמעותית.
מדוע חלק מהאנשים מתקשים בקבלת החלטות? מה הסיבות לקושי זה? כיצד ניתן להתמודד עם האי-וודאות הזו? כל אלו ועוד במאמר זה.
מהו קושי בקבלת החלטות?
החלטה היא תהליך פסיכולוגי, אותו ניתן לחלק לשני שלבים:
- בעמידה מול בחירה, הערכת האפשרויות העומדות מולנו ושקילתן.
- ביצוע החלטה ופעולה בהתאם.
קושי בקבלת החלטות הוא אי-יכולת לבצע בחירה ולהיות שלמים איתה כאשר ניצבים מול מספר אפשרויות.
יש לזכור כי ביצוע החלטות גדולות ובעלות השפעה גדולה על חיינו, בהכרח יקח יותר זמן. עם זאת, כאשר מתעכבים יותר מדי זמן גם בביצוע בחירה פשוטה, הדבר עלול להצביע על קושי בקבלת החלטות.
לעתים, קשה להגדיר אם אדם מתעכב בקבלת החלטות כי הוא שקול ומחושב, או שמע סובל מהססנות כרונית. חשוב לזכור שכל מקרה לגופו, אך ניתן לומר בכלליות כי כאשר ההתעכבות על קבלת ההחלטות אינה משרתת את האדם, אלא פוגעת בו – יתכן כי קיימת בעיה.
ישנם מספר סימנים אשר עשויים להעיד על קיומה של בעיה בקבלת החלטות:
- אדם אשר עמידה מול החלטות, ואף קטנות ביותר מכניסה אותו ללחץ, ומשתקת אותו.
- המנעות ממצבים בהם נדרשת קבלת החלטה משמעותית.
- להרבות בהתחרטות על בחירות.
- כאשר חוסר קבלת החלטות משמעותיות מונעת התקדמות בחיים.
ממה נגרם קושי בקבלת החלטות?
קושי בקבלת החלטות הוא תסמין שיכול לאפיין מגוון נרחב של קשיים ובעיות.
אצל כל אחד הקושי בבחירה נובע מגורם (או תמהיל של מספר גורמים) מעט שונה. עם זאת, ישנם מספר גורמים כלליים הקשורים לקושי זה, כמו קשיים רגשיים, הפרעות חרדה שונות וחוויות מעצבות מהילדות.
ישנן אף הפרעות פסיכיאטריות ספציפיות, אשר תסמינן עיקרי המאפיין אותן הוא הססנות מוגזמת.
קשיים רגשיים וערך עצמי
קושי בקבלת החלטות עשוי לנבוע ממטענים רגשיים ובעיות בערך עצמי.
אדם חסר ביטחון ובעל ערך עצמי נמוך, עלול להאמין כי שיקול הדעת שלו לקוי, ועל כן אינו כשיר לקבל החלטות שקולות. אמונות אלו יובילו לכך שהאדם ינסה להמנע ממצבים בהם צריך לבצע בחירה, או שינסה להסתמך על אדם אחר שיבחר עבורו.
פעמים רבות קושי בקבלת החלטות הנובע מערך עצמי ירוד קשור לחוויה של אדם בילדותו מול הוריו. ילד אשר גדל עם הורים סמכותניים מדי (אשר “תמיד ידעו מה נכון לילד” ולא נתנו מקום לדעתו ורצונו) עלול להתבגר למבוגר שאינו סומך על עצמו.
קיפאון מול ריבוי בחירות
כאשר אדם ניצב מול בחירות מרובות מידי, הדבר עלול לעורר חרדה ולגרום לחוסר יכולת לבחור, ואף לחשוב, על בחירה.
הדבר נובע מההצפה שבשקילת כל אחת מהאפשרויות ומהחשיבה על החסרונות שבדחיית השאר.
עייפות בחירה
בחיי היום-יום אנו ניצבים מול אינספור בחירות.
אצל אנשים פגיעים יותר, החוויה של עמידה מול כל כך הרבה בחירות באופן יומיומי עלולה להביא לעייפות בחירה. מדובר במצב בו אזלו כל העוצמות הנפשיות לבצע בחירות, וכל עמידה נוספת מול בחירה תלווה בקיפאון.
הפרעות חרדה ו-OCD כגורמים לקושי בקבלת החלטות
חרדה היא רגש המאופיין בחשש ודאגה סביב חוסר וודאות מסויים (למשל, “האם שכחתי את הגז דולק?”). חוסר הוודאות גורם לאנשים הסובלים מחרדות לשצף של מחשבות שאינו נגמר סביב נושא הדאגה, אשר רק מגביר את החרדה.
כאשר הם ניצבים מול בחירה, אנשים חרדתיים עלולים לחוות חרדה ממעמד הבחירה, דבר שיוביל לאותן מחשבות בלתי פוסקות, ולקיפאון מול האפשרויות השונות.
אנשים הסובלים מ-OCD (הפרעה טורדנית כפייתית), כאשר ניצבים מול בחירה, מועדים לבצע ניתוח עמוק אך אובססיבי של כל אפשרות. המניע לניתוח זה אצל האנשים הללו הוא פחד עמוק מכך שיבצעו בחירה לא נכונה.
אבולומניה
הפרעה נפשית נדירה המאופיינת בעיקר בהססנות כרונית.
אנשים הסובלים מהפרעה זו יתקשו בקבלת החלטות ולו הפשוטות ביותר.פעמים רבות יפנו הסובלים מההפרעה את עול הבחירה לאדם אחר, ולמעשה יהיו תלויים באחרים בכל החלטה.
איך להתמודד עם קושי בקבלת החלטות?
אחד מהדברים המקשים על קבלת החלטה הוא התמודדות עם כמויות גדולות של מידע, ואופציות בחירה רבות, אשר בחירה או אי-בחירה בהן בעלת השלכות.
קשה מאוד לקבל החלטה כאשר מנסים להחזיק את כל הנתונים בראש, ולכן מומלץ לכתוב את הדברים על דף או במחשב. כתיבה מסודרת של כל אפשרות בחירה ופירוט של יתרונותיה וחסרונותיה, תאפשר לחשוב באופן מסודר על הבחירה.
כשמנסים לבצע את השיקולים בראש, יש מגבלה לכמות המידע שניתן לעבד. בהורדת כל הפרטים לנייר, ניתן לראות בקלות יותר את התמונה המלאה, ולא לפספס שיקולים חשובים.
לפעמים הבעיה לקבל החלטה היא עמוקה יותר, ומהווה תסמין של קושי רחב היקף, כך שגם שימוש באמצעים שונים לא עוזר.
במקרה שכזה, ניתן ואף רצוי לפנות לגורם מקצועי, כמו פסיכותרפיסט או מטפל רגשי, לטיפול בקושי בקבלת החלטות. המטפל יסייע לזהות את הגורמים מהם נובע הקושי, ולימד את המטופל כיצד להפחית את השפעתם ביעילות.
איך לקבל החלטה בזוגיות
קושי בקבלת החלטות יכול להשפיע גם בתוך מערכות יחסים.
כאשר נמצאים בקשר זוגי, נדרשים לבצע החלטות משותפות, אשר רלוונטיות עבור שני בני הזוג וחייהם המשותפים.
החלטות בזוגיות מתקבלות לרוב על דיון והבעת דעה מכל צד, חשיבה משותפת וקבלת החלטה סופית. בהינתן כי אחד מבני הזוג סובל מקושי בקבלת החלטות, נטל קבלת ההחלטה נופל על הצד ההחלטי יותר בזוגיות. הדבר יכול לעורר לחץ אצל האדם ההחלטי, שכן צריך לבחור בשביל שני אנשים, וליצור חיכוך בין בני הזוג.
מסיבה זו, קושי בקבלת החלטות עשוי לעורר קשיים בזוגיות. ניתן לגשר על הקשיים הללו באמצעות שיחה פתוחה וכנה, ואף בעזרת סיוע מקצועי.