בלבול מיני

צוות המכון | מכון סול לפסיכותרפיה | פורסם: 9.7.22

בלבול מיני היא תחושה שאדם לא מרגיש בנוח להגדיר עצמו בצורה בינארית- גבר או אישה. נציין כי המילה ‘בלבול’ היא קשורה לחוויה הסובייבקטיבית- אנשים מסוימים מרגישים עצמם מבולבלים בזמן תהליך הגדרת הזהות המגדרית, בעוד אנשים אחרים מרגישים ברור בתוך עצמם, גם בהגדרה עצמית של ג’נדר פלואיד, א-בינארים וכדומה.

זקוקים לייעוץ מידי? חייגו: 03-5233757

 

בלבול מיני קהילת הלהטב+

להט”ב הגדרת זהות

מהו בלבול מיני?

מצב בו אדם חש קונפליקט בנוגע לזהותו המינית, או שאינו שבע רצות מזהותו המינית. נציין כי הזהות המינית הינה מרכיב משמעותי בזהות האישית של האדם. לכן, כשיש דילמות לגבי זהות מינית לא ניתן להתעלם מהן. כל אדם מעוניין ביחסי אהבה אותנטיים בחייו ולכן שאלת הזהות וההשתייכות המינית חייבת להתברר.

עיסוק בזהות המינית אצל בני נוער – אם בפועל ואם בהתנסות מעשית עם בני המין שלהם ולא רק עם בני המין הנגדי  – מעוררים אצלם שאלה אם אכן הם נמשכים למין השני או דווקא לבני מינם. האם משהו בהם שונה מההעדפה המינית המקובלת ומה הלגיטימיות שיקבלו מהוריהם ומהחברה שמסביבם אם התשובה לכך חיובית.

חשוב לאפשר לבני הנוער בדיקה והתנסות ממקום בריא ובטוח, על מנת שיוכלו להבין מה נכון עבורם ומהי באמת העדפתם המינית.

בלבול מיני בגיל ההתבגרות

בלבול מיני-מגדרי הינו תופעה אופיינית לגיל העשרה אך לא רק! בתקופה זו, הבלבול היא חלק בלתי נפרד מההתלבטויות המאפיינות את גיל ההתבגרות.

בגיל זה, בני נוער רבים מוצאים עצמם מבולבלים, חווים לראשונה חוויות מיניות שונות ומתקשים לגבש את זהותם המינית.

בשל הפתיחות המינית כיום בחברה והימצאותם של ארגונים שונים המיועדים לעזור למתלבטים בזהותם המינית  – נושא זה הפך למדובר הרבה יותר ומקבל לגיטימציה ואף עידוד לעסוק בו ולא להדחיקו.

התפתחות הזהות המינית

הזהות המינית מתפתחת מהשנים הראשונות לחיי הילד והיא מעוצמת ומחוזקת על ידי ההורים והסביבה הקרובה באמצעות חיזוק התנהגויות תואמות מין, כמו: בחירת צעצועים, צבעי בגדים, התנהגות רגשית וחברתית מקובלת ולא מקובלת לפי מין הילד.

לעיתים, הזהות המינית מקבלת תפנית במהלך גיל ההתבגרות, אך אמורה להתייצב ולהתגבש בבגרות המוקדמת.

זהות מינית מבולבלת יכולה לצוץ כבר בגילאי 9-10 שנים כשהילד מזהה עצמו שונה מאחרים ומראה עדיפות ברורה להתנהגויות של המין השני. הוא חש לא בטוח בהשתייכותו המינית והמגדרית, לא ברור לו עם מי הוא מזדהה באופן מלא, למי הוא נמשך וכיצד הוא רוצה להתנהג ולהיראות חיצונית.

לעומת זאת יש אנשים שרק בשנות ה-20-30 לחייהם מכירים בכך שאינם שלמים עם עצמם.

מהי זהות מינית?

כל האנשים נמצאים על רצף מסוים מבחינה מגדרית ומבחינת הנטייה המינית. אצל חלקם המיקום על הרצף הזה ברור יותר ואצל חלק אחר המיקום עשוי להשתנות בעקבות השפעות שונות.

זוהי תפיסתו של האדם כלפי עצמו בנוגע לנטייתו המינית ולזהותו המגדרית. היא יכולה להתייחס לעניין שהוא מגלה ולמשיכה לאנשים מאותו מין, מהמין הנגדי, משני המינים או מאף אחד מהם.

מהי זהות מגדרית?

נושא המגדר שונה מזהות מינית בכך, שמין מתייחס לביולוגיה של האדם מבחינת כרומוזומי המין ומבחינה אנטומית ואילו מגדר הוא מונח חברתי, תרבותי וסביבתי.

תרבויות ברחבי העולם זיהו לאורך ההיסטוריה מגדרים נוספים מזכר או נקבה, אך רק בעשורים האחרונים מתפתח אוצר מילים בעברית ובאנגלית, המתאר את הספקטרום הרחב של זהויות מגדריות.  הזהות המגדרית היא התחושה הפנימית של אדם כגבר, כאישה או כבעל מגדר אלטרנטיבי.

המונח סיסג׳נדר מציין אדם שהוא בעל זהות מגדרית זהה למין שנולד בו (נולד בן ומרגיש כמו בן).

המונח טרנסג׳נדר מציין אדם שזהותו המינית אינה תואמת למין שבו נולד.

בלבול מיני לא רק בגיל ההתבגרות

הקהילה הגאה

 

הקהילה הלהט”בית לעזרת המתלבטים

בעת בלבלול מיני חשוב לא להישאר עם המחשבות ועם ההתלבטויות לבד, משום שבהחלט יש מי שיכול להקשיב ולעזור.

חשוב שכל נער או נערה ימצאו בחייהם מישהו שהם מרגישים קרובים אליו ומרגישים בנוח לשתף אותו בחוויות ובהתלבטויות לגבי המיניות שלהם: הורה, מורה, משפחה רחוקה יותר, חבר טוב, מדריך בצופים וכדו’.

כמו כן מומלץ מאד לפנות לאחד מהארגונים שמסייעים לנוער הלהטב”י, כמו למשל “דלת פתוחה”, שם ניתן לפנות לעזרה ויעוץ באופן אנונימי ודיסקרטי לחלוטין וללא עלות.

הקהילה מציעה מקור להזדהות ולהשתייכות, אוזן קשבת, יעוץ,  ומרחב פסיכולוגי בטוח לביסוס זהות מינית, כזו שאינה מותקפת על ידי סנקציות תרבותיות וחברתיות. הקהילה גם מקלה על תחושת הבדידות והחריגות.

המתלבט פוגש אנשים במצב דומה לשלו, עם כאלו שעברו כבר את שלב הבלבול המיני ויצאו מהארון. אנשים אלו, שעברו על בשרם את התהליך הקשה, חשו את הפחדים והלבטים – יכולים להבין את המתלבט היטב ולייעץ לו ממקום אישי, מכיל ומקבל.

השייכות לקהילה מרככת את הקשיים שבשינוי הקשור בזהות המינית ועוזרת  בקבלת החלטה מהותית כגון זו של גיבוש הזהות המינית. שלוחות של הקהילה הגאה נמצאים בכל רחבי הארץ.

מצוקה נפשית עקב בלבול מיני

בלבול מיני עלול לגרום למצבי רוח משתנים, מצבי דיכאון ומצוקה נפשית גדולה.

להכחשה ולהימנעות מהתייחסות לבלבול המיני יש מחיר נפשי כבד. עדיף להתייסר בהתלבטויות על הנטייה מינית או לפחות למצוא דרך חיים מספקת בסיטואציה זו של הבלבול המיני, מאשר לא להתייחס לבעיה זו כלל ולא להתעמת איתה.

העמידה באומץ מול הבעיה המהותית הזו בחיי האדם  מקלה בסופו של התהליך על נפשו של האדם. לעומת זאת, היעדר התייחסות ואי מציאת תשובה לבלבול יעורר חרדה ופחדים, דיכאון סמוי או גלוי ותחושת בדידות כבדה.

יעוץ פסיכולוגי בנושא בלבול מיני

יעוץ של איש מקצוע יכול לעזור לבני נוער שמתמודדים עם בלבול מיני. המטפל נמצא כיד להקשיב לנער או לנערה שחווים בלבול וחוסר יציבות בנוגע לזהותם המינית, מהווים אוזן קשבת לגבי מה שמקשה עליהם ואיך ניתן לעזור להם.

המטפל יהיה שם כדי לתת תחושה שבדיקה וחקירה הם מצבים נורמטיביים בהחלט ויש לתת להם מקום.

פסיכולוגים מנוסים, כמו אלו המצויים במכון סול, מודעים לקצב האישי הייחודי לכל אדם הנדרש בטיפול פסיכולוגי ממוקד בנטייה מינית ובשונות מגדרית.

לכן, הטיפול נעשה בצורה רגישה ובזהירות מירבית, לצד ההכרה בקשיים ובאתגרים הנפשיים שאיתם מתמודד האדם הסובל מבלבול מיני.

המטפל שם דגש על עידוד המטופל לאזור אומץ ולהתעמת עם השאלות הנוקבות שבתוכו כדי שיוכל למצוא להן תשובה ועל ידי כך גם מרגוע לנפשו. האתגר הטיפולי, אם כן, הוא ללוות את המטופל   במסעו אישי למצוא מי הוא באמת  מבחינה מינית, לחיות בשלום עם עצמו, להשתחרר מהחרדות ומהלבטים ולהנות מחיי מין מספקים והדדיים.