פחד

חן אור יונגרוירט - פסיכולוגית קלינית M.A | מכון סול לפסיכותרפיה | פורסם: 19.6.22

פחד הוא רגש חזק המונע מהאדם לתפקד בצורה תקינה בחייו ופוגע באיכות חייו. הפחד משתלט על האדם, גורם לו לדמיין תרחישי אימה ואינו מאפשר לו לחיות את חייו בדרך שהוא רוצה.

זקוקים לייעוץ מידי? חייגו: 03-5233757

 

מהו פחד

מהו פחד ואיך מטפלים בו?

מהו פחד?

כמה עובדות על פחד

  • פחד הינו רגש הקשור להיבט ההישרדותי של האדם.
  • פחד הוא שריד מהאינסטינקטים הקדומים שלנו ונועד לגרום לנו להיזהר ולשמור על עצמנו.
  • כשאדם פוחד, המוח מכין את הגוף להתמודדות עם איום חיצוני ומפעיל את מערכת ה”הילחם או ברח”. זוהי תגובה של מערכת העצבים האוטונומית ושל הרפלקסים בפיקודו של האדרנלין.
  • בפועל מתבטאת מערכת ה”הילחם או ברח” בקצב לב מואץ, הזעה מוגברת, העלאת לחץ הדם, אישונים מורחבים ונשימה מהירה. כל אלו מאפשרים לשרירים קבלת דם וחמצן בכמות מוגברת לשם הגנה.

פחד כאיום ממשי

פרט מעניין הוא, שאותן תגובות אוטומטיות אינן שונות כאשר קיים איום ממשי על האדם או כשתחושת האיום מדומיינת.

ככל שהגורם מפחיד יותר או בלתי צפוי, כך תחושת הפחד תהיה חזקה יותר.

מבחינה רגשית תחושת הפחד הינה קשה ומטרידה מאד, מגבילה את תפקודו של האדם ומצמצמת אותו.

תאוריות פסיכולוגיות שונות מסבירות, שתחושת הפחד משתרשת אצל האדם בעקבות התנסויות שליליות עם גורם מפחיד או בעקבות קבלת מידע היוצר רתיעה ופחד מאלמנט מסוים.

ניתן גם להסביר את היווצרות הפחד כתוצאה של תסביך לא פתור ולא מעובד שמוקד הפחד מזכיר אותו בדרך כלשהי.

פחד קיים במבוגרים ובילדים כאחד. לכל גיל אופייניים פחדים משלו הקשורים להתמודדויות השונות האופייניות לו ולמצב ההתפתחותי של הילד או של המבוגר.

להתגבר על הפחד

הדרך הטובה ביותר להתמודד עם הפחד היא להיעזר בטיפול פסיכולוגי שיעזור לברר את שורשי הפחד וישחרר את האדם ממגבלותיו.

כיצד טיפול פסיכולוגי מסייע לפחד?

פחד אצל ילדים הינו נושא מורכב שרק איש מקצוע יכול לאבחנו בצורה מדויקת ולטפל בו.

גם אצל מבוגרים חיים בצל פחדים הינם חיים קשים רגשית, שבהם תחושת הפחד מפריעה למהלך החיים התקינים.

כשהאדם הסובל נאלץ לשנות את אורח חייו ואת הרגליו כדי להתמודד עם הפחד הוא חייב בקבלת עזרה נפשית.

יעילות טיפול פסיכולוגי בהתמודדות עם פחד

טיפול פסיכולוגי-שיחתי נחשב ליעיל מאד בהתמודדות עם סוגי פחדים שונים.

במסגרת הטיפול ינסו המטפל והמטופל להבין את מקור הפחד ואת הטריגרים המעוררים אותו וכיצד הפחד בהווה קשור לחוויות עבר.

כמו כן יעבדו יחד על שינוי התפיסה של הפחד – על הדפוסים המחשבתיים, הרגשיים וההתנהגותיים המפריעים לאדם והחלפתם בדפוסים חיוביים יותר שיעזרו להתמודד טוב יותר עם הפחדים.

כמו כן יעניק הטיפול כלים מעשיים להתמודדות עם פחדים, לשלוט בהם ולנטרל אט אט את הפחד. חלק מההתמודדות תהיה קשורה לחשיפה הדרגתית ומבוקרת אל מול הפחד כדי שהאדם יתעמת מול הפחד ולא ימשיך להימנע ממנו.

תרגול זה יביא במשך הזמן למצב שבו הפחד אינו מאיים יותר על האדם והוא יכול לחיות את חייו בלעדיו.

מה ההבדל בין פחד לחרדה?

  • הפחד, כפי שנכתב קודם לכן, הינו חיוני לשמירת האדם על עצמו ולהימנעות מכניסה למצבים מסוכנים.
  • הוא מופיע מול איום ספציפי.
  • לעומת זאת, החרדה הינה תחושה כללית יותר המתבטאת במצב תמידי של פחד שאינו קשור לסיטואציה ספציפית או לאירוע מסוכן כלשהו.
  • החרדה, המאופיינת בציפייה לאיום עתידי, יכולה לעורר באדם התקף חרדה, היא מחלישה אותו, מגבילה את תפקודו ומחבלת ביכולתו לשמור על עצמו.
  • הפחד מתבטא מבחינה פיזית בעוררות במערכת העצבים ובחוויה רגשית עזה אך נקודתית ובמחשבות על סכנה מיידית.
  • חרדה מתבטאת בעיקר במתח בשרירים, בערנות מוגברת לקראת סכנה עתידית, במצב רוח שלילי, דאגות ובהתנהגויות נמנעות.
  • ישנם אנשים שאצלם מתבטאת החרדה רק בחשיבה ואצל אחרים היא מתבטאת יותר בהיבט ההתנהגותי.

סוגי פחדים שכיחים

  • פחד ממקום סגור (קלסטרופוביה) – פחד משהייה בחלל סגור או חלל שלמשך זמן מסוים לא ניתן לצאת ממנו, כגון: מטוס, מעלית, אולם קולנוע, בדיקה במכונה רפואית שנכנסים אליה ועוד.
  • פחד ממקומות פתוחים (אגרופוביה) – פחד ממקומות פתוחים או שהייה במקום ציבורי. האדם פוחד שיקרה לו משהו או שירגיש לא טוב ולא יהיה מישהו שיעזור לו. האדם האגרופובי חושש מכל יציאה מהבית עד להימנעות מוחלטת במצבים קשים. הוא מרגיש שהבית הינו המקום הבטוח היחיד עבורו.
  • פחד קהל – פחד מעמידה מול קבוצת אנשים ודיבור בפניהם. האדם הסובל מפחד זה הוא אינו מעז להביע עצמו בפומבי, אינו מסוגל לשים עצמו במרכז תשומת הלב או במצב בו הוא נתון לשיפוטם של  אחרים.
  • פחד מאנשים (חרדה חברתית) – פחד משהייה בחברה, ממצב של  מבוכה, בושה, תפקוד לא תקין, ביקורת או השפלה אל מול החברה. פחד זה גורר הימנעות ממצבים חברתיים שונים ולצמצום קשרים חברתיים וכן לבדידות ולהסתגרות.
  • פחד מהצלחה – התנהגות הרסנית וחבלה עצמית כדי לא להצליח.  האדם פוחד מהאתגרים החדשים שתביא איתה ההצלחה, מעומס וחושש להתמודד איתם. הרצון להישאר “ראש קטן” באזור הנוחות גוברת על הרצון לשנות ולהתקדם.
  • פחד מכישלון – פחד מתמיד ולא רציונלי מכישלון. אופייני במיוחד לאנשים פרפקציוניסטים. פחד זה יכול להקשות מאד על תפקודו של האדם עד למצב של חוסר עשייה. חלק מהאנשים נוטים להכשיל עצמם בכוונה בשל הפחד מהכישלון ולחבל במאמציהם להצליח.
  • פחד ממחלות (היפוכונדריה) – דאגה אובססיבית ומופרזת לגבי המצב הרפואי. פחד זה מתאפיין במיוחד בעיסוק דמיוני בתסמיני מחלות ובחשש מתמיד מפני מחלות.
  • פחד טיסה (אירופוביה) – פחד להימצא בתוך מטוס ולטוס בו. פחד זה מעורר באדם תחושה עזה של חוסר אונים וחוסר שליטה. הוא מוצף  תסריטי אימה של אסונות, התרסקות או אירוע ביטחוני כגון חטיפה.
  • פחד גבהים (אקרופוביה) – פחד לא רציונלי מגבהים. הימצאות בגובה יכולה לעורר באדם התקף חרדה, קוצר נשימה, דפיקות לב לא סדירות, הזעה, בחילה ותחושת אימה.
  • פחד מבעלי חיים (זואופוביה) – פחד לא רציונלי מחיות, כמו: חרקים, נחשים, כלבים, ג’וקים, עכבישים וכדו’. קושי להימצא בקרבתם או אפילו לחשוב על כך.

פחדים אופייניים לילדים

פחדים של ילדים אופייניים לשלב ההתפתחותי בהם הם נמצאים:

  • לידה עד תשעה חודשים – פחד מרעשים חזקים או פתאומיים, משינויים סביביתיים (חילופי אור וחושך), פחד מזרים, פחד מתופעות לא מוכרות.
  • עשרה חודשים עד שלוש שנים –  פחד מפרידה, פחד משינה, פחד מבעלי חיים, פחד מחושך וממפלצות, פחד ממכשירים חשמליים מרעישים. פחד מפרידה, פחד “נטישה”, פחד מדברים לא צפויים, מחושך, מתופעות שאינן ברורות לילד.
  • גילאי 4-6 שנים –  פחדים המתעוררים בלילה, חלומות רעים. פחדים דמיוניים (ממפלצות ומדמויות שרואים בחושך), פחדים מפני פגיעות ומחלות. לילדים בגיל זה  דמיון עשיר המקשה עליהם להפריד בין מציאות לדמיון. כמו כן גם פחד ממוות, דאגה לבריאות ההורים ופחדים חברתיים.
  • גילאי 7-16 שנים–  ילדים בגילאים הללו כבר מעוגנים במציאות שסביבם ולכן חווים יותר פחד מכישלון ופחדים חברתיים ולימודיים. בגיל ההתבגרות קיים עיסוק רב בקונפליקטים פנימיים, בקבלה חברתית, ביכולת האישית ובהתמודדות עם הצלחה.

התמודדות עם הפחד

התמודדות עם פחדים של ילדים

  1. חשוב שההורים יתנו לילד תחושת לגיטימציה לפחד שלו ולא יזלזלו בו. יאפשרו לילד להביע אותו ואת הרגשות שהוא מעורר. מצד שני יש ללמד את הילד לא “להיכנע” לפחד באופן שיגביל את תפקודו.
  2. יש צורך להיעזר בסבלנות עד שפחדי הילד ייעלמו או ייחלשו.
  3. חשוב שההורה ישדר לילד שהעולם הינו מקום בטוח ויעודד אותו להיחשף למצבים ולמקומות חדשים. ההורה הינו מודל לחיקוי וללמידה עבור הילד. הוא מחקה את הדרך שבה ההורה מפרש את המציאות.
  4. להעניק לילד תחושת ביטחון שההורים אתו בפחדיו והוא אינו צריך להתמודד איתם לבדו.
  5. לעודד את הילד להביע את פחדיו לא רק בשיחה, אלא גם בעזרת  ציור או משחקי דמיון, לקרוא לו ספרים על פחדים ולשוחח על כך.
  6. לחשוף את הילד באופן הדרגתי לפחדיו ולהשתמש בדמיון הפורה שלו למציאת פתרונות “נגד” הפחד. כך, שייווצר איזון בין הרגעה ותמיכה למציאת פתרונות מעשיים להתמודד עם הפחד.

התמודדות עם פחדים של מבוגרים

  1. לזהות את מקור הפחד – חשוב שאדם יבין מה מעורר אצלו את הפחד ומהן הסיבות לכך. זיהוי מקור הפחד הינו חיוני להתמודדות עמו וכן מסייע בבחירת טיפול מתאים.
  2. מעגל האימה של ה”פחד מהפחד” –  ישנם מצבים בהם הפחד מתעורר רק מעצם המחשבה עליו והציפייה שיקרה. חשוב לזכור שהפחד הינו רק רגש, ואין מדובר על סכנה כלשהי. חשוב לעבוד עם עצמנו על ההבחנה בין קיום סכנה אמיתית לבין סימפטומים של פחד או חרדה.
  3. לזהות פרשנויות שגויות – כאשר אדם מצוי במתח ובפחד הוא נוטה לפרש כל דבר כשייך לפחד. לכן, חשוב להיות מודעים להגזמה החשיבתית המתעוררת במצבי פחד ולהסביר לעצמנו שאלו הן פרשנויות שגויות שאינן מעידות על סכנה.
  4. להתנתק ממקורות מלחיצים – חשוב למנן חשיפה למקורות תקשורתיים שונים העלולים להגביר את הפחד בסיפורים או בסרטים הקשורים לנושא הפחד.
  5. שיטות להרגעה עצמית – טכניקות של דמיון מודרך, נשימות, תרגילי מדיטציה והרפיה יעילים ביותר להרגעה ולהסחת הדעת.
  6. פניה לטיפול פסיכולוגי – טיפול ע”י איש מקצוע יכול לעזור לאדם הסובל מהפחד להתמודד עמו. ניתן אף לשלב טיפול תרופתי יחד עם הטיפול השיחתי כדי להוריד את סף הפחד ולאפשר עבודה נפשית יעילה.