עצמאות רגשית: אישיות “עצמאית מדי”
ה-PDM מתייחס לדינאמיקה אישיותית ההפוכה מזו של האישיות התלותית.
ניתן לתאר את חוויית התלות (שמתקיימת ברמה כזו או אחרת אצל כל בני האדם)-כרצף הנע מתלות בלתי מסתגלת (ואף כניעות או מזוכיזם), דרך תלות הדדית בריאה (המייצרת חיבור בוגר ובשל) לעבר עצמאות בלתי גמישה (כזו המנותקת או מתנכרת לאחר).
אנשים מסוימים, כאלה הנמצאים בקצה העצמאי מדי והבלתי גמיש של רצף התלות-הם בעלי כמיהות תלותיות בלתי מודעות עוצמתיות. כאלה שהם מדחיקים, מכחישים או מסלקים מהתודעה שלהם, באמצעות מנגנוני הגנה שונים.
במערכות היחסים שלהם, הם לרוב יגדירו עצמם ככאלו שיודעים “להסתדר לבד”, ושהאחר הוא זה שתלוי בהם.
לרוב לאנשים אלו יש אזור מסוים בחייהם שבו יש להם תלות סודית. למשל, בחומר ממכר כלשהו, באידיאולוגיה או בבן/ת זוג.
פעמים רבות הם יסבלו מנטייה להתמכרות, מקשיי שינה או מסימפטומים נוספים.
לחלקם יש נטייה למחלה או לפציעה שמאפשרים להם מעין סיבה לגיטימית להיות מטופלים על ידי אחרים.
האם טיפול פסיכולוגי עשוי לסייע לאנשים “העצמאיים מדי”?
כמו אנשים שלא “חווים כלל פחדים”, אנשים אשר לא חווים באופן מודע צרכי תלות, לעיתים רחוקות יחפשו טיפול. לרוב, בני הזוג שלהם או קרובי משפחתם ישלחו אותם לטיפול, בשל רצונם של קרוביהם לחוות מערכת יחסים אוטנטית ואינטימיות יותר עמם.
בתהליך הפסיכותרפיה, על המטפל לעזור להם להתחבר לצרכי התלות שלהם, כצרכים שהינם נורמאליים ואנושיים במהותם, ואשר כולם חווים אותם.
חשוב שאנשים אלו בטיפול, יתחברו אט אט לצרכי התלות שלהם, ולא רק ברמה הלא מודעת, דרך נטייתם לפתח מחלות או להיפצע, על מנת להיות מסוגלים לפתח איזון בריא בין תלות לנפרדות.
על המטפל להיות מסוגל להתמודד עם ההכחשה של מטופלים אלו את התלות שלהם באופן נחרץ, בתחילת הטיפול, על מנת שתוכל להתפתח עם הזמן ברית טיפולית חזקה מספיק.
ברית זו לימים תאפשר את ההישענות הבריאה על המטפל, ובהמשך את החיבור האוטנטי לצרכי תלות ראשוניים. חיבור זה הוא שיוביל בסופו של דבר לעצמאות בריאה ובוגרת, ולא פסאודו עצמאות כפי שנצפית בתחילת התהליך.
אם אתם מרגישים שאתם מתקשים להיעזר או להישען על האחר, וסובלים מסימפטומים פסיכולוגיים שונים- נשמח לסייע לכם, בדרך של אבחון או טיפול פסיכולוגי.
צרו קשר עם צוות המומחים של מכון סול לפסיכותרפיה לתיאום פגישת הכוונה ראשונית.
מקורות-
Lingiardi, V., & McWilliams, N. (Eds.). (2017). Psychodynamic diagnostic manual: PDM-2. Guilford Publications.