מה הם מחסומים רגשיים וכיצד מטפלים?
שחרור ממחסומים רגשיים עובר דרך הבנת מקורם והטיפול בהם
קשיים רגשיים יכולים להיגרם מחוויות, התנסויות, מערכות יחסים בעבר ובהווה, אירועי חיים ומצבים רגשיים שאדם חווה בחייו. לא תמיד פשוט להצביע על הסיבות להיווצרות המחסום הרגשי מתוך האוסף הגדול הזה חוויות ואירועים.
לרוב, המחסום הרגשי שאדם חווה אינו תוצאה של אירוע טראומטי אחד, אלא של מספר אירועים שיצרו דפוס מסוים של רגש או התנהגות, שמאז הוא פועל על פיו ולא מצליח להשתחרר ממנו. כך, ממש כמו במעגל סגור, הוא חוזר שוב ושוב על אותן התנהגויות ואינו מבין מדוע אינו מצליח לבצע את הנדרש כל פעם מחדש. ניתן להשוות זאת להכנת עוגה שאינה מצליחה, משום שכל פעם נעשית אותה טעות בסיסית בהכנתה (נניח טמפרטורה גבוהה מדי של התנור). רק אם תתבהר הטעות ותתוקן – דהיינו יוסר המחסום הרגשי – תפתח הדרך להצלחת העוגה.
מהי חסימה רגשית?
לכולנו מערכת רגשית שדרכה אנחנו חווים את החיים. למערכת זו קשת רחבה של רגשות, הנעה בין מצבים משמחים הגורמים לרגש של שמחה, אושר ואפילו התעלות לבין מצבים קשים המחברים אותנו לרגשות של עצב, כעס, תסכול ואכזבה.
מחסומים רגשיים הינם מעצורים רגשיים שגורמים לנו פחד, מתח, לחץ ודאגה המעיבים על חיינו. עם חלק מאותם מחסומים אנחנו מצליחים להתמודד, אך עם חלקם ההתמודדות קשה והם משפיעים על חיינו באופן משמעותי, מנהלים אותנו ופוגעים באיכות חיינו בתחומים רבים.
כשאדם אומר “משהו חוסם אותי!” הוא מתכוון לכך, שהוא שואף להגשים יעד כלשהו, אבל לא מצליח בכך. שהוא מעוניין להתפתח או לעשות שינוי מבחינה אישית, זוגית או מקצועית אבל לא מסוגל לפרוץ את תקרת הזכוכית של אותה חסימה.
“משהו חוסם אותי מלהגשים את עצמי, לפעול כפי שאני רוצה ולהשיג את מה שאני רוצה”, הוא ימשיך ויאמר. הוא יתכוון בעצם לקיומו של מחסום רגשי העוצר ומעכב אותו בתחום התקשורת הבינאישית, בהתפתחות אישית ומקצועית, במציאת עבודה ובהתמדה בה ועוד.
החסימה הרגשית היא אותם קשיים רגשיים, אינדיבידואליים ומשתנים מאדם לאדם, אך יש להם מכנה משותף זהה – תחושת מועקה, תסכול, כעס וחוסר האונים שהם מעוררים.
מהם הגורמים להיווצרות מחסום רגשי?
כשאדם חווה אירוע כואב או משבר בחייו הרגשות הקשים נטמעים בנפשו. בפצע הרגשי הזה קשה וכואב לגעת. האדם חש שאינו יכול להתמודד עם המצב ולהכיל אותו. לפעמים החסימה הרגשית נחווית כחוסר אונים ולפעמים כחוסר רגש, אך תמיד תהיה קשורה למצבים כואבים מהעבר. כשאדם בוחר שלא לשתף ברגשותיו ולא להיות במגע עם פצעי העבר, הוא מנסה בעצם לנתק את הקשר עם החוויה ומאפשר לה להישאר גנוזה בנפשו. הבעיה היא, שבגלל הישארותם של הרגשות הקשים בנפש ללא עיבוד וללא הוצאתם החוצה – האדם “משלם” מחיר נפשי כבד.
להבהרת הנקודה הזו ניתן להשוות את הרגשות למערכת של צנרת מים. ברגע שמצטבר במערכת הצינורות לכלוך או קורוזיה – נוצרת סתימה. הסתימה אינה מאפשרת תפקוד תקין של זרימת מים וכל עוד לא ייעשה משהו להוציא את הלכלוך החוצה – לא יחול שיפור בזרימת המים. כך גם החסימה הרגשית – היא כמו מים שרוצים לצאת החוצה ומחפשים בכל מחיר דרך להשתחרר. כשהרגשות העצורים אינם משתחררים דרך הנפש החסימה מתחילה להתבטא בגוף. האיתות על המצוקה נעשה חזק יותר, המים (הרגשות) מחפשים בעקשנות דרך כלשהי לזרום החוצה וחולי כרוני המתבטא בכאבים ובמחלות יופיע.
האם אנו ערים למצב של חסימה רגשית?
כשאדם חי את חיי השיגרה שלו ואינו נפגש עם מצבים שמזכירים לו את קשייו, יכול להיות שירגיש כאילו התגבר על המחסום הרגשי שסבל ממנו. אך, האמת היא, שאותו מחסום, גם את השפעתו נחלשה, לא נעלם לחלוטין. וכשלפתע יתקל במצב שיהיה לו קושי להכילו ויגרום לו מצוקה רגשית – יצוף חזרה אותו מחסום רגשי מודחק ולא ייתן לו מנוחה.
יכול גם להיות, שהאדם יודע היטב מה עליו לעשות כדי להתגבר על החסימה הרגשית, אך מבחינה רגשית הוא יחוש לא בטוח, לא יאמין ביכולותיו וירגיש שמשהו עומד בינו לבין יכולתו לעשות או להשיג את מה שהוא רוצה.
השלכותיהם של מחסומים רגשיים
המחסומים הרגשיים בתחומי החיים השונים מונעים מהאדם להצליח בחייו, להשיג את יעדיו ומטרותיו וליצור לעצמו קשרים בינאישיים וזוגיים מספקים. החסימות הרגשיות יכולות להופיע בעוצמות שונות ומגוונות.
קושי בחיבור לרגשות
קושי להתחבר לרגשות הנובע מפחד להתמודד איתם, תחושת חוסר אונים ותקיעות.
תחושת תקיעות במעגל סגור ללא מוצא
תחושת תקיעות הגורמת לחרדה, לכעס ולפגיעה במצב הרוח בדרגות שונות. תחושות שליליות אלו גורמות פעמים רבות לפגיעה ביחסים הבינאישיים, לסכסוכים ולהאשמות. הפועל היוצא של פגיעות אלו הוא חיזוק תחושת התקיעות וקיבוע חזק יותר של המחסומים במערכת הרגשית.
פגיעה בזוגיות
קשיים ומחסומים רגשיים מקשים על קיומה של דינמיקה זוגית בריאה ותקינה. בעיקר מחסומים הקשורים לקשיים בביטוי העצמי ולתחושת השגת היעדים בחיים. לפעמים יפסיק אותו אדם המתקשה ברגשותיו לשתף את בן/בת זוגו בשאיפותיו ובצרכיו. הסיבה היא חשש מתגובה ביקורתית מצד בן/בת הזוג והבעת אי אמון בו וביכולותיו לאור התנהלותו הבעייתית.
חסמים רגשיים הפוגעים בקריירה
נובעים בעיקר מפחד מהצלחה או לחילופין מפחד מכישלון או תחרות. הם יכולים למנוע בקשה להעלאת שכר, סירוב להצעה לקידום או החלטה שלא לקחת עבודה מאתגרת שתצריך התמודדו רגשית כדי להתמיד ולהצליח בה.
מחסומים חברתיים
קושי ביצירת קשר תקין ומספק עם אנשים, ביסוס קשרים קיימים ויצירת חברויות חדשות. ידוע ממחקרים רבים, שהאלמנט החברתי חשוב מאד לתחושה הרווחה האישית, האושר והסיפוק בחיי כל אדם. אצל אדם הסובל החסימה רגשית צורך בסיסי זה לא מתקיים באופן מספק.
התמודדות עם חסימה רגשית כלפי אדם אחר
שלב ראשון
להכיר בכך שקיימת חסימה רגשית כלפי אותו אדם. עצם ההכרה הזו והמודעות אליה מאפשרות להתחיל להתמודד עם אותה החסימה.
שלב שני
לנסות ולזהות את מקור החסימה וממה היא נובעת. ניתן להיעזר בשאלות כגון: מתי זה התחיל? בעקבות מה? תהליך זה יכול להפגיש את האדם עם נקדה כואבת ומורכבת בנפשו ובשל כך יש לשקול אם להיעזר בתהליך זה עם איש מקצוע, חבר או בן זוג שיוכל לספק נקודת הסתכלות חיצונית מצידו.
שלב שלישי
הינו השלב המעשי: ליצור תהליך הדרגתי של התקרבות לאדם שבו מדובר. זו יכולה להיות הזמנה לשיחה בנושא, מחווה מרגשת או נתינה כלשהי. חשוב לבצע שלב זה בהדרגה תוך בדיקה מה נכון לעשות ומה לא, מה מתאים עכשיו ומה עוד לא הגיע זמנו.
חשוב לציין כי במקרים בהם החסימה עמוקה ייקח זמן רב יותר להתמודד עימה ויידרשו לכך משאבים נפשיים רבים.
טיפול פסיכולוגי לשחרור המחסומים הרגשיים
בטיפול לשחרור מחסומים רגשיים יוצאים המטפל והמטופל יחד למסע אל שורשי חווית הקושי, שאותה חווה האדם, כדי לקבל תובנות שיסייעו להבנת הקשיים ולמקורם. זהו השלב הראשון של חיבור לרגשות והגברת המודעות העצמית. אחת מהדרכים היא חזרה לחוויה שבה קרתה החסימה ויצרה את החולי. חשוב גם להבין מהמטופל עד כמה הוא מודע להימצאות אותם מחסומים רגשיים המעכבים אותו בחייו בתחומי חיים שונים. טיפול פסיכולוגי שכזה מהווה הזדמנות להיכרות מחודשת ומעמיקה של האדם עם עצמו, רצונותיו ושאיפותיו בדרך להשגת השינוי המיוחל.
כשהתובנות מתקבלות והאדם מבין מדוע הוא נוטה “ליפול” שוב ושוב באותם “בורות”, קל יותר להגדיר מה צריך לשנות בהתנהלותו כדי שיוכל לקדם את חייו כפי ולמנוע את תחושת התקיעות בה הוא חי.
במכון סול, אנו מזמינים אתכם להתייעצות טלפונית ראשונית ללא עלות עם פסיכולוג/ית. ניתן ליצור עמנו קשר טלפוני או להשאיר פנייה באתר.