מועקה – איך מתמודדים ומשחררים אותה?
מועקה הוא רגש בלתי נסבל שמלווה אותנו במהלך היום. פעמים רבות אנחנו יודעים מה גורם לנו למועקה, אבל מה עם הפעמים שאנחנו לא מבינים? או הפעמים בהם אנחנו מבינים מה מעיק עלינו ואין לנו מושג מה לעשות עם זה? בכתבה הבאה נסביר קצת יותר מהי מועקה ואיך אפשר לטפל בה.
תחושת מועקה גורמת ללחץ נפשי ולחוסר נוחות נפשי ופיסי. האדם החש אותה נמצא במצוקה הנובעת מחוסר איזון בין מה שהוא חווה בחייו לבין איך שהיה רוצה שחייו ייראו. חשוב מאד לטפל במועקה הנפשית הזו, משום שאם היא מודחקת או לא מטופלת היא עלולה להחמיר למצבים של חרדה ודיכאון ולשבש עוד יותר את חייו של הסובל ממנה. כדי להסיר את המועקה חשוב להיעזר בטיפול פסיכולוגי. איש המקצוע יוכל לעזור בהתמודדות עם “המועקה שבלב” ולעזור לכם להקל עליה ולחיות חיים ברווחה נפשית תקינה.
מהי תחושת מועקה?
“מועקה בלב” היא תחושת כבדות נפשית ועצב פנימי המשתלטים על האדם ומשפיעים לרעה על מצבו נפשי וגם על תחושותיו הפיזיות.
המציאות שמסביבנו תמיד מאתגרת. גורמת לנו לרצות להשיג מטרות ולהצליח באתגרים וביעדים שאנו שמים לפנינו: אם זה אתגרים נפשיים, כלכליים, אתגרים בתחום הלימודים או העבודה, אתגרים זוגיים, הוריים ומשפחתיים, אתגרים בריאותיים ועוד ועוד. האתגרים הללו מעייפים מאד ומתישים את הנפש ואת הגוף. ואז, כשאנו מותשים, אנו חשים מתח נפשי, דאגה ודכדוך ויודעים כי משהו אינו כשורה בחיינו. את המועקה מרגישים לרוב באזור הבטן העליונה, בבית החזה או בתחושות חוסר נוחות בגוף. הגוף מאותת לנו בשפתו ש”כבד לנו בלב”… משהו חסר בחיינו, משהו לא מתנהל כשורה והמצב הזה גורם לנו סבל נפשי רב. יכול להיות שכלפי חוץ אדם נראה מצליח ומרוצה מחייו, אך בתוך תוכו הוא מרגיש ריקנות ומועקה רבה. אולי יטביע עצמו בעבודה, אולי יפצה עצמו באכילת יתר או בהתמכרות כלשהי שינסו למלא את הבור שבפנים. אבל, ללא הועיל. אל המועקה יש להתייחס ולא להדחיקה. היא באה ללמד אותנו משהו על עצמנו ועל ההתנהלות שלנו בחיים. ככל שנהיה יותר זמן בתוך תחושת המועקה כך היא תגדל ותצמח.
מדוע אנו חווים מועקה?
הסיבות לתחושת מועקה הן שונות מאדם לאדם, אך, אותה תחושה של כבדות, חוסר משמעות, תסכול וחוסר שביעות רצון ממה שקורה לנו – זהה לכולם.
כשחשים מועקה יש תחושה פנימית שמשהו לא תקין בחיינו. שהמסלול בו אנו צועדים כרגע אינו מספק ואינו נכון לנו. מועקה יכולה לבוא לידי ביטוי בתחושת דיכאון, דכדוך ועצב והיא סימן לכך שאנו צריכים לעשות מעשה וכמה שיותר מהר יותר טוב. המועקה הינה קריאה לאדם לעשות בדק בית פנימי במחשבותיו ובתפיסתו את המציאות שמולו ולחפש בתוכו את התשובות לחוסר האושר שלו.
אנו מרגישים תחושת מועקה כאשר המציאות בה אנו חיים אינה תואמת את רצונותינו וערכינו, כך שנוצר פער בין המצוי בחיינו לבין מה שרצוי לנו שיהיה.
איך לשחרר מועקה?
כשחשים תחושת מועקה חשוב לברר עם עצמנו מדוע אנו חשים כך. מהם הגורמים המביאים אותנו לחוש מועקה נפשית ו/או פיזית. רק אם נבין ממה נובעת המועקה יש לנו סיכוי להצליח להסיר אותה מתוכנו. ברגע שנבין את הסיבה נוכל לעשות משהו כדי לשחרר אותה. לעשות את מה שאנו באמת רוצים ושמעניק לנו תחושה של מלאות ומשמעות. כך נוכל להשתמש במועקה כמקפצה לצמיחה ולהתפתחות.
הצעד הראשון שחשוב לעשות כדי להסיר מועקה הוא להתבונן בתוך עצמנו דרך העיניים של המועקה ולזהות אותה. לאחר שאנו מזהים אותה ועומדים באומץ מולה זה הזמן לחשבון נפש. חשוב שנשאל את עצמנו: מה חסר בחיי? מדוע אני לא שמח? מה הייתי רוצה ואינו נמצא בחיי עכשיו? האם אני מביא את הרצונות הפנימיים שלי לידי מימוש? מה אני צריך לשנות כדי שתחושת המועקה תעלם ותחושת שמחה, סיפוק ומשמעות יחליפו אותה?
יש לנו רצונות מודעים ורצונות שאינם מודעים, שאנו צריכים להעלות על פני השטח. מכיוון שהמועקה נובעת מתוך הנפש פנימה, אולי מעמקי התת מודע, היא אינה יכולה להביע עצמה במילים. אולם, דרך המועקה, האדם יודע שיש לו רצון פנימי שהוא אינו מממש אותו ושמבקש להתגלות.
אדם צריך לברר אל מול עצמו: האם המעקה מאותתת לי לשנות את המציאות בה אתה חי? אולי היא רוצה שאלמד להסתכל אחרת על מה שקורה לי? אולי אני צריך לשנות את האופן בה אני מתנהל בחיי?
קיימים הרבה אנשים שחיים את חייהם ללא מודעות אישית מספקת, בצורה אוטומטית, בלי כל עצירה למחשבה או לשינוי סדרי עדיפויות. חיים כאלו אינם חיים של שמחה, בחירה חופשית או משמעות. בחיים אוטומטיים ולא מודעים האדם אינו מנהל את חייו, אלו החיים שמנהלים אותו…
לכן, כדי להסיר את המועקה חשוב גם שאדם ישאל את עצמו מהם הדברים שמעניקים לו אנרגיה וגורמים לו להיות מאושר. ולא פחות חשוב – האם הוא עושה אותם בחייו. וכן יסקור אלו דברים בחייו גוזלים ממנו אנרגיה וכדאי שיפסיק לעשותם ויחליפם בדברים חיוביים שיעניקו לו אנרגיה חיובית, הנאה וסיפוק.
כשאדם מוצא את התשובות לשאלותיו ומבין מה עליו לשנות או לשפר, הוא ירגיש ש”ירדה לו אבן מהלב” – שהמועקה התפוגגה ועימה הגיע תחושת שחרור ושלווה. זאת, כמובן, בתנאי שידע להשתמש בתובנות שקיבל ולתרגם אותם לעשייה בשטח.
כיצד טיפול פסיכולוגי מסייע למועקה?
קשיים ומשברים בחיינו גורמים לנו הרבה כאב וסבל ופוגעים בתפקודנו היומיומי. כזאת היא גם תחושת המועקה המוכרת לאנשים רבים. כדי לשפר את איכות החיים ולחיות את החיים שאנו באמת רוצים, חשוב להיעזר באיש מקצוע שיספק תמיכה וליווי. טיפול פסיכולוגי יכול לעזור רבות לאדם החש תחושת מועקה להתמודד עימה. הטיפול יאפשר לאדם להבין את מקור קשייו ואת שורשי הבעיות מהן צמחה המועקה המעיבה על חייו. בעזרת הכוונת המטפל הוא יוכל לגלות בתוכו את התשובות לשאלות המהותיות שהוא שואל את עצמו – על רצונותיו וצרכיו ועל הדרך שהוא רוצה ללכת בה. טיפול הפסיכולוגי יכול להעלאת המודעות של האדם לעצמו ולכוון אותו לצמיחה אישית ולחיים בנתיב המתאים לו ביותר. במסגרת התהליך הפסיכולוגי יגלה המטופל את משאביו הפנימיים וילמד לבטוח בהם ולהשתמש בהם כמקורות הכוח שלו להתמודדות לא רק עם המועקה, לא גם מול כל קושי שיחווה בעתיד. בכל עת תוכלו ליצור קשר עם מכון סול לייעוץ והכוונה