סוגי טיפול פסיכולוגי

צוות המכון | מכון סול לפסיכותרפיה | פורסם: 28.1.21 | עודכן: 16.2.21

סוגי טיפולים פסיכולוגיים

טיפול נפשי הוא מסגרת שבתוכה האדם יכול לחשוב על עצמו ועל חייו, במטרה להוביל לשינוי כלשהו.

לעיתים הטיפול הוא מענה לבעיה ספציפית שעולה בחייו של האדם, ובמקרים אחרים הטיפול הוא רחב היקף. לפעמים המטפל מעורב מאוד בטיפול ובחלקיו השונים, ולפעמים תפקידו הוא פשוט לאפשר לתהליך לקרות. כמו כן, יש טיפולים שנמשכים מעט זמן, 6-12 פגישות (למידע נוסף אודות טיפול פסיכולוגי קצר מועד), לעומת טיפולים שנמשכים חודשים ואף שנים רבות. אפשר לסכם כי ההבדל בין סוג אחד לסוג אחר של טיפול יכול להיות דרמטי, למטופל תהיה חוויה שונה לגמרי בסוגים שונים של טיפול; ובכל זאת האמירה הבסיסית היא שהמטופל הוא במרכז של המפגש הטיפולי, ושהמטרה היא לעזור לו בחייו.

פסיכואנליזה

פרויד הוא זה שהתחיל, במאה ה-19, בביצוע אנליזה של הנפש. פרויד הכיר מספר מטופלות שהיו להן בעיות גופניות שלא ניתן היה להסביר באמצעים פיזיולוגיים (למשל – שיתוק בלתי מוסבר של כף היד).

לאחר שימוש בטכניקות שונות, כגון היפנוזה, הוא התחיל לעבוד איתן בטכניקה של אסוציאציות חופשיות. הן ישבו עמו באותו חדר, כשהן שוכבות על ספה בעיניים – והעלו מחשבות רצופות בזו אחר זו. פרויד העלה מספר מודלים לפעילותה של הנפש, וסבר כי בעיות נפשיות עלולות להתבטא בגוף במקרה של קונפליקט בין חלקים שונים בנפשו של האדם, חלקים שהוא אינו מודע להן. טיפול פסיכואנליטי נמשך עד היום בדרכים כאלו ואחרות (לפעמים בשכיבה על הספה ולעיתים פנים אל פנים, מול המטפל/ת). מכל מקום, טיפול פסיכואנליזה עד היום נחשב לאינטנסיבי יחסית. הוא מתקיים מספר פעמים בשבוע ומתאים למטופלים שמסוגלים לחשוב על עצמם ועל חייהם ולבטא את עצמם ואת עולמם הנפשי בצורה טובה.

טיפול פסיכודינמי

טיפול פסיכודינמי הוא אותו טיפול “רגיל”, שרובנו מדמיינים כשעולה המילה “טיפול”.

זהו הטיפול שאותו אנחנו גם רואים בסרטים ובסדרות טלוויזיה, לפעמים גם באופן קלישאתי – מטפל יושב מול מטופל, והמטפל מקשיב, מהנהן, מדי פעם נותן פרשנויות כאלו ואחרות. ישנם סוגים שונים של טיפולים פסיכודינמיים, אשר מתבססים על הוגים ועל אנשי טיפול שונים, אך עדיין ניתן לומר שהטיפול הפסיכודינמי נועד לעזור למטופל לשנות את חייו באמצעות הגעה לתובנות כלשהן. דרך הטיפול, מטופל יכול להבין דפוסים שונים ובכך לשנות אותם. למשל, מטופל שלא מצליח להגיע לזוגיות עשוי להכיר בכך שהוא גם מפחד מקשר אינטימי ועושה מאמץ גדולים, גם אם לא מודע, כדי לסיים אותו.

ההגעה לתובנה מתאפשרת במידה רבה דרך הדיבור של המטופל, ולכן המטפל עשוי לדבר פחות במהלך השעה הטיפולית ולתת למטופל עצמו את המרחב. למרות זאת, המטפל מעורב ומקשיב באופן פעיל גם כאשר אינו מדבר, ובמקרים מסוימים הוא עשוי להשתמש בהתערבויות, ולהדגיש בפני המטופל קונפליקטים מרכזיים או דפוסים בולטים שאותם הוא מזהה.

    אנחנו כאן בשבילכם

    השאירו פרטים וניצור אתכם קשר בהקדם

    שדות המסומנים ב-* הם שדות חובה





    שדות המסומנים ב-* הם שדות חובה

    טיפול התייחסותי

    ישנן מספר גישות שהתפתחו בעולם הטיפולי ומהטיפול הפסיכודינמי בפרט, ואחד הזרמים שהתפתחו בעשרות השנים האחרונות הוא הזרם ההתייחסותי.

    הטיפול ההתייחסותי נשען על הגישה שאין עצמי אחד ויחיד, אלא יש הרבה סוגים של “עצמי” לכל אחד מאיתנו, אשר בא לידי ביטוי במגוון מצבים ומערכות יחסים שונות. הרעיון הוא, שעם אדם אחד אנחנו עשויים להביא לידי ביטוי חלקים מסוימים שלנו, ועם אדם אחר – חלקים אחרים לחלוטין. כך גם במסגרת של הטיפול ההתייחסותי, שם יש התבוננות על הקשר הייחודי והחד-פעמי שנוצר בין המטפל לבין המטופל. חלק משמעותי מהשיח נוגע לכך שיושבים שני אנשים בחדר, ושנרקם ביניהם קשר ייחודי.

    המטפל עשוי לספר למטופל איך הוא חווה אותו, ואיזו תחושה מתעוררת בו כאשר הוא נמצא עמו במערכת יחסים, באופן שעשוי ללמד אותו גם על קשרים אחרים בחיים שלו. בטכניקה טיפולית זו המטפל הנוכחות של המטפל עשויה להיות דומיננטית יותר בהשוואה לסוגי טיפול אחרים, ובמקרים מסוימים המטפל עשוי גם לספר ביתר קלות על היבטים שונים בחיים שלו ובאישיותו. עם זאת, חשוב להדגיש שגם בזרם טיפולי זה המטופל והחוויה שלו הם שעומדים במרכז.

    טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT)

    טיפול קוגניטיבי התנהגותי בוחן את דפוסי המחשבה של המטופל ואת ההתנהגות שלו, ברוב המקרים במטרה לטפל בבעיה מסוימת ונקודתית (לדוגמא: חרדה חברתית או דיכאון). הרעיון בבסיס הגישה הוא, שבמקרים רבים בעיה נפשית נובעת מתוך דפוסי חשיבה לא בריאים או בשל התנהגות שלא משרתת את המטופל, ושיש להתמקד בהיבטים אלה (ולא, למשל, בילדותו של המטופל). אם כן, טיפול קוגניטיבי התנהגותי הוא ממוקד יחסית. המטרה שלו היא לתת מענה לבעיה ספציפית באמצעות שימוש בכלים ספציפיים. במקרים מסוימים המטפל הוא מעין מדריך; הוא מסביר למטופל באופן מפורש איך הטיפול אמור לעזור לו, ולעיתים נמצא עמו בקשר יומיומי גם בין המפגשים הטיפוליים.

    טיפול מערכתי

    בטיפולים שתוארו עד כה המוקד בטיפולים היה האדם עצמו, האינדיבידואל, שמגיע לפגוש את המטופל במטרה לשנות מרכיב כזה או אחר בחייו. בטיפול מערכתי הסברה היא שיש להסתכל על הדברים מזווית אחרת, ושהסביבה הקרובה לאדם גם משפיעה עליו ועל חייו באופן דרמטי. מתוך סברה זה, האמונה היא שטיפול חייב לכלול גם את המעורבות של האנשים הקרובים למטופל ולא רק את המטופל עצמו. גישה זו היא רלוונטית במיוחד לטיפול בילדים.

    למשל, אם לילד יש בעיות התנהגות מסוימות, ניתן כמובן לפגוש אותו באופן אישי ולנסות לזהות ממה נובעות בעיות ההתנהגות. ולמרות זאת, נדרשת גם מעורבות של גורמים נוספים בחייו של הילד במטרה להוביל לשינוי משמעותי וארוך טווח. בטיפול מערכתי מסוג זה גם ההורים ויתר בני המשפחה עשויים להיות מעורבים מאוד, מתוך הבנה שגם הם צריכים להגיב בצורה מתאימה לבעיות הנפשיות שעולות אצל המטופל. המטפל בטיפול מערכתי ינסה גם לערב גורמים אחרים בחייו של הילד, כגון היועצת הבית ספרית, המחנכת, אולי גם מדריכים מחוג כזה או אחר, משום שההתייחסות שלהם לבעיית ההתנהגות של הילד עשויה להשפיע רבות על ההתמודדות שלו. מובן, כי טיפול מערכתי אינו מתרחש רק בקליניקה – הוא מערב גורמים אחרים ונועד לעזור למטופל בהקשרים השונים בהם הוא פעיל בחייו.

    טיפול רב משתתפים (טיפול זוגי או קבוצתי)

    קיימים גם טיפולים שבמסגרתם המטופל לא מגיע לבד לטיפול אלא, למשל, עם בן או בת זוג, מתוך כוונה לבחון דפוסים במערכת היחסים הזוגית ולהגמיש אותם אם צריך. כמו כן, קיימת מסגרת של טיפול קבוצתי, שנועדה לאפשר למשתתפים (אנשים שאינם מכירים מראש) להכיר את עצמם בקבוצה ובמקרים מסוימים גם לחלוק בעיות מסוימות שיש להם.

    זקוקים לייעוץ מידי? חייגו: 03-5233757

    סוגי טיפול פסיכולוגי: אז איך בוחרים את הטיפול המתאים?

    לכל אופציה שתוארה במאמר יש את המאפיינים הייחודיים לה: מי שהולך לטיפול קוגניטיבי-התנהגותי בהכרח יחווה חוויה שונה ממי שהולך לטיפול התייחסותי או ממי שהולך לטיפול קבוצתי. ועדיין, ניתן לשאול כמה שאלות יסוד בבחירת טיפול (האם המטרה היא לטפל בבעיה ממוקדת או לחילופין לעסוק בהיבטים שונים בחיי? האם אני מעוניין במטפל דומיננטי יחסית או שמא אני רוצה סביבה שתכלול בעיקר הקשבה והכלה? עד כמה אני עסוק בשאלות של התנהלות חברתית וקבוצתית?).

    המענה לשאלות אלה עשוי לעזור לבחור טיפול, אך חשוב גם לזכור שגם טיפולים מסוגים שונים לחלוטין עשויים לעזור למטופל בדרכם, ושבמקרים רבים הטיפול הוא גם אינטגרטיבי, וכולל חיבור בין גישות שונות. ניתן להיעזר בצוות המכון אם יש התלבטויות בנושא זה.

    בכל שאלה והתייעצות בנושא טיפולים פסיכולוגיים, ניתן ליצור קשר עם המומחים של מכון סול